fbpx
Testit

Paradigm Millenia CT -2.1-aktiivikaiutinsarja testissä

Kun olohuoneeseen tarvitaan kunnollinen, mutta mahdollisimman pelkistetty äänentoisto musiikinkuunteluun ja telkkarista leffojen, pelien ja TV-ohjelmien (tulee sieltä katselemisen arvoisiakin ohjelmia, kun vain osaa etsiä) katsomiseen, on aktiivinen 2.1-kaiutinsarja helpoin ratkaisu.

Aktiivisuus tarkoittaa, että erillistä vahvistinta ei tarvita vaan vahvistimet ovat joko jokaisessa kaiuttimessa tai sitten kaikkien kanavien päätevahvistimet on pakattu subwooferiin. Se subwoofer on käytännössä pakollinen, jos pääkaiuttimet halutaan ulkonäkösyistä pieniksi ja bassopäätä taas ei haluta pienenä ja huomaamattomana. Molemmat ovat hyviä syitä.

Helpoin tapa kytkeä aktiivikaiuttimet telkkariin on suoraan kuulokeplugista, ellei takaa löydy erillisiä liittimiä. Silloin äänenvoimakkuuskin säätyy normaalisti TV:n omalla säätimellä.

Asiallinen tekniikka

Vaikka Millenia CT -2.1-sarjan hinta on hyvin hillitty, sen osat ovat vähintäänkin uskottavia. Subbarissa käytetään normaalia pyöreää kahdeksantuumaista kaiutinelementtiä eikä sentään kahta eksoottisia juoksuradan mallista erikoiselementtiä kuten aiemmin testatussa Paradigm Millenia -subwooferissa.

Subbarissa on sekä sen oma satawattinen vahvistin, että myös 50-wattiset vahvistimet kummallekin satelliittikaiuttimelle. Hetkellistä tehoa luvataan yhteensä 600 wattia. Millenia CT -sarjan satelliitit ovat sen verran laadukkaat joka suhteessa, että termi satelliittikaiutin kyllä vääristää niiden hengen. Yleensä satelliitilla kun tarkoitetaan muovista pikkurimpulaa halpiselementeillä eikä valualumiinista kaunokaista, jota jää vain ihmettelemään eikä tahdo saada edes musiikkia soimaan.

Satelliitin elementit ovat nelituumainen alumiinikartioinen bassokeskiääninen ja tuumainen alumiinikalottidiskantti, joka istuu loivan suuntaimen pohjalla. Subwoofer on siisti ja asiallinen, mutta selkeästi yksinkertaisemmin viimeistelty kuin esille asetettavat Millenia-satelliitit.

Vain yksi säädin helpottaa käyttöönottoa. Bassoistaan tarkka varmistaa vielä oikean kaiuttimien vaiheen.

Kaukosäätimen kanssa keskusteleva keskusyksikkö kytketään ethernet-kaapelilla subwooferiin. Mielekäs ratkaisu sillä vaikka mitään nettitoimintoja ei ole, rikkoutunut kaapeli on helppoa korvata uudella. Sisääntuloja on kaksi, 3,5-millisellä miniplugilla toteutettu analoginen ja optisella Toslinkillä tehty digitaalinen. Digitulolle kelpaa myös Dolby Digital -signaali, josta Millenia CT osaa muokata 2.1-kanavaisen.

Subwooferin sovituksen kanssa on helppoa, nuppeja on vain yksi eli äänenvoimakkuus. Tosin, jos kaiutinkaapelit voi kytkeä satelliitteihin kummin päin vain eli kannattaa kokeilla, kumpi on parempi (molempiin kaiuttimiin sitten samalla tavalla!). Kun saat yläbassolle enemmän potkua, on vaiheistus eli kaiutinplugin asento oikea.

Sijoitus vaikuttaa

Litteä subbari houkuttelee työntämään itsensä sohvan alle. Äänenlaadullisesti paras paikka on kuitenkin yleensä jossain samalla seinällä satelliittikaiuttimien kanssa ja hieman seinän keskikohdasta sivusuuntaan. Paikka siis saattaa olla leveän tv-tason takana, jonne sinnekin lituska mahtuu sujuvasti.

Satelliittikaiuttimien jalka mahdollistaa kallistuksen ja jos kaiuttimet asetetaan matalalle TV-tasolle niin niitä kannattaakin kallistaa sen verran, että osoittavat suoraan kuuntelijaa kohti. Ppystysuuntainen suuntaus vaikuttaa jonkin verran äänenlaatuun, sivusuunnassa tasapainoinen kuuntelualue on huomattavan laaja.

TV-tasot vain aina aiheuttavat ylimääräisiä värittymiä ääneen ja vielä parempi paikka satelliiteille olisi siro hylly kuuntelijan korvan korkeudella seinustalla. Perinteinen kaiutinjalusta toimii tottakai sekin, mutta harva näitä sellaiselle haluaa asettaa.

Hifi-satelliitit ja murinasubbari

Satelliittien soundi on hyvin puhdas ja tasapainoinen. Tuttu Billie Holiday I’m a Fool to Want You -kappaleellaan kuulostaa oikein hyvältä. Lähelle seinää sijoitettuna satelliitit piirtävät stereokuvan toki suurpiirteisesti, mutta niin kaikki muutkin samankokoiset kaiuttimet tekevät vaikka hintalapussa olisi kaksi nollaa enemmän. Billie on kuitenkin hyvin läsnä ja laulaa lämpimän tasapainoisesti. Yleisesti ottaen stereokuva on tällä sijoituksella sieltä paremmasta päästä, vapautuneen ilmava ja sopivalla äänitteellä nautinnollisesti koko etuseinän täyttävä.

Yleinen äänensävy on varsin neutraali. Siinä ei juuri kuulu ylimääräisiä värittymiä tai tarpeettomia kiristyksiä. Lähelle seinää asennettuna luonne on juuri karvan lämminsävyinen, mutta säilyttää silti keskialueen kuulauden ja diskantin selkeän puhtauden. Konsonanttien artikulaatioalue tuntuu joillain äänitteillä alleviivautuvan hivenen, mutta ei häiritsevästi. Lähinnä niin, että esimerkiksi elokuvamateriaalilla dialogi muuttuu askelta helpommin ymmärrettäväksi.

Ken Ishiin Melting Pot kulkee lujaa vaikka subwoofer onkin hieman pehmeäsointinen ja lämminsävyinen. Kuivasti hakkaava soundi iskee paremmin pitkälle ehtineeseen hifiharrastajaan kuin 700 euron 2.1-setin ostajaan joten valinta on mielekkäästi tehty. Valmistajalla on niitä äärimmäisen tiukkasointisiakin vaihtoehtoja joten kyse ei ole osaamattomuudesta vaan kuluttajien toiveen toteuttamisesta.

Sisääntuloina on 3,5-millisellä plugilla toteutettu analoginen ja optinen digiotto.

Yhtään leppoisammalla ja silti vauhdikkaalla materiaalilla, kuten Herbie Hancockin Doin’ It -kappaleella, bassopään pehmeys ei jarruta yhtään vaan suuren afron sisältä puskeva tunnelma on leppoisan välitön.

Ja Black Hawk Down -soundtrackin Hunger-aloitusraidalla painostava bassomatto täyttää kappaleen alussa huoneen ja hieman pidemmälle ehdittäessä raskaat jysäykset vavauttavat huomattavan alas vaikka subbari on äärimmäisen kompakti laite. Nämä kaverit tosiaan osaavat bassotoiston hoitamisen kuntoon.

Oikea tuote oikeaan tarkoitukseen

Hifiharrastajien pitää ymmärtää, että Paradigm Millenia CT ei ole kriittisen hifiharrastajan vimpain, jossa riittää säädettävää ja hierottavaa. Se on mahdollisimman yksinkertainen ratkaisu kun halutaan miellyttävää ääntä olohuoneeseen ilman suuria pinoja elektroniikkaa ja kaiuttimia.

Sen tarpeen Millenia CT täyttää erinomaisesti. Sarja sopii puhtautensa ja kuulautensa ansiosta hyvin musiikinkuunteluun ja alas toistava subbari tuo huomattavan hyvin tunnelmaa ja uskottavuutta leffamateriaalilla. Pehmeästi murahtava bassopää toimii hyvin isommassakin tilassa ja luo miellyttävän täyteläisen kokonaissoinnin.

Millenia CT on pelkistetyn helppo ratkaisu saada äänentoisto kuntoon, oli satelliittien välissä sitten televisio tai ei.

Lyhyesti: Lämpimästi murahtava subwoofer yhdistyy hyvin selkeä-äänisiin satelliittikaiuttimiin.
Hinta: 699 euroa
Maahantuoja: Scanteknik

Paradigm-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap