fbpx
Testit

RHA MA750 Wireless -Bluetooth-nappikuulokkeet testissä

Vaativan kuuntelijan vaativat kuulokkeet

Korvakäytävään sijoitettavilla kuulokkeilla, in-eareilla eli nappikuulokkeilla, on selvä etu verrattuna kaikkiin muihin tapoihin tuottaa ääntä. Niiden ääntä tuottavat elementit voivat olla äärimmäisen pieniä koska ääni lähetetään suoraan millimetrien paksuiseen korvakäytävään, jossa tärykalvo odottaa hyvin lähellä. Toisin sanoen loistava bassotoisto saadaan aikaiseksi hyvin hyvin pienen ilmamäärän liikkellä eikä tarvita kaiuttimien valtavia bassoelementtejä.

Tästä samasta asiasta seuraa myös rakenteen ongelma. Jos kuulokkeen sovitus korvakäytävään ei ole aivan täydellinen, vuotavat matalat taajuudet harakoille ja niin bassoalue kuin alempi keskialuekin vaimenevat eli ylempi keskialue ja diskantti jäävät pintaan.

RHA MA750 Wireless tuntui olevan keskivertoa tarkempi siitä, että se istuu tosiaan hyvin korvaan. Sen kanssa kannattaa siis kokeilla rauhassa, mikä mukana seuraavista tulpista – joita on erittäin runsaasti – on se nappisovite omien kuulemmaelimien kanssa. Äänenlaatu on nimittäin erittäin hyvä, mutta se on helppoa pilata pienellä hutiloinnilla.

Sitä, että äänenlaatu heikkenisi kesken kuuntelun, ei tarvitse pelätä. Olen sen verran kookas, etten kampeutunut maalisekoittimeen, mutta mikään hillitympi pään ravistelu ei saanut korviin asetettuja kuulokkeita heilahtamaan paikoiltaan.

Hyvä-paha Bluetooth

Langaton yhteys vaatii tiettyjä asioita kuulokkeelta. Niissä on oltava vahvistimet kuuloke-elementeille, se Bluetooth-vastaanotin ja tietysti akku tarjoilemaan edellämainituille virtaa. Mikään noista ei tee kuulokkeista halvempia, pienempiä tai kevyempia. Asioita, joita aika moni luureissaan arvostaisi.

Silti. Siinä, että nämä Bluetooth aptX:ää tukevat MA750 Wirelessit ovat langattomat, on myös etuja. Etenkin liikkunnassa on joskus helpompaa jättää puhelin pois taskusta. Nykypuhelimet kun ovat vielä kuulokkeita vähemmän halpoja, pieniä ja kevyitä. Silmille heiluva johtokin saadaan pois. Sitten on toinen asia. Kun vahvistimet ovat kuulokkeissa, voidaan kuulokkeiden äänensävy määritellä tarkemmin.

Kaiutin ja kuuloke ovat aina vain niin hyvin toimivia, miten laadukasta ääntä vahvistin niihin syöttää. Ja kun kyse on puhelimen kuulokevahvistimesta, laatu vaihtelee selvästi. Nykyisen Oneplus 5 -puhelimeni kuulokeanto on selvästi bassotoistoltaan epämääräisempi kuin parin edellisen iPhonen. Vaan nytpä sitä ei käytetty ollenkaan, signaali siirtyi digitaalisesti puhelimesta kuulokkeille ja vasta siellä se vahvistetaan ääntä tuottaville kuuloke-elementeille. Tulos: bassotoiston mössöisyydestä ei ole tietoakaan kuten olisi käynyt langallisilla kuulokkeilla.

Eleettömän tarkka ja puhdas

Jos MA750 Wirelessit eivät istu tiiviisti, niiden ääni on ala-arvoinen. Mikäli istuvuus on vain lähellä, mutta ei ihan nappi, eivät ne silloinkaan toimi kuin välttävästi. Mutta kun valitset oikeat sovitteet ja asetat nappulat korviisi hyvin, saat äänenlaatua, johon ei muutamalla tuhannella eurolla ole kaiutinpohjaisessa järjestelmässä toivoakaan.

Bassopää murahtaa sopivan mehevästi. Yläbassolla ei ole halpojen kuulokkeiden perisyntiä, yksinuottista joka kappaleella saman kuuloista korostumaa. Billy Gibbons And The BFG’s murahtaa eteenpäin ei itsetehostettuna vaan aitoa auktoriteettia huokuvana. Toki tippa (ehkä yksi desibeli) lisää yläbassoa toisi vielä lisää kulkevuutta, mutta silloin saatettaisiin livetä jo hosumisen puolelle sillä MA750 Wirelessit pitävät kyllä tahdin yllä oikein superisti. Herbie Hancockin Doin’ It livahtaa suoraan iholle ja ”Just keeps on doin’ it”.


MA750 Wirelessissä on kaukosäädin äänenvoimakkuudelle ja kappaleiden vaihdolle.

Ocean’s Twelve -elokuvan soundtrackin aloitusraita L’Appuntamento paljastaa keskialueen tasapainoisuuden. MA750 on selkeän neutraali ja erittäin hyvin erotteleva. Näillä löytää musiikista todella nopeasti asioita, jotka kaiutinkuuntelussa kohtuullisen laadukkaalla laitteistolla ja perusakustoidussakin huoneessa jäävät kokonaan piiloon.

Oletko näiden arvoinen?

RHA MA750 Wireless nauttii ja kärsii samasta asiasta kuin kaikki korvakäytävään asetettavat kuulokkeet. Vain optimisovituksella niistä saadaan optimiäänenlaatua. Halvemmissa kuulokkeissa railakas bassokorostus peittää alleen niin pienet sovitusongelmat kuin suuren osan musiikin ja äänitteen nyansseistakin. Sitten kun siirrytään laatutasossa useita askelia eteenpäin, pienet erot muuttuvatkin oleellisiksi.

MA750 Wireless on aivan mainio kuuloke. Ne kuulostavat todella hyvältä hifiltä ja pysyvät päässä vaikka painelisi rullaluistimilla mukulakivimäkeä alas täyttä vauhtia. Mutta sinun on tosiaan ensin maltettava hidastaa elämääsi hetkeksi ja asettaa ne korviin täydellisesti. Muuten nautinto jää vain haaveeksi.

Lyhyesti: Hyvin tasapainoista ja erottelukykyistä ääntä, mutta laatuääntä saat vain asettamalla kuulokkeet korviisi hyvin huolellisesti.
Hinta: 149,95 euroa
Maahantuoja: Scanteknik

RHA-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap