fbpx
Testit

PS Audio PerfectWave DirectStream DAC -DA-muunnin testissä

PS Audio PerfectWave DirectStream DAC (lyhyestä virsi kaunis…) on 2014 kesällä esitelty ja syksyllä firmware-päivityksen saanut DA-muunnin. PS Audion edellistä, noin puolta halvempaa muunninta, suitsutettiin minulle aikoinaan jo paljon. Se jäi silti silloin testaamatta. Nyt kuluttajille on tarjolla sekä rankasti kalliimpi uusi DA-muunnin että päivityspaketti vanhempien PerfectWave DAC:n omistajille.

DirectStream DAC -muunninta markkinoitiin minulle raivolla, joka jo laski odotuksia tuotteeseen kun viimeksi kävin maahantuojalla. Onko se niin hyvä kun sitä pitää aivan käsittämättömän paljon myyjän suitsuttaa? No, osoittautui laitteeksi, joka osaa yhden asian erittäin hyvin, äänenlaadun. Monipuolisempiakin kapineita on olemassa, ja tullut vastaan, mutta ei toista yhtä hyvä-äänistä.

Etulevyn näyttö on myös kosketusruutu, jonka avulla muuntimen toimintoja voi hallita.

Tekniikkaa vai taikuutta?

PS Audion kotelo on hauska. Siinä on muutama raita ja sauma, jotka saavat sen näyttämään useammasta osasta kasatulta. Hämäävää vain on se, että rystystestillä purkki kuulostaakin olevan yksi umpinainen alumiinikalikka. Tukeva? Rata-auton alusta on tukeva, tämä on täysin hievahtamaton. Massakin viittaisi siihen, että sisälle ei ole kaiverrettu ensimmäistäkään koloa ja ääni tuotetaan taikuudella.

Analogiottoja ei ole, DirectStream DAC on puhtaasti digitaalisignaaleja käsittelevä laite. Äänenvoimakkuuden säätö toki on eli DSD toimii hyvin myös esivahvistimena ja siten digitaalisiin ohjelmalähteisiin pohjautuvan laitteiston keskuksena. Liitäntöjä ei ole kuin modernin AV-vahvistimen hanurissa eli numeroilla ei pyritä listan kärkeen. AES/EBU, koaksiaalinen, optinen ja USB. Tässä luokassa painittaessa oleellisempaa on se lopputulos, ei kyky luetella, mitä kaikkea osataan jotakuinkin sen verran, että voidaan mainita aiheesta.

Oleelliset digitaaliliitännät pienellä ekstralla, analogiannot balansoituna ja balansoimattomana. Liittimet ovat erittäin tukevia.

Analogiannot ovat sekä balansoituna XLR-liittimin että balansoimattomina RCA-liittimillä. Liittimet ovat erittäin tukevia ja viimeistely yleisesti ottaen ehdottoman priimaa. Visuaalisista yksityiskohdista voidaan tietysti aina vääntää kättä, mutta minun silmääni pelkistetty ja koreilematon, mutta äärimmäisen laadukas lookki puree hyvin.

”Oleellisinta DirectStream-DA-
muuntimessa on sen tekniikka.”

Koska takalevyssä on USB-tulo muiden digitaaliliitäntöjen seurana, PS Audio soittaa kaiken, mitä tietokoneesi toisto-ohjelma osaa toistaa. Ja se on kyllä aika tarkkaan ihan kaikki kaiken maailman tiedostomuodot.

Oleellisinta DirectStream-DA-muuntimessa on kuitenkin sen tekniikka. Kun SACD julkistettiin, siinä käytettiinkin uutta DSD-muotoa (Direct Stream Digital) äänen tallennukseen. Se on täysin erilainen ratkaisu kuin CD:llä ja tietokoneiden musiikkitiedostoissa käytetty PCM-tallennus. PS Audio PerfectWave DirectStream DAC kääntää signaalin ensin DSD-muotoon ja vasta sen jälkeen muuntaa digitaalisignaalin analogiseksi. Digitaalisignaalin käännös on toki yksi pykälä, mutta valmistaja perustelee sitä tämän jälkeisellä paljon yksinkertaisemmalla DA-muunnoksella.

Paljon tekniikkaa

Ai niin, sitten siellä takana on kaksi HDMI-liitintä nimettynä I2S1 ja I2S2. I2S-lyhenteelle on monta pidempää nimeä (IIS, Inter-IC Sound, Integrated Interchip Sound), mutta se, mitä se tarkoittaa, on digitaalinen sarjaväylä, jossa data- ja kellosignaali kulkevat erillään.

Jos sinulla on iso CD-kirjasto, jota käytät ahkerasti, I2S-liitäntää tukeva CD-transport (transport eli pelkkä digitaalisignaalin ulos antava pyöritin ilman sisäisiä DA-muuntimia) on testaamisen arvoinen asia. Yhä enemmän mennään kohti levypalvelimilla olevaa musiikkivarastoa, mutta aika monella niitä fyysisiä hopeakiekkojakin vielä on. PS Audion oma muuntimeton pyörityskoneisto on nimellä PerfectWave Transport MK2, mutta maahantuojan mukaan muutama muukin sopiva on olemassa.

SD-korttipaikka on firmware-päivityksiä varten, Expansion Port on Bridge-lisäosalle, joka tekee DirectStream DAC:sta myös verkkosoittimen.

SD-korttilukija on firmware-päivityksiä varten ja takalevyssä sen yläpuolella oleva Expansion port, laajennusportti, on myös oleellinen. Siihen voidaan kytkeä PerfectWave Bridge, joka on silta verkkolevylläsi olevan musiikin ja DirectStream-DA-muuntimen välillä. Se on siis verkkosoitin, joka sulautuu osaksi DA-muunnintasi. Bridgen ohjaus sujuu iPhonella, iPadilla tai iTouchilla.

Tarvitsenko minä sellaista? Jos pidät tietokoneesi USB-johdolla kytkettynä muuntimeen niin et mitenkään välttämättä. Sen sijaan jos haluat upottaa muuntimen laitehyllyysi ja pitää tietokoneen sieltä ulkona niin Bridge on mielekäs ratkaisu saada DSD ylettämään henkilökohtaiseen musiikkivarastoosi. Maahantuoja mainitsi, että kevään 2015 aikana on tulossa uudempi versio, Bridge 2, jota ehkä kannattaa odottaa.

Soittimen mukana tulee normaali kaukosäädin ja toimintoja voi ohjata myös etulevyn kosketusnäytön kautta. Se kaukosäädin voisi toki tämän hintaisessa ja tasoisessa laitteessa olla elegantimpikin, mutta ajaa asiansa.

Taikuutta.

Vertailusoittimeni Logitech Transporter ei ole ehkä se ihan viimeinen vastaus analyyttisen äänen etsijälle, mutta se kuulostaa enemmän musiikilta kuin kasalta ääniä, joista tallenne on tehty. Iso asia, joka ei todellakaan onnistu sujuvasti kaikilta (ja juuri sen takia ymmärrän heitä, jotka vannovat vinyylin nimeen). Transporter pitää kokonaisuuten iästään huolimatta pintansa edelleen vähintäänkin itsensä hintaisia CD-soittimia vastaan (Transporterin listahinta on kaksi tuhatta euroa). Ei ole vaikea löytää DA-muunninta, verkkosoitinta tai CD-soitinta, joka soi analyyttisemmin. Mutta on ollut vaikea löytää koneita, jotka olisivat oleellisesti tarkempia ja lisäksi soittaisivat kauniisti musiikkia.

”PS Audio PerfectWave
DirectStream DAC pyyhkii
pöydän kerralla puhtaaksi.”

PS Audio PerfectWave DirectStream DAC pyyhkii pöydän kerralla puhtaaksi. Minusta tuntuu kuin kuuntelisin Billie Holidayta (Lady In Satin -albumi) edelleen samassa salissa kuin Transporterin kanssa, mutta yhtäkkiä ilma on puhdas tupakansavusta ja hälisevä yleisö on hiljentynyt esityksen ääreen. It’s Easy to Remember kiinnittää huomion itseensä paljon vahvemmin kuin yleensä. Sooloon nousevan instrumentin soittaja tuntuu katsovan suoraan minuun. Billie laulaa kirkkaampana kuin koskaan, hyvin aitona ja elävänä.

Siitä on suoraan sanottuna todella pitkään kun olen uponnut näin syvälle vain kuuntelemaan musiikkia. Työtähän tämäkin on ja niihin aika hyviin laitteisiin tottuu, eivät ne enää hätkähdytä. Vasta kun otetaan todellinen harppaus hyvästä ylöspäin niin se pysäyttää.

Hyvä on, minä koitan analysoida, mitä kaikkea PS Audio PerfectWave DirectStream DAC tekee eri tavalla äänellisesti verrattuan Logitech Transporteriin. Analyysia varten loogisesti Analog Pussyn Trance N Roll hakkaamaan 145bpm-tahdillaan eteenpäin. Jo edellisen Billie Holidayn jäljiltä Transporter tuntuu hiihtävän tervassa vaikka tahtia pitäisi olla railakkaasti enemmän ja sitten vielä vähän lisää.

”Isku on huomattavan paljon
täsmällisempi ja terävämpi,
rytmi toistuu paljon
paljon tarkempana.”

Takaisin DirectStreamiin. Isku on huomattavan paljon täsmällisempi ja terävämpi, rytmi toistuu paljon paljon tarkempana, mutta ei kuoliaaksi analysoituna vaan kevyesti kulkevana ja mukaansa tempaavana. Kevyesti kulkevana ei tarkoita kevyttä bassopäätä, auktoriteettia on erittäin hyvin, poissa on vain verho, joka esti kulkevuutta. Nyt sumu on hälvennyt ja aurinko paistaa autobahnalle, voit antaa juuri niin paljon hanaa kuin uskallat.

Herbie Hancockin Doin’ It yllyttää antamaan hanaa lisää ja lisää. Syke, elävyys, läsnäolo ovat hyvin vahvoina esillä. Eivät korostetusti, mutta vaivattoman selkeinä. Ei koskaan kireyttä, ei koskaan karheutta, ei koskaan epämiellyttävää tunnetta. Suosittelen toki kaikkia, joille hintalappu ei ole este, testaamaan DirectStream DAC:n. Mutta suosittelen etenkin heitä, jotka sanovat kalliin vinyylisoittimensa olevan oleellisesti CD-formaattia parempi, testaamaan DirectStream DAC:n.

Osa harrastajista vannoo hires-äänitteiden nimeen, mutta minä kuuntelin lähes pelkästään ihan tavallisia CD:ltä palvelimelleni ripattuja tiedostoja. Ja tulos oli tämä, repikää siitä.

Kanavatasapainon säätö (kuvassa) ja äänenvoimakkuussäätö näkyvät hyvin kauemmaskin.

200 000 km ajettu Toyota Corolla

Kuusi tonnia DA-muuntimeen? Tuntuu varmasti sinustakin kohtuuttomalta ensiajatuksena. Toisaalta, mitä muuta saat sillä rahalla – parisataa tuhatta ajetun Corollan. Ihan varmasti se on järkevämpi hankinta, mutta onneksi elämässä voi tehdä joskus muitakin kuin puhtaasti järjellä perusteltuja päätöksiä. Kuuden tuhannen euron muuntimen hankinta kirpaisee maksuhetkellä aika reippaasti, mutta hymyilyttää kyllä joka päivä sen jälkeen.

Harvoin nimittäin kuudella tonnilla saa jotain, joka on maailman parasta. Voi olla, että joku toinen muunnin on ainakin yhtä hyvä tai jopa parempi, mutta edes ihan lähelle pääsevää minä en ole toistaiseksi kuullut. Monet ulkomaiset toimittajat tuntuvat kallistuvan samalle kannalle. Siihen suorituskykyyn nähden hinta alkaa yhtäkkiä tuntua tosi halvalta.

”Ajattelet ehkä, että laitteistosi ei
riitä tälläiselle huippumuuntimelle?”

Ajattelet ehkä, että sinun laitteistosi ei riitä tälläiselle huippumuuntimelle? No, minä kyllä kuulin tämän ja Transporterin eron hyvin selkeästi myös Behringerin B2030A -aktiivikaiutinparilla, ne maksavat tällä hetkellä Suomessa 150 EUROA KIPALE. Kokeilin useita vahvistimia ja kaiuttimia Nitrosäiliötä myöten ja tulos oli erittäin yksinkertainen: mitä läpikuultavampi muu laitteisto, sen enemmän DSD:stä on iloa.

PS Audio PerfectWave DirectStream DAC:n (oikeasti, onko pakko keksiä tälläisiä nimiä) kanssa kävi niin, että uskollisesti palvellut Logitech Transporter siirtyy eläkkeelle ja tuo pitkäniminen DA-muunnin jää toimituksen työkaluksi. Tuntuu siltä, että työnteko on yhtäkkiä huomattavasti hauskempaa ja innostavampaa, kuuntelutestejä tekee mieli tehdä paljon aikaisempaa enemmän.

Edit: Halpa-Behringerin hinta vahingossa parilta vaikka piti olla kappaleelta.

Lyhyesti: Mielettömän läpikuultava ja äärettömän hienosti musiikkia toistava DA-muunnin laitteistosi keskukseksi.
Hinta: 5 995 euroa
Maahantuoja: Mareksound

PS Audio -kauppiaasi:

Kirjoittaja

5 Comments

 1. Hei. Mistä löydän behrut 150e
  Hei. Mistä löydän behrut 150e/pari? En löytänyt netistä…

 2. aheikkinen

  Kun tuossa nuo
  Kun tuossa nuo monitorointikaiuttimet nyt mainittiin esimerkkinä, niin vertailun vuoksi Behringer+PS Audio -paketin hinnalla saisi Genelec 8351A parin sekä GLM-paketin huonekorjauksineen. Tämän kanssahan ei D/A-muunninta tarvita lainkaan, koska kaiuttimet syövät suoraan (epävirallisesti) S/PDIF digisignaalia lähes minkä tahansa laitteen koaksiaaliulostulosta.
  Alkaa pakettien hinta/laatu äkkiä kääntymään toisin perin.

  Huonekorjauksen kokonaan toimettomaksi tekevät akustiikkaratkaisut ovat suomalaisissa kuunteluhuoneissa kohtalaisen harvinaisia. Tietokoneelta signaalia DAC:ille syötettäessä huonekorjauksen voi tehdä sopivalla ohjelmistolla, mutta erillislaitteista harvemmin löytyy huonekorjaimen läpi syötettyä digi-outtia. Niinpä PS Audiota erillislaitteistossaan käyttävä kuuntelija käytännössä menettää mahdollisuuden tehdä minkäälaista digitaalista huonesovitusta.

  Sama puute toki pätee muihinkin DAC:eihin (pl. esimerkiksi Anti-Mode 2.0 kaltaiset erikoisuudet), eli ongelma ei ole suoranaisesti PS Audiosta johtuva..

  • Samu Saurama

   Yksi hyvä vaihtoehto on
   Yksi hyvä vaihtoehto on kytkeä DirectStream sen huonekorjaimen perään. Esim. se Anti-Mode tekemään laadukas huonekorjaus halutulle kaistalle ja sen jälkeen mahdollisimman hyvälaatuinen DA-muunnos. Näin voidaan myös käyttää juuri niitä kaiuttimia, jota halutaan.

   8351 on sairaan hieno kapistus, siitä ei pääse yli, mutta ei se kuitenkaan ole jokaisen valinta. Tämä on harrastus ja tarpeita on monenlaisia, visuaalisista fiiliksistä alkaen. DirectStream DAC istuu hyvin monenlaiseen laitteistoon.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap