fbpx
Testit

Klipsch Promedia Heritage 2.1 -Bluetooth aktiivikaiutinjärjestelmä testissä

Selkeys ja helppous etusijalla

Välillä tuotteita myydään tarpeettomankin ylenpalttisella ominaisuuslitanialla. Vaan miten kelpaisi yksinkertainen, helppo ja selkeä aktiivikaiutinpaketti, joka kuulostaa hauskalta?

Klipsch laajensi Heritage-mallistoaan alaspäin. Aiemmin testattu The Sixes oli valmistajan klassisella Heritage-ulkoasulla oleva aktiivikaiutinpari runsailla liitännöillä ja menevän muhkealla soundilla. Uusi Promedia Heritage 2.1 vie ajatusta pidemmälle, on varustelultaan yksinkertaisempi ja maksaa alle puolet The Sixes -parista.

Sisääntuloja on kolme: Bluetooth, analoginen stereotulo RCA-liittimillä ja USB-portti muistitikulle tallennettuja MP3-musiikkitiedostoja varten. USB:n käyttöä varten on kaukosäätimessä Play/Pause-näppäin, mutta ei muuta. Käytännössä voit siis laittaa musiikkia muistitikulle ja laittaa soimaan, mutta et juuri muuta. Bluetoothilla saat tietysti tabletilla tai puhelimessa pyörivän Youtuben, Spotifyn tai vastaavan musiikkipalvelun soimaan Klipscheistä ja se onkin luonnollisin ohjelmalähde musiikinkuunteluun.

klipsch-promedia-heritage-2.1-subwoofer-saadot-ja-liitannat-3035
Subwooferin takana on liitännät ja säätimet äänenvoimakkuudelle ja basson voimakkuudelle. Painamalla äänenvoimakkuussäädintä päältä, se muuttuu sisääntulon valinnaksi.

Se analoginen stereotulo mahdollistaa esimerkiksi television kytkemisen kuulokeliitännästään kaiuttimiin kuten myös minkä vain perinteisen musiikkilähteen: CD-soittimen, levysoittimen tai tietysti striimerin eli verkkosoittimen tai muun vastaavan.

klipsch-promedia-heritage-2.1-subwoofer-ja-satelliitti-3033
Promedia Heritage 2.1:n satelliitti muistuttaa huomattavasti Heresy-mallia, mutta jos kuvassa olisi Heresy, olisi subwoofer metrin korkuinen.

Sopivan kokoinen kokonaisuus

Pääkaiuttimet ovat 20 x 14 x 11 -senttisinä helposti sijoitettavan kompaktikokoiset, mutta eivät äänenlaatua jarruttavan pieniä. Tyylillisesti ne muistuttavat perinteisen Heritage-kaiutinmalliston pienintä – Heresyä. Siinä, missä Heresy perustuu 12-tuumaiseen bassoelementtiin, Promedia Heritage 2.1:n satelliiteissa on nelituumainen bassokeskiääni ja tuumainen diskantti merkille uskollisesti tractrix-muotoisen torven terästämänä. Torvi parantaa diskantin tehonkestoa, vähentää kotelodiffraktioita (eli tarkentaa stereokuvaa ja puhdistaa diskanttitoistoa) ja auttaa sovittamaan diskantin toiston optimaalisesti bassokeskiääniseen.

Nelituumaisestakin voi saada ihan ok bassotoiston, mutta paketin subwooferissa on pitkäiskuinen kahdeksantuumainen bassoelementti 31 x 25 x 38 -senttisessä refleksikotelossa ja sen luvataan toistavan 29 hertsiin saakka. Subwooferin kolmessa vahvistinkanavassa on hetkellistä tehoa on 150 wattia subbarin omalle bassoelementille ja 35 wattia per satelliittikaiutin eli yhteensä 220 wattia. Eipä sillä että teholukemista voisi päätellä oikeastaan yhtään mitään – kaikkein vähiten äänenlaatua.

klipsch-promedia-heritage-2.1-satelliitti-ja-subwoofer-3036b
Läheltä näkee, että pinta on muovia eikä puuviilua, mutta metrin päästä kaiuttimet näyttävät vain siisteiltä ja hienoilta.

Kaiuttimien ulkonäkö on hyvin onnistunut. Yli metrin päästä katsottuna viimeistely on siistiä ja materiaalivalinnat tyylikkäät. Tummahko puu yhdessä vaaleiden etukankaiden kanssa on silmää miellyttävä yhdistelmä. Vasta työntämällä nenä ihan lähelle, huomaa puuviilun olevan muovia. Kotelomateriaali ei ole tässä hintaluokassa tyypillinen muovi vaan MDF-levy kuten kalliimmissakin hifikaiuttimissa.

Paras sijoitus parasta soundia varten

Sijoitus vaikuttaa aina kaikkien kaiuttimien äänenlaatuun. Klipsch Promedia Heritage 2.1:n satelliitit ovat parhaimmillaan kun ne ovat korkeudella, josta etulevy osoittaa jotakuinkin kohtisuoraan kuuntelijan korvia kohti. Korkean hyllyn päälle sijoitus ei siis ole nappivalinta, mutta TV-tason tai muun matalahkon hyllyn päälle asettaminen toimii hyvin. 40-60 senttiä etäisyyttä lattiasta ja satelliittien takalevy jotakuinkin seinää vasten tuo myös vähän lisälämpöä satelliittikaiuttimien ääneen ja saa paketin kuulostamaan parhaimmaltaan. Myös työpöydälle sijoitettuna kaiuttimet toimivat asiallisesti.

TV-tason tai muun matalahkon hyllyn päälle asettaminen toimii hyvin

Ja vaikka sanoin, että ”korkeudella, josta etulevy osoittaa jotakuinkin kohtisuoraan kuuntelijan korvia kohti”, en itse kääntänyt kaiuttimia sivusuunnassa kohti kuuntelupaikkaa vaan pidin ne seinien suuntaisesti. Tämä tuotti rauhallisemman diskanttitoiston kuin kohti kääntäminen. Jos kaipaat tipan lisää kirkkautta korkeimmille taajuuksille, käännä kaiuttimet suoraan kohti parasta kuuntelupaikkaa.

Subwoofer kannattaa sijoittaa samalle seinustalle satelliittikaiuttimien kanssa ja mielellään niiden lähelle. Kytkettävä Night Mode vähentää dynamiikka ja miedontaa bassotoistoa, jolloin ilta- ja yökuuntelussa naapurit häiriintyvät vähemmän.

klipsch-promedia-heritage-2.1-kaiutinliittimet-3034b
Satelliitit kytketään mukana seuraavilla tai vastaavilla tavallisilla kaiutinjohdoilla subwooferiin, jossa on myös niiden vahvistimet.

Menevä, sykkivä ja pirteä soundi

Satelliittien ääni sopivan raikas ja avoin olematta rasittava. Soundin luonteessa on ripaus tyypillistä Klipschiä eli kevyesti alleviivattua elävyyttä ja menevyyttä. Subwooferin ansiosta bassotoisto ylettyy tarpeeksi alas ja on myös helposti säädettävissä oman maun mukaan. Subbari tulee alussa helposti laitettua liian kovalle, mutta napsaus kerrallaan äänenvoimakkuutta pienemmäksi löytyy se kohta, jossa mieslaulaja ei kuulosta oudon pullistuneelta, mutta täyteläisyyttä ja potkua on riittävästi. Se napsaus kerrallaan onnistuu tietysti kaukosäätimen SUB- painikkeella, mutta myös subbarin takaseinän nupeissa on pykälät tuomassa tuntumaa pyörittämiseen. Plussaa tästä!

klipsch-promedia-heritage-2.1-kaukosaadin-3042b
Kaukosäädin on toiminnoiltaan selkeä ja tuntumaltaan hyvä.

Kuuntelutila on myymälän showroom – hulvattoman paljon kookastakin olohuonetta suurempi. Iso tila ei korosta alabassoja käytännössä yhtään verrattuna kotihuoneisiin, täällä Klipschin subwooferin toisto painottuu enemmän keski- ja yläbassoille. Isossakin olohuoneessa botne saa lisää voimaa ja pienemmässä kerrostalon olohuoneessa kompakti subi jyrähtää varmasti erittäin uskottavasti.

Tottakai highend-laitteistoissa on oleellisesti paksumpien hintalappujen katteeksi tarjolla kuulaampaa diskanttia, sävykkäämpää ja alimmilta osin väkevämpää bassotoistoa, mutta kaikessa hienostuneisuudessaan ne saattavat olla sen verran hienohelmoja, että rehellinen rockin mätke menettää osan viehätysvoimastaan verrattuna Klipschin pakettiin. Eivätkä 2.1-Heritage-järjestelmän kyvyt kuitenkaan rajoitu Billy Gibbonsin tai AC/DC:n rytyyttämiseen, Igor Stravinskyn Tulilintu-baletistakin välittyi oleellinen saaden minut huojahtelemaan ja nyökkimään tutun teoksen viemänä.

Selkeästi ärsyttäviä piirteitä kaiutinsarjan äänessä ei ole ja parhaat puolet ovat juurikin keskialueen avoimuus, stereokuvan hyvä yhdistelmä tarkkuutta ja ilmavuutta, sopivasti potkaiseva bassoalue ja yleinen soundin elävyys. Promedia Heritage 2.1 on oikein sopiva myös siihen, että kytket kaiutinpaketin televisioosi ja nautit leffat, dokumentit ja TV-sarjat sata kertaa litteän telkkarin omia kaiuttimia paremmilla soundeilla.

klipsch-promedia-heritage-2.1-basso-ja-diskantti-3041b
Kun kyse on Klipschistä, on diskantilla luonnollisesti tractrix-muotoinen torvi. Vaikka kyse on edullisesta kaiutinsarjasta, niin kaiutinelementit kuin kotelotkin ovat asiallisia.

Helppo ja hauska

Klipsch Promedia Heritage 2.1:n juju on selvästi se, että paketti on pirteän hyväntuulisesti soiva ja yksinkertainen järjestelmä. Musiikki soi puhelimesta tai tabletista Bluetoothin välityksellä ja television voi kytkeä kuulokeliitännästään Klipschiin äänentoistojärjestelmän mukana tulevalla kaapelilla. Ei sen enempää, mutta joskus ei yhtään enempää tarvitakaan. Vaihtoehtoisesti siihen Promedia Heritage 2.1:n analogituloon voi liittää jonkun verkkosoittimen ja toistaa musiikkia suoratoistopalveluista.

Tämä yksinkertaistaminen tekee kaiutinpaketin käyttöönotosta helpompaa kuin sellaisesta, jossa pitää ensin asentaa appi, säätää kotiverkon kanssa ja tehdä monenlaisia asetuksia. Kaikkia sellainen ei kiinnosta. Toinen kaiutinsarjan selkeä valtti on sen ulkonäkö. Klipsch näyttää rohkeasti Klipschiltä, se ei yritäkään olla kaikkia miellyttävä ja mahdollisimman ärsyttämätön. Ja juuri olemalla rohkeasti itsensä, se miellyttää erityisen paljon heitä, joihin tyyli puree.

klipsch-promedia-heritage-2.1-viimeistely-3040b

Klipsch Promedia Heritage 2.1 on 450 euron 2.1-kanavaiseksi paketiksi ehdottoman mainio etenkin, jos arvostat valmistajan tyyliä ja yksinkertaista toimivuutta.

Lyhyesti: Yksinkertaisen helppo kaiutinpaketti elävällä ja avoimella soundilla.

Hinta: 450 euroa

Maahantuoja: Loud Group Oy

Klikkaa tästä katsoaksesi lähimmän jälleenmyyjäsi.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap