fbpx
Testit

Gallo Acoustics Micro SE, A Diva SE ja Droplet SE -kaiuttimet sekä TR-3D-subwoofer testissä

Nappimuoto

Saako ”sisustuskaiutin” soida hyvin? Voiko hyvin soiva kaiutin olla vain noin nyrkin kokoinen? Voiko sisustuskaiuttimilla tehdä kotiteatterin, jolla saa pissat housuun hyvällä elokuvalla?

Gallo Acoustics yhdistää kaiuttimissaan silmälle ystävällisen ja akustisesti parhaan mahdollisen pallomuodon, kaikkiin mahdollisiin sateenkaaren väreihin. Tulos on helposti sijoitettava kaiutin, joka tuo pienen piristyksen elämään, mutta ei astu sen enempää fyysisesti kuin visuaalisestikaan arjen tielle.

Voit lähettää värimallin Gallolle ja kaiuttimesi sävy määritellään sen mukaan.

Gallon mallistossa vakiovärejä on 11 erilaista ja ellei niistä mikään istu sisustussuunnitelmaasi, voit tilata kaiuttimesi RAL-, Farrow & Ball- tai Pantone-värikoodilla. Sekin sujuu, että lähetät värimallin ja Gallo-kaiuttimiesi sävy sovitetaan siihen. Värikukkulan kuninkaana on vielä 24-karaatin kultaus, joka sekin luonnistuu, mikäli sisustuksesi juuri sitä vaatii.

Vaikka mallistossa on kahdeksan erilaista palloa, valikoima on hyvin selkeä. Micro ja Micro SE ovat nelituumaisia palloja, näistä SE-mallissa on parempilaatuinen kaiutinelementti, joka toistaa sekä vielä perusmallia korkeampia taajuuksia että soi tasapainoisesti laajemmalle alueelle. A’Diva ja A’Diva SE ovat pykälää isompia viisituumaisia palloja, jälleen SE on se paremmalla kaiutinelementillä oleva versio. Nämä kaikki mallit voidaan asettaa mukana tulevan silikonirenkaan päälle mille vain tasolle tai sitten käyttää seinäkiinnikettä tai lattiajalustaa. Kattoasennusta varten on sekä pinta- että uppoasennusteline.

Droplet-mallistossa on samat neljä versiota kuin normaalipalloissakin, nämä vain roikkuvat katosta.

Tuorein tulokas pallomallistoon on Droplet-sarja, joka roikkuu kauniin kaiutinkaapelinsa varassa katosta. Dropletteja on samat neljä eri versiota kuin perus-Gallo-pallostakin. Droplet-mallien mukana tulee kahden metrin pätkä italialaista kangaspäällysteistä kaiutinkaapelia sekä kattokiinnike.

Dropleteissa on luonnollisesti samat miljoona värivaihtoehtoa kuin tavallisissakin malleissa. Valkoiset kaiuttimet tulevat valkoisella kaapelilla, muut värit vakiona mustalla kaapelilla ja tarvittaessa löytyy seitsemän muuta värivaihtoehtoa kaapelillekin, sekä pidemmät kaapelit niitä tarvitsevalle.

24 karaatin kultaus on Gallon värivalikoiman lippulaiva.

Yksinkertaisen toimiva

Gallo Acousticsin pallokaiuttimen ydin on kolmetuumainen kaiutinelementti, joka toistaa yläbassoilta aina korkeimpiin diskanttiääniin saakka. Perusmalleissa käytetään laadukasta laajakaistaelementtiä ja SE-malleissa BMR-elementtiä, jonka äänensävy ei muutu käytännössä yhtään sivustakaan kuunneltaessa. A’Diva-malleja voi käyttää sellaisenaan, mutta toki nekin hyötyvät selvästi subwooferin eli lisäbasson tuesta. Micro-mallit on suunniteltu toimimaan subwooferin kanssa.

Yhdestä pisteestä lähtevä ääni on tervein mahdollinen ratkaisu, jos vain äänensävy saadaan pidettyä hyvänä. Gallon kolmetuumaiset soivat välittömästi, läsnäolevasti ja varsin tasapainoisesti. Äänenlaadullisista ongelmista ei siis tarvitse murehtia.

Gallo Acoustics TR-3D -subwoofer.

Gallo Acoustics TR-3D -subwoofer muistuttaa ulkonäöltään hieman porsasta, mutta se on oleellinen osa sitä, että Gallo-järjestelmän saa soimaan sikahyvin. Microt ja piilotettu pors… anteeksi, TR-3D on erittäin hauska järjestelmä. A’Divat ja TR-3D sitten vielä astetta uskottavampi. Jos haluat käyttää Gallon pallokaiuttimien kanssa jonkun muun valmistajan subwooferia, saumattomimmin saat sovitettua jonkun nopea- ja napakkasointisen mallin.

Hymyilyttääkö myös äänenlaatu?

Aloitetaan siitä, että vaikka Gallo Acousticsin kaiuttimet on hyvin helppo mieltää vain sisustuskaiuttimiksi, ne soivat sen verran hyvin, että paljastavat kyllä käytettävän vahvistimen luonteenpiirteet. Jos siis saatkin äänen kuulumaan muutaman sadan euron oheislaitteistolla, voit myös parantaa oleellisesti äänenlaatua satsaamalla ohjelmalähteeseen ja vahvistimeen enemmän rahaa.

Minä kuuntelin kaiuttimia sekä 350 euron hintaisella streamaavalla iEast AM-160 -vahvistimella että usean tuhannen euron hintaisella erillisen Lumin D2 -streamerin ja Roksan Caspian M2 -stereovahvistimen yhdistelmällä. Spotifyn ohjaus puhelimesta ja parhaat raidat siis soimaan.

Gallo Acousticsin pallojen mukana tulee pieni silikonirengas, jonka päällä kaiutin pysyy asetettuna esimerkiksi televisiotasolla tai hyllyllä. Jos taloudessa asuu lapsia, lemmikkejä tai vauhdikkaita aikuisia, pieni pala sinitarraa sen silikonirenkaan keskellä auttaa kaiutinta kestämään ympärillään vilistävän elämän. Muista kuitenkin, että etenkin huokoisiin pintoihin sinitarra saattaa jättää jäljen.

Paras äänenlaatu saadaan silloin kun kaiutin on seinän vieressä tai mieluummin kahden seinän tai seinän ja pöydän kulmassa. Näin alakeskialue ja basso saavat lisää lihaa luiden päälle, jonka tuloksena on mehevämpi ja täyteläisempi sointi. Sama efekti saadaan silläkin, että Gallo-pallot asennetaan seinälle ihan katonrajaan.

Micro SE:llä soundi on hillittömän ilmava, koko etuseinä tulvii musiikkia. Äänensävy ei myöskään muutu käytännössä yhtään riippumatta siitä, istunko kuuliaisesti sweet spotissa vai juoksentelenko ympäri huonetta. Valitettavan harvinaista ja kiitettävän miellyttävää! Keskialue on riittävän tasapainoinen ja selkeä, diskantilla on hyvin energiaa, mutta ei rasittavaa räkäisyyttä. Kokonaisuutena äänensävy tuo solistin selkeästi esille ja lähelle. Toki highend-kaiuttimissa on puhtaampi diskantti ja enemmän uskottavuutta alakeskialueella, mutta hintaa ja kokoakin tuppaa olemaan kymmenkertaisesti ja siitä ylöspäin.

Pienellä bassosäätimen käännöllä plussapuolelle voi tuoda ripauksen lisää täyteläisyyttä, ellei kaiuttimia saa sijoitettua ihan optimaalisesti.

Mikäli vahvistimessa sattuu olemaan perinteiset sävynsäätimet, voi pienellä bassosäätimen käännöllä plussapuolelle tuoda ripauksen lisää täyteläisyyttä, ellei kaiuttimia saa sijoitettua ihan optimaalisesti.

A’Diva SE tuo soundiin vähän lisää kuulautta keskialueelle, ripauksen täyteläistä uskottavuutta alakeskialueelle ja tipan lisää energiaa diskantille. Molempien mallien äänensävy on hyvin lähellä toisiaan ja erojen havainnointi onnistuu lähinnä niin, että voi nopeasti vaihtaa yhdestä kaiuttimesta toiseen. Molemmat kaiuttimet hyötyvät siitä, että vahvistin on soinniltaan hieman pehmeä ja täyteläinen.

Subwooferinkin sovittaminen sujuu nopeasti, katso kuvasta vinkit lähtökohdaksi. TR-3D soi riittävän napakasti ja toisto ulottuu subwooferin kompakti koko huomioiden huomattavan alas. Alabassoille on kytkimellä valittavana +3dB tai +6dB korostus, jos tila on suuri tai vuotaa matalimmat taajuudet seinistä läpi (lue: jos tila on puurakenteinen).

Hyvä lähtökohta Gallon oman TR-3D-subwooferin säädöille on jakotaajuus (crossover) kello 12:ssa ja voimakkuus (level) kello 9:ssä.

Tajunnan laajentuminen

Gallo Acousticsin Microt ja A’Divat toimivat myös ihan superisti kotiteatterikäytössä. TV-sarjoilla ja elokuvilla tilavaikutelma on yhtä aikaa sekä valtavan suuri että hyvin yhtenäinen. Kun kolme etukaiutinta ovat identtisiä, dialogi napsahtaa napakasti paikoilleen ja keskikaiutin huolehtii myös siitä, että etusektori pystyy välittämään stereokuvan syvyyssuunnan.

Gallo-teatteri on hyvä esimerkki siitä, ettei kotiteatterin tarvitse olla valtavilla laatikkokaiuttimilla kasattu. Kerrostaloteatteriin pienten pallojen äänenpainevarat ovat aivan riittävät, etenkin kun subwooferin jakotaajuutta nostaa AV-vahvistimesta vähän vakioasetusta ylemmäs. 120 – 200 hertsiä on hyvä alue kokeiluille. Mitä lujempaa aikoo soittaa, sitä korkeampaa jakotaajuutta kannattaa käyttää koska se auttaa pitämään pääkaiuttimien äänen puhtaana ja kaiuttimet ehjinä.

Kompaktit Gallon pallot sopivat mainiosti myös kotiteatteriin. Äänikuva on valtavan suuri ja ilmava, juuri elokuville sopiva elävää elämää suurempi.

Pienten kaiuttimien hieno puoli monikanavaisella materiaalilla on nimenomaan ilmavuus ja todellakin elämää suurempi tunnelma. Se sopii ihan nappiin elokuvien, TV-sarjojen ja pelien tunnelmaan. En usko, että valkoiset Micro SE:t valkoisessa katossa esimerkiksi Dolby Atmos -kattokanavien kaiuttimina tuottaisivat edes sisustuskriittiselle musiikin ja elokuvien ystävälle pahaa ähkyä, jos haluat rakentaa viimeisimmän standardin mukaisen teatterin 5.1-perusratkaisun sijaan. Kauniimpia ne ovat kuin monen nykykodin kattojen tusina ritilää.

Mukavan pyöreä ratkaisu

Pieni, pyöreä ja hauskan värinen kaiutin, joka vielä soi kunnolla. Musiikki soi iloisesti ja elävästi, elokuvat täyttävät huoneen ja vievät sinut audiovisuaaliselle matkalle, jossa tunnelma on koko ajan katossa.

Toki markkinoilta löytyy kaiuttimia, jotka soivat hifiharrastajan korviin paremmin kuin Gallo Acousticsin pallokaiuttimet, mutta pointti on, että Gallo-pallot soivat jo varsin hauskasti ja pesevät ulkoisella olemuksensa pirteydellä suurimman osan tarjontaa ihan 6-0. Minulle näiden kanssa subwoofer on selkeästi piilotettava elementti. Se tuo paljon hyvää ääneen, mutta ei visuaaliseen puoleen, joten pois näkyvistä vain. Suosittelen tosiaan sopivan napakasti soivan subwooferin lisäämistä pallojen seuraksi aina, Gallon oma TR-3D on yksi hyvä vaihtoehto.

AVRev kommentoi A’Diva SE:stä, että ”Musiikki leijuu vapaana ja voin kuvitella astuvani stagelle koskettamaan esittäjiä. Muodon, äänenlaadun ja käsittämättömän hintalaatusuhteensa ansiosta A’Diva SE on tyrmäävän hyvä.”

Gallot sopivat tosi hyvin monenlaisiin tilanteisiin. Katosta riippuva Droplet-pari voi tarjoilla taustamusiikkia yhtä hyvin olohuoneessa kuin ravintolasalissakin. Kaksi tai viisi Microa tai A’Divaa muodostavat yhdessä vahvistimen kanssa stereo- tai kotiteatterijärjestelmän. Jalustoilla seisovat pallot toimivat vähäeleisesti äänilähteinä yhtä hyvin galleriassa kuin makuuhuoneessa tai neuvottelutilassakin. Vai mihin muka pyöreän ystävällinen ja pieni, hyvin soiva kaiutin ei sopisi?

Lyhyesti: Palloissa on elävän avoin ääni ja subwoofer on mainio.

Hinnat

Gallo Acoustics Micro: 179 euroa kappale

Gallo Acoustics Micro SE: 229 euroa kappale

Gallo Acoustics A’Diva: 279 euroa kappale

Gallo Acoustics A’Diva SE: 329 euroa kappale

Gallo Acoustics Droplet Micro: 229 euroa kappale

Gallo Acoustics Droplet Micro SE: 279 euroa kappale

Gallo Acoustics Droplet A’Diva: 329 euroa kappale

Gallo Acoustics Droplet A’Diva SE: 379 euroa kappale

Gallo Acoustics TR-3D -subwoofer: 799 euroa

Erikoisvärit alkaen +60 euroa per kaiutin.

Maahantuoja: Concept Hifi Oy

Gallo Acoustics -jälleenmyyjäsi:

ideaali-iki.jpg
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap