fbpx
Testit

H2O Audio Surge Sportwrap 2G, Polk Audio UltraFit 3000, Polk Audio UltraFit 500, Koss iPorta Pro, Koss Sporta Pro, Koss The Plug, Koss Clipper ja Koss KEB30k -kuulokkeet testissä

Kyllästyin lenkillä kuuntelemaan omaa huohotustani ja kantojeni kopinaa. Spotifystäkin oli Premium-lisenssi, joten sen käyttö iPhonen kautta onnistui. Puuttui enää kuulokkeet, jotka kestäisivät kovempaakin menoa ja joilla voisi jopa koskea laskiessa nauttia musiikista niin halutessaan.

Potkua, puhtia ja molempien puutettakin oli tarjolla tässä kirjavassa joukossa. Myös lenkkikaverin suu saatiin tukittua laittamalla 36 desibeliä vaimentavat luurit korville ja räjäyttämällä ZZ-topin La Grande suoraan aivosoluille ihmeteltäväksi.

H2O Audio Surge Sportwrap 2P
H20 Audio Surge Sportwrap 2P

Jämäkästi korville istuva kuuloke tulee kattavalla varustepaletilla, johon kuuluu suojapussi ja joka tarpeeseen riittävät vaihtopäät kuulokkeisiin. Sportwrap 2P on in-ear-tyyppinen kuuloke, jossa on myös niskassa korvien takana lepäävä sanka. Näiden kuulokkeiden korville laittaminen onkin tekniikkalaji, josta saa oivan kilpailun aikaa vastaan.

Johto on kierretty ja venyy tarvittaessa riittävän pitkäksi taskulaitteelle. Kotikäytössä kuuntelu kauempaa sohvalta on vaikeaa, sillä johdon kierre on melko jäykkä. Kierre myös tahtoo vetäistä jännityksellään plugin vahvistimesta irti, jos etäisyys kasvaa yli kahden metrin.

”Basarin jytke
saattaa jalat
ennennäkemättömään
liitoon.”

Ääneltään Sportwrap on vertailujoukon in-ear-kuulokkeiden parhaimmistoa. Riittävän bassokas ja kuitenkin tasapainoinen ääni sopii kovaankin menoon, sillä kuuloke eristää ulkopuolelta tulevaa ääntä tehokkaasti ja bassokkuus tasapainottuu kun ollaan liikkeessä. Basarin jytke kantautuu kuitenkin sopivan tsemppaavana korville saattaen jalat ennennäkemättömään liitoon.

Kuulokkeet ovat vertailun ainoat täysin vedenpitävät luurit, joten näillä onnistuu musiikin kuuntelu myös melontaretkillä tai muissa märissä leikeissä vailla vaaraa kosteusvaurioista. Lisävarusteena saa hankittua mediasoittimelle vedenpitävän kotelon, johon kuulokkeet liitetään.

Kotisohvalla jammailuun kannattaa valita sitä varten tehdyt luurit. Nämä ovat enemmänkin kovaa kulkevalle, jolle tärkeätä on kuulokkeiden pysyminen päässä ja äänen välittyminen varmasti pääkopan syrjäisimpiinkin kolkkiin.

Polk Audio Ultrafit 500
Polk Audio Ultrafit 3000
Polk Audio Ultrafit 3000 ja Ultrafit 500

Polk Audiolta ulkoilmapitoiseen testiin liittyi kaksi sangallista kuuloketta, joista Ultrafit 3000 on sangallinen in-ear-kuuloke ja Ultrafit 500 sangallinen vain osittain korvan sisään tuleva kuulokemalli. Molemmat ovat kosteussuojattuja ja kovaan käyttöön tehtyjä kuulokkeita. Ultrafit 3000 sisältää myös mikrofonin hands free –laitteena käyttöä varten.

Ääneltään Ultrafit 3000 on testijoukon paras in-ear-kuuloke. Sen tasapainoinen sointi niin kotona kuin lenkkipoluilla toi äänenlaadullisen ykköspaikan. Se on myös in-ear-malleista parhaiten istuva ja siinä on kattavimmat sovitteet. Korvan sisään tulevia tulppiakin on kahdella eri eristyskertoimella, joten lenkkikaverin höpinän voimakkuus on säädettävissä.

Ultrafit 500 on uudenlainen innovaatio. Sen tulppa painuu korvan päälle ja tulpassa on torvimainen rakenne, jonka pää menee vähän korvakäytävän sisään. Aluksi tämä erikoiselta näyttävä tulppa aiheuttaa päänvaivaa: kuinka päin se oikein pitäisi pukea ja mihin reikään laittaa, mutta asian mentyä perille on kuuloke mukavan kevyt päässä.

Aivan tiiviiksi rakennetta ei saa, joten ulkopuoliset äänet tulevat jonkin verran lävitse. Myös bassotoisto jää Ultrafit 3000:n tasosta hieman. Sointi paikallaan ollessa on hyvä ja istuvuus on isoveljensä luokkaa.

Koss iPorta Pro
Koss Sporta Pro
Koss iPorta Pro ja Sporta Pro

Koss toimitti testiin eniten kuulokkeita. Sangallisia, korvan päälle tulevia malleja kuuntelimme kahdet, jo legendan maineessa olevan Porta Pro:n versiot iPorta Pro sekä Sporta Pro. iPorta Pro on nimensä veroisesti suunniteltu Applen laitteiden kaveriksi ja ne sisältävät mikrofonin handsfreenä käyttöä varten. Sporta Pro on jämäkämmällä rakenteella varustettu kuuloke kovempaan menoon.

Ääneltään nämä kaksi olivat identtiset ja soinniltaan vertailun parhaat rauhallisessa menossa. Esimerkiksi kotisohvalla penkkiurheilun parissa, tietokoneella treenitulosten analysoinnissa tai kävelylenkillä kuunnellessa Porta Pro -sarjan mallit toimivat parhaiten.

Ääni on erittäin neutraali, helppo kuunnella ja yksityiskohtia tulee mukavasti esiin. Kuulokkeet ovat myös erittäin kevyet ja mukavat päässä, sopivilla säädöillä niiden olemassaolo unohtuu. Porta Pro -sarjasta jäi myös hintalappuaan arvokkaampi kuva, testin paras hinta-laatu –suhde.

Koss The Plug
Koss The Plug

Testin toinen kulttimaineen saavuttanut kuuloke, Koss The Plug jätti myös positiivisen kuvan. Tulpat ovat korvaan in-ear-kuulokkeista yhdet mukavimmista ja ne myös pysyvät päässä vähän kovempaakin liikuttaessa. Hikoavalle liikkujalle näistä kuitenkin puuttuvat kosteussuojat ja kuulokkeiden tulpat saattavat ajan kanssa hieman kärsiä kosteudesta. Vaihtopäitä tulee kuitenkin mukaan ja hintalaadultaan nämä ovat myös vertailun kärkikastia. Ääni on tasapainoinen, joskin selkeys kärsii juostessa askelten töminän välittyessä johtoa pitkin korviin.

Johto ei ole säädettävissä, mutta on jo valmiiksi sopivan pituinen housujen taskusta tai laukusta korviin asti sotkeutumatta matkalla pahemmin. Kotioloissa kuunteluun pitää musiikkia toistavan laitteen löytyä alle kahden metrin etäisyydeltä, mikä aiheuttaa omat rajoitteensa.

Koss The Clipper
Koss Clipper

Vertailun kevein kuuloke oli Kossin Clipper, joka korvan taakse tulevalla sangalla jättää pikkuiset napit lepäämään kevyesti korvan päälle. Päässä liki huomaamattomat kuulokkeet istuvat erinomaisesti ja johto on sopivan pituinen yltääkseen taskulaitteelta korviin sopivalla pelivaralla.

Ääni kärsii hiukan kevyestä suunnittelusta, sillä kuuloke jää lepäämään korvan päälle jättäen bassotoiston muita ohuemmaksi. Liikkuessa äänenvoimakkuutta joutuu säätämään tarpeettoman kovaksi saadakseen musiikista selvää, eivätkä nämä Clipperit ulkoa tulevia ääniä juuri lainkaan. Sisätiloissa äänenlaatu on tyydyttävä, mutta vertailun muut kuulokkeet tuottavat paremman lopputuloksen myös sisätiloissa. Kuulokkeen selkeät edut ovat erittäin edullinen hinta ja erinomainen istuvuus. Jopa niin erinomainen, että unohdin lenkiltä tullessani kuulokkeet päähän pariksi tunniksi, vaikka irroitin kyllä johdon soittimesta.

Koss KEB30k
Koss KEB30k

Viides Kossilta testiin tullut kuuloke on in-ear-malli The Plugin tapaan. KEB30k:n tulpat ovat jämäkämpää kumia ja kuuloke istuu The Plugia tiukemmin korvaan. Ulkoisesti kuuloke on myös testin siroin pienen kokonsa ansiosta. Tulppia paketissa on muutamaa eri kokoa varmistamaan sopivuuden korvaan. Johdon pituus ei ole säädettävissä, mutta se riittää hyvin kattamaan liikkujan tarpeet. Pienestä kosteudesta kuuloke ei säikähdä, mutta ei se myöskään retostele sitä kestävänsä.

Ääneltään KEB30k on liikkuessa tasapainoinen, rauhallisissa oloissa kuunneltuna aavistuksen bassokas. Basson määrä on toki makuasia ja tällä kuulokkeella se on todennäköisesti tasolla ”riittävä” monen mittapuulla. Tämäkin kuuloke ansaitsee kiitokset hyvästä hintalaatusuhteesta.

Istuvuus on oleellista

Tärkeää kuulokkeiden tapauksessa on istuvuus päähän. Polk Audion ja H2O:n kuulokkeet saavat erityiskiitokset kattavasta varustelusta. Erikokoisia pehmusteita on vähintään riittävästi, Polk Audiolla niitä tulee mukaan muutamaa eri malliakin. Lisäksi Polk Audiolla johto tulee kolmessa osassa, jolloin sen pituuden saa säädettyä sopivaksi. H20 Sportwrapeissa johto on kierretty, jolloin se venyy tarpeen mukaan.

Kaikkiin kuulokkeisiin sisältyy säilytyspussi. Testin mukavimmat pitää ovat Koss Porta Pron versiot. Sangan pituus on säädettävä ja hetken päässä oltua kuulokkeiden olemassaoloa on vaikea huomata. Myös Koss Clipper oli erittäin huomaamaton päässä ja aiheuttikin sen vuoksi muutaman hauskan tilanteen peilin edessä.

Ihan pihalla vai kotikatsomossa?

Testatut kuulokkeet kattavat melko monenlaiset tarpeet. Vedenpitävä H2O Audio Audio Surge Sportwrap 2G soveltuu täydellisesti melojalle tai vesillä liikkujalle. Lisävarusteena siihen saa soittimelle vedenpitävän kotelon, joilla musiikinkuuntelu onnistuu vaikka veden alla.

”Testaaja laihtui
vertailun aikana 2,7 kg.”

Polk Audion Ultrafit 3000 oli vertailun kuulokkeista paras urheiluun. Ääni on selkein ja se eristää riittävästi ulkoista melua pois. Lisäksi se pysyy ylivoimaisesti parhaiten päässä ja on sovitettavissa korvaan kuin korvaan mukana tulevilla pehmusteilla. Ultrafit 500 soveltuu samaa laatua haluavalle, jos ajatus in-ear-kuulokkeista ei houkuta.

Koss iPorta Pro ja Sporta Pro ovat myös erinomaisia kuulokkeita, jos korvan sisään menevän napin kokee epämiellyttäväksi. Porta Pro:n mallit ovat erityisen keveitä päässä ja ääni on korkealuokkaista. Näillä on lenkkeilyn lisäksi mukava kuunnella musiikkia vaikka tietokoneen ääressä.

Edullisia kuulokkeita etsivällä katse kannattaa suunnata Koss The Plugiin tai Koss KEB30k -malliin. Molemmat tuottavat hyvää ääntä ja ovat mukavat päässä, joskin kummatkin ovat korvan sisään tulevia malleja. Koss Clipper on pienistä kuulokkeista ainoa korvan päälle jäävä, korvan taakse tulevalla sangalla varustettu kuuloke. Se soveltuu erittäin edullista kuuloketta etsivälle, joka ei halua korvan sisään tulevia nappeja.

Tarjolla on kattava valikoima erilaisia kuulokkeita, joista valinnan teko ei ole helpoin mahdollinen tehtävä. Testaajakin laihtui vertailun aikana 2,7 kg.

H2O Audio Surge Sportwrap 2P
Lyhyesti: Vettä kestävä, jämäkästi päässä pysyvä kuuloke, jossa edukseen erottuva kyky toistaa myös musiikkia.
Hinta: 55 euroa

Polk Audio Ultrafit 3000
Lyhyesti: Erittäin kevyt ja kestävä kuuloke monenlaiseen käyttöön, nimensä mukaan ultraistuva kuuloke päähän kuin päähän.
Hinta: 109 euroa

Polk Audio Ultrafit 500
Lyhyesti: Isoveljensä Ultrafit 3000 tapaan kevyt ja kestävä, toistoltaan miellyttävä kuuloke in-ear-vihaajille, jotka kuitenkin haluavat kuulokkeidensa näyttävän niille.
Hinta: 59 euroa

Koss iPorta Pro
Lyhyesti: Erittäin hyvin päässä istuva, mainioääninen kuuloke monipuoliseen käyttöön.
Hinta: 66 euroa

Koss Sporta Pro
Lyhyesti: Jämäkkä ja hyvä-ääninen kuuloke musiikin kuunteluun.
Hinta: 49 euroa

Koss The Plug
Lyhyesti: Kulttimaineen ansainnut erittäin halpa ja hyvä nappikuuloke pehmeällä korvatulpalla.
Hinta: 24 euroa

Koss Clipper
Lyhyesti: Erittäin kevyt ja huomaamaton nappikuuloke korvan päälle välittämään ääntä aivoille.
Hinta: 24 euroa

Koss KEB30k
Lyhyesti: Mukavasti päässä pysyvä in-ear kuuloke sirolla ulkoasulla ja riittävällä bassotoistolla.
Hinta: 37 euroa
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap