fbpx
Testit

Onkyo TX-NR609 AV-vahvistin testissä

Kuuntelutuoliin istuessani en olisi arvannut viihtyväni siinä näin hyvin. Testipenkissä oli koeajettavana uusi Onkyon kotiteatterivahvistin, mallinimeltään TX-NR609. Se sijoittuu hintaluokaltaan alle 600 euron kotiteatterivahvistimiin ja sisältää kaikki nykyajan liitännät ja ominaisuudet, mukaanlukien 3D- ja Spotify-tuet.

”4K-skaalain tekee
DVD-kuvasta miellyttävän
ja parantaa selvästi
digiboksin jälkeä”

Erikoisinta tässä mallissa on ehkä videoskaalain, joka kykenee jopa videofiilien haaveilemaan 4K-tarkkuuteen. 4K on uusi videostandardi, jonka odotetaan tulevan markkinoille laajemmin muutaman vuoden sisällä. Sen tarkkuus on 3840×2160 kuvapistettä.

Vielä tuosta ominaisuudesta ei käytännön hyötyä ole, mutta muutaman vuoden sisällä se voi säästää ostajan päivittämisen tarpeelta. Skaalain täyttää myös normimaailman odotukset: Se tekee DVD-kuvasta miellyttävämpää katsottavaa ja digiboksin kuva terävöityy, joskin kohinaa tulee aavistus mukaan. Parannus on kuitenkin selkeä.

Äänen pauloissa

Alan harrastajien keskuudessa kotiteatterivahvistimia pidetään äänenlaadullisesti stereovahvistimia heikompina. Onkyo sen sijaan on äänellisestikin hintaluokassaan mainio laite.

Takaa löytyvät oleelliset. Vain kaikkien kanavien pre-out-liitännät puuttuvat.

Musiikintoistossa se saa hymyn herkästi huulille, rytmin seurattavuus on helppoa ja jalka alkaa huomaamatta vipattamaan. Toisto on miellyttävää ja korostumatonta, aavistuksen tummahkoa. Vahvistimen tarjoilema äänimaailma vangitsee kuuntelijan kuten laadukkaan elokuvateatterin elämys parhaimmillaan.

Elokuvien tunnelma välittyy hiljaisia kohtia myöten uskomattoman hyvin ja parhaimmillaan äänikenttä saa katsojan tuntemaan itsensä osaksi elokuvaa. Tunnelmanluojana TX-NR609 onnistuu huikean hyvin, mikä on elokuvia katsottaessa erittäin tärkeä ominaisuus.

Laitteeseen on tullut uutena ominaisuutena myös suora Spotify-tuki, mikä tarkoittaa sitä, että tämän mainion musiikkisovelluksen käyttämiseen ei tarvita enää tietokonetta. Ohjelma on tosin käyttöliittymältään hyvin yksinkertainen. Se ei näytä albumin kuvituksia ja listaa kaikki kappaleet ja albumit aina yhteen pötköön, mikä heikentää käyttäjäystävällisyyttä. Jos unohdetaan Spotify Premium –tilin tarve, toimii sovellus kuitenkin hienosti ja hoitaa musiikintoiston vaivatta.

Mittamikrofonia käyttävä automaattikalibrointi tekee asiallista jälkeä.
Helppoa kuin heinänteko

Laite sisältää DLNA-tuen, 3D-tuen, USB-liitännän ja tarjoaa tehoa 120 wattia kuhunkin seitsemään kanavaan. Subwoofereita voi liittää kaksin kappalein. Erillisiä pre-out-lähtöjä aktiivikaiutimia varten ei ole.

Asetusten tekeminen hoituu muutaman napin painalluksella laitteen mukana toimitettavaa mikrofonia käyttäen. Laite tekee kaiutinsäätöjen kanssa hyvää jälkeä, eikä niistä tarvitse juurikaan välittää kerran kalibroinnin tehtyään, ellei erityisesti halua muokata käsin jälkikäteen.

Katseenkestävä täysosuma

Ulkoasua on paranneltu edellisvuosien malleihin nähden. Designissa on otettu muodin muutokset huomioon pelkistämällä etupaneelia ja antamalla sille hieman retrompi ilme. Ulkoasun suhteen ollaan menty selkeästi positiiviseen suuntaan, sillä uusi design on entistä helpompi sijoittaa erilaisten sisustustyylien sekaan. Väreinä ovat hopea ja musta. Vahvistin on nappivalinta monipuolista mutta edullista kotiteatterivahvistinta etsivälle.

Lyhyesti: Monipuolinen ja hyvä-ääninen kotiteatterivahvistin, joka ei tee tolkutonta koloa lompakkoon.
Hinta: 599 euroa
Valmistaja: Onkyo
Ominaisuudet: 3D, 4K, DLNA, Spotify
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap