fbpx
Testit

The Boxee Box by D-Link (DSM-380) verkkosoitin testissä

Boxee Box on verkkotuotteistaan tunnetun D-Linkin ensimmäinen mediatoistin, jolla voidaan katsella elokuvia, soittaa musiikitiedostoja ja esittää lomakuvat internetistä, kotiverkosta, USB-levyltä tai SD/MMC-muistikortilta.

Itse laatikko, tai siis boxi, on pienikokoinen noin 11 senttiä kanttiinsa oleva musta kuutio, joka näyttää muotoilunsa takia uponneen hieman alla olevaan pintaan. Boxeessa ei ole minkäänlaista näyttöä, ainoastaan valaistu logo, jonka kirkkaus kertoo onko laite päällä, valmiustilassa vai sammuksissa. Sivulla on SD/MMC-kortinlukija, takana tyypilliset perusliitännät, eli Ethernet, HDMI, audiolähdöt stereona ja optisena sekä kaksi kappaletta USB-liittimiä. Yläpinnassa on virtakytkin. Takana on pieni hiljainen tuuletin, joka on päällä myös valmiustilassa.

Kaukosäädin toimii radiotaajuudella ja on rakenteeltaan mielenkiintoinen. Yhdellä puolella on ristiohjain, valinta-, play/pause- ja paluu-näppäimet median toistoon. Toisella puolella löytyy kattava QWERTY-näppäimistö, jolla on nopeampi syöttää tekstiä, kuin yleensä näytöllä esitettävillä virtuaalinäppäimistöillä.

”Värintoisto, terävyys ja
kuvan yleinen laatu
ovat erinomaiset.”

3. 2. 1. Go

Käyttöönotto on äärimmäisen helppoa. Kaapelit kiinni, virta päälle ja ensimmäisellä käynnistyksellä ajettava wizard ohjaa perusasetusten teossa. Laite tarkistaa samalla onko uudempaa käyttöjärjestelmää tarjolla ja päivittää itsensä tarvittaessa ajan tasalle.

Kuvan rajauksella maksimoidaan näyttöpinnan käyttö, jottei katsottavasta materiaalista jää mitään näkymättä. Äänen ulostuloksi voi valita kaikki analogisten ja digitaalisten lähtöjen yhdistelmät. Käyttöliittymän voi valita myös suomeksi. Perusasetuksilla laitteen saa käyttökuntoon nopeasti, mutta asetusvalikossa voidaan tarvittaessa säätää monipuolisesti laitteen käyttäytymistä.

Kaikki ja vielä vähän päälle

Mitä kaikkea Boxeella voi sitten katsoa ja kuunnella? Internetin palvelutarjonnasta löytyy mm. TV-sarjoja, joita voi hakea kanavittain tai lajityypeittäin, elokuvia sekä maksullisina että ilmaisina, netti-TV ja -radiokanavia Spotify mukaan lukien, YouTube ja muita videopalveluita jne. Kotiverkosta voi esittää kuvaa ja ääntä verkon tietokoneilta ja verkkolevyiltä. Tiedostotuki on erittäin kattava mukaan lukien DVD- ja BluRay-varmuuskopiot, tosin ilman levyjen menu-tukea.

Laite tarjoaa artikkelin kirjoitushetkellä erilaisia verkkosovelluksia katseluun, kuunteluun, uutisiin, säähän ja muuhun viihteeseen sekä informaatioon hengästyttävät 493 kpl, joten aika ei taatusti käy pitkäksi. ”Katso myöhemmin”-palvelulla voi tietokoneen selaimella lähettää vaikkapa työpaikalta käsin omaan Boxiin jopa liveohjelmia myöhemmin katsottavaksi. Boxee osaa näyttää elokuvien kansitaiteen tai vaihtoehtoisesti hakemiston ja kansitaidenäkymän. Hakemistot ja tiedostot voi joko aakkostaa tai järjestää iän mukaan.

”Myös yhteydenpito
sosiaalisen median
kautta onnistuu.”

Eikä tässä vielä kaikki. Myös yhteydenpito sosiaalisen median kautta onnistuu, sekä Facebookin että Twitterin kautta. Ja kun verkotettavasta medialaitteesta on kyse, löytyy myös nettiselain Flash-tuella. Kursorin siirtely ja osoitteiden naputtelu ohjaimen pienillä näppäimillä on pidemmän päälle hankalaa, mutta USB-porttiin voi kytkeä täysikokoisen näppäimistön ja hiiren yhdistelmän ja langattomatkin toimivat. Saatavana on myös kauko-ohjaus-aplikaatiot iPadille, iPhonelle ja iPodille.

Valmistajan sivulta ladattavalla Boxee Media Managerilla voidan streamata kaikkea mediaa tietokoneelta tai verkon tallennuslaitteilta PC:n ja Macin ohjauksessa iPadille. Kyseessä on siis todellinen verkon multimediaihme ja runsaudensarvi.

Kaikki verkot haltuun

Boxee Box osaa kytkeytyä kotiverkon laitteisiin monipuolisesti ja tukeekin Applen AFP-, Windowsin Samba-, NFS- ja UPnP protokollia. UPnP-standardi ei tue kaikkia Boxeen osaamia tiedostoja ja tällaisia tiedostoja on toistettava muilla verkkoprotokollilla.
Verkossa olevien laitteiden ja kansioiden määrän raja ei tullut kokeilussa vastaan ja ne listataan siististi.

Laite tukee myös välitys- eli proxypalvelimia. Näin on mahdollista kytkeytyä ulkomaisiinkin maakohtaisiin palveluihin, joihin ei normaalisti Suomesta käsin pääse käsiksi.

Toimii…

Ohjaimen käskyt menevät perille pääosin nopeasti, mutta ajoittain laite pitää pienen tuumaustauon. Verkkopalvelimen UPnP-rakenteen selaus kestää tovin ja laite boottasi itsensä useampaankin kertaan hakemistoja selattaessa. Ohjaimen paluu-näppäimen toiminta on kaksijakoista. Joissakin tapauksissa laite palaa menuhierarkiassa takaisin- tai ylöspäin, mutta toisissa kelataankin esimerkiksi viimeksi selattuja tiedostoja samalla hakemistotasolla taaksepäin.

Menuhierarkiassa on myös selviä bugeja. Valikoilla on mahdollista päästä esimerkiksi kanavaluettelossa sellaiseen tilaan, että laite ilmoittaa, ettei kanavaa ole tarjolla, mutta ilmoituksesta ei pääse pois millään napilla ja ainoastaan uudelleenkäynnistys auttaa.

Puolivalmis laatikkoleikki

Boxee Box tarjoaa valtavan määrän mediaa internetin eri palveluista, toistaa suurimman osan kotiverkon video-, audio- ja kuvatiedostoista sekä pitää yhteyttä sosiaalisen median kautta ystäväpiiriin. Boxi toimii myös internet-selaimena, tosin käytettävyys ei tietenkään ole aivan tietokoneen tasolla.

Laitteen käyttöliittymä on tekstien ja kuvakkeiden yhdistelmä ja nykymittapuun mukaan varsin karun näköinen harmaavalkoinen ilman mitään graafisia tehosteita. Käyttöliittymän elementtejä on sijoiteltu eri puolille näkymää ja tämä tekee hallinasta hieman kömpelöä. Osassa kuvakkeista ei ole mitään kuvaavaa tekstiä, jolloin niiden merkitys selviää vain kokeilemalla.

Kuvan- ja äänenlaatu ovat moitteettomat. HDMI-liitäntä tukee kaikkia yleisimpiä resoluutioita mukaan lukien 1080p24. Värintoisto, terävyys ja kuvan yleinen laatu ovat erinomaiset, eikä minkäänlaista näyttötekniikasta johtuvaa nykimistä esiinny isommillakaan resoluutioilla. Oletustekstityskielen, fontin koon, tyylin ja värin voi valita.

Käyttöliittymässä ja osassa toimintoja on vielä kehittämisen varaa. Satunnaiset kaatuilut ja jumiutumiset kertovat vielä kehitysvaiheessa olevasta käyttöohjelmistosta. Boxee Box on kuitenkin jo nykyisellään käyttökelpoinen mediataituri ja tarjoaakin synkkinä ja myrskyisinä öinä viihdettä liki rajattomasti.

Lyhyesti: Musta laatikko, joka osaa toistaa jotakuinkin kaikki mahdolliset tiedostomuodot kotiverkosta.
Hinta: 219 euroa
Valmistaja: D-Link
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap