fbpx
Testit

REL HT/1205 -aktiivisubwoofer testissä

Yllättävän helppoa bassotoistoa
rel-series-ht-1205-aloitus-9365

REL HT/1205 ei ulkonöllään paljasta mitenkään sitä, miten hyvä subwoofer se on. Ominaisuuksia on vähän, mutta äänenlaatu on erinomainen. Etenkin napakkuus ja saumaton sovittuminen pääkaiuttimiin ovat tiptop-laatua.

REL sanoo, että uuden Series HT -sarjan subwooferien tavoite oli saada kohtuuhinnalla niin paljon äänenpainetta ja ulottuvuutta kuin mahdollista. Tällä lauseella he pyrkivät saamaan hyvin suuren yleisön kiinnostuneiksi tuotteistaan. Sain testiin malliston keskimmäisen, noin 40 senttiä kanttiinsa olevan HT/1205:n perustelemaan markkinointiosaston väitteitä.

rel-series-ht-1205-bassoelementti-9363

HT-mallisarja poikkeaa perinteisimmistä REL-subwoofereista siinä, että näissä ei ole Speakon-liittimellä tehtyä kaiutintasoista liitäntää ollenkaan. Nimen Home Theater -viittaus siis osoittaa suoraan AV-vahvistimien sub out -liitäntään (ja niihin stereovahvistimiin, joissa on erillinen sub out -liitäntä). Erittäin suuri osa subwoofereista menee kuitenkin kotiteattereihin ja niissä AV-vahvistimessa on aina aktiivisubwooferille liitäntä.

Selvästi saman suvun veljeksiä

Series HT -sarjassa on kolme subwooferia, jotka pikavilkaisulla ovat aina vain toinen toistaan suurempia. Pienimmässä HT/1003:ssa on 10-tuumainen bassoelementti, 300-wattinen D-luokan vahvistin ja 600 euron hintalappu. Testissä olevassa malliston keskimmäisessä HT/1205:ssa on 12-tuumainen bassoelementti, 500-wattinen D-luokan vahvistin ja 800 euron hintalappu. Isoin malli on samaa sarjaa kuitenkin vain nimellisesti: HT/1508 maksaa kolmen kymppituumaisen verran, 1 800 euroa. Nopealla laskutoimituksella tosin huomaa, että HT/1508 pystyy varmasti siirtämään enemmän ilmaa kuin kolme HT/1003:a.

Kartio on hiilikuitupintainen ja lasikuiturunkoinen, mustanpuhuvassa synkkyydessään varsin uskottavan näköinen.

HT-sarjan bassoelementit ovat tietysti pitkäiskuisia. Kartio on hiilikuitupintainen ja lasikuiturunkoinen, mustanpuhuvassa synkkyydessään varsin uskottavan näköinen. Suljettujen koteloiden tumma pinta on tehty struktuuriltaan harjattua alumiinia muistuttavaksi. Lisäsomisteena ja kotelojäykisteenä on kiillotettu 12-millinen levy yläpinnassa.

Mitään häkellyttävän erikoista REL Series HT -subwoofereissa ei ole. Ne ovat selkeän näköisiä, järkevän kokoisia, kohtuuhintaisia (ainakin 10- ja 12-tuumaiset ovat kohtuuhintaisia) ja kaikin puolin asiallisia subwoofereita. Säädöt tehdään subwooferin takaa, josta löytyy jakotaajuuden ja äänenvoimakkuuden säätimet sekä 0 / 180 asteen valintakytkin vaiheelle. Lisäksi virran kytkeytymiselle on automaattinen sekä manuaalinen vaihtoehto.

rel-series-ht-1205-liitannat-ja-saadot-9366
Liitännöissä useamman subwooferin ketjuttamisen mahdollistava Low level out on mukava lisä. Säädöissä on kaikki oleellinen, mutta ei mitään ylimääräistä.

Kotiteatterivahvistimeen kytkettäessä valmistajan ohje on: jakotaajuussäätö maksimiin ja äänenvoimakkuussäätö noin kello kymmeneen. Näin subwooferin jakosuodin ei sotke AV-vahvistimen bassonohjauksen suotojen toimintaa ja voimakkuus on sopiva ensikokeiluun. Äänenvoimakkuuden tarkempi säätö sitten tilanteen mukaan.

Yksi erittäin mukava asia on se, että sisääntuloliittimien yhteydessä on myös antoliitännät. Näistä on helppoa ketjuttaa toinen (ja kolmas, neljäs…) subwoofer mukaan kun haluataan enemmän äänenpainetta ja / tai tasaisempi bassotoisto laajalle kuuntelualueelle.

Nopeasti säädettävä

Ensikokeilussa käytin pääkaiuttimina stereovahvistinta ja paria M&K Sound M7:aa, joka on suunniteltu toimimaan aina subwoooferin kanssa. Sen bassotoisto alkaa vaimentua pian sadan hertsin alapuolella, joten seuraan liitettävän subbarin on kyettävä integroitumaan oman jakosuotimensa kanssa korkealla jakotaajuudella. Monella subwooferilla menisi tässä kohtaa vaihesovitus väärään kurkkuun.

Minä olen toki kontannut subbareita säätämässä keskivertoa enemmän, mutta noin minuutissa varsin hyvin pääkaiuttimiin istuva toisto kertoo siitä, että HT/1205 integroituu poikkeuksellisen sujuvasti. Aloitan kuuntelut tutuksi käyneellä Billy Gibbons And The BFG’s -bändin Got Love If You Want It -biisillä ja Donald Fagenin klassisella Snowbound-kappaleella. Enemmän kuin voima ja ulottuvuus kiinnostaa tässä vaiheessa se, jolla REL-subbareita on markkinoitu iät ja ajat: kykyä toimia myös musiikilla.

Black Hawk Down ja Hunger ei isossa huoneessa korostetusti vavauta sohvaa alta, mutta pyyhkii kyllä bassoaaltoja hyvin kuuntelupaikan yli. Ocean’s Eleven -soundtrackin raita The Plans murahtaa hymyilyttävän mukavasti. Mafia III -pelin scorelta painostava No One is Untouchable vie nopeasti mielen pelin New Bordeauxin maisemiin ja sormien lihasmuisti alkaa hamuilla Pleikkarin ohjaintutteja.

Yleisluonne voidaan tiivistää määreisiin lihaksikkaan jäntevä, vaivattoman nopea ja huomaamattomasti integroituva.

HT/1205:n yleisluonne voidaan tiivistää määreisiin lihaksikkaan jäntevä, vaivattoman nopea ja huomaamattomasti integroituva. Tämä subwoofer ei ole vain oleellisesti lisää energiaa matalille taajuuksille tuova vaan tekee sen taitavan sulavasti.

Valmistajan ilmoitus -6 dB kohdalle on 22 hertsiä. Käytännössä jakosuodin käytössä – HT/1205:n oma tai sitten AV-vahvistimen – ja huoneen tuoman korostuksen kanssa alarajataajuus ylettyy vähän alle 20 hertsiin.

Täsmällisesti annosteltua voimaa

”REL-testin” jälkeen siirryn kokeilemaan sitä kykyä liikuttaa ilmaa. Ei sillä, kyllä Billy Gibbons jo osoitti, että subbari ei ole kevytsarjalainen. Oli kyse sitten AC/DC:stä tai Arvo Pärtistä, Sandstorm-klassikosta tai Sin City -leffasta, ambient-utuilusta tai Arnold Schwarzeneggerin temmellyksistä, HT/1205 on koko ajan tehtäviensä tasalla.

Jotkut subwooferit toistavat bassoraidat liiankin kurinalaisesti ja kuulostavat vähän tukahtuneilta. Tätä ongelmaa ei RELin kanssa ole yhtään. 12-tuumainen kartio elää aina nopeasti ja vaivattomasti signaalin mukana. Ihan matalimpia infraääniä – niitä, jotka enemmänkin vain tuntuvat vavahduksena huoneessa kuin kuuluisivat korvilla – HT/1205 ei toista. Tämän kääntöpuoli on se, että vaikka subbari on hyvin kohtuukokoinen ja -hintainen, se pystyy puskemaan ilmoille hurjan määrän puhdasta ääntä.

rel ht 1205 taajuusvaste
REL HT/1205:n taajuusvaste lähimittauksena. Mustalla jakotaajuussäätö maksimissa, vihreällä jakotaajuussäätö klo 12:ssa ja punaisella jakotaajuussäätö minimissä.

Voimaa on aina riittävästi, mutta se ei pullistele kuin ylenpalttisesti pumpattu hauis tarkoituksellisen pienen t-paidan hihassa. HT/1205 ei ole yhden tempun pelle vaan tasapainoinen taitaja.

Taikatempun osaaja

REL HT/1205 onnistuu tekemään sen harvinaisen tempun, että hyvin säädettynä kuuntelija ei keksi subwooferin olemassaoloa ollenkaan ennen kuin sen kytkee pois päältä ja koko bassoalue häviää. Subbari siis pystyy muuttamaan pienet pääkaiuttimet kuulostamaan hyvin isoilta ja järeiltä kaiuttimilta ilman, että paljastaa omaa olemassaoloaan. Saa sen toki jyskyttämään erillisenäkin, jos säätää sellaiseksi.

rel-series-ht-1205-etusivu-9364b

HT/1205 on ihan millä hyvänsä mittapuulla katsottuna oikein hyvä subwoofer. Se soi riittävän mehevästi, on kuitenkin hyvin tarkka ja nopean napakka sekä integroituu pääkaiuttimiin kerrassaan erinomaisesti. Ketjutusmahdollisuus tekee kapasiteetin lisäämisestä helppoa ja etenkin sijoittamalla kaksikin subwooferia huoneeseen sopivasti saadaan paljon yhtä subbaria tasapainoisempi toisto ja isolle kuuntelualueelle.

Yksinkertainen bassokuutio osoittaa, että hyvä bassotoisto ei ole kiinni lisäominaisuuksista vaan toimivasta perusrakenteesta. Kun kytket HT/1205:n vahvistimeesi, et ole maksanut mistään ylimääräisestä, vain hyvästä bassotoistosta.

Lyhyesti: Napakkaa, hallittua ja tarkkan nopeaa bassoa ilman kommervenkkejä.

Hinnat

REL HT/1003: 599 euroa

REL HT/1205: 799 euroa

REL HT/1508: 1 799 euroa

REL HT-Air -langaton lähetin: 139 euroa

Maahantuoja: Audelec

Klikkaa tästä katsoaksesi lähin jälleenmyyjäsi

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap