fbpx
Testit

M&K Sound V12+ aktiivisubwoofer testissä

Tiukasti ja tarkasti

Hollywoodin huippustudioiden luottotyökaluvalmistaja uusi subwoofer-mallistonsa. Plus-mallit ovat entistä pienempiä, tyylikkäämpiä ja kaikin puolin suorituskykyisempiä.

Plussan nimeensä lisukkeeksi saanut M&K Soundin V-subbarimallisto sai tervetulleita parannuksia. M&K Sound eli alunperin (Jonas) Miller & (Ken) Kreisel on se firma, joka 1973 järjesti studioon tarkkailukaiuttimet ja subwooferin Steely Danille Pretzel Logic -albumin tekemistä varten. 1977 Miller & Kreisel esitteli Volkswooferin, maailman ensimmäisen aktiivisubwooferin satelliitteineen kotikäyttöönkin. Tältä merkiltä on syytä odottaa jotain mielenkiintoista kun he esittelevät uuden malliston.

MK Sound V12+
Värisävyvaihtoehto kotiteatterinmusta.

Huone aiheuttaa bassotoistoon korostumia ja vaimentumia huoneeseen soimaan jäävien taajuuksien, seisovien aaltojen eli moodien takia. Lisäksi alimman seisovan aallon taajuuden alapuolella huone korostaa bassoa sitä enemmän, mitä matalampi taajuus on kyseessä. Tiiviissä tilassa tuo korostus on 12 desibeliä / oktaavi ja se tarkoittaa huomattavan suurta tukea alimmille taajuuksille. Normaalihuoneet eivät ole tiiviitä kuin pullot, ja korostus on siksi miedompi, mutta edelleen olemassaoleva.

Kun subwooferin äänensävyssä eli taajuusvasteessa otetaan tuo korostus huomioon, saadaan tasapainoinen ja alas ulottuva lopputulos ilman liian raskasta alabassoa. Alimpien liian suuri voimakkuus söisi nopeutta ja basson iskevyyttä sekä peittäisi ylempien alueiden erottelua alleen. Kun tuohon lisätään se, että V12+ on koteloltaan suljettu eli luonnostaan se napakin ja nopein (refleksikoteloidussa rakenteessa refleksiresonanssin herääminen kestää aina hetken ja ne ovat sen takia pehmeämpiä tai pahimmillaan jopa löysempiä kuin suljettukoteloiset) voi uudelta M&K Soundilta odottaa varsin tiukkaa tykitystä.

MK Sound V12+
V12+ ja sen isoveli V15+ ovat sovelluksella monipuolisesti ohjattavia. Ainoa fyysinen säätö subwooferissa on voimakkuus.

Digitaalisen signaaliprosessoinnin autuus

M&K Sound V12+ ja V15+ on rakennettu DSP-ytimen ympärille. Se mahdollistaa asioita, jotka olisivat hyvin kalliita tehdä analogisena. Puhelinsovelluksella kuuntelupaikalta tehtävät portaattomat säädöt subwooferin voimakkuudelle, vaiheelle, jakotaajuudelle ja vielä 12-, 18- ja 24 desibeliä oktaavilta jyrkkyysvalinnat jakotaajuudelle auttavat hurjan paljon subwooferin sovituksessa musiikkijärjestelmään. Kotiteatterissa AV-vahvistin hoitaa sovituksen pääkaiuttimien ja subwooferin välillä, mutta stereolaitteistossa hyvät subbarin säädöt ovat kullanarvoiset.

MK Sound V12+
Puhelinsovelluksella on helppoa säätää subwooferin kaikkia ominaisuuksia.

Sivumainintana se, että pitämällä sormea sovelluksen yläreunassa olevan Professional-sanan päällä kymmenen sekuntia, saat kaikki säädöt käyttöön. Vakiona säädettäviä asioita ei äänenvoimakkuuden lisäksi ole montaa.

Lisäapua tuovat neljä käyttäjän muokattavaa täysparametrikorjainta. Täysparametrikorjaimessa pääsee säätämään äänensävynsäädön keskitaajuutta, vaikutusalueen leveyttä ja tietysti korjauksen suuruutta. Osaava käyttäjä voi tasata niillä huoneen aiheuttamia korostumia ja tietysti myös muokata subwooferin äänensävyä, jos halua sellaiseen on. Aputyökaluna on subwooferin ohjaussovelluksessa oleva signaaligeneraattori eli sitä 30 vuotta sitten hankittua testilevyä ei tarvitse ruveta etsimään. Mittamikrofoni ja sopiva ohjelmisto on tietysti se tarkin ratkaisu oikeiden käsisäätöjen tekemiseen.

MK Sound V12+
Neljä käyttäjän säädettävissä olevaa täysparametristä ekvalisointia mahdollistavat huonekorjauksen ja äänensävyn luonteen muokkauksen.

Nykyaika ei olisi nykyaikaa ilman automatiikkaa joten V12+:ssä ja V15+:ssä on myös automaattinen huonekorjaus. Siinä puhelin asetetaan kuuntelijan pään kohdalle ja annetaan subwooferin tehdä yhdestä kolmeen taajuuspyyhkäisyä. Sovellus mittaa taajuusvasteen puhelimen mikrofonin kautta, laskee tulosten perusteella sopivan korjauskäyrän ja lähettää sen subwooferin DSP:lle. Näin tasoitetaan huoneen aiheuttamia korostumia ja saadaan tasapainoisempi, iskevämpi ja sävykkäämpi bassotoisto kuuntelupaikalla. On selvää, ettei puhelimen mikrofonilla voi saada yhtä tarkkaa jälkeä kuin oikealla mittamikrofonilla, mutta kyllä Auto EQ tasoitti selvästi pahimpia yläbassokuminoita. Jos haluat vielä tarkempaa bassoalueen automaattista huonekorjausta, suomalainen DSPeaker Anti-Mode 8033 on erinomainen valinta avuksi.

MK Sound V12+
Automaattinen huonekorjaus on helppoa tehdä.

Kutistuu kuin subwoofer maailmanlopun edellä?

Alkuperäisiin V-malleihin verrattuna lisäeroina Plussien kotelot ovat hieman pienempiä – V12+ on vain 39,5 cm suuntaansa, tehoa on enemmän ja alarajataajuus on venytetty entistä alemmas. Nyt 10- ja 12-tuumaiset toistavat 20 hertsiin saakka, 15-tuumainen vielä karvan alemmas. V12+:n vahvistin pystyy syöttämään 400 wattia jatkuvasti ja 800 wattia hetkellisesti. Aiheestakin ovat jäykistäneet bassoelementin kartiota hiilikuidulla, notkuisi muuten vallan railakkaasti tuollaisen sähkömäärän survoessa.

Se jää harmittamaan, että V12+:ssa ei ole kaiutintasoisia liitäntöjä. Ymmärrän kyllä, että niiden lisääminen olisi tuonut vähän lisäkustannuksia ja Hollywoodin isojen studioiden vakiotyökalut toimittavana firmana M&K profiloituu nimenomaan kotiteatteriin. Mutta subbarin napakan nopea ja sävykäs bassotoisto yhdessä erinomaisten säätöjen kanssa olisi omiaan tukemaan myös kovatasoisten stereolaitteistojen alimpia taajuuksia musiikkikäytössä. Tarvittaisiin vain ne kaiutintasoiset liitännät ja ehkä vielä nykyistä alemmas venyvä jakotaajuussäätö (mikä olisi helppoa toteuttaa appiohjatulla DSP:llä).

MK Sound V12+

Todella nopea, ketterä ja napakka bassotoisto – alas asti

Subbarin säätö sohvalla istuen onnistuu puhelinsovelluksella mukavasti ja helposti korvakuuloltakin. Ihan yhdellä musiikkikappaleella – Donald Fagenin Kamakiriad-albumin Snowbound – V12+:n saa istumaan pääkaiuttimina toimiviin Monitor Audio Silver 50:n paremmin kuin vain sinnepäin. Tukin pääkaiuttimien refleksiputket tulpilla ja hain hiljalleen oikeaa jakotaajuutta, vaihetta, voimakkuutta ja sopivaa jakojyrkkyyttä. Tottakai mittalaitteiston (esimerkiksi UMIK-1-mittamikrofoni ja ilmainen Room EQ Wizard -ohjelmisto) kanssa saa paljon tarkemmat ja luotettavammat tulokset kuin korvakuulolta, mutta aloitin ”mutulla” koska halusin tietää, miten se onnistuu.

Onnistui varsin hyvin. Bassotoisto saa subbarilla lisää uskottavuutta ja auktoriteettia, mutta V12+ ei pehmoile yhtään, bassonuoteissa ei ole mitään löysää tai epämääräistä. Kun subbarin voimakkuuden pitää edes suurinpiirtein lapasessa, V12+ ei myöskään kuulu erillisenä äänilähteenä vaan häviää sujuvasti kokonaisuuteen ja vasta naksauttamalla siitä virrat pois ihmettelee, miten paljon voimaa soundista hävisikään.

MK Sound V12+

Snowbound-raita mätkii napakan tarkasti rintalastaani, mutta koska Kamakiriadin aikaan bassoa annosteltiin kauhalla eikä ämpärillä, vaihdan Steely Danin Two Against The Nature -albumiin. Gaslight Abbie -aloitusraita potkii niin, että alkaa hengästyttää. Totesin jo aiemmin, että markkinointilauseet tuppaavat olemaan vain markkinointilauseita, mutta M&K Soundin ”Super fast deep bass” on kyllä juuri sitä, mitä V12+ ilmoille tuuttaa.

Tutulla Billy Gibbons And The BFG’s:llä (siinä bassoa on annosteltu saavikaupalla) huomaa, että nostin subbarin tasoa Steely Danilla ”aika” tuhdiksi. Huone vavahtaa niin, että pelkään puoli vuotta sitten asennettujen ikkunoiden puolesta. Varmaan olisi ollut hyvä pelätä vähän pääkaiuttimienkin puolesta.

Huone vavahtaa niin, että pelkään puoli vuotta sitten asennettujen ikkunoiden puolesta.

Edellisten hempeilyjen jälkeen on hyvä siirtyä elektronisempaan maailmaan. Analog Pussy ja Hanging Myself Comfortably alkaa tutun jykevällä sykkeellä, joka saa puolentoista minuutin kohdalla tuekseen iloiset vavahdukset. Kyllä, toimii, minkä takia jatkan innoissani Maksim Darkin Be Yourself -albumiin ja hymyilen Maarsbeing-raidan murinoiden täyttäessä kuunteluhuoneen.

Näistä kuunteluarvioista kannattaa huomioida, että tein ne parinsadan neliömetrin showroomissa. Normaalissa olohuoneessa tai varta vasten rakennetussa kotiteatterissa huone tukee bassoilla hurjasti enemmän ja kapasiteettia on vielä railakkaasti enemmän. Samoin tila paineistuu alabassoilla, mikä tuo etenkin leffamateriaalilla ison lisäilon. THX Certified Select -hyväksyntä kertoo runsaista äänenpainevaroista, mutta vasta omakohtainen kokeilu alleviivaa, että pienestä kalikasta irtoaa isoja vavahduksia.

MK Sound V12+
Kolme esivalintaa eri soundeille eri käyttötarkoituksiin.

Riittääkö se ulottuvuus?

Joillekin M&K Soundin ongelma on sille luvatut numerot suhteessa hintaan. Hyvin moni valitsee subwooferin sen perusteella, mitä numeroita esitteessä tai testissä kerrotaan. Mutta ajattele analogiaa: Miten hyvä on hampurilainen, jonka pihvi painaa 120 grammaa? Aivan, et voi tietää. Tai onko Box Grill & Cafen hampurilainen 150 gramman pihvillä huonompi kuin Mäkkärin hampurilainen 226 grammalla jauhelihapihvillä? Paremmuus on kokonaisuus ja siihen kuuluu laatu eikä pelkkä mittarilla katsottu määrä.

Elokuvamateriaalilla voi saada sävyllisesti epämääräisemmästäkin subbarista hyvän kuvan, se Star Trekin avaruushumina kun ei vaadi kummoisia nyansseja toistuakseen uskottavasti. Tämän takia kuuntelen mieluummin musiikilla sen, mihin subwoofer oikeasti pystyy tarkkuutensa puolesta. Leffoilla M&K Sound V12+ on tosi uskottava. Huoneessa huonekorjauksen jälkeen -6 dB vaimennuksen taajuus on isossa testitilassakin 16 – 17 Hz eli saavutus ei ole millään muotoa vaatimaton. Käytännön alarajataajuus on siis kiitettävä ja V12+ pystyy tuottamaan huomattavan paljon puhdasta ääntä.

MK Sound V12+
Nopea käsin tehty huonekorjaus kolmella V12+:n parametrikorjaimella.

Kaikki ratkaisuthan ovat kompromisseja suorituskyvyn (äänenpainevarat, ulottuvuus ja tarkkuus), hinnan ja koon välillä. V12+ tarjoaa erinomaiset säätömahdollisuudet, on varsin kompakti, soi todella tarkasti ja integroituu hyvin, puskee suurimmalle osalle hyvin riittävän määrän puhdasta ääntä eikä maksa niin paljoa, että pitäisi lisätä asuntolainaa subbarin hankintaan.

Kasvattamalla subwooferien määrää kahteen tai neljään ja sijoittamalla ne sopivasti saadaan lisää kapasiteettia ja ennen kaikkea laajalle alueelle tasaisempi bassotoisto kuin yhdellä paljon järeämmälläkään. Ei M&K Sound V12+ ole ihan halpa bassokalikka, mutta ottaen huomioon äänenlaadun ja ominaisuudet, sen hintalaatusuhde on silti tosi hyvä.

MK Sound V12+
Subwooferin oma signaaligeneraattori auttaa huoneongelmien paikallistamisessa ja korjaamisessa.

Värisävytkin ovat sopivat: olohuoneenvalkoinen ja kotiteatterinmusta.

Lyhyesti: Napakan mehevästi alas toistava subwoofer, joka ei ole hankalan iso. Appiohjaus mahdollistaa helpot ja tarkat säädöt.

Maahantuoja: Concept Hifi

Hinta: 1 950 euroa

MK Sound -jälleenmyyjäsi:

Kuvat: Samu Saurama ja valmistaja

MK Sound V12+
V12+ on malliston keskimmäinen. Pienin V10+ on perinteisillä nuppisäädöillä ja V15+ täyttää jopa THX Certified Ultra -vaatimukset.
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap