fbpx
Testit

Q-Acoustics BT3 – langattomat Bluetooth-aktiivikaiuttimet

Bluetooth-sana kaiuttimeen liitettynä tuo puristille ensimmäisenä mieleen epähifistisen lelun. Q-Acoustics BT3 on kuitenkin kaukana lelusta. Enemmänkin kuin kevyt langaton taustamusiikkilaitteisto se on perinteinen hifikaiutin, johon on lisätty vahvistimet, kauko-ohjaus, langattomuus ja nippu tuloliitäntöjä. Langaton Bluetooth lisukkeena ei heikennä äänenlaatua yhtään, mahdollistaa vain mukavan soittelun vaikka taskussa olevalta puhelimelta.

BT3 on myös sen verran laadukas, että se ansaitsee parhaan mahdollisen sijoituksen. Sijoitus ikkunalaudalle tai tv-tasolle tuottaa turhaa kuminaa bassoille ja hukkaa stereokuvan. Oikea paikka näille on kunnollisella jalustalla, vasta silloin kyvyt tulevat oikeasti esille.

”Äänenlaadullinen yllätys
olikin varsin iso
– ja miellyttävä.”

Hifistin nurina

”Eivät nämä ole oikeat aktiivikaiuttimet!”, manaa puristihifisti. Siis sellaiset, jossa jokaiselle kaiutinelementille on oma vahvistinaste ja jakosuodot tehdään ennen vahvistimia linjatasoisina. Eivät olekaan. BT3 on järjestelmä, jossa yhdessä kaiuttimessa on kaksi vahvistinastetta ja liitännät, toinen kaveri kytketään normaalilla kaiutinjohdolla tähän yksilöön. Mutta kuitenkin tämä tarkoittaa, että pelkkä ohjelmalähde, läppäristä ja puhelimesta alkaen, riittää näiden seurassa täydellisen musiikkilaitteiston tekemiseen.

Digi-sisään, analoginen RCA-parilla sekä 3,5-millisellä miniplugilla ja anto subbarille.

Eikä Bluetooth ole häviötön tiedonsiirto, se syö osan musiikista pois! No periaatteessa kyllä, niin syö. Mutta kannattaa muistaa, että se Bluetooth onkin tarkoitettu pääasiassa MP3-musiikin ja Spotifyn soittolistojen siirtoon mahdollisimman vaivattomasti älypuhelimelta. BT3:ssa on myös linjatasoiset sisääntulot eli niille voi syöttää vaikka Studio Master -tasoista materiaalia tuhansien eurojen verkkosoittimelta.

Ja toisaalta, aptX Bluetooth on oikeasti varsin hyvälaatuinen siirtotie. Oikein laadukkaalla laitteistolla sen eron voi kuulla verrattuna johdonpätkään siinä, missä myös maksimilaadulla tehdyn MP3:n verrattuna alkuperäiseen CD-versioon. Mutta kuten sanottu, asiat pitää laittaa järjestykseen myös käyttömukavuuden ja tarpeen mukaan, ei vain absoluuttisen laadun.

Yksinkertainen kaukosäädin hoitaa oleellisen.
Pesunkestävää oikeaa hifiä

Selkeästi ja tasapainoisesti piirtävät, se ehkä kuvaa ääntä parhaiten. Ei näissä ole ison laatukaiuttimen auktoriteettia ja uskottavuutta, mutta ilokseen kuunneltava ääni kyllä. Ero sen parhaan paikan ja mistäsattuu-kuuntelun välillä on selvä. BT3:t kannattaa siis laittaa symmetrisesti kohti lempisohvan tärkeintä tyynyä, sitä omaa tyynyä.

Etenkin sivusta kuunneltuna äänensävyssä huomaa pientä suhistusta ässissä, mutta muuten on hyvin vaikea osoittaa sormella mitään varsinaista vikaa. Stereokuva piirtyy asiallisesti ja mukavan ilmavasti perinteisellä kuuntelupaikalla.

Bassoilla on sävyjä ja tarkkuutta, riittävästi iskevyyttä ja koko huomioiden kohtalaisesti ulottuvuuttakin. 145bpm trance rullaa ulos uskottavasti siinä, missä leffasoundtrackin dialogikin. On toki kaiuttimia, jotka iskevät Analog Pussyn Trance N Rollilla kuin amfetamiininen kaivinkone rintalastaan ja laitteistoja, jotka tuovat Billie Holidaylla kyynelet silmiin pelkästä aitoudesta. Mutta ne eroavat Q-Acoustic BT3:sta siinä, että tarvitsevat pakettiauton kuljettamiseen ja et ole voinut ostaa sitä uutta pakettiautoa itsellesi koska tarvitsit ne rahat hifilaitteisiin.

Haluatko ehdottomasti asettaa kaiuttimen kyljelleen. Logon voi sitten kääntää myös oikeinpäin.

Bassopäässä ei ole ylenpalttista paksuutta tai keinotekoista muhevuutta. Hyvä asia, nimittäin BT3:ssa on myös liitäntä subwooferille ja keinopaksu soundi tekisi subbarin sovittamisen hyvin vaikeaksi. Luonnollisen napakkaan BT3:n bassoon subwooferin saa istumaan kohtalaisen vaivattomasti niin, ettei lisäbasso humppaa omiaan vaan vain täydentää ulottuvuutta ja uskottavuutta.

Merkkivalon väri kertoo käytetyn ohjelmalähteen tyypin.
Lämpimästi suositeltavat

Suoraan sanottuna en odottanut BT3:lta ihan hirveästi ja äänenlaadullinen yllätys olikin varsin iso – ja miellyttävä. Samoin varustelu ja yksityiskohdat on osattu miettiä hyvin toimiviksi ja hyvää mieltä tuottaviksi.

Virtaled palaa klassisen vihreänä kun analoginen ohjelmalähde on kytkettynä. Puhtaan valkoinen valo kertoo kytkettynä olevan modernin digitaalisen lähteen ja highendistejä ärsyttävä sininen kertoo käytössä olevan highendistejä ärsyttävän Bluetoothin.

Q-Acoustics BT3 puolustaisi hintalappuaan ihan perinteisenäkin hifikaiuttimena. 500 euroa tämän laatuisista passiivikaiuttimista olisi ihan järkiostos. Mutta näissä saa samaan hintaan vahvistimet, langattoman Bluetooth-signaalinsiirtoon ja nipun perinteisiä liitäntöjä.

Bonuksena on vielä se, että BT3:n äänenlaadusta on mahdollista ottaa yksinkertaisella lisukkeella hyvä harppaus eteenpäin. Nimittäin kytkemällä subbari hoitamaan ne alimmat jytinät, joihin ei millään kompaktikokoisella kaiuttimella ole asiaa.

PS. Saa niitä mustana ja valkoisenakin.

Lyhyesti: Kaiuttimet, joiden piirteistä pitää sitä enemmän, mitä kauemmin niitä ihmettelee.
Hinta: 499 euroa
Maahantuoja: Kruunuradio

Q Acoustics -kauppiaasi:

Kirjoittaja

2 Comments

 1. Toimiva paketti keittiöön tai
  Toimiva paketti keittiöön tai makuuhuoneeseen.

  • Samu Saurama

   Tai vähemmän ryppyotsaiselle
   Tai vähemmän ryppyotsaiselle olohuoneeseen 🙂 .

Share via
Copy link
Powered by Social Snap