fbpx
Testit

Klipsch The Fives McLaren Edition -aktiivikaiuttimet testissä

Kompaktit ja miellyttävät

Klipschin aktiivikaiuttimet ovat aiemminkin olleet omaperäisen houkutteleva vaihtoehto yksinkertaiseksi äänentoistojärjestelmäksi. Nyt HDMI Audio Return Channel parantaa liitettävyyttä entisestään.

McLaren Edition tuo kaiuttimien ulkonäköön juuri sitä, mitä autoharrastaja voi nimen perusteella olettaakin. Hillityn tyylikästä hitechiä terästettynä sopivan pirteillä yksityiskohdilla. Ja koska legendaarisen F1-tallin ja hyperautovalmistajan nimeä ei passaa sotkea pelkkään ulkonäkökikkailuun, Klipsch The Fives -kaiuttimien pitkäiskuinen 4,5-tuumainen bassoelementti on suunniteltu alusta alkaen uusiksi hyödyntäen hiilikuitua kartiomateriaalina. Hiilikuitu hyvin kevyenä ja jäykkänä on erinomainen lähtökohta säteileväksi pinnaksi.

Klipsch The Fives McLaren Edition
Klipsch luottaa tractrix-muotoiseen torveen diskantin edessä. McLaren Edition -kaiuttimissa bassoelementin kartio on kevyttä ja jäykkää hiilikuitua.

Diskanttina on titaanikalotti merkille uskollisesti tractrix-muotoisella torvella terästettynä. Torvi vähentää diffraktioita kotelon särmistä, parantaa diskantin suuntakuvion sovitusta bassokeskiääniseen jakotaajuusalueella ja vähentää säröä diskantin toiminta-alueen matalilla taajuuksilla.

Herkille diskanttielementeille on 20-wattiset vahvistimet ja bassoelementeille 60-wattiset, 80 wattia per kaiutin ja hetkellistä tehoa on tuplat tuosta jatkuvasta. Passiivikaiuttimessa herkkää diskanttia pitäisi vain vaimentaa ja kuluttaa tehoa jakosuotimessa vastusten lämmittämiseen, aktiivimallissa voidaan valita molemmille kaiutinelementeille sopivan kokoiset vahvistimet. Aktiivikaiutinpari oikeilla liitännöillä on kokonaisuudessaan koko äänentoistojärjestelmä niin musiikille kuin kaikelle televisiostakin katsottavalle, mitään lisäosia ei tarvita.

Klipsch The Fives McLaren Edition
Normaalikuluttajalle liitännät riittävät hyvin.

Kaikki elektroniikka on yhdessä kaiuttimessa ja siitä vedetään lukittavilla nelinapaisilla DIN-liittimillä pirteän oranssi kaapeli toiseen kaiutinyksilöön. Elektroniikan sisältävässä on takana kytkin, jolla valitaan, onko se vasen vai oikea eli voit sijoittaa älykkään yksilön sen mukaan, missä sähköpistokkeelle on lyhin matka.

Klipsch The Fives McLaren Edition

Pienet täysipainoisiksi kaiuttimiksi

Kotelon koko on hifi-ihmisen näkökulmasta varsin pieni kaiuttimelle, joka ei tarvitse tuekseen subwooferia, erillistä bassokaiutinta. Etulevy on 165 x 305 -millisenä A4-arkkia selvästi kapeampi ja alle 24 cm syvyys tarkoittaa mahtumista moniin kirjahyllyihin. Niihin kun moni kaiuttimet kuitenkin käytännössä sijoittaa. Toki markkinoilla on The Fives -mallia pienempiäkin kaiuttimia, mutta moni etenkin paljon pienemmistä on bassotoistoltaan joko vaatimattomia tai olemattomia ja myös äänenpainevarat saattavat olla valitettavan rajoittuneet.

Aiemmissakin Klipschin aktiivikaiuttimissa on ollut optinen digitaalitulo, mutta The Fives lisää soppaan ARC-yhteensopivan (Audio Return Channel) HDMI:n. Näin kaiuttimien äänenvoimakkuus säätyy televisioon kytkettynä telkkarin kaukosäätimellä ja sijoitus television molemmin puolin on entistäkin loogisempi valinta.

Klipsch The Fives McLaren Edition
Kaiuttimet toisiinsa kytkevä kaapeli on tyyliin sopiva ja iso plussa kunnollisista lukittavista liittimistä.

Optisen ja HDMI:n lisäksi The Fives -parissa on RCA-liittimillä tulo, jonka voi valita kytkimellä RIAA-korjaimelliseksi levysoitinliitännäksi tai normaaliksi linjatuloksi. Toinen analoginen liitäntä on linjatasoinen AUX 3,5-millisellä plugilla ja digipuolella on vielä USB ja Bluetooth vitosversiona.

Jos haluat kytkeä näihin erillisen subwooferin venyttämään bassotoistoa nykyistä alemmas, sitä varten on RCA-antoliitäntä. Valmistaja lupaa The Fives -parille alarajataajuudeksi 50 hertsiä eli ihan rimpulasubwooferilla ei oleellista parannusta saavuteta.

Klipsch The Fives McLaren Edition
Äänenvoimakkuuden säätö ja sisääntulon valinta ovat kaukosäätimen lisäksi toisen kaiuttimen yläpinnassa.

Täyteläisen helppo soundi

Katie Meluan tuhdiksi miksattu Shy Boy soi sopivan tuhdisti kun otin automaattisesti äänenvoimakkuuden mukaan säätyvän bassokorjauksen pois päältä. Kolmen sekunnin painallus kaukosäätimen SUB-painikkeestä kytkee korjauksen päälle tai pois, yksi välähdys sisääntulon merkkivalossa kertoo kytkeytymisestä pois, kaksi välähdystä kytkeytymisestä päälle. Ihan viimeinen iskun terä bassoilta puuttuu, mutta ehkä annamme sen anteeksi. Kannattaa muistaa, että nyt kuunnellaan kaiuttimia, joiden bassoelementin koko on tosiaan vain 4,5 tuumaa.

Monilla kaiuttimilla korkeilta taajuuksiltaan tipan kipakkana tai pahimmillaan jopa riipivänä soiva Billie Holidayn I’m A Fool To Want You tulvii nyt ilmoille äänensävyltään luonnollisen miellyttävänä ja helposti kuunneltavana. Ei rasittavuutta eikä äksyilyä vaan lämminsävyisen kaunis äänimaisema. Ollakseen pieni kaiutin, The Fives -pari piirtää stereokuvan selkeänä ja täsmällisenä. Ei pistemäisenä, mutta keskivertoa tiiviimpänä.

Klipsch The Fives McLaren Edition

Automaattinen bassokorostus olisi hifi-puristille niskavilloja nostava ominaisuus, mutta onneksi sen voi kytkeä oman tarpeensa mukaan päälle tai pois. Suoraan sanottuna etenkin keskustelun taustalle sopivalla voimakkuudella soidessa, automatiikka tuo soundiin mukavaa lämpöä, ekstratäyteläisyyttä.

Bassokorostus päällä Maksim Darkin Be Yourself -albumin Maarsbeingin soidessa luonnollista tuhdimmin ainoa sivuoire basson tasosta on jalkojen musiikin tahdissa pomppimisen takia huonosti sylissä pysyvä tietokone. Mieleen tulee sekin, että ottaen huomioon, miten bassovoittoisesta musiikista on kyse, hyvin kompakti The Fives -pari puskee ilmoille melkoisen määrän puhdasta ääntä.

Hyvin kompakti The Fives -pari puskee ilmoille melkoisen määrän puhdasta ääntä.

Stereokuva piirtyy selkeästi kaiuttimien väliin. Sijoitin The Fives -parin tyypillistä leveämmälle, koska ne kestävät sen ilman, että stereokuvaan tulee reikää keskelle. Tulos on mukavan ilmava ja läpinäkyvä tilan piirto, jossa on riittävästi tarkkuutta.

Klipsch The Fives McLaren Edition
Pohjan kumilevy pitää kaiuttimet liukastelematta paikoillaan ja myös eristää värinöiden johtumista allaan olevaan tasoon tai jalustaan.

Sukulaisten rinnalla vai edellä?

Koitan muistella pykälää isomman The Sixes -parin soundia ja verrata nyt kuulemaani niihin. The Sixesin bassotoisto ulottuu vähän alemmas kuin The Fives -parin, se on luonnollista koska isoveljessä on isompi kotelo ja isompikokoinen bassoelementti – niissä on enemmän varaa venyttää ulottuvuuttakin. The Sixes taisi soida myös energisemmin, räväkämmin – The Fives McLaren Edition on diskantiltaan hienostuneempi ja rauhallisempi.

Rauhallisuutensa ansiosta Klipsch The Fives McLaren Edition on hyvin yleispätevä kaiutin. Se toimii erinomaisen hienosti rockilla ja elektronisella musiikilla, mutta yhtälailla puoli vuosisataa sitten tehdyllä jazzilla ja funkilla kuten myös juuri nyt soivalla Ralf Gothonin soolopianoteoksella Modest Mussorgskyn Näyttelykuvista.

Klipsch The Fives McLaren Edition
Refleksikanavan päädyssä on suuri pyöristys minimoimassa virtausäänet eli suhinat ja puhinat.

Kytkemällä automaattinen bassokorjaus päälle tuhtibassoinen soundi on tasan tarkkaan sitä, mitä lääkäri määräisi kaamoksessa tokkuroivalle kansalle. Jalalla koreasti lempikappaleiden tahtiin, otsarypyt suoriksi ja suupielet yläviistoon!

Ajattelin, että soundi olisi liian kaupallinen, mutta eipä olekaan.

En uskonut, että aiheeseen hurahtanut hifiharrastaja olisi Klipsch The Fives McLaren Edition -kaiuttimien selkein ostaja. Ajattelin, että soundi olisi liian kaupallinen, mutta eipä olekaan. Keskialue on avoin ja selkeänä esillä, diskantti on jopa aavistuksen kohtelias ja auttaa pitämään kuunteluväsymyksen loitolla, basso soi uskottavan mehevästi ja kuitenkin huomiota liikaa herättämättä. Verrattuna perinteisempiin aktiivikaiuttimiin The Fives ymppää mukaan hyvät liitännät ja kaukosäätimen, joiden ansiosta kaiutinpari onkin koko tarvittava hifilaitteisto sekä musiikille että TV:n äänille.

Lyhyesti: Merkkiuskollisuuden piirteet ovat olemassa, mutta The Fives on soinnillisesti aiempaa rauhallisempi aktiivi-Klipsch.

Hinta: 1600 euroa

Maahantuoja: Loud Group Oy

Klikkaa tästä katsoaksesi lähin Klipsch-jälleenmyyjäsi.

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap