fbpx
Testit

Polk Audio R100, R500 ja R350C -kaiuttimet testissä

Levollisen helpot

Polkin Reserve-sarjan kaiutinpaketti on nappikierros kotiteatteriin ja se pärjää myös hyvin kalliimman elektroniikan kanssa stereolaitteistossa.

Polk Audion Reserve-sarja sai 2021-2022 EISA-palkinnon parhaana kotiteatterikaiutinsarjana. Uteliaisuus heräsi joten otimme testiin kolme mallia: pienimmän R100-jalustakaiuttimen, pienimmän R500-lattiakaiuttimen sekä suurimman ja kauneimman R350C-keskikaiuttimen.

Kaikki kolme mallia ovat hyvin sirolinjaisia. R100:n ja R500:n leveys on hyvin hillitty 16,5 cm, R350C:ssä 13,5 cm -mitta pätee tietysti korkeuteen. Mustana ja valkoisena saatavat kaiuttimet ovat viimeistelyltään siistejä. Pinta on muovia eikä yritäkään esittää sen enempää puuta kuin muutakaan. Siisti materiaalista huolimatta tai siitä johtuen – oman näkemyksesi mukaan. Pystysärmien pyöristykset pehmentävät olemusta mukavasti ja jos ulkoasu ei herätä erityisiä vau-kiljahduksia, ei se myöskään ahdista millään tavalla.

Suoraan sanottuna muovilta näyttävä muovi tuntuu paremmalta ja rehellisemmältä kuin puuta, harjattua metallia tai pianolakkapintaa imitoiva muovi.

polk-audio-reserve-r100-diskantti-ja-basso-9610b
Diskanttielementtinä on rengassäteilijä, harvinainen valinta näin edullisessa hintaluokassa.

Renkaita ja turbiinimuotoilua

Jos kotelot ovatkin lähinnä hillityn asialliset, muutamia silmiinpistäviä erikoisuuksia kyllä on. Ensimmäisenä se, että diskantti ei ole tavanomainen kalotti vaan rengassäteilijä. Kalotin ja rengassäteilijän periaatteelliset erot ovat rengassäteilijän tasainen laaja suuntaavuus (kalotti alkaa suunnata korkeimmilla taajuuksilla rengasta enemmän) ja rengassäteilijän resonanssin – oli se sitten ongelmallinen tai ei – sijoittuminen kauas kuuloalueen yläpuolelle. Näin edullisissa kaiuttimissa rengassäteilijädiskantit ovat harvinaista herkkua.

Bassokeskiäänisissä näkyy kartiossa vauhdikkaita kohoumia. Ulkonäkövaikutus on ihan varmasti suunniteltu juttu sekin, mutta kyse ei ole pelkästä silmänlumeesta vaan muotoilulla vaikutetaan kartion jäykkyyteen ja siihen syntyviin resonansseihin, jotka tietysti halutaan minimoida toiminta-alueella ja sen lähiympäristössä.

polk-audio-r500-jalat-refleksikanava-9612b
Refleksiputken poikkeuksellisen vauhdikas ulkoasu ei ole pelkkää show-henkeä. Ideana on minimoida putkesta kuuluvat keskialueresonanssit.

Kolmas erikoisuus on refleksikanava, joka ensialkuun näyttää räikeältä show-versiolta tavalliseen refleksiputkeen verrattuna. Tavallisessa refleksiputkessa tai -kanavassa on yksi oleellinen haittapuoli, se tuottaa halutun bassoresonanssin lisäksi myös keskialueresonanssin, joka etenkin eteenpäin suunnatulla putkella saattaa nousta kuuluville.

Polk Audion ratkaisussa refleksiputken keskellä oleva bassoelementin vaiheplugin näköinen mollukka ja putken sisällä olevat osat toimivat resonaattorina, jotka valmistajan mukaan imaisevat nuo putkessa syntyvät keskialueen resonanssit pois ja tuloksena on puhtaampi soundi. Lisäksi on hyvin suuri pyöristys, joka minimoi virtausäänet eli ylimääräiset suhinat putken suulla.

polk-audio-reserve-r100-edesta-ja-takaa-9609b
Polk Audio Reserve R100 edestä ja takaa. Mainio ja edullinen jalustakaiutinpari.

R100, poikkeuksellisen leppoisa

Aloitan kuuntelun nostamalla R100-kaiuttimet jalustoille ja musiikki soimaan lisävirtalähteellä terästetystä Gold Note DS-10 -streamerista ja PA-10-päätevahvistimesta. Elektroniikka on alleviivatun kaunissointinen, mutta jos kaiuttimissa olisi yhtään ikäviä piirteitä, kyllä ne erottuisivat. Vaan ei kuulu, ei kuulu yhtään mitään, mikä kaivertaisi, rassaisi, ärsyttäisi tai riipisi. Polk Audio R100 on tasapainoisen helpon kuuloinen kaiutin riippumatta siitä, suhteuttaako kuuntelutunnelmaa kaiuttimien 550 euron parihintaan vai ei.

Iso osa toimivuutta on valitettavan yleisen diskanttipiikityksen puuttuminen. Aivan liian moni kaiutin alleviivaa tilavaikutelmaa, transientteja ja detaljeja diskanttikorostuksella, joka alkaa hetken päästä väsyttämään. Ainakin minua. Ultratarkka läpivalaisin Polkin R100 ei ole, mutta perustasapainoinen ja tosiaan miellyttävän rasittamaton. Pian puhki mätkitty Got Love If You Want It (Billy Gibbons And The BFG’s) -kappale kertoo bassoilla olevan oikein hyvin voimaa kompaktiksi jalustakaiuttimeksi, ulottuvuudessa ei ole mitään hävettävää. Luonteeltaan basso on enemmänkin pehmeäsointinen kuin trimmatulla hauiksella supertiukasti vääntävä, sopii hyvin leppoisaan yleistunnelmaan.

Sen enempää Billien ässät kuin torvien pärähdyksetkään eivät sitten saa kättä hamuamaan äänenvoimakkuutta hiljaisemmalle.

Toinen klassikko, I’m A Fool To Want You (Billy Holiday) piirtyy aavistuksen etäiseksi ja hillityksi, mutta toisaalta sen enempää Billien ässät kuin torvien pärähdyksetkään eivät sitten saa kättä hamuamaan äänenvoimakkuutta hiljaisemmalle. Varmistuksena vielä Herbie Hancockia. Doin’ It sykkii ja kulkee, leppoisa luonne ei siis ole vienyt kykyä välittää kuuntelijalle musiikkia eteenpäin kantavaa rytmiä. Alleviivaavaa hakkausta ei ole, R100 on soljuva ja kevyesti naputtava. Stereokuva istuu sekin tyyliin: selkeä, mutta asioita alleviivaamaton.

Tiivistettynä soundillinen luonne on helppo, mutta ei tylsä.

polk-audio-reserve-r500-edesta-ja-sivusta-9611b
R500-lattiamalli on ulkoisesti ihan konstailemattoman komea. Äänellisesti se pesee R100-pikkumallin muutamassakin suhteessa, mutta kaipaa jalustamallia enemmän tilaa ympärilleen.

R500, vain isompi vai muutakin?

Kun lattiamallissa on samankokoiset ja samat kaiutinelementit mitä jalustamallissakin, se kuulostaakin samalta? Eikö? Ei, ei ihan. R500 onnistuu olemaan sekä täyteläisempi että erottelevampi ja läpikuultavampi kuin R100.

Pienessä huoneessa R100 soi bassoiltaan tasapainoisemmin kuin R500, jos haluat tasapainoisen bassotoiston. Isossakin tilassa R100 pärjää hyvin eikä muutu ponnettomaksi piipittimeksi, mutta jos sinulla on tilaa ottaa R500:t riittävästi irti seinästä, täyttävät ne tilan oleellisesti jalustamallia uskottavammalla bassotoistolla. Seinän lähellä yläbasso alkaa kumista sen verran selvästi, että ilman huonekorjausta en lattiamalleja sinne sijoittaisi. Toisaalta, kotiteatterikäytössähän käytännössä kaikissa jotenkin järkevissä kotiteatterivahvistimissa on huonekorjaus, joka voi tasoittaa tuollaiset ylimääräiset kuminat.

Helppo, pitkässäkin kuuntelussa ärsyttämätön ja yleisesti aavistuksen hillitty.

Perusäänensävy R500:ssa on toki hyvin samanlainen kuin R100:ssa. Helppo, pitkässäkin kuuntelussa ärsyttämätön ja yleisesti aavistuksen hillitty. Elävyyttä ja läpikuultavuutta lattiamallilla on kuitenkin jonkun verran paremmin kuin jalustakaiuttimella. Se tuskin yllättää, että R500:n bassoilla on enemmän ulottuvuutta kuin R100:lla, mutta pehmeän luonteen takia ulottuvuuseroa ei huomaa niin selvästi kuin kuvittelisi lukemalla esitteen 44 Hz vastaaan 32 Hz numeroita.

Jälleen kerran siis painotan, että esitteen numeroista kannattaa katsoa kaiuttimen mitat ja paino, ne kertovat mitat ja painon. Muut numerot johtavat helposti vain harhaan.

polk-audio-reserve-r350c-keskikaiutin-9603b
Jos 14 cm korkeus onkin litteää luokkaa, R350C-keskikaiuttimen leveys on hulppeat 76 cm. Matalalinjaisuus mahdollistaa sijoittamisen monen tasolle sijotetun televison eteen. Äänellisesti R350C istuu erinomaisesti R1100:n ja R500:n väliin.

R350C, nappi-istuvuus

Matala ja leveä Reserve-sarjan keskikaiutin tekee juuri sen, mitä pitää: istuu äänensävyllisesti ja myös vaihetoistollisesti ihan nappiin niin R100 kuin R500 -kaiuttimienkin väliin. Panoroinnit etukaiuttimien välillä hoituvat supersulavasti eli myös keskikaiuttimen ja vasemman tai oikean väliin sijoittuvat asiat paikallistuvat täsmällisesti.

Tein itse asiassa kokeiluna sen, että kytkin stereolaitteistossa vasempaan kanavaan R500-lattiakaiuttimen ja oikeaan jalustalle nostetun C350R-keskikanavan. Siinä se Billie Holiday lauloi tasan tarkkaan korkean lattiakaiuttimen ja leveän keskikaiuttimen välissä. Stereokuva muodostui kuten aina eikä äänesävyssä ollut mitään huomiota kiinnittävää. Olin odottanut saavani edes jotain hassuja sivuoireita esille, mutta ei, ei mitään.

polk-audio-reserve-r350c-takaa-seinakiinnikkeet-9605b
R350C-keskikaiuttimessa on myös seinäkiinnikkeet valmiina.

Elokuvilla ja muulla monikanavamateriaalilla viisikko – R500:t vasemmassa ja oikeassa kanavassa, R350C keskikanavassa ja R100:t surroundeina – onkin kokonaisuutena ihan mainio paketti. Äänikenttä on hyvin tasainen ja äänensävy pysyy hienosti läpi kaiutinlinjan. Tottakai vaakamallinen keskikaiutin kärsii aina jonkun verran, jos kuuntelupaikka on selvästi sivussa, mutta huoneen vaikutus peittää suurimman osan muutoksesta.

Tarkoituksenmukainen vaihtoehto

Polk Audion Reserve-mallisto erottuu yleisestä kaiutinpaljoudesta soundinsa helppoudella ja rasittamattomuudellaan. Toki vähän lisää läpikuultavuutta, basson jäntevyyttä ja yleistä eloisuutta olisi kiva olla, mutta ne haaveet pitää osata suodattaa Reserve-mallien hyvin kohtuullisten hintalappujen mukaisiksi.

Reserve-sarjasta koottu kotiteatteri on juuri sopivan anteeksiantava

Tuhannen euron molemmin puolin hinnoitellut AV-vahvistimet eivät myöskään ole niitä äänenlaadullisesti loistavimpia verrattuna hienoihin stereolaitteisiin. Reserve-sarjasta koottu kotiteatteri on juuri sopivan anteeksiantava, ”tarjoushintaan ihan kaikki viimeisimmät ominaisuudet ja kanavat” -kotiteatterivahvistimen lievä äänenlaadullinen suorasukaisuus ei hyppää silmille eikä varsinkaan korville.

R500:t pääkaiuttimina, R350C keskellä ja R100:t surroundeina on todella hyvin yhteen istuva kotiteatterikaiutinpaketin lähtökohta. Ja kuten Gold Note -streamerin ja päätevahvistimen kanssa selvisi, ne pärjäävät musiikkikäytössä myös itseään kovatasoisemman elektroniikan seurassa kompastelematta.

polk-audio-reserve-r100-maski-9614b
Maskit kiinnittyvät luonnollisesti magneeteilla.

Testi ei ole koskaan uskottava, jos jostain ei marista. Näitähän ei saa aidolla tammipinnalla, tosi onnetonta.

Lyhyesti: Helposti kuunneltavaa soundi, erinomaisesti yhteen toimiva kaiutinpaketti monikanavakäytössä.

Hinnat

Polk Audio R100: 550 euroa parilta

Polk Audio R500: 650 euroa kappaleelta

Polk Audio R350C: 550 euroa

Maahantuoja: Simex Oy

Kuvat: Samu Saurama

Lisätiedot ja jälleenmyyjät maahantuojan sivuilla.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap