fbpx
Testit

Neat Motive SX2 -lattiakaiuttimet testissä

Testiin tulleet kaiutimet ovat lattiamallisiksi huomattavan matalat, vain 76 senttiä. Tästä lähtee tietysti ensin se oletus, että äänikuva on matalalla ja pienikin se saattaa olla. Harrastajan mielessä lisää kauhua herättää ajatus laittaa kaiuttimet ihan seinää vasten. Talouden sisustusvastaava taas saattaa päinvastoin liputtaa sen ajatuksen puolesta, että kaiutin olisi järkikokoinen, poissa keskeltä lattiaa ja vieläpä ei huteran ja kummallisen näköisen jalustan nokassa kiikkuva vaan selkeä yksiosainen palikka.

Onko Neat Motive SX2 siis ”sisustuskaiutin”? Vai voisiko se näistä visuaalisesti helpoista piirteistä huolimatta olla myös harrastajaa tyydyttävä? Tai jopa innostava. Voi se, pieni ja ulkoisesti jopa vaatimattoman näköinen kaiutin yllättää soundillisesti aika monellakin alueella.

Selkeä lähtökohta

”SX2 hyödyntää huonetta
taitavasti bassopotkun ja
ulottuvuuden maksimointiin.”

Rakenteessa ei ole montaa kummallisuutta. Refleksiputki avautuu pohjalevyn kautta kohti lattiaa ja kotelon kallistus takaviistoon auttaa sovittamaan bassokeskiäänisen ja diskantin ajallisesti toisiinsa. Pienen kallistuksen lisäksi tavanomaisesta poikkeavaa on diskantin laipan päällä oleva pehmuste. Se vähentää säteilyä kohti kotelon reunoja, joka tietysti suoraan vähentää reunaheijastuksia eli diffraktiota.

Diskantin mustaksi anodisoitu alumiinikalotti on ”nurinpäin” eli kuopalla kuuntelijan puolelta katsottuna. Lopputulos on se, että ilman kummoisempaa eksotiikkaa on saatu luotua kaiutin, joka on varsin miellyttävä kuunnella.

Diskanttina on käänteiskalotti ja koko kotelo on kallistettu takaviistoon. Muuten ratkaisut ovat eksotiikkaa vältteleviä.
Letkeästi ja lämpimästi yllyttävä

20 Fingersin Short Dick Manissa on munaa varsin runsaasti, eikä mitään pehmoilevaa sellaista. Bassopää iskee jäntevän ulottuvasti, hämmentävän hyvin kun kyseessä on kuitenkin pienikokoinen kaiutin. Motive SX2 hyödyntää huonetta taitavasti bassopotkun ja ulottuvuuden maksimointiin. Toisin sanoen normaaliin kerros- tai rivitalon olohuoneeseen kaiutin on erittäin kova vaihtoehto. Jos tilasi on hurjan suuri ja mahdollisesti lisäksi kevytrakenteinen (levyseiniä, ei kiveä missään muodossa), on turvallisinta kokeilla kotona, riittääkö basson määrä.

Toinen vähintään yhtä paljon kulmakarvoja nostattava asia on keskialueen tasapainoisuus. Ässät eivät nosta itseään yhtään tarpeettomasti esille, mutta mitään turhaa etäisyyttäkään äänessä ei ole. Billie Holiday esiintyy vahvasti läsnä Lady In Satin -levyllä ja Katie Meluan Piece By Piece -albumissa on samanlaista välittömyyttä.

Nämä asiat tapahtuvat siitä huolimatta, että stereokuva on viitteellinen eikä 3D-teräväpiirtoa edustava. Solisti toki loksahtaa paikoilleen, mutta ilmavasti tilaa piirtävällä Neatilla kyse on enemmänkin esityksen kuin äänityksen välittämisestä. Ei ihme, että moni Flat Earth -kategoriaan luokiteltujen Linnin ja Naimin ystävistä kelpuuttaa Neatin laitteistonsa viimeiseksi lenkiksi. Toisaalta, sen hyveet on helppoa kuulla Logitech Transporterin ja MM-Audion yhdistelmällä, joka on hyvin kaukana tasamaa-hengestä.

”Yksinkertainen kahden
kaiuttimen järjestelmä
palvelee mainiosti
myös elokuvan ystäviä.”

Hieman lämpimään puoltava äänensävy ja aavistuksen pehmeään kallistuva diskantti antavat mukavasti armoa vaatimattomillekin äänitteille. Blues Brothers pyörii leppoisasti, Charlie Parker ja Herbie Hancock rullaavat rennon viettelevällä sykkeellä. Motive SX2 ei ota sinua kraivelista kiinni ja pakota mukaan menoon, jos siltä ei tunnu. Näiden parissa on helppoa olla rennosti ja nojata taaksepäin. Jopa Ken Ishiin Melting Pot antaa katsella rauhassa muita tanssijoita, nauttia tunnelmasta ilman, että on pakko syöksyä keskelle lattiaa.

Tässä vaiheessa testikappaleiden listaa Black Hawk Down -soundtrackin Hunger-aloitusraita ei enää paljasta vaan enää vahvistaa sen, että bassopään ulottuvuus on varsin hyvä. Ei toki yhtä alas vavahtava kuin hyvillä subwooferilla, mutta sellainen, ettei normaalikäytössä materiaalista riippumatta välttämättä ajattele koko subbaria. Jatkobiisi Barra Barra soi hyvin livehenkisesti, tässä ja nyt. Yksinkertainen kahden kaiuttimen järjestelmä palvelee siis mainiosti myös elokuvan ystäviä. Ajattele: projektori katossa poissa tieltä, tasaiseksi käsitelty mattavalkoinen seinä ja Neat Motive SX2 -pari. Teknisesti äärimmäisen pelkistetty ja silti audiovisuaalisesti vaikuttava leffajärjestely.

Rentoa ja hyvää mieltä
Refleksiputki aukeaa pohjan kautta, näin itse kaiuttimen pinta pysyy mahdollisimman puhdaslinjaisena.

Neat Motive SX2 on hyvän mielen kaiutin. Se ei ole oikea työkalu äänitteen saloihin sukeltamiseen, mutta sen sijaan toimii mainiosti kun musiikin tunnelman välittyminen on oleellisin asia. Totta, on kaiuttimia, jotka tekevät molemmat asiat. Niiden hintalaput yleensä vain ovat monta kertaa kalliimpia, samoin kuin koko. Motive SX2:n ääressä on ennen kaikkea helppoa rentoutua ja antaa mielen vaeltaa musiikin mukana.

Testattu valkoinen istuu moneen suomalaiskotiin ilman paheksuntaa, mutta vaihtoehtoina ovat myös tammi, pähkinä ja musta tammi. Sekä ulkonäkönsä että äänensä puolesta SX2 toimii hyvin niin aiheeseen uppoavalle harrastajalle kuin myös hänelle, joka haluaa hyvää ääntä, mutta ilman monimutkaisuutta.

Lyhyesti: Rennon leppoisa ja miellyttävän helppo. Kokoisekseen huomattavan ulottuva bassopää, joka ei pehmoile turhia.
Hinta: 1 850 euroa parilta
Maahantuoja: Kruunuradio
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap