fbpx
Testit

Sony NWZ-A865 -MP3-soitin testissä

Tänä monitoimimediasoittimien aikakautena oli ilo testata tuotetta, jossa on keskitytty olennaiseen. Sony NWZ-A865 on selvästi suunniteltu ensisijaisesti kannettavaksi musiikkisoittimeksi, vaikka se valokuvien ja videoiden esityksen taitaakin. Sony on mielestäni onnistunut (olettamassani) tavoitteessaan hyvin, sillä musiikkisoittimena NWZ-A865 on erittäin toimiva.

Valmistaja on onnistunut koteloimaan soittimen juuri sopivan kokoiseen ja laatua huokuvaan pakettiin. Jämäkän tuntuinen laite ei nitise eikä natise ja vaikuttaa kestävältä. Se painaa vain 77 grammaa, joten sen voi pudottaa taskuun kantajan ryhdin siitä pahasti kärsimättä.

Näyttökäyttö

Nykyään niin yleinen kosketuskäyttöliittymä on onnistunut. Hyvän ohjelmallisen toteutuksen lisäksi se toimii myös teknisesti, sillä kosketukset rekisteröityvät luotettavasti ja toiminnot seuraavat ripeällä vasteella.

Soittimessa on toki painikkeitakin. Etulevyn alareunassa on Home-painike, jolla palataan päänäkymään. Oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet, toisto- ja kappaleenvaihtopainikkeet ja Hold-kytkin.

Sony oli pääsääntöisesti helppokäyttöinen ja se toimi moitteettomasti läpi testin. Musiikki siirtyi tietokoneelta USB-väylän kautta suoraan soittimeen, joka näkyi ulkoisena massamuistilaitteena. Tuettujen äänitiedostojen listalla ei valitettavasti ole FLACia tai muuta häviötöntä pakkausmenetelmää MP3-, WMA-, AAC- ja WAV-tiedostojen lisäksi.

”Soittimen ja kuulokkeiden
parisuhteella on suuri
merkitys saavutettavalle
äänenlaadulle.”

Loistoluurit

Nostan hattua Sonylle kunnon kuulokkeiden tarjoamisesta myyntipakkauksessa. On hyvin harvinaista, että valmistajat panostavat kannettavien soitintensa mukana toimitettaviin kuulokkeisiin. Sony on paketoinut soittimensa oheen luokassaan erittäin hyvät MDR-EX300-kuulokkeet.

Vakiokuulokkeilla Sony soi lämpimästi ja bassovoittoisesti ja sen äänessä on potkua. Basso tosiaan potkii sitä kaipaavalle, mutta itse päädyin säätämään soittimen ekvalisaattorilla alinta tasoa pykälän tai kaksi vaimeammaksi materiaalista riippuen. Sony välittää kyllä tilaa, mutta tuntu ei ollut aivan yhtä ulotteikas kuin verrokkina olleessa iPhonessa.

Kuuntelin soitinta myös täysikokoisilla Sennheiser HD 595 -hifikuulokkeilla ja Sony jaksoi ajaa kookkailla elementeilla varustettuja kuulokkeita auktoriteetilla. Täytyy todeta, että soittimen bassorikkaampi toisto teki siitä Sennheiserin ajoittain bassoköyhille kuulokkeille iPhonea paremman kumppanin. Sainpahan taas muistutuksen siitä kuinka suuri merkitys soittimen ja kuulokkeiden parisuhteella on saavutettavalle äänenlaadulle.

Yhteenvetona on todettava, että vaikka Sony ei kenteis ole kaikkein neutraalein toistin, on se helppo ja hauska kuunneltava. Varsinkin metallisemmalla materiaalilla helposti esiintyvä rasittavuus loisti poissaolollaan. Soitin tarjoilee bassoa tarvittaessa runsain mitoin, mikä on kannettavassa kuuntelussa usein pelkkää plussaa, kun matalat taajuudet katoavat taustamelussa lähes kokonaan.

Juuri sopivan kokoisen soittimen oheen on liitetty laatuluurit.
Liikkuva ja liikkumaton kuva

Vaikka Sonyn näyttö ole nykystandardien mukaan suuri, on se erittäin hyvälaatuinen kirkkaalla ja kontrastikkaalla kuvalla ja laajoilla katselukulmilla. Sony pyörittää liikkuvaa kuvaa esimerkiksi H.264-muodossa ja lyhyt testi osoitti videotoiston toimivan sulavasti. Videoita voi toistaa tiedoston omalla kuvasuhteella tai ne voi suurentaa koko näytölle. Myös valokuvien katselu luonnistuu näppärästi ja videoiden ja kuvien siirto laitteeseen on musiikin tavoin erittäin helppoa.

Sony tarjoaa soitintaan neljällä muistikapasiteetilla, mutta muistin laajennusmahdollisuus olisi ollut kiva lisä varsinkin, kun videotiedostot vievät usein paljon muistitilaa.

Langattomat radioaallot

Sonyssä on myös FM-radio, joka on ominaisuuksiltaan hyvin pelkistetty. Radiossa ei ole RDS-vastaanottoa, eikä sen muistipaikkojen käyttö ole helppoa. Radion vajavaisuus oli jopa hienoinen pettymys muuten niin hiotussa soittimessa.

Sen sijaan Bluetooth-ominaisuus on mukava lisä Bluetooth-kuulokkeiden ja -kaiuttimien tarjonnan parantuessa jatkuvasti. Pikatestissä Bluetooth-kuulokkeet kytkeytyivät soittimeen helposti, eikä äänenlaadussa ollut moittimista. Soittimen toimintoja sai myös käytettyä kuulokkeiden kytkimillä.

Nappituote

Sony osuu tuotteellaan mielestäni naulan kantaan tarjotessaan taskukokoisen musiikkisoittimen ilman ihmetyksiä. Soitin ei kikkaile ladattavilla peleillä eikä sovelluksilla, vaan siinä on selkeä ja toimiva kosketuskäyttöliittymä ja se toistaa vaivattaa ja laadulla sekä tulppakuulokkeilla että täysikokoisilla hifikuulokkeilla. Pisteet Sonylle myös laadukkaiden kuulokkeiden tarjoamisesta myyntipakkauksessa.

Ääneltään Sony on lämpimänpuoleinen ja bassovoittoinen, mikä soveltuu kannettavaan soittimeen. Neutraalimpaa toistoa hakevan kannattaa liittää Sonyyn äänellisesti viileämmät kuulokkeet.

Lyhyesti: Erittäin toimiva radiolla varustettu aidosti taskukokoinen musiikkisoitin.
Hinta:
NWZ-A865 (16 Gt) 245 euroa (testattu)
NWZ-A864 (8 Gt) 199 euroa
NWZ-A866 (32 Gt) 289 euroa
NWZ-A867 (64 Gt) 419 euroa
Lisätiedot: Sony

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap