fbpx
Testit

JBL Model 4307 Studio Monitor -kaiutimet testissä

Tervetullut tuulahdus

Eikö olohuoneesi näytäkään naistenlehtidirektiivin mukaiselta? Ehkä tarvitsisit sitten sinne ämyrit, jotka ovat jotain ihan muuta kuin ne direktiivinmukaiset sisustuskaiuttimet.

Se on ihan selvää, että hifilaitteiden pitää istua muuhun sisustukseen. Maailma on vain kääntynyt olettamaan, että kaikkien ihmisten sisutus on Le Corbusierin sohva ja outo taulu muuten tyhjässä valkoisessa laatikossa.

Model 4307 tekee kuuntelusta hyväntuulista ja fiiliksiä nostattavaa.

Jos satut pitämään oikeasta puusta tai vielä pahempaa, selvästi värillisistä pinnoista (ei siis valkoisesta, joka on taitettu jollain haalealla) niin se hoikka ja vaalea tolppakaiutin ei välttämättä tunnukaan niin oikealta kuin jokainen sisustuslehti antaa ymmärtää.

Aikakoneen kyytiin

Perinteisen jenkkivalmistaja JBL:n Studio Monitor -sarja on oven avaus kymmenien vuosien päähän taaksepäin. Hyvin nostalgisesta ulkonäöstä huolimatta kaikki Model 4307 Studio Monitorissa on modernia suunnittelua. Diskantti on rengassäteilijä ja sillä on pieni suuntain tasaamassa sovituksen keskialue-elementtiin. Elementeistä on upotettu vain diskantti, joka sen oikeasti tarvitseekin. Keskiääninen ja basso ovat räyhäkkäästi metallirungot esillä, ihan kuin silloin ennen.

Kotelot edustavat klassista henkeä monessa suhteessa. Ensinnäkin niiden pinta on ihan oikeaa puuta, joka tuntuu vahauksen ansiosta puulta. Kiiltolakkaukset kun tuntuvat käteen aina muovilta, oli muovilakkakerroksen alla mitä vain. Toiseksi leveä naamataulu on sininen, kyllä – sininen. Sävy istuu suoraan sanottuna aivan nappiin silkinhimmeän pähkinäkuoren kanssa. Hillitympää, mutta aivan yhtä klassista lookkia saa jättämällä sinertävät suojamaskit paikoilleen.

Vahattu pähkinäviilu tuntuu käteen oikealta puulta, päinvastoin kuin muovikapseloidut kirkkaat lakat.
Vahattu pähkinäviilu tuntuu käteen oikealta puulta, päinvastoin kuin muovikapseloidut kirkkaat lakat.

Kolmas asia on se, että nämä ovat hyvin kookkaat ja silti jalustakaiuttimet. Voi olla, että istuvuus tv-tasolle kiiltomuovisen lattanatöllön seuraan ei ole täyden kympin arvoinen. Selvää on, että syyllinen on kuitenkin televisio, eivät kaiuttimet. Paras jalusta on tukeva ja muutaman kymmenen sentin korkuinen. Kirjahyllyasennus nostaa bassoaluetta liiaksi pintaan ja mössää soundin ilman huonekorjausta.

Menneinä aikoina tasonsäätimet olivat arkipäivää, mutta ultrapuristinen hifismi ajoi ne pois kaiuttimista. 4307:n keskialueen ja diskantin säädöillä voi toki tehdä ”ihan miun maun mukkaan” -rukkausta äänensävyyn, mutta myös esimerkiksi tasapainottaa ääntä kohti neutraalia sen mukaan, onko oman kuuntelutilan akustiikka kova vai vaimea.

Model 4307 on muuten perheen pienin malli. Sarjaa jatkuu aina parihinnaltaan uuden perusauton hintaiseen Model 4365 Studio Monitoriin, jossa on hyvin paljon vaikutteita 4365:n verrattuna tuplahintaisesta Project K2 S9900:sta. Melkein kaikkia Studio Monitor -sarjan kaiuttimia myydään kappaleittain eli niitä voi helposti hyödyntää myös teatterikäytössä, jossa tarvittava määrä on usein pariton.

Sävynsäätimistä on ihan oikeasti iloa, tilojen akustiikat poikkeavat hyvin paljon toisistaan.
Sävynsäätimistä on ihan oikeasti iloa, tilojen akustiikat poikkeavat hyvin paljon toisistaan.

Sopivat surkeasti iltakuunteluun

Illalla pitää ottaa huomioon naapureita, oman asunnon muita asukkaita ja kaikkea muuta musiikkiin liittymätöntä. Studio Monitor 4307 sopii sellaiseen surkeasti. Se sai minut avaamaan reilusti hanaa kerta toisensa jälkeen. Se myös onnistui yllyttämään kuuntelemaan kaikkea hauskaa, jolla ei ole mitään tekemistä tuttujen testikappaleiden kanssa.

Metallican Live Shit – Binge & Purgen Morriconea ja Enter Sandmania yhdistävä avaus tuotti todella vahvat kylmät väreet selkäpiihin ja veti suupielet väkisin leveään hymyyn. Perkele, tältä se Metallica kuulostaa livenäkin! Basso hakkaa rintalastaan ja tunnelma on katossa. Infected Mushroomin Dancing with Kadafi saa refleksiputket puhaltamaan metrien päähän. Näillä lahkeet ihan oikeasti lepattavat.

Kyllä, akustisella hissuttelulla kuulee, että bassopää on hieman tuhti. Kaikella muulla kuulee, että soundi on erittäin mukaansa tempaava, hyväntuulinen ja iskevä. Katie Meluan Yhdeksällä Miljoonalla Fillarilla pintaan nostettu bassobiitti kuulosti ensin hieman oudolta, mutta toisaalta kaunisääninen laulaja ei silti jäänyt yhtään jalkoihin. 4307 onnistuu hyvin vaikeassa yhtälössä, miten saada reippaasti ruutia bassoille ilman, että se peittää detaljeja keskialueelta tai jää itse mörisemään holtittomana huoneeseen.

Nopeuttakin piisaa, Herbie Hancockin Hang Up Your Hang Ups rullasi eteenpäin sellaista tahtia, että läppäristä meinasi näytön sarana revetä.

Yleisesti ottaen kaikenlaiset äänitteet avautuvat erittäin hienosti, oli kyse sitten aidoista instrumenteista aidossa akustiikassa tai puhtaasti studiossa tuotetusta materiaalista. No joo, kyllähän Stravinskyn Fairy’s Kissillä jousisto oli hieman mattamainen eikä äänikuvassa ole sitä viimeistä teräväpiirtoa. Mutta, jos otat tallennetun musiikin tallennettuna musiikkina ja keskityt sen sisältöön etkä stereokuvan avaruuskordinaatteihin, tämä tuskin haittaa sinua kertaakaan.

Vanha tyyli, moderni rakenne ja onnistunut annos merkin perinteitä kunnioittavaa menevää ja iskevää soundia.
Vanha tyyli, moderni rakenne ja onnistunut annos merkin perinteitä kunnioittavaa menevää ja iskevää soundia.

Ole kateellinen lapsille

Kun seuraa omaa lastaan tai muita pieniä ihmisiä, ei voi kuin olla kateellinen heidän vilpittömälle ilolleen monista asioista. Me aikuiset helposti olemme liian kriittisiä, liian leipääntyyneitä ja liian väsyneitä iloitsemaan asioista, joiden pitäisi olla pelkästään hyvää mieltä tuottavia.

JBL Model 4307 Studio Monitor onnistuu ravistelemaan kuuntelijan hereille erittäin hyvin. Se tekee kuuntelusta hyväntuulista ja fiiliksiä nostattavaa. Se myös avaa aarrearkun vanhoihin äänitteisiin, joita ei ole jaksanut enää vuosiin kuunnella. Yhtäkkiä niiden pointti herääkin uudelleen henkiin. Siinä, missä viimeiseen asti neutraaliksi hiottu soundi ei ehkä ole jaksanut ylläpitää vanhojen hittien tunnelmaa, 4307:n elävä ja bassoiltaan ruudikas luonne pamauttaa hymyn huulille levy toisensa jälkeen. Vilpittömästi suositeltavat kaiuttimet kaikille, joiden mielestä maailmassa saisi olla enemmän hyvää tuulta.

Lyhyesti: Suoraan sanottuna sairaan makeat kaiuttimet, jotka voivat muuttaa koko harrastuksen luonteen.
Hinta: 999 euroa kappale
Maahantuoja: Oy One-Pro Ab

Kuvat: Valmistaja

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap