fbpx
Testit

Okki Nokki levynpesuri testissä

Huolellisestakin levyjen käsittelystä riippumatta levyt likaantuvat käytössä. Staattinen sähkö imee tehokkaasti pölyä levyn pintaan. Puhtaistakin käsistä irtoaa ihossa luonnollisestikin olevaa rasvaa levyn pintaan. Vanhoissa levyissä voi olla muistoja reippaammista kotibileistä monenlaisten tahrojen muodossa.

Lika ei ole pelkästään levyjen ongelma. Se siirtyy soitettaessa myös äänirasian neulaan, johon se voi kiinnittyä tiukastikin heikentäen hienoimpien nyanssien toistoa. Kevyestä neulapainosta huolimatta neulan mikroskooppisen pienen kosketusalan pintapaine levyyn on merkittävä ja puristaa lian tiukasti neulaan kiinni.

Ritinöiden ja rutinoiden torjunnassa levyjen puhtaus on kaiken A ja O. Levyjä voi pestä tiskialtaassa Fairyllä ja mikrokuituliinalla, mutta isompien määrien pesussa menetelmä on hidas ja hankala. Tiskiaine ei irrota kaikkea likaa eikä mikrokuituliinalla päästä hienoimpien urien pohjalle. Tehokkaampia pesuaineita, kuten isopropyylialkoholia ei voi käyttää pesualtaallista ja käsin pestessä suihkupullon kanssa tähtäillessä aine leviää levyn etikettiin ja valuu ympäristöön. Hankalaa…

”Pesutapahtuma on
suoraviivaisen selkeä.”

Tiski-Jukan vaihtoehto

Ratkaisuna levyjen tehokkaaseen puhdistamiseen on saatavana moottoroituja levypesureita, joilla saadaan aikaan tasainen ja hyvä pesutulos, nopeasti ja helposti. Pesureita on tarjolla alkaen muutaman sadan euron hintaisista päätyen aina useiden tuhansien täysautomaattisiin ratkaisuihin.

Okki Nokki edustaa skaalan edullista päätä 399 euron hinnallaan ja on toimintaperiaatteeltaan puoliautomaattinen. Laitteen pakkauksessa tulevat mukana pesurin lisäksi pesuliuoksen imuvarsi LP-levyille, levyn kiinnitysklamppi, vuohenkarvoista tehty pehmeä puhdistusharja, kaksi 50 ml pesuainetiivistepulloa, verkkojohto sekä käyttöohje. Lisäksi tarvitaan ainoastaan erittäin puhdasta vettä, joksi soveltuu esimerkiksi tislattu vesi tai puhdistettu auton akkuvesi. Yksi 50 ml tiiviste sekoitetaan 1 l vettä ja liuos on valmis käytettäväksi. Aine soveltuu alkoholittomana myös 78 kierroksen savikiekkojen puhdistukseen. Alkoholi näet sulattaa sellakkamateriaalia ja savikiekoista tulisi välittömästi soittokelvottomia.

Okki Nokin käyttökuntoon laittaminen on erittäin helppoa. Jousella varustettu nesteen imuvarsi asetetaan yläpinnan aukkoon ja verkkojohto kiinni. Imuvarressa on ohjaimet, joiden ansiosta sen asento on oikea levyä kuivatessa. Varressa on vaihdettavat samettityynyt imuaukon molemmin puolin. Pesuri on rakenteeltaan erittäin tukevaa tekoa alumiinikuorineen ja -varsineen. Etupaneelin kaksi toimintokytkintä ovat myös vakuuttavat. Ylemmällä kytkimellä valitaan levyn pyörimissuunta ja alemmalla kytketään nesteimuri. Levylautanen on täysikokoinen ja pyöritysmoottori on todella tehokas, sen ansiosta levy pyörii tasaisesti tehostaen voimakkaampaakin harjapuhdistusta. Takapaneelissa on imetyn nesteen säiliön tyhjennysletku. Säiliöön mahtuu 350 ml käytettyä pesuliuosta ja se on varustettu tunnistimella, joka katkaisee laitteen virran, kun säiliö on täynnä.

Hei – tämähän on helppoa

Pesutapahtuma on suoraviivaisen selkeä. Levy asetetaan pesuriin ja kiinnitetään klampilla, jota ei tule kiristää liikaa. Levy pistetään pyörimään ja aluksi suositellaan pölynpoistoa perinteisellä levyharjalla, jollainen tulisi löytyä kaikilta vinyyliharrastajilta.

”Levypesurin tulisi kuulua
jokaisen vakavan
vinyyliharrastajan kalustoon.”

Seuraavaksi laitetaan pesuliuosta pieni noin 2,5 ml määrä levylle esimerkiksi pumppupullolla tai vaikkapa hyödyntämällä vanhaa Fairypulloa. Aine levitetään tasaiseksi kerrokseksi pesuharjalla varoen kastelemasta levyn etikettiä. Harjaa tulee liikutella sekä eteen ja taakse urien suuntaisesti että poikkisuuntaan, jotta pesuliuos leviää tehokkaasti uriin.

Okki Nokin liuos sisältää pintajännitystä poistavaa ainetta, joka edesauttaa aineen leviämistä. Pehmeää harjaa tulee painaa, jotta harjakset irrottavat pinttynyttä likaa. Tämän jälkeen painetaan imuvarsi kevyesti levyn pintaan ja käynnistetään imuri, joka imee liuoksen laitteen tankkiin. Kolme täyttä kuivauskierrosta on sopiva määrä, koska liian kuivaan levyyn saattaa syntyä staattinen varaus. Mukavana ominaisuutena imuvarsi nousee ylös jousen avulla, kun imuri sammutetaan.

Seuraavaksi vaihdetaan levyn pyörimissuunta kytkimellä ja toistetaan pesu sekä kuivaus. Lopuksi pyyhitään esimerkiksi mikrokuituliinalla etiketin viereen mahdollisesti jäänyt pesuaine ja pysäytetään laite. Pesu toistetaan levyn toiselle puolelle. Käsittelyn jälkeen levyssä on vielä jäännöskosteutta, eikä sitä suositella heti pistettäväksi levykoteloon tai soitettavan, vaan annetaan levyn kuivua 15 minuuttia pystyasennossa vaikka lautastelineessä.

Tekee minkä lupaa

Kokeilin pesutulosta muutamilla kirpputorihankinnoillani ja lopputulos on loistava. Levyt ovat niin puhtaita, ettei pinnassa ole todellakaan mitään ylimääräistä. No yksi poikkeus tuli vastaan, mutta lika lienee sellaista sorttia, ettei siihen pure enää mikään.

Kun laitteen pesuliuostankki tulee täyteen, ei laite käynnisty ennen kuin tankki on tyhjennetty. Takana oleva tyhjennysletku vedetään ulos ja päässä oleva korkki aukaistaan, jonka jälkeen pesuria kallistetaan taaksepäin ja likainen liuos valutetaan viemäriin. Liuos on todellakin hämmästyttävän likaista, joka kertoo pesurin tehosta.

Levylautasen puhtaudesta tulee myös pitää huolta, ettei levyä käännettäessä juuri pestyä puolta lasketa pölyiselle lautaselle. Mittasin myös imurin melumäärän Radio Shackin äänenpainemittarilla. Puolen metrin päästä taso oli 88 desibeliä, joten isompia määriä pestessä on hyvä käyttää korvatulppia.

Okki Nokki tekee sen minkä lupaa ja on hintalaatusuhteeltaan mainio. Luonnollisesti tarjolla on nopeampia omasta säiliöstään pesuaineen levittäviä ja samanaikaisesti molemmat puolet peseviä laitteita, mutta hinnat ovat moninkertaisia. Levypesurin tulisi kuulua jokaisen vakavan vinyyliharrastajan kalustoon, koska sen avulla saadaan vanhojenkin levyjen äänen loisto palautettua ja lisäksi vähennetään neulan likaantumista. Usein on todettu pesurin olleen yksi merkittävimmistä parannuksista vinyyliääneen ja tähän on helppo yhtyä.

Okki Nokkiin on saatavana imuvarsi 45-rpm singleille, imuvarren samettiharjaksia, pesuharja, 50 ml pesuainetiivistepulloja sekä akryylikansi estämään pölyn laskeutuminen laitteen päälle. Itse laitetta saa sekä mustana että valkoisena.

PS. Lue myös artikkeli LP-levyjen ja -soittimen kunnossapidon perusteista: Vinyyliharrastajan työkalupakki

Lyhyesti: Tehokas ja edullinen levynpesuri, jokaisen älppäristin ehdoton apuri.
Hinta: 399 euroa
Maahantuoja: Musiikin.com
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap