fbpx
Testit

Genelec 1238A -DSP-aktiivikaiuttimen ensitesti

AudioVisual Helsinki 2013 -messut aukesivat tänään 13.11.2013. Kun kerran toistaiseksi suurimmasta huonekorjauksellisesta Genelecistä pääsi ottamaan ensityypit niin tottakai heti kärkeen sitä kuuntelemaan. DVDPlazalaiset pääsivät ottamaan 1238A:sta ihan ensimmäiset savut joitain viikkoja sitten, mutta silloinen versio oli tehtaan väen mukaan todella vaiheessa. Tämä nyt kuunneltava on vain vaiheessa. Firmware on kuulemma aivan kesken ja korjauskapasiteetti paranee valmiilla firmwarella oleellisesti.

”Tutun näköiset kalikat
näyttävät joka kerralla
järkevämmän kokoisilta.”

1238A:t ovat tutun näköiset kalikat, ulkoisesti kaiutin ei juuri eroa 1038:sta. Jostain syystä joka kerralla ne näyttävät aina vain järkevämmän ja järkevämmän kokoisilta. Uutta on sekä 1237A:n että 1238A:n vahvistinmoduulit, jotka liitetään kaiuttimeen kahdella Speakonilla ja Ethernet-piuhalla. Vahvistimet ovat myös helposti irroitettavat ja räkkiin siirrettävät. Yritän hillitä haluni mennä hivelemään pienokaisia ja keskityn kuuntelemaan. Genelecin Janne Lankinen puolusteli kovasti, että huonekorjaus on tehty heikoissa messuolosuhteissa ja se oikea firmis sitten parantaa tulosta huomattavan paljon.

Joo-o. Kaikesta puolustelusta huolimatta – ja messuhallista kuuluvasta taustahälinästä – 1238A:t piirtävät äärimmäisen tarkan ja elävän kuvan musiikista, sen nyansseista, tunnelmasta ja sävyistä. Ai että tarkkuus ja neutraalius eivät vie musiikkiin sisälle? Haistakaa…

Esiaste-firmwarella tehdyt korjaukset näyttävät, kuinka paljon kevytrakenteinen ja puoliavonainen messukoppikin vääristää ääntä.
Piano kuulostaa oikealta pianolta

Herbie Hancockin piano kuulostaa ihan pianolta, joka ei ole ihan vähän. Kyseinen lyömäkielisoitin on kuitenkin niitä vaikeimmin toistettavia instrumenteja. Jatkopalana Infected Mushroomin Avratz, kontrolloidun ja ulottuvan bassopään voima nappaa samantien vartalostani ja vain liikuttamalla ilmaa tarkasti oikean määrän saa poskilihakseni vetäytymään taakse ja yläviistoon. Tämä tuntuu hyvältä, tämä tuntuu oikealta. Bassot eivät peitä tippaakaan keskialuetta alleen, mutta alapää lävähtää kohti kuin ukkosen paukahdus. Vapautuneena, vallattoman voimakkaana ja luonnollisena.

Jotta SAMin, Smart Active Monitorin kyvyistä saisi mahdollisimman hyvän esityksen, on tila ihanperseestä. Vasen seinä on lasilevy, oikea akustolevy kovalevyn päällä. Toiseksi se on tieysti myös aivan eri tila kuin, jossa kuuntelin 1038B:t. Äkkiseltään uskaltaisin kuitenkin sanoa, että analogisen 1038:n hyveet ovat kaikki siellä ja sivuoireettomana lisukkeena saadaan huoneakustiikan sössivä vaikutus latistettua minimiin.

Lyhyenä demona Janne tipauttaa AutoCalin tekemät 500 Hz -alueen korjaukset pois ja soundi muuttuu. Paremmaksi vai huonommaksi, vaikea sanoa. Ero kyllä kuuluu selkeästi. Läsnäolon tunnetta on ilman keskialuekorjauksia tippa enemmän, mutta niin on tiettyjen sävyjen epäpuhtauttakin. No, jokainen näiden onnellinen omistaja voi rauhassa jättää keskialueen korjaukset pois, antaa niiden olla tai tehdä omia muokkauksia alueelle. AutoCal pureutuu tälle alueelle koska miksauspöydän ääressä on oleellista saada mahdollisimman tasalaatuinen monitorointi aikaiseksi.

Pykälää kompaktimpi 1237A tulee varmasti herättämään ostohaluja paljon. Jos analogimallistossa 1037 jääkin 1038:lle selvästi, huonekorjaus tasaa tilannetta oleellisen paljon.

Kunhan 1238A on kokonaan valmis, voitte olla varmoja AudioVideo.fi:n syöksymisestä parhaalle kuuntelupaikalle testiä varten.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap