fbpx
Testit

Tivoli Music System Home -Bluetooth-aktiivikaiutin testissä

Kaunis, menevä ja sopivasti mehevä
tivoli-audio-music-system-home-aloitus-5926b.jpg

Music System Home -aktiivikaiutinta leimaa vahvasti sen mid-century modern -henkinen ulkoasu. Äänessä on vastaavasti paljon sitä täyteläisyyttä ja läsnäolevuutta, jota me muistelemme laitteissa tuolloin olleen.

Tivoli Audio Music System Home -soittopelin ulkoasussa on vahva mid-century modern -huonekalujen tuntuma. Pienet jalat nostavat pöytäradion juuri sen verran ilmaan, että se saa sopivasti ilmaa alleen. Tulos on huomattavasti kevyemmän näköinen rakenne kuin miltä mahallaan röhnöttävä näyttäisi.

Sovelluksen perusnäkymä on selkeä.
Sovelluksen perusnäkymä on selkeä.

Etulevyn kolmella säätimellä käyttö sujuu parin minuutin totuttelun jälkeen tosi sujuvasti. Jos toimittajana pitää jostain nurista niin nuppien tekstit ovat toki siististi piilossa sinne alapuolelle painettuina, mutta jos olisivat yläpuolella niin ne näkisi kyykkimättä.

Pientä kauneusvirhettä tasoittaa enemmän kuin paljon se, että kaiuttimen pinta tuntuu todella hyvältä. Aidon puun miellyttävän lämmin tuntuma pesee kiiltävän pingpongialaisen muovin niin 6 – 0. Ne kiiltolakatut tuotteet saattavat näyttää puulta (kiiltävän muovikerroksen alle hukutettu jokin voi yhtä hyvin olla puuviilu tai sitä imitoiva tuloste), mutta eivät tunnu. Oikean puukotelon lisäksi huonekalumaisuutta lisää kaiutinelementtien edessä oleva laadukas kangas.

Hyvin selkeä käyttöliittymä

Music System Home on käytöltään kiitettävän selkeä. Etulevyssä vasemman puoleinen painike on virtakytkin, äänenvoimakkuuden säädin ja ohjelmalähteen valinta. Toisin sanoen peruskäytössä ei mihinkään muualle tarvitse kovin usein koskeakaan.

Iso rulla keskellä taas toimii aina samanhenkisesti, vaikka onkin lähes kaikilla ohjelmalähteillä käytössä. Pieni pyöräytys myötäpäivään valitsee seuraavan kappaleen CD:llä, Bluetoothilla ja verkkosoitossa. Jätän teidät kaikki arvailemaan, mitä tapahtuu, jos isoa rullaa pyöräyttääkin vastapäivään… Rullan painallus kytkee pausen ja seuraava painallus tietysti jatkaa toistoa. Bluetooth-vastaanotossa vähän pidempi rullan painallus kytkee kaiuttimen paritustilaan ja voit tehdä puhelimestasi tai tabletistasi ja Tivolista kaverit.

Oikeanpuoleisella pikkupyörylällä tehdään halutut asetukset, mutta kyllä minä niiden kanssa nappaisin ennemmin kaukosäätimen käteen ja hoitaisin asian sillä. Tosin vielä järkevämpää on ladata Tivoli Audio Wireless -sovellus puhelimeen ja hoitaa esimerkiksi langattomaan verkkoon liittäminen sillä.

Sitten on vielä se, että Tivoli Music System Home tukee Amazonin Alexa-palvelua. Voit siis jutella radiollesi, jos haluat käynnistää musiikin höpöttämällä tai kertoa Amazonille, mitä mielelläsi ostaisit seuraavaksi. Tämä siis vaatii palvelun käyttöönoton ja sen jälkeen Amazon kuuntelee sinua.

Bileet!

Vaikka et haluaisikaan Amazonin kuuntelevan, mitä kaikkea mielessäsi liikkuu, tämä Tivoli Audio osaa monta hauskaa asiaa. Yksi on se, että jos samassa verkossa on useampia Tivoleita, voit laitteen takaa löytyvää Party-nappia painamalla saada kaikki muut ART by Tivoli Audio -kaiuttimesi soittamaan juuri sitä musiikkia, mikä tässä Tivolissa parhaimmillaan soi.

Kaikki oleelliset perusliitännät mukana.
Kaikki oleelliset perusliitännät mukana.

Tuttu 3,5-millinen miniplugi löytyy myös, eli ellet halua soittaa verkon yli, CD:tä tai Bluetoothilla, voit aina kytkeä ohjelmalähteesi johdolla Music System Homeen. Tämä tarkoittaa, että saat siihen kiinni myös levysoittimen tai vaikka television (ellei TV:ssä ole erillistä Line Out -liitäntää, voit käyttää kuulokeliitäntää).

Älä ajattele sitä perinteisenä hifinä

Tivoli Audion Music System Home ei suoraan sanottuna ole parhaimmillaan kun sitä kuuntelee perinteisten hifikaiuttimien lailla, asettuen suoraan kaiuttimen eteen ja alkaen analysoida ääntä. Keskialue ei ole ihan niin puhdas kuin kunnollisissa hifikaiuttimissa on ja diskanttipäässäkin on vähän ylimääräistä sihinää. Siis tonnilla huonoa ääntä?

No ei, mutta Music System Home ei olekaan puristisen hifistin ratkaisuksi suunniteltu vaan tuottamaan hyvälaatuista taustamusiikkia laajalla alueelle monenlaisiin tilanteisiin. Ja siinä se on mitä mainoin ratkaisu. Rauhallisella äänenvoimakkuudella Tivoli korostaa bassoja sen verran, että ne ovat mehevän täyteläisesti mukana, mutta eivät jumputa holtittoman korostuneina. Äänenvoimakkuutta nostettaessa bassokorostus miedontuu, joka tarkoittaa sekä tasapainoista äänensävyä että suurempaa äänenpainereserviä.

3/4 äänenvoimakkuudesta on vielä tuhdin kuuloinen.
3/4 äänenvoimakkuudesta on vielä tuhdin kuuloinen.

Parhaimmillaan tämä pöytäradio tai aktiivikaiutin on kohtuullisella voimakkuudella ja kuunneltuna sieltä sun täältä. Silloin ilmoille tulviva ääni on menevän innostava. Jopa siinä määrin, että monen tuhannen euron hifilaitteisto ei mitenkään automaattisesti pysty välittämään samaa hyväntuulisuutta, innostavuutta ja läsnäolon tunnetta.

Äänenvoimakkuusasteikon kolme neljäsosaa Music System Home kuulostaa innostavan mehevältä ja tuolla noin 3/4 maksimista voimakkuudella ääntä saadaan isompaankin tilaan oikein mukavasti. Sen viimeisen neljänneksenkin äänenvoimakkuus kasvaa, mutta Tivoli suojaa kaiutinelementtejään vähentämällä bassojen voimakkuutta sen verran selvästi, että ääni käy hieman ohueksi. Mutta hei, tämä on kainalokokoinen kaiutin. Isoihin bileisiin on sitten syytä ostaa, vuokrata tai rakentaa PA-äänenpaineisiin pystyvä laitteisto.

Moni meistä muistelee, että ne vanhat puukuoreen pakatut putkiradiot kuulostivat ihanilta. Täyteläisiltä, välittömiltä ja miellyttäviltä. Oli parhaissa toki noitakin piirteitä, mutta lisäksi diskanttitoisto saattoi olla pahasti ruvella ja äänessä muutenkin paljon värittymiä. Music System Home onnistuu varsin taitavasti poimimaan vain ne ”aika kultaa muistot” -kohdat äänensävystä ja nykytekniikan ansiosta välttää ongelmakohdat. Se siis on varsin onnistunut modernisointi niin tyylillisesti kuin äänellisestikin vanhoista pöytäradioista.

Vähempikin riittäisi

Tivoli Audio Music System Homen peruskäyttö on helppoa ja kaiutin kuulostaa oikein hauskalta. Se siis täyttää paikkansa olemalla monesta lähteestä musiikkia hyvin toistava kaiutin, joka viehättää kuuloelimien lisäksi niin silmää kuin laitetta silittävää kättäkin.

Etulevystä päivittäiskäyttö sujuu kolmesta nupista kahta käyttämällä.
Etulevystä päivittäiskäyttö sujuu kolmesta nupista kahta käyttämällä.

Music System Homessa on perustoimintojen lisukkeena paljon ominaisuuksia, jotka vaativat sen, että jaksaa rauhoittua käyttöohjeen pariin. Party-mode, puhelinsovelluksella isomman ART by Tivoli Audio -kaiutinkokonaisuuden ohjaaminen, herätys, uniajastin ja ties miten monta muuta asiaa. Jos nämä tuntuvat yhtään oleellisilta, ne tarjotaan käyttöön. Ellet lisäominaisuuksista perusta, pelkästään Bluetooth, Spotify Connect ja Music System Homen yleinen laatu, ulkonäkö ja tuntuma, tekevät kaiuttimen hintansa arvoisiksi.

Lyhyesti: Täyteläisesti potkiva ja musiikkia iloisesti kuljettava kaiutin, jonka tyylissä on vahvat vaikutteet viime vuosisadan puolivälin huonekaludesignistä.
Hinta: 899 euroa
Maahantuoja: LoudGroup

Klikkaa tästä katsoaksesi lähin Tivoli Audio -kauppiaasi

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap