fbpx
Testit

Oppo HA-2 -kannettava DA-muunnin ja kuulokevahvistin testissä

Älypuhelin on se kaikkein monipuolisin äänentoistoväline. Siihen voi tallentaa omia suosikkilevyjään ja lisäksi se osaa toistaa jotakuinkin kaiken sen musiikin, mitä internetin valtavuus meille tarjoaa.

Ongelma on vain se, että vaikka etenkin lippulaiva-älypuhelimien äänenlaatu on jo hyvä, sekään ei vielä ole samaa luokkaa aitojen highend-laitteiden kanssa. Edullisemmista kapuloista puhumattakaan. Puhelimissa hintakilpailu on äärimmäisen tiukkaa. Valmistaja haluaa olla uudella tuotteellaan parempi kuin kilpailija, mutta vain juuri sen verran, että se huomataan. Ei tippaakaan enempää, koska se maksaisi liikaa.

Lisäbassokytkin, luonnollisesti (?).

Puhelimen sisällä musiikki on kuitenkin digitaalisessa muodossa ja puhelin on todennököisesti se kaikkein sulavin käyttöliittymä. Pitää vain saada se digitaalisignaali telefoniosta ulos laadukkaalle DA-muuntimelle ja kuulokevahvistimelle. Akkukäyttöiselle sellaiselle, joka kulkee mukana.

Äärimmäisen style

Oppo HA-2 muistuttaa ulkoasultaan edellisen sukupolven iPhoneja eli niitä, jotka eivät näytä neljä vuotta vanhoilta Samsungeilta. Korkeus ja leveys ovat kyllä hyvin tarkkaan iPhone 6:sta poimitut, mutta rakenne on noin kymmenen kertaa Applen tuotteita vakuuttavampi. Massaa on vähän tuoretta iPhonea enemmän, mutta HA-2 tuntuu kädessä paljon tuhdimmalta, varteenotettavammalta.

Applelta on otettu mallia myös pakkaamiseen, mutta siinäkin on menty oleellisesti pidemmälle. Se iPhonen laatikon avaaminen tuntuu Oppon mustaan askiin verrattuna halvalta pääsiäismunalta. Ulkoiset arvot on siis ainakin huomioitu vahvasti, kuten highend-tuotteessa kuuluukin. Iso osa omistamisen iloa on se, miltä tuote tuntuu ja näyttää.

Laatikkoa avattaessa ilmoille tuli kevyt katajanmarjan aromi. Se haihtui heti, mutta oli hetken varsin selkeänä esillä. Alkoholiin viittaaminen on Suomessa laitonta, joten en kerro, mitä tuoksusta tuli mieleen.

Volumen tuntuma on nautittavan hyvä.

HA-2:ta peittää suurelta osin nahkakansi, joka ei kuitenkaan ole avattavissa. Nahkainen pinta tekee vahvistimesta paljon miellyttävämmän käteen verrattuna puhtaaseen alumiiniharkkoon. Yhdessä massan ja tuntumaltaan käsittämättömän hienon äänenvoimakkuussäätimen kanssa highendin henki kaikessa miellyttävyydessään on hyvin voimakas. Oppo HA-2 aiheuttaa ostohaluja ennen kuin siihen saa ensimmäistäkään johtoa kiinni.

Iloa alapäästä…

Ensin pohjat AKG K-601 -kuulokkeilla, jotka on kytketty suoraan iPhone6:n kuulokeantoon. Kuulostaa toki hyvältä, mutta maksimiäänenvoimakkuus epäherkillä hifikuulokkeilla jää aika vaatimattomaksi. Meluisassa ympäristössä tämä ei riittäisi peittämään ympäristön hälinää. Ja itse asiassa oli sitten soimassa George Benson tai Analog Pussy niin bassopää tuntuu vähän valjulta ja keskialue tylsältä. Ei soundi varsinaisesti ponneton ole, mutta vähän lisää puhtia botneen ja yleistä läpikuultavuutta nostaisivat kuuntelun innostavuuden ihan eri tasolle.

Ihan heti käy selväksi, että HA-2 tarjoaa hyvin epäherkilläkin kuulokkeilla niin paljon äänenpainetta, että voit halutessasi hankkia kuulovaurion.

”Bassolinjoja voivat
seurata suupielistäsi
muutkin lähelläolijat.”

Mutta kunhan hanaa ei avaa tappiin saakka niin aijai, äänessä on niin paljon hyvää. Se bassopää, ihan kuin olisin saanut subbarin. Voimaa, ulottuvuutta ja tarkkuutta on paljon paremmin kuin iPhonen omasta kuulokeannosta. Basso murahtaa Bensonin So What -kappaleella mehevän täyteläisesti ja bassolinjoja voivat seurata suupielistäsi muutkin lähelläolijat.

Kyse ei ole siitä, että HA-2 olisi tuhtisointinen, sitä se ei ole (paitsi, jos naksautat kyljestä päälle nappulan kohdasta Bass+). Alapää saa vain lisää kontrollia, lisää lihaa luiden päälle ja lisää aitoa auktoriteettia. Ocean’s 11 -soundtrackin raita The Plans vavauttaa HA-2:n kanssa oikeasti alas eikä vain pullistele keskibassoa. Hymyilyttää.

…ja yleisestä eloisuudesta

Ja ei vain basso vaan myös se highend-soittopeleihin verrattuna toki tasapainoinen ja selkeä, mutta vähän eloton ja tylsä iPhonen keskialue herää HA-2:lla henkiin. Rytminen nopeus kuuluu paljon puhelimeni sinänsä hyvää kuulokeantoa selkeämpänä, pienet vaihtelut tarraavat kuulijan svengaamaan mukaan kiihdytyksissä ja jarrutuksissa.

PC, Android, iOS tai analoginen ohjelmalähde, kaikki kelpaavat.

HA-2 ei ole hätäilevä ja sinkoileva teini. Sen rytminen toisto ei siis ole etuilevaa ja kiirehtivää sorttia, vain tarkka. Ja lisäksi vaivaton. Elävyyttä kuristavaa liioittelevaa kontrollia ei ole, vain vaivaton kokonaisuuden hallinta. Hymyilyttää The Plans -raidan lisäksi myös Papa Loves Mambo.

En minä tätä parhaisiin putkitoimisiin kuulokevahvistimiin vertaisi, mutta toisaalta niitä ei kukaan voi roudata ympäriinsä. Tai vaikka itse kuulokevahvistimen ja sen vaativan erillisen DA-muuntimen voisikin niin se parikymmenkiloinen auton lyijyakku ja invertteri saattaisivat kirvoittaa työmatkaajan suusta jo pari perisuomalaisen kitkerää kiitosta. ”Perkele!!”, esimerkiksi.

Joka suhteessa miellyttävä

Oppo HA-2 on äärimmäisen onnistunut kokonaisuus. Se tarjoaa äänenlaadullisesti todella paljon, mutta ei kurota niin pitkälle, että aivan viimeisen analyyttisyyden ja detaljin tavoittelu tuomitsisi 99% äänitteistä epämiellyttävän huonosti tehdyiksi. Ainakin minä jaksan kuunnella tälläistä hyvin erottelevaa, mutta aavistuksen miellyttävään sävyttynyttä ääntä paljon helpommin ja pidempään kuin veitsenterävää erottelua, joka sitten sahaa verta korvista ellei kuuntele pelkkiä highend-äänitteitä.

Äänenlaadullisten hyveiden lisäksi HA-2 on esineenä hieno. Mattametallin ja kiiltävien deltajien sekä ommellun nahan liitto toimii. Fiiliksessä on enemmän premiumia kuin uudessa taksiluokan saksalaisautossa. Liitäntävaraakin riittää, kiinni saa Androidien ja iOS-laitteiden lisäksi PC:n (eli tämä toimii tietokoneesikin DA-muuntimena ja kuulokevahvistimena) sekä minkä vain linjatasoisen pelin. Lisäksi HA-2 voi haluttaessa toimia laturina eli se puskee 3000mAh akustaan sähköä aina piiputtavalle älypuhelimelle.

Ostaisinko itselleni? En, koska olen niin vanhanaikainen, että kuuntelen musiikkini kotona. Jos yhtään kaipaisin reissuun musiikkia niin Oppo HA-2 parantaisi elämänlaatua huomattavan paljon rahalliseen panostukseen suhteutettuna. Melkein tekisi kuitenkin mieli ostaa HA-2 ihan vain esimerkiksi siitä, miten hieno pieni funktionaalinen esine voi olla.

Edit. Valmistajan kotisivulinkki korjattu.

Lyhyesti: Tarkka ja miellyttäväsointinen kannettava. Viimeistely ja tyylikkyys ehdottoman tiptop.
Hinta: 399 euroa
Maahantuoja: Mareksound

Oppo-kauppiaasi:

Kirjoittaja

6 Comments

 1. AlliumPorrum

  Mielenkiintoinen laite,
  Mielenkiintoinen laite, suuret kiitokset jutusta! Pari kysymystä Samulle:
  – Onko sinulla kokemusta muista vastaavista (iPhonea tukevista) kannettavista DACeista? Olisi hauska kuulla miten tämä pärjää saundillisesti muita saman hintaisia vastaan?
  – Onkos tuollaisessa mitään järkeä/hyötyä vastamelukuulokkeiden kanssa (itselläni AKG NC490)? Kun niissähän taitaa olla jonkin verran aktiivista elektroniikka sisuksissa, niin peittääkö se alleen tuon kuulokevahvarin mahdolliset saundilliset edut? Tuo basson vahvistus voisi noille AKG:lle olla kyllä ihan hyvä juttu…

  • Samu Saurama

   En ole kovin montaa iPhonen
   En ole kovin montaa iPhonen signaalia nielevää DACia kuunnellut, mutta ylipäätään näitä aika paljon. Ei iPhone ole sen kummoisempi ohjelmalähde kuin mikään muukaan digitaalisignaalia tarjoileva kapine eli sinänsä vertailu on helppoa. Soundillisesti tässä oli paljon samaa kuin halvimmassa testaamassani ASUS DACissa (jota toki ei voi roudata) vaikka ASUSin bassopää olikin selvästi tätä pehmeämpi. Yleisluonne, helpon miellyttävä, on kuitenkin paljolti samanlainen.

   • AlliumPorrum

    Ok, kiitos! Mitäs olet mieltä
    Ok, kiitos! Mitäs olet mieltä tuosta vastamelukuuloke asiasta, onko tällainen ihan turha kapistus niiden kanssa? Olisiko sinulla mahdollisuutta vaikka kokeilla joillain moisilla luureilla..?

    • Samu Saurama

     Ei ole vastamelumalleja.
     Ei ole vastamelumalleja. Melkein sinun kannattaa mennä omien luurien kanssa johonkin myymälään, jossa pääset testaamaan erillistä kuulokevahvaria. Sitten selviää, minkä verran NC mahdollisesti haraa äänenlaadullisesti vastaan.

 2. AlliumPorrum

  Mitenhän tuo Oppo muuten
  Mitenhän tuo Oppo muuten jaksaa ajaa jotain paremman pään highend kuulokkeita, kuten vaikka 300ohmin Sennheiser 600:ia?

  • Samu Saurama

   Niitä en kokeillut, mutta
   Niitä en kokeillut, mutta ainakin muutamat AKG:t ja Gradot pelasivat selvästi paremmin kuin iPhonen kuulokeannosta. Kannattaa käydä kokeilemassa omilla luureilla.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap