fbpx
Testit

Paradigm MilleniaOne -kaiuttimet ja Cinema Sub -aktiivisubwoofer testissä

Kanadalaisen Paradigm-kaiutinvalmistajan MilleniaOne on valualumiinikoteloon tehty varsin pienikokoinen kaiutin, jonka rakenteesta huokuu tyylitietoinen tinkimättömyys. Kaiutin on sen kokoinen, että se olisi voitu suunnitella ilman subwooferiakin toimivaksi. Vaan jättämällä alimpien taajuuksien hoito suosiolla erilliselle bassokalikalle, on saatu puhtaampi keskialue, huomattavasti parempi herkkyys (eli enemmän äänenpainetta samalla vahvistinteholla) ja runsaammat äänenpainevarat.

Kaiuttimien mukana seuravat sekä seinäkiinnityslevyt että jalustat, joilla kaiuttimet voi pyöräyttää pystysuunnassa ylösalaisin tai vaikka vaaka-asentoon. Vaaka-asento voi joskus olla sisustuksen sanelelema välttämättömyys vaikka monikanavajärjestelmässä paras tulos saadaan aina pitämällä keskimmäinenkin satelliitti pystyasennossa.

Magneettikiinnitteinen maski on akustisesti hyvin mietitty.

Elementtien suojaverkot kiinnityvät elegantisti magneeteilla ja suojaverkon vaikutus ääneen on minimoitu muotoilulla.

Asiakuutio

Cinema on edullisen luokan subwoofer, jossa voima perustuu kahdeksantuumaiseen refleksikoteloituun elementtiin ja 300 wattia hetkellistä tehoa tarjoavaan vahvistimeen. Kotelo on hyvin kompakti, vain runsaan 30 cm kanttiinsa ja matalat pehmustetut jalat alle. Säädöt ovat simppelit: subbarin äänenvoimakkuus, jakotaajuus ja vaihe 0 tai 180 astetta.

Subwooferissa on vain linjatasoinen sisääntulo, ei kaiutintasoista ollenkaan. Toisaalta nykyaikana se tarkoittaa, että sen saa kiinni vain lähes joka vahvistimeen. Highend-stereovahvistin on se hankala tapaus, puristisissa malleissa kun ei välttämättä etuvahvistinantoa ole. Toisaalta sellainen on myös kaikkein epätodennäköisin seuralainen 350 euron subbarille.

Pieni asia tekee onnelliseksi. Kulmamallinen virtaliitin jarruttaa subbarin juuri oikealle etäisyydelle seinästä.

Käyttöön asennettuna Cinema on ulkoasultaan hyvin pelkistetty, mitään ei näy ulospäin. Iso peukku mukana tulevasta kulmaliittimellä olevasta virtajohdosta, joka mahdollistaa sijoituksen lähelle seinää. Kulmaliitin antaa myös seinään töksähtäessään selkeän ilmoituksen siitä, että nyt taaksepäin osoittavilla refleksiputkilla on vielä riittävästi tilaa hengittää.

Bassokalikan voi pitää kangaspuoli tai pianolakkapuoli ylöspäin, oman makusi mukaisesti.

Kuuntelisinko satelliitteja sellaisenaan…

Paradigm MilleniaOne:lle sanotaan alarajataajuudeksi 120 hertsiä. Sen perusteella sillä ei tekisi mitään ilman subbarin tukea. Koska huone, etenkin pieni huone, kuitenkin korostaa matalia taajuuksia niin soundi ei ole ollenkaan mahdoton sellaisenaankaan.

Katie Meluan Shy Boy ei ujostele yhtään vaan soi ylemmältä bassoltaan ja alakeskialueeltaan ihan riittävän täyteläisesti kun kaiuttimet ovat etuseinän vieressä 70-senttisillä jalustoilla. Matalammalla, kuten TV-tasolle asetettuina, lämpöä tulisi vielä lisää.

”Kaiutinparia voi sujuvasti kuunnella
alle metrinkin päästä ja silloin ollaan
puhtaassa teräväpiirtotilassa.”

Varsinaista bassojytkettä ei ole, mutta ihmisääni toistuu uskottavasti. Mieslaulaja jää vain aivan aavistuksen pienemmäksi kuin parhailla esityksillä (tarkoituksella isottelevat kaiuttimet sitten erikseen).

Diskantilla on aavistus lisäkirkkautta ehdottomaan täysin neutraaliin, mutta lähinnä kyse on hienoisesta rauhalliseen kuunteluun sopivasta lisukkeesta. Pieni lisä kuuluu silloin tällöin jonkun konsonantin hienoisesta korostumisesta, ei kaikkien eikä koko aikaa. Ja käytännössä näin pieni kaiutin hankintaan pääasiassa käyttöön, jossa naapurin lasivitriinin muuttaminen helistimeksi ei ole pääasia. Äänensävy on siis todennäköisesti tarkasti suunniteltu juttu.

Soundi on yleisesti ottaen siisti, selkeä ja tasapainoinen. Kommenttina se kuulostaa innostamattomalta ja lattealta, mutta kyse on vain siitä, että Millenia soi varsin tasapainoisesti. Sen äänestä on vaikea löytää vahvoja luonteenpiirteitä tai muita värittymiä.

Stereokuvaltaan MilleniaOne on tyypillinen hyvälaatuinen pikkukaiutin. Monen metrin päästä kuunneltuna koko etuseinä soi ja lyhyeltä etäisyydeltä päästään sitten uppoamaan äänitteen tilavaikutelmaan hyvinkin syvälle. Kaiutinparia voi sujuvasti kuunnella alle metrinkin päästä ja silloin ollaan puhtaassa teräväpiirtotilassa.

Yksinkertaiset säädöt: äänenvoimakkuus, jakotaajuus ja vaihe.
…vai subbarilla terästettynä

Cinema-subwooferin toisto ylettyy noin 30 hertsiin asti, pienessä huoneessa hieman alemmas. Donald Fagenin Snowbound Kamakiriad-levyltä kertoo, että musiikille auktoriteettia tulee huomattavan hyvin lisää. Analog Pussyn Hanging Myself Comfortably nytkyttää eteenpäin tarttuvaa tahtia eikä pehmoile yhtään. Samoin Jamiroquain Dynamite-levyn nimikko sykkii eteenpäin mehevästi.

Juuri kontrollin ja iskun kannalta onkin turvallisempaa, ettei edullisesta subwooferista yritetä väkisin pusertaa liian matalia taajuuksia. Mieluummin kontrolloitua iskua ja ihan ok alarajataajuus kuin pehmeää mössöä kuuloalueen alarajalle saakka.

Kannattaa muistaa, että Cinema-subbari on pieni ja edullinen. Tältä ei saa odottaa sisuskaluja vavauttavaa ulottuvuutta tai rintalastassa tuntuvaa painetta. Pienen subbarin päätehtävä on saada fyysisesti pienet kaiuttimet kuulostamaan yhtä uskottavilta kuin kunnolliset lattiamallit ja siinä Cinema-subwoofer toimii mainiosti.

AV-vahvistin apuna

Koska MilleniaOne kaipaa melko korkean jakotaajuuden, on subwooferin sovitus keskivertoa tarkempaa puuhaa. Paras tulos saadaan ehdottomasti AV-vahvistimella, joka sekä suodattaa matalat taajuudet pois satelliiteilta että korkeat subwooferilta. Rajaamalla 100 – 120 hertsin alapuolelta koko kaista subwooferille, saadaan MilleniaOne-satelliittien äänestä puhtaampaa, äänenpaineresurssit kasvat ja subwooferin sovituksesta saadaan saumattomampaa.

Cineman voi kytkeä suoraan MilleniaOne-satelliittien rinnalle, kunhan vahvistimessa on linjatasoinen esivahvistinanto. Säädöt on vain tehtävä huolella, jotta Cinema tuo mahdollisimman hyvin lisäpuhtia, mutta ei yhtään tarpeetonta paksuutta pääkaiuttimien ääneen.

Pienen budjetin settiin Cinema-subwoofer on hyvä tapa tuoda sopivasti mehevyyttä ja halpa hinta huomioiden varsin hyvin iskuakin. Toisaalta, MilleniaOne on niin hyvä, että se on hyvin helppoa nähdä laadukkaassa monikanavajärjestelmässä esimerkiksi Paradigm Seismic 110:n seurassa tai jos subwoofer pitää saada piilotettua mahdollisimman hyvin niin Millenia-sarjan oman subwooferin kanssa.

Seismic 110 ja Millenia -subwooferit tarjoavat enemmän äänenpainetta, enemmän ulottuvuutta ja PBK-huonekorjauksen, joka auttaa huomattavasti saamaan bassopäästä sekä mahdollisimman sävykkään että pääkaiuttimiin hyvin istuvan.

MilleniaOne kääntyy jalustallaan tarvittaessa vaaka-asentoon vai vaikka ylösalaisin.

Parhaimmillaan monikanavaisena

Paradigm MilleniaOne on sen verran kaunis kaiutin, että niitä katsoo puhtaasti mielikseen useampaankin kappaletta. Kun se kaipaa subwooferia ja vielä korkeahkolla jakotaajuudella niin kytkentä mieluummin AV-vahvistimeen kuin stereokoneeseen on hyvin suositeltavaa. Pienillä ja laadukkailla kaiuttimilla olohuoneen monikanavajärjestelmästä ei edes tule visuaalisesti hallitsevaa AV-viidakkoa, vain suuri nautinto koko perheelle elokuviin, peleihin ja parhaisiin TV-ohjelmiin.

Cinema-subwoofer puolustaa sekin paikkaansa mainiosti. Kyllä, parempia subwoofereita on vaikka kuinka, mutta selvästi ulottuvampaa ja iskultaankin parempaa bassoa etsittäessä hintalappu voi hyvin saada ykkösen eteensä lisää laadukkaan vaihtoehdon löydyttyä. Yleensä muutaman satasen subbari on hyvin pehmeäsointinen ja pahimmillaan aivan yksinuottinen jumputtaja, mutta Cinema-subwoofer lähtee aivan eri lähtökohdasta liikkeelle.

Siinä, missä Paradigm Cineman mielellään somistaa viherkasvilla, pöytäliinalla tai vain piilottaa lipaston taakse, MilleniaOne:n jättää mielellään paraatipaikalle. Siihen, missä se soikin parhaiten. Äänenlaatuun ja viimeistelyn laatuun suhteutettuna sen hinta on suorastaan halpa.

Lyhyesti: Halvasta hinnastaan huolimatta hyvin asiallinen subwoofer. MilleniaOne-satelliitit ovat erittäin kauniit ja yhdessä hyvän äänen kanssa hintalaatusuhde on erittäin korkea.
Hinnat
Paradigm Cinema -subwoofer: 349 euroa
Paradigm MilleniaOne 2.0: 499 euroa (kaksi kaiutinta)
Paradigm MilleniaOne 3.0: 749 euroa (kolme kaiutinta)
Maahantuoja: Scanteknik

Paradigm-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap