fbpx
Testit

Jamo Concert 9 Series C 93 II -jalustakaiuttimet testissä

Rock On!
Jamo Concert 9 Series C 93 II

Jamo C 93 II on kompaktikokoinen perinteinen kaksitiehifikaiutin. Se ei maksa maltaita, mutta on tehty kunnolla. Akustisesta vinkkelistä C 93 II on jopa monia kilpakumppaneitaan edellä.

Jamo Concert 9 Series C 93 II on toisen sukupolven versio itsestään. Alkuperäiseen versioon en ole päässyt tutustumaan, mutta ainakin tämä II-malli poimii sopivasti piirteitä niin 1980-luvun Jamon elävästä soundista kuin modernista akustisesta osaamisestakin. Tulos on oikein mainio normaalikokoinen jalustakaiutin, joka toimii myös kiinnikkeellään ihan seinässä kiinni.

Jamo Concert 9 Series C 93 II

Vaikka tanskalaista suunnittelua oleva Jamo on edullinen kaiutin, kuusituumainen ”Hybrid Composition Conical Cone” eli HCCC-bassoelementti ja tuumainen silkkikalottidiskantti vaikuttavat hyvin asiallisilta. Bassokeskiäänielementin komposiittikartio kiinnittää huomion, samoin tuhti metallinen vaiheplugi elementin keskellä. Tuo vaiheplugi auttaa sekä bassoelementin pysymisessä viileänä suurellakin teholla että äänensävyn pysymisessä tasapainoisena myös sivusuuntaan. Samoin diskantin loiva suuntain auttaa äänensävyn hallinnassa sivuille ja vähentää myös paljon kotelon särmistä tulevia heijastuksia eli diffraktioita.

Kotelo on tukevaa tekoa, ylä- ja alapinnat kuulostavat klassisella rystystestillä täysin elottomilta eivätkä pinta-alaltaan isommat kyljet jää juuri jälkeen. Värisävyjä koteloon on Suomessa kaksi, testiparin musta saarni sekä valkoinen. MDF-runkoinen ja tyylikkäällä kankaalla verhoiltu kaiutinmaski kiinnittyy elementtien suojaksi näkymättömin magneetein. Ulkonäöllisenä piristyksenä ovat etulevyjen kaarevat kyljet ja elementtien ympärillä ovat ohuen hopeanväriset kehät.

Jamo Concert 9 Series C 93 II
Jamo C 93 II basso- ja suuntaimellinen diskanttielementti.

Hyvin mietitty seinäkiinnitys

Refleksiputki on läpimitaltaan kunnollinen ja päästään reilusti pyöristetty, tämä auttaa pitämään putken puhallusäänet poissa. Naparuuvitkin ovat tukevat metalliset, niihin sopii paljas johto, haarukka- tai banaaniliitin. Kaikkien kolmen kytkentätavan takia englanniksi liittimien nimi on five way binding post eli viisitie-liittimet. Ilmeisesti englanninkielessä numerot menevät vähän eri järjestyksessä kuin suomessa.

Takalevyn yläreunassa on kiinnike, josta kaiuttimen voi ripustaa seinälle roikkumaan yhden ruuvin varaan. Mukana tuleekin kahdeksan litteää tassua, jotka voi liimata kaiuttimen pohjaan, jos sijoituspaikka on taso ja lisäksi neljä pienempää kuminappia, joista pari liimataan takalevyn alareunaan seinäsijoituksessa.

Jamo Concert 9 Series C 93 II
Kiinnitys seinälle onnistuu hyvin.

Seinälle asennettaessa refleksiputken pää tulee erittäin lähelle seinää ja se muuttaa viritystaajuutta sopivasti kompensoimaan seinän tuomaa bassokorostusta.

Hyvin rock’n’roll

Jamo C 93 II:n äänensävy ei ole täysin tasapainoinen, mutta takuulla tarkasti mietitty. Keskialue jää mojovasti mäjähtävän basson takia aavistuksen etäiseksi. Ei kuitenkaan häiritsevästi, läsnäoloa on yllättävänkin hyvin. Diskantilla on särmää ja energiaa, mutta vaikka hanaa avaa reilustikin, soundi ei muutu riipiväksi tai rasittavaksi. Basso jyskii jalustakaiuttimeksi hyvin uskottavasti, rintalastassa asti tuntuu eloa kun Billy Gibbons And The BFG’s runttaa itseään eteenpäin mainiolla vauhdilla.

Jamo Concert 9 Series C 93 II
Viimeistely on enemmän kuin asiallista.

Jo itsessään varsin tuhtisointinen Katie Meluan Shy Boy -kappale paljastaa selvimmin, että C 93 II on tosiaan tuhtisointinen. Yläbassoilla on melko paljon energiaa ja se tuo Jamojen soundiin annoksen lisämuhkeutta. Jos kamariorkesteria voisikin kuunnella C93 II:a neutraalimmallakin kaiuttimella, moni albumi kuulostaa tällä lisätyllä lämminsävyisuudella oikein mainiolta. CCR ja Bayou Country, Weather Report ja Sweetnighter, ZZ Top ja Tres Hombres sekä moni muu loistava klassikko.

Eikä tarvitse rajautua vanhoihin äänitteisiin, Baked, Broiled & Fried ja Cookin’ On 3 Burners, mainittu Billy Gibbonsin nykytuotanto, AC/DC ja Rock Or Bust sykkivät niin, että jos yhtään olisi tukkaa, heiluisi se pitkässä kaaressa. Kyllä, rock-puoli kulkee Jamo C 93 II:lla niin, että ei voi valittaa. Vähän reilummin kun antaa hanaa, takaraivossa kummittelee ajatus ”miksei tällä keikalla kukaan töni tai tallo varpaille”.

Stereokuvan piirto on kaiuttimen kokoon suhteutettuna keskivertoa suurempaa. Koko etuseinä soi ja soundissa on nimenomaan live-fiilis.

Jamo Concert 9 Series C 93 II

Vain rock’n’roll?

Entäs jos omaan musiikkimakuun kuuluu muutakin kuin heviä, rockia ja metallia, selviävätkö C 93 II:t siitä? Wes Montgomery ja The Dynamic Duo väittää, että selviävät. Iloisen pirteä luonne kuljettaa Night Trainia eteenpäin hyvää vauhtia. Kyllä, torvia olen kuullut puhtaampinakin, mutta niiden kohdalla on syytä myös muistaa kaiuttimien muutamien satalappusten hinta. Tällä rahalla ei saa kaikkea, ei miltään merkiltä.

Lipeän hyväntuuliseen Daft Punkin Random Acces Memories -albumiin ja se taas alleviivaa Jamojen luonteen. Jos pidät musiikista, jota rytmi vie eteenpäin ja jalka alkaa helposti tamppaamaan hyvän biisin kohdalla, C 93 II välittää tunnelman kuuntelijalle. Jos yli puolet kuuntelemastasi musiikista on Billie Holidayn ja Ella Fitzgeraldin tuotantoa tai klassista orkesterimusiikkia, saatat kaivata eri henkistä sielua kaiuttimiisiisi.

Yksi ehdottoman toimiva käyttötarkoitus on kotiteatteri.

Yksi ehdottoman toimiva käyttötarkoitus on kotiteatteri. C 93 II:n sopivasti elämää suurempi soundi toimii hyvin ja samaan sarjaan on olemassa C 9 CEN II -keskikanavan kaiutin kuten myös laajalle säteilevät C 9 SUR II -surroundkanavat. Subwoofer on syytä valita sitten enemmän oma bassonälkä ja tilan ominaisuudet huomioiden eikä vain mallisarjaa tuijottaen.

Kotiteatteri ei tarkoita vain elokuvia vaan myös TV-sarjoja ja pelejä. Mafia III -pelin Expanded Game Score nostaa Jamoilla kylmät väreet selkäpiihin heti ensinuoteilla eikä tunnelma latistu yhtään pidemmälle yllettäessä. Monen ihmisen olisi syytä kokeilla, miten paljon enemmän pelien ääniraidoista saa irti kun ne toistaa kuulokkeiden sijaan hyvällä kaiutinjärjestelmällä.

Jamo Concert 9 Series C 93 II

Aktiivisesti hetkessä

Jamo C 93 II ei ole äänensävyltään niin neutraali, että niitä varmaan koskaan nähdään studioissa. Kamariorkesterien ystävä ei hänkään välttämättä hyödyntäisi kaiutinparin vahvuuksia täysillä.

Siirtyminen kevyempään musiikkiin, tai selvästi raskaampaan, paljastaa C 93 II:n jujun: Tässä ja nyt -hengen, joka tulee iholle välittäen hyvin tiiviin tunnelman. Deus Ex Mankind Divided -soundtrack, Rammsteinin Rosenrot ja Commodoresin Machine Gun vievät välittömästi syvälle teoksen tunnelmaan. Ihan kohtuullisella, kerrostaloystävällisellä kuunteluvoimakkuudella Jamot piirtävät live-tunnelman huoneeseesi oli sitten kyseessä Pink Floydin Shine On You Crazy Diamond, Sepulturan Roots Bloody Roots tai RinneRadion Black Pink.

C 93 II toimii sekä jalustalla tai tasolla että seinäkiinnityksellään.

C 93 II toimii sekä jalustalla tai tasolla että seinäkiinnityksellään. Seinustalta kaiutin saa vielä vähän lisää ruuti bassopäähänsä, toisto ulottuu vähän matalammalle ja potkussa on enemmän voimaa ja kontrollia.

Minä jatkan nyt Faithlessin Insomnialla, jossa Maxi Jazzin elävä ääni kertoo minulle tarinaa suoraan edessäni ja musiikki leviää koko etuseinän kokoiseksi.

Lyhyesti: Rockisti kulkeva soundi, jossa basso potkii tuhdisti ja yleistunnelma on enemmän livemäinen kuin pikkusormi pystyssä hifistelevä.

Lyhyesti: Rockisti kulkeva soundi, jossa basso potkii tuhdisti ja yleistunnelma on enemmän livemäinen kuin pikkusormi pystyssä hifistelevä.

Hinta: 449 pari

Maahantuoja: Loudgroup Oy

Klikkaa tästä katsoaksesi lähimmän Jamo-kauppiaasi.

Kuvat: Valmistaja ja Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap