fbpx
Testit

Mic W i436 -mittamikrofoni testissä

Minulle tarjottiin i436 -mikrofonia testattavaksi juuri oikeaan aikaan. Olin nimittäin miettinyt kevään mittaan yksinkertaista taajuusanalysaattoria omaan käyttööni. Mielellään sellaista, jota olisi mielekästä suositella myös muille harrastajille. Jälkimmäinen osuus otti kevyttä takapakkia kun löysin markkinoilta vain tuotteita, joiden hintalaput ovat nelinumeroisia.

Kyllä, ovathan ne varmaan tosi hyviä, mutta hintaluokka varmistaa, että ne ostetaan vain työkaluiksi silloin kun niitä todella tarvitaan. Harrastaja, joka kaipaisi yksinkertaista taajuusvasteen mittausta jää taas nuolemaan näppejään. Muutaman satasen laite olisi se, mitä oikeasti tarvittaisiin. Ja sitten minulle tarjotaan yllättäen testiin noin satasen versiota. Ihan ehdoton kapistus!

”On selvää, että tämä
työkalu jää käyttöön.”

i436 on viitisen senttiä pitkä hienosti viimeistelty alumiinitikku, jonka toisessa päässä on kalibroitu elektriteettimikrofonikapseli ja toisessa älypuhelimen kuuloke/mikrofoniliittimeen istuva 3,5-millinen plugi. iNimetty laite on suunniteltu nimenomaan iPhonelle, iPadille ja iPod touchille, mutta toimii tietyin varauksin myös Android-laitteissa.

Miksi tarvitsen pienen taajuusanalysaattorin?

Otsikon kysymys jakaantuu kahteen osaan. Ensin siihen, miksi ylipäätään on oleellista nähdä joku mittakippura ja toiseksi siihen, eikö sitten kannattaisi hankkia järeämpi mittamikrofoni.

Kyllä, samalla rahallahan saa isomman ja painavamman mittamikrofonin ja tarjolla on paljon mittausohjelmistoja (sekä ilmaiset Room Eq Wizard ja Holm Impulse että halvat ja hyvät PC:n ARTA ja Macin Fuzzmeasure). Mihin minä sitten tarvitsen vaatimattomampaa taajuusanalysaattoria? Vastaus on yksinkertainen. Kuinka usein kukaan jaksaa pystyttää kokonaista mittausasemaa johtosoppineen ulkoisine äänikortteineen kaikkineen. Ei kovinkaan usein. Ja silti käyttöä yksinkertaiselle taajuustasapainon näytölle olisi vähän väliä.

No miksi minä sitten haluaisin mitata jotain? Ihan perinteisimmänkin stereojärjestelmän omistaja joutuu painimaan kaiuttimien sijoituksen kanssa, jotta bassotoisto omassa huoneessa olisi mahdollisimman tasapainoista. Yritä ja erehdy -menetelmä on toki usein toistettuna hyvää hyötyliikuntaa, mutta tuloksia saa paljon helpommin yksinkertaisella mittauksella. Se parin biisin soittelu ja lisäjumppa kun ovat oikeasti valitettavan karkeita työkaluja verrattuna yhteen nopeaan mittaukseen.

Edellistä vielä kriittisempi tilanne on subwooferin sovitus. Stereojärjestelmässä äänenvoimakkuutta, jakotaajuutta ja vaihetta ruuvaillaan subbarin omista säätimistä. Kotiteatterissa taas osa säädöistä siirtyy AV-vahvistimen sisälle, mutta ihan samalla tavalla ilman tarkkaa ja todellista palautetta on viivesäätöjen ja äänenvoimakkuuden säädön tekeminen hyvin summittaista.

Kyllä, summittainen voi joskus kuulostaa ihan kivalta. Ne pari tuttua testikappaletta tuovat hymyn huulille, mutta joku kolmas voisikin kuulostaa oudolta koska sillä on energiaa taajuusalueella, johon jäi korostuma tai vaimentuma. Mittauksella näkee helposti kerralla kaiken, mikä ei ole kunnossa.

Eikä kyse ole pelkästään bassojen mittailusta. Kotiteatterissa kaiuttimien sijoitus voi aiheuttaa selviä äänensävyn muutoksia vaikka kaikki viisi, kuusi tai seitsemän olisivat täsmälleen samanlaisia. Monessa AV-vahvistimessa on hyviä säätöjä, joilla sijoituksen aiheuttamia äänenvärin muutoksia voi tasata. Etenkin edullisten laitteiden automaattisäädöt eivät aina ole kovinkaan älykkäitä eli käsisäädöllä saa paremman tuloksen. Jälleen kerran, korvakuulolta homma onnistuu yhtä hyvin kuin silmät kiinni ruoanlaitto tervesilmäiseltä: välillä ei tule vahinkoja.

Seuraksi tarvitaan ohjelmisto

iLaitteille i436:n seuraksi suositellaan muutamaa tiettyä ohjelmaa:
http://itunes.apple.com/fi/app/jl-audio-tools/id388648626?mt=8
http://itunes.apple.com/fi/app/analyzer/id454225351?mt=8
http://itunes.apple.com/fi/app/signalscope/id284781777?mt=8
http://itunes.apple.com/fi/app/splnfft-noise-meter/id355396114?mt=8

Koska monen iLaitteen mikrofoniliitännässä on bassoleikkuri, täytyy myös käytettävän ohjelmiston tietää se ja osata kompensoida suodattimen toiminta. Ainakin listan toinen vaihtoehto, Analyzer, toimii optimaalisesti. Muita ohjelmia valittaessa on siis syytä varmistaa, että ne osaavat huomioida oman iLaitteen bassovaimennuksen.

Entäs me androidistit? Joitain ihmisiä Applen sisäänpäinlämpiävä henki ärsyttää, mutta se vain oman maailman ympärillä pyöriminen tarkoittaa myös, että iLaitteiden toiminta tunnetaan varsin tarkkaan. Vapaammassa Android-ympäristössä valmistajat tekevät asiat kukin omalla tavallaan. Fyysinen suorituskyky älypuhelimesta toiseen voi olla hyvinkin vaihteleva.

Toimiviksi katsottuja malleja ovat ainakin Samsung Galaxy S2, Samsung Note, HTC Desire HD ja The Asus EEE Pad Transformer TF101. Oma lähes parivuotias Samsung Galaxy S -nestori ei ole listalla, mutta toimi bassovaimennusta lukuunottamatta hyvin selkeästi RTA Audio Analyzer -ilmaisversiolla ja FrequenSee-applikaatiolla.

Mittauksen tekemiseen tarvitaan kaksi asiaa. Yksi on se mittari ja toinen on sopiva signaali. Osa ohjelmista tarjoaa itse myös testisignaalin, osa vain mittaa mikrofonin kuulemaa. Jälkimmäisessä tapauksessa pitää testisignaali tuottaa itse.

Toistamalla testisignaalina vaaleanpunaista kohinaa (sopiva MP3-tiedosto on ladattavissa vaikka Genelecin sivuilta: http://www.genelec.fi/ht/tuotetuki/testi-signaalit/), pitäisi kaikkien taajuuksien toistua yhtä voimakkaana. Johtuen kaiuttimista ja huoneesta, näin tapahtuu hyvin harvoin.

Ehdoton apuväline

Jo lyhyellä kokeilulla kävi selväksi, että tämä pikkumikrofoni on ihan ehdoton kapistus. Se on niin pieni, että voi olla aina mukana. Etenkin, jos hankkii myös tarvikepaketin, jossa on siisti alumiininen suojakuori, joka toimii samalla adapterina mikrofonin ja mikrofonijalustan välissä. Suojakuoren kanssa mikki voi kulkea turvallisesti vaikka housuntaskussa tai avainlenkissä. Paras työkalu on se, joka on mukana – ei se, joka jäi kotiin.

Tarvikepaketti on muutenkin hyödyllinen nippu tavaraa. Parimetrinen jatkojohto auttaa aina kun mikrofoni asetetaan jalustalle. Jakopala mahdollistaa sen, että iLaitteeseen kiinnitetään mikrofoni samalla kun käytetään ohjelmiston omaa testisignaalia mittaukseen. Mukana on myös pieni tuulisuojus ulkokäyttöä varten ja klipsu mikrofonin kauluskiinnitykseen.

”i436:lla näki helposti teatterihuoneen
surroundkaiuttimien etukanavista
poikkeavan äänensävyn.”

i436:lla näki helposti teatterihuoneen surroundkaiuttimien etukanavista poikkeavan äänensävyn (tarttis varmaan tehrä jotain) ja ennen kaikkea sen, mille alueelle ja kuinka paljon muokkausta tasapainotus vaatisi. Vaikka oman puhelimen mikrofoniliitännässä olikin vaimentuva bassopää, näkyi olohuoneen kaiuttimien paikkojen siirtäminen selvinä muutoksina bassoresonanssien heräämisessä.

Jos käytössäsi on iPhone tai muu sopiva iLaite, i436:ta voi suositella varauksetta. Android-eläjille optimaalinen toimivuus on enemmän laiteriippuvaista. Mikrofonia kokeilleet voivat tietysti kommentoida tämän artikkelin perään sitä, millainen oli toimivuus milläkin laitteella ja applikaatiolla. Vaikken itse kuulukaan iKansaan, on selvää, että tämä työkalu jää käyttöön.

Ai niin, voihan sillä myös tehdä äänityksiä, mutta se on jo ihan toinen tarina.

Lyhyesti: Yhtään vakavammin hifiharrastukseen suhtautuvalle ehdottoman loistava ja aina helposti mukana kulkeva työkalu.
Hinta
Mic W i436: 115 euroa
Mic W Accessory Kit: 49 euroa
Maahantuoja: Sonus Import Oy
Kirjoittaja

3 Comments

 1. Sen verta mielenkiintoinen
  Sen verta mielenkiintoinen laite, että tuli klikattua ostoskoriin. 🙂 Kunhan saapuu niin raportoin toimivuuden HTC One S (Android) kapulalla.

  edit: toimii kyllä ed. mainitulla luurilla, mutta sen bassovaimennuksen korjaukseen en ole löytänyt keinoa.

 2. Hankin tämän iPhone 4S:ään.
  Hankin tämän iPhone 4S:ään. Onhan tietysti kätevä, ja taskussa kulkeva. Kohtuu hinnakas kuitenkin, ainakin kitin kanssa. Hankin AppleStroesta tuon Analyzer ohjelman, joka maksoi n. 8 e, mutta ilman tämän mikrofonin kalibrointitiedostoa, joka maksoi sitten saman verran lisää…pientä rahastuksen makua. Perusohjelma pikaiseen RTA/SPL-analysointiin, ei tietenkään korvaa PC:n ohjelmia esim. REWiä. Toimii kuitenkin ilmeisesti vähän paremmin ja monipuolisemmin kuin ilmais RTA-ohjelmat, puhumattakaan nyt kalibrointimahdollisuudesta.

 3. Olin jo lähellä käydä
  Olin jo lähellä käydä ostamassa kyseisen mikrofonin, mutta kokeiltuani iPhone 4s:n mukana tulleiden kuulokkeiden mikrofonia Analyzer ohjelmistolla aloin epäilemään ostamisen tarvetta. Analyzeriin saa ladattua pientä korvausta vastaan kalibrointitiedoston iPhonen kuulokkeiden mikrofonille. Pers’tuntumalla kokeiltuna, ilman mitään vertailukohtaa, voisin sanoa ylimääräisten mikrofonien ostamisen älypuhelimen softalle olevan kohtuu turhaa ajettuani taajuuspyyhkäisyjä ja saatua viimeinkin kaiuttimet kuulostamaan suhteellisen hyvältä. Epäilyksiä ei onnistunut yhtään vähentämään MicW:stä löytämäni arvostelu,(http://www.studiosixdigital.com/iphone_hardware/micw-evaluation.html) jonka perusteella MicW:n ja kyseisen headsetin mikrofonin (eikä puhelimen oman mikrofonin!)välillä ei olisi mitään eroa herkkyydessä!? Olisikin mielenkiintoista, jospa joku ammattilainen voisi tämän väittämän tarkastaa ja testata.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap