fbpx
Testit

Indiana Line DJ308 -jalustakaiuttimet testissä

Modernisti perinteinen

”DJ-sarjan kaiuttimet on suunniteltu toistamaan modernia musiikkia”, näin alkaa tuotekuvaus valmistajan kotisivuilla. Mutta onko moderni musiikki ylikompressoitua klubijumputusta vai kehittyneemmän teknologian avulla tuotettua laadukasta musiikkia?

Indiana Line DJ308 -kaiuttimien muotoilu on umpikasaria, suoraan sielä kultaiselta 1980-luvulta. Se on hyvin, tarkoitan hyvin, perinteistä muotoilua edustava musta laatikko, joka toimii kolmitieperiaatteella. Kaiuttimessa on 23-senttinen bassoelementti, 13,5-senttinen keskiäänielementti ja 2,6-senttinen kalottidiskantti. Kotelo on viritetty kahdella refleksiputkella, jotka on suunnattu eteenpäin.

Ääni on kun istuisi ronskin jenkkiauton ratin taakse.

Ulkomuoto on ilman suojakangasta jopa karu, jollaiseksi se lienee tarkoitettukin. Toisaalta viimeistelyn laatu ja yksityiskohtien huomiointi herättää tietynlaista luottamusta. Itse asiassa kautta linjan Indiana Linen tuotteissa huomio kiinnittyy erittäin hyvään viimeistelyyn kohtuullisista hinnoista huolimatta.

Sivistyneesti voimalla

Ääni on kun istuisi ronskin jenkkiauton ratin taakse. Se murahtaa, näyttää voimansa, mahtailee. Silti sen käskyttäminen tuntuu sujuvan melko luontevasti, kunhan mennään suoraan. Tarpeen tullen se lipuu hiljaa ja arvokkaasti rantabulevardia pitkin kuljettaen kyydittäväänsä pehmeästi eteenpäin.

Kaiuttimen bassopään toisto on melko tuhti, mitä sopii tämän kokoluokan kaiuttimelta odottaakin. Siitä huolimatta basso ei peitä keskialuetta tai diskanttia alleen. Sopivassa tilassa DJ308 kuulostaa erittäin tasapainoiselta. Pienehkö kiviseinäinen tila voimistaa bassoaluetta yli halutun, mikä korjaantuu refleksiputket tulppaamalla. Tulppaus kuitenkin tekee soinnista helposti verhoontunemman, enkä siksi suosittele kaiutinta pieneen kivikoppiin.

Diskantilla on mieto suuntain tasaamassa sovistusta keskiäänielementille.
Diskantilla on mieto suuntain tasaamassa sovistusta keskiäänielementille.

Isossa tilassa sen sijaan kaiutin pääsee näyttämään kyntensä. Diskojytän bassot menevät alas ja voimalla. Dynamiikkaa piisaa kipurajoille asti ja korkean, 93dB-herkkyyden ansiosta tehoakaan ei kuulovaurioon tarvita muutamaa kymmentä wattia enempää. Tosin kuin kunnon jenkkilintta, tämä kulkee vähällä ja noudattaa siten varsin ekologista polkua.

Käy myös herkistelyyn

No, kompressoitu musiikki tällä ainakin toimii nuorison mieleen, mutta miten käy kun mennään mukavuusalueelta naapurin pihaan kuuntelemaan Miles Davisia? Eipä kaiutin naapurin hybridille häpeä, sillä Summertime toistuu hienolla realistisuudella, keskialue on kertakaikkisen maukas, eikä mikään osa-alue anna aihetta irvistelyyn. Toisin sanottuna kaiutin toimii hintaisekseen hämmästyttävän hyvin myös herkemmällä ja vähemmän kompressoidulla musiikilla.

Itse asiassa jokainen testikappale vaikeasta progressiivisesta rockista metallin kautta jazziin toimii ja laittaa jalan vipattamaan. Vaikka erottelu jääkin totutusta, on fiilis sitäkin parempi. Triangelin paikan tunnistamisen voi unohtaa ja keskittyä itse asiaan. Kuunteluspotti ei ole tiukka, kaiutin toimii mukavasti myös ihanteellisen kuuntelupaikan vieressä, vaikka paras kuuntelupaikka edukseen erottuukin.

Kaiutin ei kaipaa korkeaa jalustaa, muttei toimi myöskään suoraan lattialla. Jotta diskantin saa noin korvan tasalle, on sopiva jalustan korkeus 20-30 senttimetrin luokkaa. Tällöin äänikuvakin asettuu mukavalle korkeudelle, noin pöydän tason tasalle ja toimii hyvin. Stage on hieman suurpiirteinen, mutta rajoittuu kaiuttimien väliin. Soittajien paikat tunnistaa leveyssuunnassa. Sijoittelu on melko vapaata, kunhan välttää seinäpintojen läheisyyttä ja suojakankaan poistaminen tuo ääneen mukavasti lisää yläpään selkeyttä.

Yllättäjä

Kokonaisuudessaan Indiana Line DJ 308 on yllättäjä. Alle 400€ parihinnallaan se sijoittuu selvästi monen tavoitettavaksi ja silti laittaa täysin uskottavasti kampoihin kertaluokkaa kalliimmillekin kaiuttimille tietyin varauksin. Nimittäin jos toiston parhaista yksityiskohdista tyytyy tinkimään, saa vastalahjana tuplaputket ja roppakaupalla fiilistä 67´ Pontiac Firebirdin tapaan.

Lyhyesti: Erinomaisen hinta-laatusuhteen omaava kaiutin koko perheen tarpeisiin tai vaikkapa kyvykkääksi kotiteatterin komponentiksi.
Hinta: 360 euroa parilta
Maahantuoja: Audioshop Ratilainen

Indiana Line -kauppiaasi:

Kuvat: Heikki Teittinen

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap