fbpx
Testit

Profel Nuovo Settanta -aktiivikaiuttimet testissä

Profel on erikoinen kaiutinvalmistaja. Pienen yrityksen tuotteet tehdään edelleen käsityönä ja elektroniikkaosille myönnetään rajattu elinikäinen takuu. Valmistajan aktiivikaiuttimia on käytössä paljon niin Suomen kuin Ruotsinkin TV- ja radioammattilaisilla, studioissa ja tietysti kodeissa.

Mallisto käsittää kaksitiekaiuttimia sekä koti- että studio-olosuhteisiin monessa eri kokoluokassa, ja tietysti muutaman subwooferin. Pro Audio ja Pro Studio -versioiden lisäksi on Nuovo-sarja, jossa pyritään mahdollisimman tyylikkääseen ulkoasuun hyvän äänen ohessa.

”Nuovo Settanta ei ole
Profelin malliston lippulaiva,
vaikka tavallaan sitä onkin.”

Nuovo Settanta ei ole Profelin malliston lippulaiva, vaikka tavallaan sitä onkin. Settanta on simppeli kaksitiekaiutin ja vieläpä pieni sellainen. Lippulaivathan ovat aina isoja, kalliita ja monimutkaisia. Mutta jos lähdetään liikkeelle siitä, kuinka hyvälle tuulelle musiikista tulee jollain kaiuttimella, Nuovo Settanta saa huomattavan paljon huomiota.

Laatua ja muokattavuutta

Muistatte ehkä joitain vuosia sitten esitellyn Nuovo Trentan, Settanta eli ”seitsemänkymmentä” lainaa muotokieltä siltä vahvasti. Elementit vain ovat enemmän highend-tasoa: Seasin hyvin laadukas 12-senttinen Excel-bassokeskiääninen ja Vifan rengasäteilijä, joka toistaa ainakin kokonaisen oktaavien vielä kuuloalueen yläpuolelle.

Takalevyssä olevat kytkimet mahdollistavat äänensävyn hienosäädön oman maun, tilan akustiikan ja sijoituksen mukaan. Bassoa, keskialuetta ja diskanttia voi kutakin korostaa tai vaimentaa pari desibeliä. Tulos on, että perusterve neutraali äänensävy pysyy, mutta siihen saa sopivat luonnemuutokset omien toiveiden mukaan. Kuuntelin kaiutinta pääasiassa nollasäädöillä, koska Nuovo Settanta ei musiikin tunnelman tehokkaaseen välittämiseen tarvitse oikeastaan yhtäkään muutosta.

Kolmella kytkimellä Nuovo Settanta saadaan soimaan monella eri luonteella.
Rytminen läpivalaisin

Yksi selkeimpiä asioita Nuovo Settantan luonteessa on musiikin rytmin ja sykkeen hyvin vahva välittyminen. Bassoilla on kaiuttimen koko huomioiden mukavasti ulottuvuutta. Ei Nuovo Settanta ikkunoita tietenkään revi ikkunoita karmeista, mutta sävykkyys ja kontrolli ovat oikein hyvässä kuosissa. Juuri tämä kurinalaisuus ilman tukahduttavaa ylikontrollia on yksi syy rytmiseen läpikuultavuuteen.

Yleinen äänensävy on hyvin tasapainoinen, mitään ärsyttävää ei äänestä nouse esille ja halutessaanhan tervettä perusbalanssia voi tosiaan hienosäätää.

Etenkin läheltä kuunneltuna Nuovo Settanta vie todella syvälle musiikkiin. Kyllä, toimii se hyvin selkeänä ja neutraalina äänitteenkin ruotimiseen, mutta onnistuu silti saamaan kuuntelijan koukkuun enemmänkin siihen musiikkiin kuin triangelin sijainnin miettimiseen.

Katie Melua esiintyy juuri niin herkkänä ja kauniina kuin vain voi, Herbie Hancockin Doin’ It rullaa poikkeuksellisen tarttuvalla sykkeellä ja The Blues Brothers vie syvälle pimeään yöhön mustassa poliisi-Dodgessa. Kaikenlainen kevyt musiikki soi todella hyväntuulisesti. Jalka svengaa ja pää nyökkii väkisinkin koko ajan.

Erinomaisen sävykäs

Musiikki ei ole pelkkää sykettä joten Stravinskyn Kevätuhri pyörimään. Akustisten instrumenttien sävyt saavat kylmät väreet selkäpiihin ja teoksen tunnelman eteneminen imaisee tiukasti mukaansa.

Ihan sama Mission Impossible -soundtrackin The Heist -raidalla. Tunnelma välittyy ihokarvat nostattavana. Jokainen orkesterin instrumenteista on sekä esillä selkeästi omana itsenään että mukana kutomassa kokonaisuutta. Molemmat äänitteet hyötyisivät pohjamutiin saakka ylettyvästä bassotoistosta, mutta Nuovo Settanta saa sen unohtumaan varsin tehokkaasti kertomalla kaikesta muusta niin houkuttelevasti.

On toki myös musiikkia, jonka ei ole tarkoituskaan tehdä kuuntelijaa hyvälle tuulelle. Ottaen huomioon, miten vahvasti toistakymmentä kuunneltua kivaa kappaletta välittivät tunnelmansa Profelin juhlavuoden mallilla, jätän varmuuden vuoksi tarkoituksella väliin kaikki angstisen ahdistavat teokset.

Stereokuva on kaiuttimen pienestä koosta johtuen metrin etäisyydeltä hyvinkin kolmiulotteinen ja läpikuultava, kolmesta metristä vastaavasti rennon ilmava. Tosin kun kerran kaiuttimessa on myös mahdollisuus keskialueen pieneen korostukseen niin sillä saa hyvän annoksen lisää läsnäoloa kun kaiuttimet ovat etäällä.

Yksi huomattava asia on kaiuttimen häviäminen kokonaan. Diffraktioita estävä pyöreä muotoilu ja hyvin jäykkä kotelo ovat tässä avainasemassa. Samoin tietysti elementtien resonanssiton toisto.

Kuuntelin jopa jonkin aikaa vain yhtä kaiutinta työpöydällä ja tulos oli aivan sairaan makea syke Hancockilla, hämmentävän ulottuva ja sävykäs bassopää Ocean’s Eleven -soundtrackilla samoin kuin George Clooneyn ja Brad Pittin hyvä artikulaatio sekä tiukasti iskevä biitti 20 Fingersin Short Dick Manilla. Nämä kaikki häpeilemättä puhelimen Spotifystä streamaten.

Seasin Excel -bassokeskiääninen ja Vifan rengasäteilijädiskatti ovat highend-tasoa.

Pitkän kokemuksen tulos

Profelilla on yli 20 vuoden kokemus elektroniikasta ja äänentoistosta. Kyllä se kuuluukin, vähitellen tuotteet ovat hioutuneet aina vain pidemmälle. Nuovo Settanta, suunnittelija Aarno Salokorven 70-vuotisjuhlamalli, on sekä sellaisenaan erittäin hienosti soiva että säätöjensä ansiosta hyvin monella äänensävyllä soiva.

Minä en ole tätä artikkelia tehdessäni edes vielä nähnyt varsinaista viimeisteltyä paria, jossa on ties kuinka monta lakkakerrosta lakkakerroksen päällä. Juhlamalliin juhlaviimeistely, sanoo valmistaja. Vanerinen kotelo on sekin muodoltaan sekä helppo että näyttävä ja lisäksi akustisesti hyvä, jäykkä ja pyöreäsärmäinen.

Mikäli pienen kaiuttimen ottaa pienenä kaiuttimena – äänenpaineresurssit ovat riittävät vaan eivät älyttömät ja stereokuva muodostuu parhaiten lähietäisyydelle – ulkonäöllisten seikkojen lisäksi Nuovo Settantan äänenlaatu puoltaa hyvin hintaa.

Kysymys on siis siinä, uskooko kuluttaja, että näin pienestä kaiuttimesta voi saada näin hyvää äänenlaatua – ja suostuu maksamaan pari tonnia parilta. Suosittelen uskomaan.

PS. Uskoa saattaa auttaa se, että käy itse kuuntelemassa Hifiexpossa nyt 1.-3.11.2013 -viikonloppuna.

Lyhyesti: Rytminen läpivalaisin ja hyväntuulinen mukaansa tempaaja
Hinta: noin 1 000 e / kpl
Valmistaja: Profel
Kirjoittaja

4 Comments

 1. Moi,
  Moi,

  Näitä juttuja on kiva lukea, kun ne on kirjoitettu ammattitaidolla. Olen vain huomannut sellaisen asian, että ette hauku mitään laitetta. Otatteko testiin vain sellaisia laitteita, jotka ennen artikkelin kirjoittamista toteatte hyviksi ja artikkelin arvoisiksi?

  • Samu Saurama

   Kiitoksia.
   Kiitoksia.

   Me tosiaan teemme aika paljon esityötä sopivien tuotteiden löytämiseksi. Viimeksi tänään kahdet kuulokkeet laitettiin takaisin laatikkoonsa kun eivät tuntuneet testin arvoisilta. Tuolla INFO-sivulla on ihan maininta siitä ”Miksi sivuston artikkelit ovat epäilyttävän positiivisia.

   Toinen asia on se, että etsimme tuotteita, joissa on joku ”juju”. On olemassa tarve, johon kyseinen tuote on vastaus. Olisin voinut haukkua näiden Nuovo Settanta -kaiuttimien bassopäätä kappale toisensa jälkeen koska eihän sitä niistä irtoa samalla tavalla kuin järeästä subwooferista. Tai valittaa, että niiden stereokuva on tyypillisellä kuunteluetäisyydellä kaukana parhaasta kolmiulotteisesta teräväpiirrosta.

   Olisiko se palvellut lukijoita? En usko 🙂 . Mielekkäämpää kertoa, mihin tarkoitukseen tuote toimii ja mihin ei.

 2. Kiitos täydentävästä
  Kiitos täydentävästä vastauksesta. Info-osio onkin jäänyt lukematta. Jatkakaa samaan malliin 😉

Share via
Copy link
Powered by Social Snap