fbpx
Testit

Tivoli Audio – Tivoli Go Andiamo -Bluetooth-aktiivikaiutin testissä

Suoraan klassisimpien design-firmojen varpaille

Tivoli Go Andiamo on makean tyylikkäästi viimeistelty, järkihintainen ja hurjan hauskan kuuloinen langaton aktiivikaiutin, jonka haluat ottaa mukaan aina.

Vähän muinaisten roomalaisten jälkeen oli aikakausi, jolloin design tuntui olevan vain muutamien valmistajien yksinoikeus – ja kallista. Muut tekivät lastulevylaatikoita ja vastaavia hinta edellä mietittyjä ratkaisuja. Siitä ajasta ollaan onneksi astuttu eteenpäin. Upeaa designiä yhdistettynä käsittämättömään suorituskykyyn saa pilkkahintaan. Tyylikkäimmät tuotteet toki tulevat edelleen vain muutamilta harvoilta merkeiltä

Andiamo tarkoittaa Mennään eli Let’s Go, kuten amerikkalaiset toteaisivat. Tivoli Audion uusi Tivoli Go Andiamo puolustaa nimeään kahdessakin suhteessa. Ensinnäkin sen soundi on hyvin menevä ja elävä, toisekseen sen koko, muoto ja tyylikkyys yllyttävät ottamaan kiekon mukaan ja lähtemään liikkeelle. Ellei mistään muusta syystä niin näyttääkseen uutta kaiutinta kavereilleen.

Alumiinikiekon 14 sentin halkaisija ja kuuden sentin korkeus tekevät Andiamosta helposti mihin vain mahtuvan ja paksun tukeva nahkalenkki auttaa kuljetuksessa. Vain vähän yli 700-grammainen Andiamo roikkuu sujuvasti kädessä tai fillarin tangossa siinä kuin hyppää reppuun tai käsilaukkuunkin. Kuljetettavuus, aina mukana oleminen, on tämän kaiuttimen ydin.

Toimivan yksinkertainen tekniikka

Tivoli Audiollalla tuumataan, että vähemmän on enemmän. Tivoli Go Andiamossa on yksi 2,5-tuumainen laajakaistaelementti, sille 20-wattinen vahvistin ja yksi kolmetuumainen passiivisäteilijä tukevoittamassa bassoa. Se ei siis ei yritäkään kilpailla paukuttamalla henkseleitään tekniikan määrällä, vain toisinpäin – mahdollisimman yksinkertaisella ja helpolla olemuksellaan.

Analoginen tuloliitäntä ja latauspistoke.
Analoginen tuloliitäntä ja latauspistoke.

Kaiuttimen rungon muodostavan alumiinikiekon ympärillä kiertävään nahkarenkaaseen on stanssattu painikkeiden merkinnät. Virtakytkin, äänenvoimakkuussäätimet ja Bluetoothin parituksen kytkentä. 3,5-millinen plugi voidaan kytkeä myös, jos ohjelmalähteestäsi ei saa ääntä ulos langattomasti eli voit soittaa tällä vaikka älppäreitäsi.

Potkii niin, että tuntuu

Uskokaa tai älkää, mutta otsikko ei ole harhaanjohtava. Andiamon koko kotelo värähtelee selvästi basson tahtiin. Kun kaiuttimen asettaa pöydälle tai puulattialle, värähtelyt kulkevat kotelosta alustaan ja musiikin sykkeen tuntee selvästi pöytään nojaavalla kyynärpäällä tai lattiassa jalkapohjillaan. Etenkin menevällä rytmimusiikilla piirre on erittäin hauska ja fiilistä sopivasti lisäävä. Efekti ei ole älyttömän vahva joten siihen ei myöskään kyllästy heti kolmannella biisillä.

Aivan kuten minkä vain kaiuttimen kanssa, yleissointi riippuu paljon siitä, mihin ja miten kaiuttimen asettaa. Avoin keskialue ja helein diskantti Andiamosta irtoaa kun se osoittaa suurinpiirtein kuuntelijaa kohti ja jokainen rajapinta tukevoittaa bassoa. Kyljellään lattialla huoneen nurkassa Andiamo hätyyttelee kunnollisen hifilaitteiston äänenlaatua, mutta on selvää, että äänenpainetta pienestä kiekosta ei irtoa isompien hifikaiuttimien lailla. Jos kaiutinta kuuntelee selvästi sivusta, äänellinen luonne muuttuu vain vähän tylsemmäksi. Ihan hyvä Andiamo on mistä vain suunnasta kuunneltuna, mutta kyllä se kannattaa kääntää osoittamaan kuuntelusuuntaan, jos haluaa saada maksiminautinnon.

Ulkokäytössä Tivoli Go Andiamo soi parhaiten kun sen ei roiku fillarin tangossa vaan saa seinustan tuekseen. Maassa seinän vieressä soundi on ehdottoman mainio ja jos hengailupaikalla sattuu olemaan joku nurkka niin kaiutin kannattaa ehdottomasti laittaa sinne, täyteläisyys paranee oleellisesti.

Painikkeet on stanssattu nahkapintaan.
Painikkeet on stanssattu nahkapintaan.

Seinustojen käyttö bassotoiston tukevoittajana on etenkin pienessä kannettavassa kaiuttimessa oleellista. Näin saadaan kaiutinelementin kuormitus pudotettua murto-osaan verrattuna siihen, että kaiutin säädettäisiin soimaan yhtä täyteläisesti ilmassa roikkuvana. Samoin vahvistintehon tarve pienenee samassa suhteessa eli kääntäen akkukesto parantuu moninkertaiseksi. Vaikka Andiamo mainiolta kuulostaakin, fysiikan lait tulevat vastaan, jos pienen juustotahkon kokoisesta kiekosta yrittää saada etenkään bassoa valtavia määriä. Ääni on parhaimmillaan hiljaa ja kohtuullisella voimakkuudella kuunneltuna. Bileitä kaipaavien on parasta katsoa reippaasti isompia kaiutinmalleja, mieluiten niitä töpselisähköä käyttäviä.

Tivoli Audio

Design-esineiden kanssa merkkiuskollisuus voi nousta huomattavan oleelliseksi valintakriteeriksi. Tivoli Audiolla on vahva maine hyvien kannettavien radioiden valmistajana, mutta Tivoli Go Andiamo -mallillaan se astuu ulos perinteisestä muotokielestään ja – ihan suoraan sanottuna – kohdistaa askeleensa tarkasti tanskalaisten varpaille. Jos sinulla on oltava jonkun tietyn merkkinen kapistus ollaksesi onnellinen, minä en voi päättää tai vaihtaa sitä merkkiä puolestasi. Mutta jos vain toimivuus, äänenlaatu, viimeistely ja ulkoasu ovat valintakriteerit, en keksi Tivoli Audio Tivoli Go Andiamo -Bluetooth-kaiuttimesta mitään vikaa.

Lisäys: Eivätkä keksi muutkaan moitittavaa. What Hifi? kiittää hienon ulkoasun ja helpon käytettävyyden lisäksi hyvää äänenlaatua. ”Tivoli Go Andiamo on enemmän kuin vain riittävän lujaa soiva. Ääni on fokusoitunut, napakka ja tasapainoinen ja siksi hyvin miellyttävä kuunnella. Basso ei möyri yli vaan kulkee tarkasti ja ketterästi. Kaiutin selvästi osaa asiansa, kaikki puolet ovat kauniisti tasapainossa – rytmin toisto on todella hyvää ja tämä välittää musiikin sisällön hienosti”.

Lyhyesti: Hyvin miellyttävän kuuloinen ja erinomaisen tyylikkään näköinen kannettava kompaktikaiutin.
Hinta: 219 euroa
Maahantuoja: LoudGroup

Klikkaa tästä katsoaksesi lähin Tivoli Audio -kauppiaasi

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap