fbpx
Testit

Tivoli Audio Model One Digital -pöytäradio testissä

WiFi Bluetoothin kaveriksi pöytäradioon

Hyvä perusradio hoitaa monet pöytäradiotarpeet, etenkin kun mukana on Bluetooth. Mitä saadaan kun kyytiin lisätään verkko-ominaisuudet?

Tivoli Audio Model One on, pidit siitä tai et, todennäköisesti maailman tunnetuin pöytäradio. Ainakin heidän keskuudessaan, jotka eivät aina osta sitä marketin halvinta alennuslaarista. Vaikka sinulla itselläsi ei Model Onea olisikaan, olet varmaan sen nähnyt kuvissa tai kaverilla.

Alkuperäisestä Model Onesta tuli klassikko koska se on mukavan kuuloinen ja äärettömän hyvä käyttää. Ei hankalia valikkorakenteita, ei sekavaa kaukosäädintä, ei puhelinsovelluksia, ei konffausta ja runk… anteeksi, ruuvausta. Kolme nuppia, joista säädetään äänenvoimakkuutta, radiokanavaa ja sisääntuloa. Model One on hieno esimerkki siitä, että jos joku logiikka on jo omaksuttu, sitä kannattaa käyttää ja tulos on loistava.

IT-ajan ihmisellekö?

Siinä, missä alkuperäinen Model One on käyttölogiikaltaan äärettömän selkeä kenelle vain, Model One Digitalin etulevystä ei voi ensivilkaisulla tietää, miten kapistusta käytetään. Rohkeana toimittajana ajattelin kuitenkin varovaisesti koittaa ja meni minulla melkein minuutti ennen kuin keksin kapineen peruslogiikan – ilman käyttöohjetta.

Ei se siis mahdottoman vaikea ole. Pientä nuppia kääntämällä säätyy äänenvoimakkuus ja painamalla vaihtuu ohjelmalähde. Isommalla, näytön ympärillä olevalla pyörylällä, hoidetaan sitten radion toiminnot.

Mutta sitten se ru… siis nettipuolen ruuvaus. Joko ahistaa? No, otin härkää sarvista toistamiseen – käyttöohje edelleen laatikossa – ja latasin Tivoli Wireless -sovelluksen puhelimeen. Sovelluksen lautausaika mukaan laskettuna hurahti ainakin kolme minuuttia siihen, että Tivoli Audio Model One Digital oli osa kotiverkkoani.

Tarvitaanko tätä Model One Digitalia johonkin? Eikö se perinteinen Model One riittäisi ihan hyvin. Digital-mallille on kyllä kaksi perustetta. Osa ohittaa yhden, mutta toista ei voi kiertää.

Lataamalla älypuhelimeesi Tivoli Wireless -sovelluksen saat helposti Spotifyn, Tidalin, Deezerin ja muut suoratoisto eli streamauspalvelut sujuvasti hallintaan Model One Digitalin kanssa. Onnistuu toki Bluetoothin yli, jos vanhempi Model One -radiosi on Bluetoothilla varustettu versio.

Vaan mitä Digital sitten tekee, jota klassikko Model One ei osaa? Se kuulostaa paremmalta.

Soundi nykyaikaan

Alkuperäinen Model One tehtiin tarkoituksellisen lämminsointiseksi. Varmaan siksi, että se toisi puukuorensa lisäksi mieleen ne vanhat putkiradiot, joiden täyteläisen pehmeää sointia moni muisteli. Riippumatta siitä, soivatko ne vanhat putkiradiot aina kovinkaan hyvin. Osa ihmisistä oli kyllä sitä mieltä, että vähän vähemmänkin tuhti sointi riittäisi. Ja Model One Digital tekee juuri sen.

Model One Digital kuulostaa edelleen helpolta ja miellyttävältä, mutta selvästi avoimemmalta ja selkeämmältä kuin alkuperäinen Model One. Highendisteille hiottuja, mutta sisällöllisesti tyhjänpäiväisiä äänitteitä Model One Digitalilla ei kovin kauaa jaksa kuunnella. Sen sijaan huonompi äänite saa armahduksen hieman vajaalle äänenlaadulleen ja helmi sisältö nousee pääosaan. Iso subbari saa muutaman kerran hymyn suupieliin, mutta hyvä musiikki tuo kyynelet silmiin joka kerta.

Yksi One vai digitaalimpi?

Mikä vain Model One yllyttää kuuntelemaan kaikenlaista materiaalia, jota on vaikea jaksaa ”oikeilla hifeillä”, jotka korostavat vaatimatonta soundipuolta. Tietysti hyvätkin äänitteet soivat hyvin, mutta isompi pointti on ehkä se huonommin tehtyjen saama armahdus – niistä välittyy hyvin musiikki ja äänitteen puutteet työnnetään syrjään. Mikä vain Model One myös soittaa radiokanavia varsin hankalissakin olosuhteissa, minä sain betonikellarissa useammankin kanavan soimaan puhtaasti koneiden omilla antenneilla. Antenniliitäntä mahdollistaa sitten kytkemisen vaikka katolla huojuvaan mastoon ja Aux in -liitin puolestaan varmistaa, että jokaiseen Tivoliin saa ulkopuolisen ohjelmalähteen kiinni. Bluetooth ja WiFi ovat sitten langattomia mukavuusvarusteita niitä kaipaaville.

Model One Digital on soundiltaan avoimempi ja bassotoistoltaan hieman kevyempi (mutta ei missään nimessä vielä kevyt) kuin klassista lookkia edustavat Model One ja Model One Bluetooth. Etenkin pienissä kerrostalohuoneissa Digital-versio soi mukavammin kuin täyteläiset perinneversiot, jotka taas ovat sitten kotonaan vähemmän bassoa korostavissa isoissa ja/tai puurakenteisissa tiloissa.

Erilaisen soundin lisäksi Digital-malli osaa uusia jippoja. Tuoreemmalle osalle kansakuntaamme älypuhelinohjaus sovelluksella, johon on yhdistetty kaikki oleelliset musiikkipalvelut, on hyvin houkuttelevaa. Samoin se, että Model One Digital liittyy myös haluttaessa muiden ART by Tivoli Audio -tuotteiden kanssa kimppaan ja toistaa ympäri taloa samaa tai ryhmittäin tiettyä musiikkia.

Haluatko ihan pelkän pöytäradion ilman mitään kommervenkkejä? Vai tuoko liitettävyys langattomasti puhelimeen sinulle lisäarvoa? Vai kuulutko siihen joukkoon, jolle puhelinsovellus isomman kokonaisuuden ohjaamiseen on ehdottoman pop? Miten vain, Tivolilla on hyvän kuuloinen ratkaisu nyt jokaiselle.

Lyhyesti: Model One Digital tuo pöytäradioon lisää ominaisuuksia, mutta myös avoimemman ja selkeämmän soundin.
Model One 229
Model One BT 289
Model One Digital 349
Maahantuoja: LoudGroup

Klikkaa tästä katsoaksesi lähin Tivoli Audio -kauppiaasi

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap