fbpx
Testit

uFi UCube tietokonekaiutin testissä

Onhan noita, tapoja saada läppäriltä Spottaria ulos. Kuulokeantoon luurit tai minikokoiset passiiviset kaiuttimet, joiden soundissa on kesäinen ”kimalainen tikkuaskissa” -tunnelma. Mahdollisuus hallittuun hifistelyynkin on: irto-DAC, T-amp ja passiiviset minimonitorit -yhdistelmä tai jopa aktiivikaiutinpari. Kyllä lähtee, mutta kyllä painaakin matkustavan laukussa ja missäs se töpseli olikaan.

Elikkästen, löytyy jonkinmoinen sosiaalinen tilaus pienikokoisille ja keveille, mutta kohtuullisella äänenlaadulla varustetuille toistimille. Mieluusti aktiivisille, joskin ilman erillistä virtalähdettä. Kun vielä rajataan hinta maksuluokkaan siedettävä, aletaan kaventaa vaihtoehtojen kirjoa lähes olemattomiin. Vaan löytyypä kuitenkin jotain: UCube USB Digital Speakers.

”Pienikokoisille ja keveille,
mutta siististi soiville toistimille
on sosiaalinen tilaus.”

OK, noin 150 euron hinta saattaa olla joillekin kynnyskysymys, siinä missä toisille bassopotkun rajallisuuskin, mutta kokeiluuni päätyneiden kuutioiden kunniaksi on sanottava, että kompromissit, jotka ne tekevät, ovat joka suhteessa likimain hyväksyttävät.

BMR, USB, DA, DSP…

Noin kahdeksan senttiä kanttiinsa joka suuntaan ulottuva UCube hyödyntää kaiutinelementissään NXT -yhtiön kehittämää tasokalvotekniikkaa, jonka sovellusta kutsutaan B(alanced) M(ode) R(adiatoriksi). Saman teknologian parissa ovat puuhastelleet aiemmin myös highendiin asti kurkottavat brittivalmistajat Wharfedale, Naim ja Cambridge.

Virta ja signaali USB:llä, musiikki stereoparin paremmalle puoliskolle RCA:lla.

Toimintaperiaatteesta johtuen, UCubejen kuuntelualue on varsin laaja koko toistokaistalla, joksi muuten luvataan -6 desibelin vaimennuksella 100Hz-18000Hz. Valmistaja puhuu parhaimmillaan lähes 180 asteen kuuntelukulmasta.

Kahdella metrin mittaisella liitäntäkaapelilla varustettu kaiutinpari saa sekä äänisignaalin että käyttöjännitteensä tietokoneen USB-liittimestä. Siinä sen ensimmäisen kaapelin käyttötarkoitus. Toisella piuhalla hoidetaan yhteys kaiutinten välillä. Sen päissä on tavanomaiset rca-liittimet.

Kaiutinparin sisään on leivottu aimo annos modernia digitaalitekniikkaa. USB-väylästä tuleva signaali kun muunnetaan ääneksi DA-muunnin/DSP-vahvistin -yksikössä, jonka tehon kerrotaan vastaavan noin 2 x 15 wattia puskevan vahvaimen antamaa. Lukemat lienevät tyyppiä laskennallinen, samaan tapaan kuin ilmoitettu maksimi äänenpainekin. Sellaiseksi mainitaan epäuskottavat 96 desibeliä metrin päähän.

Katoamistemppu

UCube -parin mukana toimitetaan alumiiniset, kaiutinten taakse kiinnitettävät jalat, joiden avulla suuntaus noin metrin päässä sijaitsevaan, koneen äärellä operoivaan korvapariin asettuu pystyakselilla optimiksi. Horisontaalitason suuntauksen voi itse kukin säätää sopivaksi kuutioita käännellen. Parhaan äänenlaadun sain kokeilussa suorasuuntauksella, vaikka ei ohisuuntauskaan paljoa toiston toimivuudesta silpaissut.

Alumiinijalka hoitaa suuntauksen kohti kuuntelijan korvia.

Kun ottaa järjen käteen ja unohtaa enimmät hifistelyt, Designed in California/Made in China -tarralla silatut UCubet tarjoavat ihan kelpo ääntä. Basso-osastohan nyt jättää toivomisen varaa jykevyyden suhteen, mutta eipä sitten jumputtaakaan. Kuutioista saa yllättävän paljon puhdasta ääntä ulos, mutta eihän niiden avulla etäsijoituksella paljon diskoilla.

Läppärin molemmin puolin sijoitettuina, jalustoillaan ja kuulijan päänuppia kohti suunnattuna kaiuttimet soivat suhteellisen tasapainoisesti, joskin yleisen iskevyyden suhteen hieman vaisusti. Äänikuvaan sijoitetut asiat löytyvät kyllä paikoiltaan ja kun kuunneltava musiikkitallenne sen mahdollistaa, kaiuttimet tuntuvat katoavan musiikin ja kuulijan välistä.

Mustina muikeat, punaisina pirteät, valkoisina viileät ja alumiinin värisinä aistikkaat, bonuksena roudausystävällisyys: Ucubeissa on ideaa. On jo sitten aivan toinen juttu, että USB:n kautta käyttövoimaa imevä kaiutinpari niistää läppärin akusta pikku palan peliaikaa pois, jos jää tuntikausiksi musavaihde päälle.

Lyhyesti: Minimimäärä johtosoppaa kunnolliseen tietokoneen äänentoistoon.
Hinta: 149 euroa
Maahantuoja: Loudgroup Oy
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap