fbpx
Testit

Onkyo TX-NR575 -AV-viritinvahvistin testissä

Sulavasti soiva

Voiko AV-vahvistimen valinnan perusteena olla ”minä haluan juuri tuon” vai ovatko ne vain kodinkoneita, joissa tulee olla tietyt ominaisuudet ja mahdollisimman halpa hintalappu?

Kotiteatterivahvistimen testaaminen on vaikeaa. Tai siis tavallaan helppoahan se on, käydään kaikki ominaisuudet läpi ja annetaan arvosana jonkun ennalta määritellyn kaavan perusteella. Mutta kun AudioVideo.fi ei toimi sillä tavalla. Me koitamme löytää tuotteesta jonkun jujun – tunteen, joka tekee juuri tästä kapineesta haluttavan.

Onkyon maahantuojan ehdotus ottaa testiin keskihintainen AV-vahvistin ei siis saanut aikaiseksi vallatonta innostusta. Niissä kun äärimmäisen harvoin on muuta selvää pointtia kuin se tämän vuoden ”tärkein” kirjainlyhenne. Toki ne ominaisuudet ovat tarpeellisia, mutta omaan käyttöön valittavan laitteen perustelu on hyvin harvoin ”tuo on todella makea, haluan juuri tuon”. Tyypillisempää on etsiä laitteet, jotka osaavat tarpeelliset asiat ja ostaa halvin niistä halvimmasta paikasta. Siis tarvekalun hankintaa, ei intohimon kohteen.

Käyttöönotossa kerrotaan selkeästi, mitä vaiheita käydään läpi ja opastetaan käyttäjää joka kohdassa.
Käyttöönotossa kerrotaan selkeästi, mitä vaiheita käydään läpi ja opastetaan käyttäjää joka kohdassa.

Mutta löytyisikö Onkyo TX-NR575:stä jotain, joka tekee siitä selvästi haluttavan? AV-vahvistin on sekä kotiteatterin keskus että nimensä mukaisesti vahvistin. Ja TX-NR575 kuulostaa vahvistimena yllättävän hyvältä, leppoisan miellyttävältä ja käyttöönotto on hyvin sujuvaa. Kyllä niiltä kahdelta kantilta kehtaa ponnistaa eteenpäin.

Tutut piirteet

TX-NR575 näyttää hyvin tutulta Onkyolta. Muutokset edellisiin sukupolviin ovat hillittyjä, merkin lookki on selkeä. Etulevy on itse asiassa hyvinkin pelkistetty ja tyylikäs. Huomattavan iso äänenvoimakkuussäädin hallitsee oikeaa reunaa, keskellä on näyttö, jossa käytetään kiitettävän isokokoista tekstiä ja alareunassa muutamat liittimet sekä parit käyttökytkimet.

Näytön alla on sisäätulojen valinnat, joissa teksti – päinvastoin kuin näytössä – on varsin pientä (kyllä, minä olen jo 45-vee) sekä jokunen apupainike, joissa teksti on vielä pienempää. Valaistusta noissa teksteissä ei myöskään ole eli ohimoilta arvokkaasti harmaantunut käyttäjä pääsee vähimmällä kun varaa pienen lampun vahvistimen viereen.

Huolimatta onnettoman pienistä ja pimeistä nappuloiden teksteistä käyttö ei kotiteatterikoneisiin yhtään tottuneelle ole kyllä ollenkaan kankeaa. Kaukosäädin, jossa tosin siinäkään ei ole valaistusta, on sopivan pelkistetty. Oleelliset nappulat ovat ja selkeästi ryhmiteltynä, eikä nappiviidakkoa ole liikaa.

Kahteen jaetut säädöt

Onkyo TX-NR575:n valikot jakaantuvat kahteen osaan. Kaukosäätimen hammasratas-painikkeella pääsee sinne päävalikkoon, jossa varsinaiset alkuasetukset tehdään. Quick menu -pikavalikossa ovat sitten ne jokapäiväisessä käytössä kaivattavat säädöt. Keskikanavan (eli siis elokuvien dialogin) ja subwooferin tasoa voi joutua säätämään olosuhteiden mukaan, tutut ja turvalliset basso- ja diskanttisäädöt ovat täällä ja samoin itsetehtyjen sävynsäätöjen muistipaikat. Huulisynkka ja dynamiikan kompressointi yökuuntelua varten löytyvät myös pikavalikosta.

Kaukosäädin on pelkistetyn selkeä.
Kaukosäädin on pelkistetyn selkeä.

Sitten on vielä ”Music Optimizer”, joka tekee ainakin miedon loudness-korostuksen, mahdollisesti jotain muutakin. Minä antaisin sen olla ihan rauhassa, mutta jokainen tekee, kuten tahtoo.

Suomenkieltä ei valikoista löydy, mutta toisen kotimaisen taitajia palvellaan kyllä. Minun ruotsintaitoni on sen verran ruosteinen, että katsoin turvallisemmaksi käyttää asennuskielenä englantia.

Käyttöönotto menee hyvin sujuvasti kunhan osaat jonkun verran englantia (tai esimerkiksi sitä ruotsia). Ruudulla näkyy listaus siitä, mitä tehdään ja ohjeet käyttäjälle. Nykyaikaisen koneen kanssa on luonnollista – pidit siitä tai et – että myös firmware-päivitys on odottamassa heti kun laitteen saa nostettua laatikostaan tulille.

Ominaisuusluettelo TX-NR575:ssä on todella pitkä vaikkei se olekaan malliston yläpään vempele. DTS Play-Fi ja sisäänrakennettu Chromecast tosin saadaan käyttöön vasta tulevilla käyttöjärjestelmäpäivityksillä. Kuvapuolella kapistus osaa tarpeelliset 4K-haaveilijoillekin. Kun ominaisuusluetteoloa (jonka täydellisen version näkee helpoimmin Onkyon omalla verkkosivulla www.eu.onkyo.com/en/products/tx-nr575e-137838.html) katsoo, on vaikea kuvitella, mitä jäisi puuttumaan. Näin kuuluu ollakin kun TX-NR575 on juuri julkaistu tuote.

Minne minä ne kaiuttimet asetan?

TX-NR575:n seitsemän vahvistinkanavaa voidaan järjestää käyttöön useammalla eri tavalla. Perinne-surroundin 5.1-kanavat, kolme etukanavaa ja kaksi surroundia sekä subbari, ovat tutuilla paikoillaan kuten aina. Mutta ne viimeiset kaksi vahvistinkanavaa voi hyödyntää sinne, mihin itse parhaaksi katsoo. Vaihtoehtoja ovat takasurroundkanavat, Dolby Atmoksen kattokanavat, vasemman ja oikean etukaiuttimen bi-amping tai toisessa huoneessa olevan Zone 2:n ääntä varten.

Riittävätkö liitännät sinulle? Vain sinä osaat vastata siihen.
Riittävätkö liitännät sinulle? Vain sinä osaat vastata siihen.

Jos omassa leffatilassa sohva on ihan takaseinässä kiinni, ei takasurroundkanavia saa toimimaan järkevästi. Uskokaa pois, on tullut kokeiltua muutamankin kerran. Silloin surroundkanavat suoraan sivuilla ja kahden viimeisen kanavan hyödyntäminen kattokaiuttimille on järkevä vaihtoehto.

Kaiuttimen kohdalleen ja korvat hörölle

Onkyo on siirtynyt Audysseysta AccuEQ-nimiseen ratkaisuun kaiutinasetusten automatisoinnissa. Mitä järeämpi vahvistin, sen parempi AccuEQ mukana on. Parhaissa AccuEQ on kovan luokan huonekorjain, mutta perusmalleissa pitää tyytyä vähän vähempään. TX-NR575:ssa ei tietenkään ole sitä älykkäintä versiota, mutta automatiikka haki kyllä kaiuttimien etäisyydet (eli viiveet) sujuvasti kohdalleen ja eri kanavien suhteellisen äänenvoimakkuuden myös. Bassoalue jäi tipan lämpimäksi, aivan kuten sen olisi käsinkin säätänyt. Täysin neutraalia ja korostumatonta bassoa kaipaa alle prosentti tai ehkä alle promille kotiteatteriharrastajista. Oleellista siis on, että mihinkään Onkyon tekemään asetukseen ei tarvinnut koskea ennen kuunteluita.

Äänellisesti Onkyo TX-NR575 on korvalle miellyttävän helppo. Soundissa ei ole karheutta tai kuivuutta, ei metallista sivumakua eikä mitään epämääräisyyttä. Sen, että TX-NR575 on kohtuuhintainen AV-vahvistin eikä highendistin karsittu stereovahvistin kuulee lähinnä bassopäässä. Silloin kun bassotaajuuksia ei ohjatakaan subwooferille vaan hyvin järeille pääkaiuttimille, bassopään ulottuvuus ja auktoriteetti jäävät hyviä stereovahvistimia vaatimattomimmiksi.

Vaan kuinka moni ostaa AV-vahvistimen kytkeäkseen siihen kuormaltaan vaikeat ja alle 20 hertsiin toistavat pääkaiuttimet, mutta ei subwooferia? Sehän on yhtä loogista kuin hankkia firman autoksi pakettiauto ja koittaa aina sulloa kaikki kuljetettavat tavarat ohjaamon puolelle. Käytännön tilanteissa TX-NR575 kuulostaa siis oikein hyvältä. Niin hyvältä, että se riittää vaativammankin musiikinystävän laitteiston keskukseksi kunhan vain kaiuttimen on valittu riittävän laadukkaiksi.

Ominaisuuslitania, riittääkö se sinulle?

Riittääkö Onkyo TX-NR575 sinun tarpeisiisi? Sitä minun on mahdotonta tietää. Kyllä sillä hoitaa kunnollisen kotiteatterin kaikki oleelliset asiat juuri niin hyvin kuin minä voisin toivoa. Mutta minä usein keskityn vain niihin oleellisiin asioihin ja osa kuluttajista haluaa enemmän lisähärpäkkeitä. Pro Logic 2:a TX-NR575:ssä ei ole, se korkeintaan vähän harmittaa. Tuo prosessointi kun on se vähimmillä lisäoireilla toimiva ratkaisu ottaa koko kaiutinjärjestelmä mukaan kaksikanavaisella materiaalilla.

On ihan mahdollista, että sinun laiteräkissäsi on ohjelmalähteitä niin monta, etteivät TX-NR575:n neljä HDMI-liitäntää riitä. Tosin siinä vaiheessa kannattaa miettiä, ovatko kaikki siellä aktiivikäytössä vai siksi, että ovat vain jääneet hyllyyn kun ei niille muutakaan paikkaa ole. Esivahvistinantoja ei ole kuin subwoofereille ja Zone 2:lle eli aktiivikaiuttimien käyttäjien pitää etsiä järeämpiä malleja.

Voit tehdä oman maun mukaisia äänensävyn muokkauksia kaikille kanaville.
Voit tehdä oman maun mukaisia äänensävyn muokkauksia kaikille kanaville.

Yhdistettynä kunnollisella subwooferilla ryyditettyyn laadukkaaseen kaiutinjärjestelmään Onkyo TX-NR575 muodostaa erinomaisen kotiteatterin keskuksen. Sitä on pienen totuttelun jälkeen helppoa käyttää ja Quick menu -painikkeen ansiosta ne päivittäiskäytössä kaivattavat säädöt löytyvät nopeasti. Kun äänenlaatu kelpaa vähän ronkelimmallekin musiikinystävälle niin kaikki oleellinen on kunnossa.

Lyhyesti: Miellyttävä-ääninen ja selkeästi toimiva kotiteatterivahvistin.
Hinta: 599 euroa
Maahantuoja: LoudGroup

Klikkaa tästä katsoaksesi lähin Onkyo-kauppiaasi

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap