fbpx
Testit

NuForce Air DAC, iTX ja uTX langaton DA-muunnin testissä

Air DAC -järjestelmä koostuu kolmesta osasta, lähettimestä, itse vastaanotinyksiköstä sekä sen virtalähteestä. Lähetin on joko USB-liitäntään sopiva malli uTX tai iPodiin, iPhoneen ja iPadiin sopiva iTX. Vastaanotin on söpö kämmenkupin kokoinen musta laatikko, jossa on liitäntä ulkoiselle virtalähteelle sekä RCA-liittimet vahvistimeen kytkemistä varten. Myyntipakkaus sisältää normaalisti täydellisen systeemin jommallakummalla lähettimellä varustettuna. Systeemiä voi täydentää myös toisilla erikseen hankittavilla lähettimillä ja useammilla vastaanottimilla. NuForcen järjestelmä tarjoaa tuen neljälle lähettimelle ja vastaanottimelle.

USB-liitäntään kytkettävä lähetin on selkeästi suurikokoisempi ja kulmaan taitetun muotonsa ansiosta näkyvämpi kuin Apple-liitäntäinen iTX, joka on niin pieni, että sen voi helposti hukata. iTX:n mukana seuraa siihen sopiva USB-kaapeli, jolla soittimena toimivan laitteen akkua voi ladata samanaikaisesti kuuntelun aikana.

”Air DAC -järjestelmän
äänenlaatu on
uTX-lähettimellä
ällistyttävän hyvä.”

Sujuva ja helppo käytettävyys

Langattoman järjestelmän käyttöönotto on varsin suoraviivaista ja helppoa. Liitetään Air DAC -vastaanotin RCA-kaapeleilla vahvistimeen / toistolaitteistoon ja virtalähteeseen. uTX-lähetin kytketään tietokoneen USB-liitäntään tai iTX Applen kannettavan mobiililaitteen telakkaliitäntään. Valitaan SKAA-lähetin kannettavassa tietokoneessa tai tarvittaessa Telakkaliitäntä mobiililaitteessa äänen ulostuloksi.

Mikäli käytössä ei ole ennestään esim. Applen Airport Expressiä tai muuta langatonta toistojärjestelmää, tunnistaa mobiililaite automaattisesti iTX:n. Plug and play -helppoutta siis! Tämän jälkeen systeemi on valmis kuunneltavaksi. Mikäli käytössä on esimerkiksi sekä uTX että iTX samanaikaisesti kahdella eri laitteella, voi toistettavan laitteen valita Air DAC -vastaanottimen päällä olevasta painokytkimestä.

iPhone, jossa iTX kiinni, vieressä Air DAC -vastaanotin.
SKAA-tekniikka käytössä

Järjestelmä käyttää uutta SKAA-tekniikkaa, joka on Eleven Engineer Incorporatedin lanseeraama. EEI toimii laajasti yhteistyössä monien yritysten kanssa, ja NuForce on yksi merkittävimmistä. SKAA-tekniikasta on EEI:n sivustolla laajempi kuvaus ladattavana PDF-tiedostona. SKAA-lähettimiä on kyseisen dokumentin perusteella NuForcen Air DACin käyttämien lisäksi paria muutakin tyyppiä.

Lähettimien kantamaksi luvataan 10–30 metriä. Kokemuksieni mukaan kantama on uTX:llä ainakin MacBook Prosta varsin hyvä, mutta iTX:llä jo vajaan kymmenen metrin mutkitteleva etäisyys vastaanottimeen keittiöstä olohuoneeseen eteisaulan kautta oli liikaa. Ääni pätki helposti, jos joku liikkui lähettimen ja vastaanottimen välissä olevassa tilassa kuuntelun aikana.

Tämä johtuu ainakin osittain mobiililaitteen antamasta matalasta käyttöjännitteestä. Lisäksi iTX aiheutti iPadissäni nettiyhteyteen merkittävän tiedostolatauksen hidastumisen, jolloin iPadia ei kannattanut käyttää aamulehden lukemiseen ja musiikin kuunteluun Spotifysta samanaikaisesti. iPhonella samaa hidastumista ei ollut havaittavissa. Asia tuli todennetuksi netin nopeustestillä useaan kertaan.

iTX, Air DAC ja uTX.

Äänenlaatuhuomioita

Air DAC -järjestelmän äänenlaatu on uTX-lähettimellä ällistyttävän hyvä. Ääni on ilmava, selkeä, dynaaminen ja häviöttömänä uskollinen lähtevälle signaalille. Nykytekniikalla on mahdollista rakentaa hyvä-äänisiä äänentoistolaitteita erittäin pieneen tilaan, ja juuri tässä suhteessa Air DAC hämmästyttää. Minulla ei ollut mitään tarvetta vaihtaa toistoketjua paljon kalliimpaan ja kookkaampaan ulkoisella huippulaatuisella DA-muuntimella varustettuun omaan langattomaan systeemiini, vaan musiikki sai soida nautittavasti tuntikausia NuForcen kyydittämänä täysin häiriöttömästi. Spotify Premium ja tämä pikkuihme ovat mainio yhdistelmä.

”Spotify Premium
ja tämä pikkuihme
ovat mainio yhdistelmä.”

Sen sijaan piskuinen iTX-lähetin oli pienoinen pettymys heikomman etäisyyskantavuutensa ja iPadin latausta hidastavan ominaisuutensa vuoksi. Noiden seikkojen merkitys on tosin käyttäjäkohtaista. Lisäksi iTX aiheutti laitteistoon heikon taustahurinan, joka kylläkin peittyi musiikin alle. Sama ominaisuus kuului sekä iPadilla että iPhonella. Erilaiset sijoitukset ja kaapeloinnit eivät parantaneet asiaa. Koska NuForcen vastaanotin ja muunnin toimivat täysin moitteitta uTX:n kanssa, epäilys kohdistuu mahdollisesti iTX:n tekniseeen toteutukseen. Applen oma AirPlay AirPort Expressin kautta ajaa häiriöttömämmin saman asian kuin iTX:llä varustettu Air DAC, joskin minusta kuitenkin hieman heikommalla äänenlaadulla.

NuForcen Air DAC on uuden SKAA-tekniikan ja erityisesti uTX-lähettimen kautta saatavan hienon toiston ansiosta varsin mielenkiintoinen ja toimiva tuttavuus langattomaan äänentoistoon.

Lyhyesti: Pirteä ja elävä-ääninen, helppokäyttöinen mini-DA-muunnin hyvällä hintalaatusuhteella.
Hinnat
Air DAC + uTX-lähetin (usb-lähetin): 179 euroa
Air DAC + iTX-lähetin (iPod/ iPad / iPhone -lähetin): 199 euroa
Air DAC + molemmat lähettimet: 249 euroa
uTX-lähetin erikseen: 50 euroa
iTX-lähetin erikseen (mukana latauskaapeli): 69 euroa
Maahantuoja: Amphion Loudspeakers Oy
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap