fbpx
Testit

Klipsch R-15PM -Bluetooth-aktiivikaiuttimet testissä

Erilliset stereot vai yhden laatikon ratkaisu? Molemmissa puolensa. Tämä aktiivikaiutinpari poimii molempien ratkaisujen parhaat puolet eli hyvin vähäisen tavaramäärän ja kuitenkin täysverisen soundin.

Kaksi jotakuin älppärin korkuista eli 30-senttistä perusviimeisteltyä mustaa laatikkoa, joissa on hassun näköinen torvi diskantilla, kuparinvärinen bassokartio ja ihan hirveästi liittimiä takapaneelissa. Niin, ja runsaan 500 euron hintalappu eli tuskin vievät sillä ketään ennenaikaiseen hautaan. Jenkkivalmistaja markkinoi hoitavansa kokonaisen stereojärjestelmän osaamisen yhdellä kaiutinparilla. Noinkohan…

Kaivellaan ensin se takapuoli. Suurin hämmästys on pari RCA-liittimiä ja teksti Phono niiden vieressä. Näihin saa levysoittimen ihan suoraan kiinni! Tuon liitännän voi kytkimellä valita normaaliksi linjatasoiseksi eli kaikille muille ohjelmalähteille kelpaavaksi tai sitten tosiaan RIAA-korjaimelliseksi, johon voi kytkeä ihan oikean levysoittimen. Toinen analoginen liitäntä on 3,5-millisellä plugilla.

Sitten on yksittäinen RCA-liitin, joka ei ota signaalia sisälle vaan antaa ulos. Klipsch R-15PM -pariin saa kiinni erillisen subbarin. Vaikka sen selvästi jääkaappia pienemmän R-115SW:n, jonka testasin vähän aikaisemmin tai tarvittaessa jonkun pienemmän, jonka kantamiseen riittää yksi ihminen. Digitaaliottoja on kaksi, optinen ja USB. USB on se järkevin tietokoneen kanssa koska silloin saadaan signaali kaiuttimille puhtaana diginä ilman turhia muunnoksia. Optinen on järkevä telkkarille, ulkoiselle digiboksille tai vaikka pelikonsolille.

Ja tietysti mukana on Bluetooth, jolla voit siirtää signaalin langattomasti puhelimesta, tabletista tai tietokoneesta R-15PM-parille. Toisin sanoen yksi kaiutinpari TV-tasolle töllön molemmin puolin ja ne hoitavat koko olohuoneen äänentoiston ilman yhtään lisähärveliä. Ellet sitä subbaria sitten halua lisukkeeksi.

Halpa vai pramea naamataulu?

Vähän kauempaa katsottuna neliötorven ja kuparikartioisen bassoelementin yhdistelmä on ehkä jopa vähän räikeä. Ainakin verrattuna tyypilliseen tarjontaan. Akustisesta vinkkelistä katsottuna ratkaisu on kyllä erinomaisen hyvä. Torvi sekä sovittaa pienikokoisen diskantin isompikokoiseen bassoon ja mahdollistaa saumattomamman siirtymisen yhdeltä elementiltä toiselle että vähentää kotelon reunoista tulevia sotkevia heijastuksi diskantin toiminta-alueella.

Läheltä katsottuna näkee, että niin torvi, etulevyn somisteet kuin pintakin ovat kaikki muovia. Eivätkä edes mitään koreilevaa sellaista vaan ihan peruslaatua. Jossainhan sen hinnan on näyttävä. Varustelua on runsaasti ja äänenlaatu toivottavasti hyvä. Olkoon sitten kuori peruslaatua, ei viimeisen alppivuohen takajalan nahalla päällystetty.

Kaukosäädin on se kevyin ja halvin luottokorttimalli, mutta mukavasti piristetty vähän samantyylisellä kuparisävyllä kuin bassokartio. Kapulassa on kyllä kaikki oleellinen. Äänenvoimakkuussäätö, subbarin tasonsäätö, mykistys, kaiuttimen etuseinän LEDin pimennys ja tietysti kuunneltavan äänilähteen valinta.

Tarkkaa artikulaatiota, hyvää kulkevuutta

Lyhyehköllä kuunteluetäisyydellä äänessä on todella paljon hyvää. Artikulaatio Ocean’s 11 -soundtrackin aloitusraidalla on erinomainen – ei siis hyvä vaan todella erinomainen. Jos shampanjan hieno helmeily auringonlaskua vasten on sinun juttusi niin R-15PM:n tractrix-torven diskanttitoisto ei välttämättä ole se oikea juttu. Ei R-15PM:n diskantti ole mitenkään epäpuhdas, mutta siitä puuttuu kaikki ylimääräinen kimmellys. Se on sopivan kirkas, se on menevä, mutta se erityistä hienostuneisuutta tai geishamaista palveluasennetta siinä ei ole.

Mikäli diskanttipää tuntuu tipan liian kirkkaalta – niin saattaa käydä, jos huoneesi akustiikka on hyvin kova – on siihen helppo ratkaisu. Älä käännä kaiuttimia suoraan kohti kuuntelupaikkaa vaan jätä ne enemmän seinien suuntaisesti. Paitsi, jos kaipaat erityisen tiukkaa stereokuvallista erottelua, käännä kaiuttimia 45 astetta sisäänpäin. Minimoit seinistä tulevat heijastukset eli saat mahdollisimman paljon suoraa ääntä kuuntelupaikalle – ja tarkimman mahdollisen stereokuvan.

Yksi asia vielä tuosta diskanttitoistosta. Nimittäin se, että torvensa ansiosta se jatkaa todella saumattomasti bassokeskiäänisen toistokaistaa. Keskialueella ei kuulu mitään epäjatkuvuutta, vain läsnäoloa ja elävyyttä. Saman Ocean’s 11 -teoksen raita The Plans on Pittin ja Clooneyn dialogia säestettynä hurjilla bassohumahduksilla. Etenkin leffojen ja TV-sarjojen kanssa R-15PM:n erinomainen artikulaatio auttaa saamaan dialogista helposti selvää. Ja vaikka parissa onkin liitäntä ulkoiselle subbarille ja valmistaja ei puhu mistään maanjäristysvavistuksista esitteessään, bassotoisto riittää varsin pitkälle ihan tälläisenään.

Klipsch R-15PM:llä on äänenvoimakkuuden suhteen se paras alue. Ei ihan hiljaa, mutta ei myöskään hurjan kovaa tuutaten. Enemmänkin se mukava normaali kuunteluvoimakkuus, jossa musiikki jo avautuu, mutta ei vielä häiritse seinän takana eläviä. Silloin kulkevuus on todella hyvää, musiikki elää ja nappaa sinut mukaasi. Silloin R-15PM-pari pystyy viemään sinut todella hienolle matkalle musiikkiin.

Koska kyseessä on pieni kaiutin, pidemmällä kuunteluetäisyydellä tarkkuutta tietysti menetetään. Perusluonne säilyy silti, menevyys ja raikkaus sekä se pureutuminen enemmän musiikin sisältöön kuin siihen, mihin asentoon joku säädin studiossa käännettiin.

Hifiä vai musiikkia?

R-15PM:ssä on samaa menevää koukuttavuutta kuin pikkuruisessa Klipsch Groovessa. Grooven testi herätti närää koska väitin, että se halpa pikkupurkki pystyy välittämään musiikkin innostavuuden paremmin kuin jotkut kalliit hifilaitteistot. Vaan kun musiikin ja äänitteen toistaminen ei aina onnistu samoilta laitteistoilta. Äänite on äänittäjän, miksaajan ja masteroijan tekemä tuote – musiikki on muusikoiden tekemää taidetta. Teräväpiirtoinen stereokuva ei välitä sitä muusikoiden näkemystä tippaakaan.

Koska R-15PM on stereopari laadukkaita kaiuttimia, se välittää myös paljon äänitteestä. Mutta se osaa pitää itsensä hyvin kiinni siinä itse teoksessa. Vaikka nämä ovat halvat kaiuttimet, niissä on todella paljon hyvää. Se, että kaikki on samassa nipussa vahvistimia myöten, mahdollistaa juuri sen, että osat toimivat hyvin yhteen.

Hifiharrastaja varmasti raapii päätään siitä, että näissä ei ole säätövaraa. Ei voi kokeilla sitä johtoa ja tätä vahvistinta. Ei niin, valmiissa paketissa on tyydyttävä valmistajan tekemiin ratkaisuihin. Musiikin, elokuvien ja TV-sarjojen harrastaja sen sijaan ottaa varmasti monipuolisuuden ja innostavan menevän soundin avosylin vastaan. Heille Klipsch R-15PM on ihan täyden kympin arvoinen tuote.

Lyhyesti: Menevää ja elävää soundia kaiutinparista, joka on moderni täydellinen stereolaitteisto.
Hinta: 530 euroa parilta
Maahantuoja: LoudGroup

Klipsch-kauppiaasi:

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap