fbpx
Testit

Monitor Audio Silver 300 7G -lattiakaiuttimet testissä

Puhdasluontoiset ja kaikkiruokaiset

Uudistuneen Silver sarjan keskimmäinen lattiamalli on hyvin helppo kuunnella, sopii mille vain musiikkilajille, toimii erinomaisesti kotiteatterissa ja istuu hyvin seinustasijoitukseen. Nappikaiutin.

Brittivalmistaja Monitor Audio esitteli juuri seitsemännen sukupolven Silver-kaiutinmallistonsa. Silvereitä on kaksi jalustamallia, kolme lattiamallia ja kaikki kotiteatterissa tarvittavat surroundit, centterit, subbarit ja Atmos-kaiuttimet vielä päälle. Yhdeksän eri mallia yhteensä. Ensimmäisestä Suomeen tulleesta erästä näin pikaisesti vaalealla puupinnalla olevan Silver 50 -jalustamallin ja pääsin tekemään testiä kiiltomustasta lattiamallien keskimmäisestä Silver 300:sta.

Monitor Audiolla diskanttien suuntaimet ovat selvästi tehneet esiinmarssinsa. Silver-sarjassakin on nyt merkille tunnusomaisen kullanvärisen diskantin ympärillä pieni suuntain tasaamassa suuntakuviota keskiäänielementtiin optimaalisesti istuvaksi. Suuntaimella varmistetaan, että äänensävy sivulle on mahdollisimman samanlainen kuin suoraan eteenpäin ja näin sekä kuuntelualue on laaja että huoneen akustiikka ja kaiuttimien sijoitus vaikuttavat hyvin vähän äänensävyyn. Sivu”oireena” ovat diskanttielementin pienempi särö ja parempi tehonkesto.

Monitor Audion yksi tavaramerkki on kullanhohtoinen diskanttielementti. Seitsemännen sukupolven Silver-sarjassa diskantin ympärillä on pieni suuntain tasaamassa sovitusta keskiäänielementtiin.

Kullanhohtoisen C-CAM-diskantin lisänä kolmitierakenteisissa malleissa (Silver 300 ja Silver 500 -lattiamallit sekä C250-keskikaiutin) on kolmetuumainen keskiäänielementti ja ei bassokeskiääninen vaan nimenomaan vain keskialueen toistoon optimoitu malli. Diskantin ja keskiäänen paketti on niin pieni, että se toimii lähes pistemäisenä säteilylähteenä. Erinomainen lähtökohta.

Sekä kolmetuumainen keskiääni että Silver 300:n kuusituumaiset bassot ovat valmistajan C-CAM RST II -malleja. RST ei viittaa rosteriin vaan Rigid Surface Technologyyn. Kartion pinta on täynnä pieniä syvennyksiä, joilla jäykistetään rakennetta ja minimoidaan ylimääräiset kartioresonanssit.

Uuden Silver-sarjan kehityksessä on huomioitu käyttäjien tarve suuremmille äänenpaineille.

Monitor Audio sanoo, että uuden Silver-sarjan kehityksessä on huomioitu käyttäjien tarve suuremmille äänenpaineille ja RST II -elementeillä puhdasta ääntä saadaan varsin paljon. Hyvä uutinen etenkin action-elokuvia katsoville ja musiikista luonnollisella voimakkuudella nauttiville.

Perinteiset hyveet

Monitor Audion kaiuttimissa ihan halvimpia malleja lukuun ottamatta on käytetty jo pitkään kaiutinelementtien kiinnitystä takakautta. Kotelon läpi takalevystä elementin moottoriin ylettyvä pultti sekä jäykistää koteloa tehokkaasti että pitää huolen, ettei etulevyä korista neljän kaiutinelementin lisäksi neljäkymmentä kiinnitysruuvia.

Kaiuttimien maskit ovat luonnollisesti magneeteilla paikoillaan pysyviä, joten niidenkään kiinnityspaikkoja ei näy. Neljä jalkaa kiinnittyvät kotelon pohjaan ja levittävät tukipintaa huomattavasti suuremmaksi ilman, että 185 mm leveä kaiutin näyttää massiiviselta. Tuo mitta yhdessä 332 mm syvyyden ja tasan metrin korkeuden kanssa tuottaa kaiuttimen, joka ainakin pidempään hifiä harrastaneen silmään näyttää hyvin sopusuhtaisen kokoiselta. Sen verran kookas, että siltä voi jo odottaa monessakin mielessä hyvää suorituskykyä, mutta ei niin iso, että kaiutinta olisi hankalaa sijoittaa normaalihuoneeseen.

Seitsemännen sukupolven Silver 300:n perusluonne on edelleen sellainen, että nappipaikka löytyy läheltä seinää.

Viimeistely on luonnollisesti tiptop. Ne vilaukselta ohi menneet vaalealla puuviilupinnalla olleet Silver 50:t näyttivät juurikin puupinnan ansiosta hyvinkin miellyttäviltä ja ystävällisiltä kotelon särmikkyydestä huolimatta. Siitäkin huolimatta, että britit ovat jo julistaneet vaalean puupinnan olevan skandinaavisille markkinoille ABBA-faneille. Kiiltomusta on aina yhtä hillityn arvokas, jos toki paljastaa talouden ilmatilassa liikkuvan pölyn määrän armotta.

Valmistaja painotti edellisen Silver-sukupolven kanssa malliston hyvää toimivuutta lähellä seinää eli kaiuttimien omassa äänensävyssä on otettu huomioon seinustasijoituksen tuoma korostus bassoille ja alakeskialueelle. Nyt asiaa ei mainita, mutta seitsemännen sukupolven Silver 300:n perusluonne on edelleen sellainen, että nappipaikka löytyy läheltä seinää ja edes sijoitus, jossa kaiuttimen jalka kopsahtaa lattialistaan ei ole ollenkaan huono.

Normaalihuoneeseen säädetty basso

Billy Gibbons and the BFG’s tekee selväksi, että basso on hyvä yhdistelmä jämäkkää kiinteyttä ja miellyttävää lämpöä, kun kaiuttimien paikan jaksaa hakea sopivaksi suhteessa niiden takana olevaan seinään. Solakalle kaiuttimelle auktoriteettia on oikein hyvin ja oleellinen osa sitä on noin 30 hertsiin ulottuva alarajataajuus. Tuo luku on vapaassa kentässä, huoneessa päästään vielä selvästi alemmas. Harva musiikki siis oikeasti tarvitsee subwooferia (mikä ei tarkoita, etteikö käyttäjä sellaista saattaisi kuitenkin haluta).

Silvereissä on mahdollisuus tuplajohdotukseen. Refleksiputkiin (kuvassa näkyy vain alempi) on tulpat, joilla voi hienosäätää basssotoistoa.

Toinen osa auktoriteettia on se basson slämmi, iskevyys. Sitä säätää hakemalla kaiuttimen juuri nappietäisyydelle seinästä. Edellisen sukupolven malleilla hyvä lähtökohta optimipaikan etsimiselle oli noin 30 senttiä tilaa kaiuttimien takana ja tämä seitsemännen sukupolven malli vaikuttaa toimivan hyvin samankaltaisesti. Parhaimmillaan basson nopeus ja täsmällisyys ovat oikein hyviä samaan aikaan kun mehevyys ja täyteläisyys tuovat sopivan ryhdin ja lämmön esitykselle.

Bassotoistoa voi vielä hienosäätää mukana tulevilla refleksiputken tulpilla. Tulppaamalla kaiuttimen refleksiputkista toinen, siirretään energiaa yläbassoilta alemmas eli vähennetään huoneen mahdollisesti aiheuttamaa kuminaa ja saadaan lisää voimaa alimmlle taajuuksille. Pienessä huoneessa kokeilemisen arvoinen asia.

Seinän viereen optimoitu bassotoisto auttaa siinäkin, että bassopotkun nopeus pysyy parhaana mahdollisena

Seinän viereen optimoitu bassotoisto auttaa siinäkin, että bassopotkun nopeus pysyy parhaana mahdollisena. Analog Pussyn Trance N Roll -albumin nimikkokappale tykittää sitä vauhtia (145 bpm), että harvemman tanssijalka pysyy perässä.

Hieno stereokuva seinän vierestäkin

Silver 300:t välittävät stereokuvan suurena, ilmavana ja kokonaisvaltaisena, yksittäisiä nyansseja ei alleviivata, vaikka kaikki toki onkin paikoillaan. Läsnäolon tunne on vahva äänitteen tyylilajista riippumatta.

Yleinen äänellinen luonne on hyvin tasapainoinen ja vaivaton, sulavasti teosta eteenpäin vievä. Tuplasti kalliimman Monitor Audio Gold 300 -mallin jumalaisen kauniiseen diskanttitoistoon ei päästä, seitsemännen sukupolven Silver 300 soi ”vain” puhtaasti, erottelukykyisesti ja tasapainoisesti.

Kaiuttimien jaloissa on säädettävät kumipintaiset tassut alla. Mukana tulevat myös tukevat piikit, jotka voi ruuvata tassuihin kiinni.

Suoraan sanottuna Monitor Audio Silver 300:n ääntä on hieman vaikea arvioida. Kaiuttimien soinnissa ei ole mitään vikaa, joka pistäisi korvaan tai sellaista ylimääräistä piirrettä, joka alkaisi rassata ajan myötä. Mutta Silver 300:t eivät kuitenkaan ole yhtään pliisut. Musiikki vain virtaa niistä ja vie kuuntelijan huomion. Äänitteen luonteenpiirteet aukeavat hyvin, mutta osana kokonaisuutta, osana esitystä eivätkä irrallisina ”ja sit sen triangelin kuuluu sijoittua just…” -detaljeina.

Tuloksena on ensiluokkainen yleispätevyys, jolla on yhtä helppoa upota kuuntelemaan vanhaa Sepulturan Arise-albumia ja fiilistellä nuoruuden ”hittejä” kuin tunnelmoida aina loistavia Stravinskyn baletteja tai tuoreinta dance-listaa. Toisaalta sitten Mafia III -pelin ääniraita paljastaa, miten hyvin Silverit välittävät tiiviin tunnelman eli ne toimivat superisti kotiteatterissa luomassa tarinan ympärille juuri sen ilmapiirin, mitä soundtrackillä tehdään – oli kyse sitten elokuvasta, TV-sarjasta tai pelistä.

Erinomainen yleispätevyys

Monitor Audio Silver 300 on kiitettävän puhdassointinen ja olemukseltaan koreilemattoman elegantti kaiutin, joka taittuu jotakuinkin mihin vain. Eläkeikään pääsevä Billie Holidayn Lady In Satin -albumi soi kauniisti kuten kuuluukin ja vastaavasti tuore Afrobeat iskee suoraan suoneen.

Silver C250 -keskikaiuttimessa on sama diskantin ja keskiäänielementin paketti kuin 300- ja 500-lattiamalleissa. Kotiteatterikäytössä yhteensopivuus on erinomainen.

Uuden Silver-sarjan keskikaiutin C250 on tehty samanlaisella kolmetuumaisen keskiäänen ja suuntaimellisen diskantin paketilla kuin kaksi isointa lattiakaiutinmallia. Takuulla erinomaisesti keskikaiuttimeksi istuva ja etenkin juuri Silver 300:n kanssa saadaan todella kovatasoisen teatterisetin perusta kohtuullisella noin 3 000 euron hintalapulla (tai Silver 500:n kanssa muutaman satasen kalliimmalla).

Tätä kirjoittaessani en löytänyt Silver 300 -mallista vielä netistä arvosteluja, mutta isoveli Silver 500 on saanut kiitosta jo niin hi-fi news -julkaisussa kuin EISA:ssakin. hi-fi news (linkki aukeaa pdf:nä) tiivisti tuntemuksensa Silver 500:sta sanomalla ”Monitor Audion kookas Silver-sarjan lattiakaiutin saa hyvän startin olemalla esteettisesti hieno ja lompakolle ystävällinen, mutta sen viehätysvoima vain lisääntyy kun saat musiikin soimaan. Silver 500 7G:n äänessä on auktoriteettia, täyden taajuuskaistan uskottavuutta ja erinomaisesti erottelevuutta. Soundi ei myöskään kärsi yhtään kun annat reippaammin hanaa. Kuuntele omalla riskillä sillä kun olet nämä testannut, haluat ostaa parin omaksi.”

EISA Awards Best Product 2021-2022 lattiakaiuttimien sarjassa osui sekin Silver 500:lle. Teknisten ratkaisujen lisäksi eurooppalainen raati kiitti kyseessä olevan ”kaiutin, joka paitsi esittää taitavasti hienoimmatkin yksityiskohdat mutta osaa myös välittää musiikin kaikessa massiivisuudessaan ja voimassaan.”

Värittymistä puhdas ilmava soundi on erinomainen saavutus, kaiuttimien hinta huomioiden näistä voi povata tosi hittituotteita. Uusien Silverien kanssa on helppoa ja hauskaa kuunnella mitä vain. Minä jatkan nyt Tidalin Funk It Up -listalla.

Monitor Audio Silvr 300 7G värivaihtoehdot

Lyhyesti: Tasapainoisen miellyttävä, stereokuvaltaan ilmava ja helposti kuunneltava kaiutinpari. Erinomaisen yleispätevät kaiuttimet eri musiikkilajeille ja kotiteatteriin.

Hinta: 2 125 euroa parilta

Maahantuoja: Concept Hifi

Kuvat: Samu Saurama ja valmistaja

Monitor Audio -kauppiaasi:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on ideaali-iki.jpg
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on hifimesta-iki_0.jpg
mareks-iki.jpg
kuvajaaani-bw-iki.jpg
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap