fbpx
Testit

Klipsch Groove XXL -Bluetooth-aktiivikaiutin testissä

Pelkistetty ja piukasti potkaiseva

22 tunnin akkukesto, elävä soundi ja karun yrmy ulkoasu. Groove XXL on jotain ihan muuta kuin siro ja hempeä taskukaiutin.

Klipsch uskaltaa pitää pintansa ja tarjoaa akkukäyttöiseksi Bluetooth-aktiivikaiuttimeksi kevyesti kaarevaa mustaa muovimöllykkää premium-mainossanoilla kuorrutetun skandinaavisen villakankaan ja harjattujen alumiinidetaljien sijaan. Mustanpuhuvasta olemuksesta nousevat räväkkinä esille kosketuspaneelin punaiset ja siniset led-valot sekä hillittynä etulevyn sävyltään messingihtävä Klipsch-logo.

Väljemmässä laukussa Klipsch kulkee sujuvasti rannalle tai piknikille

Noin 43 x 18 -senttinen etulevy on samaa kokoa modernin kotiteattervahvistimen kanssa. Eri ihmislle XXL viittaa eri kokoluokkiin, mutta on selvää, ettei tätä akkukaiutinta laiteta taskuun. Ei edes isoon taskuun. Väljemmässä laukussa Klipsch sen sijaan kulkee sujuvasti rannalle tai piknikille ja käyttöpaneelin alla olevaan koloon mahtuvat sormet, joista kaiuttimen nappaa mukaan terassille, puutarhaan tai vaikka puumajaan. Vesitiivis Groove XXL ei ole eli uimalelut pitää hankkia erikseen.

Klipsch Groove XXL
Käyttökytkinten paneelin alla on kantokahva.

2.1-kaiutinpaketti ja 130 W vahvistintehoa

Kaiuttimen rakenne perustuu yhteen pitkäiskuiseen 5,25-tuumaiseen bassoelementtiin refleksikotelossa ja kahteen kaksituumaiseen laajakaistaelementtiin. Kotelon takaseinässä näkyvät aukot ovat bassoelementin refleksiputket eli ne toistavat alimmat bassot. Valmistaja sanoo basson alarajaksi 45 hertsiä ja lähikentässä maksimiäänenpaineeksi 105 desibeliä. Minun epäilykseni on, että ainakaan bassoa korostamattomassa ulkotilassa 45 Hz ja 105 dB eivät tapahdu yhtä aikaa tämän kokoisesta laitteesta, mutta yhtä lailla muutkin valmistajat antavat ymmärtää enemmän kuin kertovat todellisia faktoja.

Ilmateitse hoituvan Bluetoothin lisäksi Groove XXL:ssä on 3,5-millinen miniplugi analogisena sisääntulona ja USB-liitäntä, josta voit ottaa virtaa puhelimellesi tai tabletillesi. Kaiuttimen akulle luvataan jopa 22 tunnin kesto, mutta todellinen aika tietysti riippuu vahvistimen tehonkulutuksesta eli siitä, miten lujaa soitat. Vahvistintehoa on yhteensä 130 wattia.

Klipsch Groove XXL
Sekä refleksiputki että paljaat liitännät kertovat, ettei Groove XXL:ää ole suunniteltu uimaleluksi.

Uskollisesti itseltään kuulostava

Jos soitettava musiikki on mitenkään rytmivetoista, Klipsch Groove XXL aloittaa jumppatunnin välittömästi. Niin kuuntelijan raajat kuin torsokin alkavat notkua, hetkua, huojua, nytkiä ja pomppia musiikin sykkeen mukana. Elävän ja innostavan soundin yksi oleellinen puoli on se, että bassoa on riittävästi, mutta ei liikaa. Maksim Dark: Catapult, Infected Mushroom: I’m The Supervisor, RinneRadio: Helmi – kaikki saavat uutettua svengin kuuntelijan selkäytimeen salamana. Ja toisaalta Billie Holiday: I’m A Fool To Want You ja George Benson: So What saavat ihan vain hartaan haaveelliseksi.

Avoimessa tilassa Groove XXL groovaa napakasti potkien, bassoenergia osuu ylemmäs kuin joissain kilpailijoissa. Se tuo tuhtiutta ja lämpöä eikä yliohjaa bassoelementtiä yhtä helposti kuin jos bassoenergia keskitettäisiin mahdollisimman alas. Näin Groove XXL:n äänenpainevarat ovat hyvät myös ulkokäytössä. Onko XXL:n soundi hifimielessä neutraali? Ei, mikään studiotyökalu tämä Klipsch ei ole eikä varmasti ole ollut tarkoituskaan. Sopivan tuhdin yläbasson ja kirkkaan selkeän keskialueen ja diskantin yhdistelmä on yhtä aikaa helppo ja elävä. Groove XXL ei liimaa glitteristä kiiltokuvakalvoa kaiken musiikin päälle vaan kuulostaa enemmän live-esitykseltä: annat sopivasti hanaa ja alat tanssia musiikin mukana.

Klipsch Groove XXL
Luottokorttikokoinen kaukosäädin osaa perusasiat.

Tottakai soundilliselle toivelistalle voisi laittaa kaikenlaista, mutta se tarkoittaisi äkkiä joko koon kasvamista ja/tai hinnan nousua. Sitäpaitsi, Klipsch on pitänyt aina kiinni omasta soundistaan eikä yritä olla kuin kaikki muut. Jos pidät soundista, ymmärrät idean ja jos et pidä soundista, hankit jotain muuta – hyvin yksinkertaista. Ja muista aina, että laittamalla kaiutin seinän viereen, saat lisää bassoa. Laittamalla kaiutin kahden seinän viereen eli nurkkaan, saat vielä enemmän bassoa.

Tämän tyyppiselle kaiuttimelle on myös tavanomaista, että äänensävy säätyy käytettävän äänenvoimakkuuden mukaan. Hiljaisella bassokorostusta on enemmän ja lisättäessä äänenvoimakkuutta sävy muuttuu tasapainoisemmaksi samalla kun korvan herkkyys matalille taajuuksille paranee. Näin musiikki toistuu rauhallisellakin taustamusiikkivoimakkuudella täyteläisesti.

Klipsch Groove XXL
Käyttökytkimet ovat hipaisumalliset ja merkkivalot näyttävät toiminnot.

Mustan muovin houkutus?

Se vaikeasti määriteltävä premium, millä etenkin meille eurooppalaisille tuotteita myydään. Välillä se on oikein mukavaa, mutta ihan yhtä lailla mukavaa on sekin, että tarjolla on myös pelkistetty ja koreilematon vaihtoehto, joka todennäköisesti muuttuu kulumisesta vain uskottavammaksi. Kun ei ole kaunis ja korea alunperinkään, ei tarvitse niin pelätä elämän tuomia jälkiä.

Kannettavien kaiuttimien maailmassa hifihenkinen neutraalius ei ole se, mitä valmistajat äänensävyksi tarjoavat. Jokaisella on oma näkemyksensä makeasta soundista, Klipschin tukeva ja eloisa on valmistajan tyylille uskollinen. Jos karun pelkistetty ulkoasu sekä live-henkinen soundi purevat, Groove XXL saa mitä todennäköisin sinun groovesi nousemaan xxl-kokoon.

Lyhyesti: Live-konsertin soundilla musiikin soittava pelkistetty aktiivikaiutin.

Hinta: 479 euroa

Maahantuoja: Loud Group Oy

Klikkaa tästä katsoaksesi lähin Klipsch-jälleenmyyjäsi

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap