fbpx
Testit

Yarland PRO-845SE putkivahvistin testissä

Kiinalainen Yarland on pienehkö putkivahvistimiin erikoistunut valmistaja. Nyt kuultu laite perustuu näyttäviin 845-pääteputkiin ja yrityksen itsensä valmistamiin muuntajiin. Teknisesti se noudattaa klassista linjaa A-luokan toiminnalla single ended -kytkentöineen.
Koska kyseessä on koreasta kuoresta normaali stereovahvistin, voidaan siihen liittää esimerkiksi tavallinen CD-soitin ja kaiuttimet, jolloin paketti on valmis kuultavaksi.

”Pimeässä loimuaviin
lasikupuihin liitetään
mystiikkaa.”
Kuten edellisestä voi päätellä, tällainen laite löytää useimmiten tiensä todellisen audioharrastajan tiluksille. Se on kuitenkin yhtä lailla kotonaan sellaisessa ympäristössä, jossa musiikki musiikkina kuuluu laadukkaana osana arkeen, mutta ”hifistelyä” vierastetaan.

Teknisen rakenteensa ansiosta Yarland ei ole keijukainen. Suuret muuntajat ja niihin käämitty kupari nostavat vaa´an neulan lähes 30 kiloon. Osansa painoon tekevät myös vankka kotelo ja kaunis, jalopuinen etumaski. Koska viimeistelyssä käytetään aitoa puuta, on jokainen syntyvä vahvistin ainutlaatuinen ulkonäöltään. Omalla sarallaan laitteen kilohinta on varsin maltillinen.

Minulleko?

Putkivahvistimia pidetään hankalina, koska niiden putket kuluvat käytössä. Lisäksi pimeässä loimuaviin lasikupuihin liitetään mystiikkaa. Aivan turhaan. Tekniset ratkaisut periytyvät vuosikymmenien taakse, ja ennestään koeteltu tekniikka on hioutunut huippuunsa.

845:t hohtavat lämmintä valoa pääteputkiksi paljon.

Putkien kuluessa tilalle hankitaan uudet. Tämä tapahtuu pääsääntöisesti vasta useamman tuhannen tunnin käytön jälkeen. Todelliselta musiikin suurkuluttajaltakin siihen menee vuosia. Kun aika putkien uusimiselle koittaa, niin saatavuus on hyvää ja hinnat maltillisia. Tässä piilee myöskin mahdollisuuden siemen, sillä eri valmistajien putket soivat eri nyanssein. Kysymällä esimerkiksi maahantuojalta saa neuvoja ja opastusta.

Mikäli ympärillä on touhukkaita leikki-ikäisiä tai uteliaita lemmikkejä, on huomioitava, että putket ja muuntajat kuumenevat polttaviksi. Laitteen ympärille on varmistettava runsas ilmanvaihto, joten kaapit ja komerot tulee unohtaa sijoituspaikkoina. Toisaalta, kylmänä talvi-iltana Pro 845:n luoma loiste ja lämpö ovat vertaansa vailla. Ei ole liioittelua puhua audiovisuaalisesta kokonaisuudesta.

Hit the road, Jack!

Testin aikana vahvistimella ajettiin ensin järeitä Usher Be10 -kaiuttimia suuressa tilassa. Maltillisilla voimakkuuksilla jopa oikein nautittavasti. Sen sijaan forte fortissimot pakottivat säätämään voimakkuutta pienemmälle. Noin 20 watin tehollaan vahvistin kaipasi sopivampaa seuraa. Tasapainoisempi paritus löytyikin, kun kaiuttimiksi vaihtui Forvoice 9.9. ja huoneeksi pienempi tila. Erityisesti saavutettu tilavaikutelma oli tällä parilla todella upea.

Ääneltään Yarland Pro 845 on ilmava ja eloisa. Sopivilla kaiuttimilla ja äänilähteellä esimerkiksi jouset ja vasket saavat luonnollista ilmaisuvoimaa. Kokonaisuudessa on äänellisesti viehättäviä piirteitä, joiden ansiosta jokin muu laite saattaa vaikuttaa rinnalla tylsältä. Jos musiikkimaku on esimerkiksi akustiseen jazziin tai klassiseen kallellaan, tai arvostaa ihmisäänen sävykästä esillepanoa, ollaan oikeassa kohderyhmässä.

Yarland rakentaa esitystilan hieman suurpiirteisesti ja suurena, painottaen koko esityksen voimaa enemmän kuin veitsenterävästi yksittäistä soitinta. Yläpäässä on oikeaa sävypalettia soinnissa, mutta korkeimmilla äänillä on aistittavissa pientä mattaa.

Kolmeen ottoliitäntään voit kytkeä vaikka CD-soittimen, tietokoneen ja iPodin.

Basso on hieman muheva ja ylemmältä osaltaan pinnassa. Alimmat bassot ovat vaimentuneen oloiset. Vahvuudet ovat jo suunnitteluvaiheessa olleet toisaalla. Kaiken kaikkiaan kyseessä on hinta huomioiden sopivassa kontekstissa onnistunut kompromissi, joka palvelee enemmän musiikkia ja vähemmän mittapenkkiä.

Lyhyesti: Putkiromantiikkaa kaikille tyyliä arvostaville.
Hinta: 1 420 euroa
Maahantuoja: Ideal Point Oy
Kirjoittaja

1 Comment

  1. Hienoja kuvia ja ihan mukava
    Hienoja kuvia ja ihan mukava testi. Yksi asia, jonka olisi voinut kertoa ja vaikka kuvatakin on vahvistimen bias säätö led näytön avulla. Se on poikkeuksellisen helppo ja tarkka tapa enkä muista nähneeni moista toisaalla.

    Pirkka
    Ideal Point Oy

Share via
Copy link
Powered by Social Snap