fbpx
Testit

Epson EH-TW7200 -LCD-videoprojektori testissä

Epson EH-TW5200 -videoprojektorin testi osoitti, että tuhatlappusella saa hyvän kotitykin. Jos näin on, miksi maksaisin tykistä enemmän? Tutustuin Epsonin keskihintaiseen EH-TW7200-videoprojektoriin selvittääkseni saako sen ostaja rahoilleen vastinetta.

Malttamattomille totean heti, että mielestäni vastinetta rahoilleen saa. Vajaalla parilla tonnilla saa kotitykin, josta on vaikea löytää selkeitä puutteita. EH-TW7200 suoriutuu tasaisen vahvasti joka osa-alueella ja se sopii sekä olohuoneen yleistykiksi että kotiteatterihuoneen projektoriksi.

TW7200:n selkein ero edullisimpaan malliin on sen optiikassa, jossa on huomattava zoomialue ja laaja linssisiirto sekä pysty- että vaakasuunnassa. Lisäksi kookkaassa kotelossa on suuret puhaltimet ja ilmakanavat, joiden ansioista käyntiääni on edullisempaa mallia selvästi vaimeampi.

”Suuret puhaltimet ja ilmakanavat
tekevät tästä selvästi edullista
mallia vaimeamman.”

Suhtauduin kokeilussani tarkoituksella olohuonekäyttöpainotteisesti. Toki tykki on suorituskyvyltään niin hyvä, että sen ei tarvitse lainkaan ujostella kotiteatteritilan katossakaan.

Elävät kuvat

Epson EH-TW7200 tarjoaa loistavaa kuvaa heti ensikäynnistyksestä. Videoprojektorin kuvasäädöt ovat hyvin kohdallaan, eikä ostajan tarvitse välttämättä edes miettiä asiaa sen kummemmin. Käyttäjä saa valita neljästä kuvatilasta, joista Elokuva ja Luonnollinen takaavat parhaan tuloksen etenkin, jos huoneen saa pimennettyä. Luonnollinen-tila toistaa värimaailman mahdollisimman luonnollisesti. Ajoittain kaipasin kyseistä tilaa hieman enemmän elävyyttä kuvaan ja päädyin käyttämään Elokuva-tilaa. Se on sävyltään lämpimämpi ja värikylläisempi, mikä sopii monenlaiseen materiaaliin.

Sävyt toistuivat yllämainituissa kuvatiloissa hienosti, mutta parhaan tuloksen näillä kuvatiloilla saa pimennetyssä huoneessa. Lamppua tykki nimittäin polttaa alhaisemmalla teholla molemissa tiloissa. Kirkkautta riittää silti rutkasti, vaikka tilassa hieman taustavaloa olisikin. Suosittelen Elokuva- tai Luonnollinen-kuvatilaa elävistä kuvista nauttimiseen etenkin pimennetyssä huoneessa. Nämä kuvatilat ovat myös oiva pohja säädöille silloin, kun haetaan äärimmäistä toistotarkkuutta.

Jäätävää kirkkautta

Talviolympialaisia seinälle tykittäessäni totesin kirkkaamman Olohuone-kuvatilan oikein sopivaksi. Lätkämatsin jää näytti jäältä ja kirkkautta riitti puskemaan normaalin olohuonevalaistuksen läpi. Tykki poltti lamppua normaalitilassa, mikä toki nosti tuuletinmelua, mutta se ei taustalla häirinnyt.

Urheilulähetystä oli ilo seurata, sillä tykin kuva pysyi hyvin vauhdissa mukana ja toki fiiliksetkin olivat penkkiurheilijalla aivan eri luokkaa kuin television pientä ruutua tuijottaessa.
Nopeudesta puheen ollen, testasin projektoria myös pelikäytössä. Kunhan kuvaprosessoinnin vaihtaa nopeaan tilaan, kuvaviive pysyy hyvin aisoissa. Selkeimmin viiveen huomaa nopeatempoisissa ensimmäisen persoonan räiskinnöissä. Omien kokeilujeni perusteella Killzone rullasi varsin nautittavasti nopealla prosessoinnilla. Normaalissa tilassa, jossa kuvanlaatu on aavistuksen puhtaampi, viive on varsinkin räiskintöihin liian suuri.

Hanikat ja hurinat

Epson EH-TW7200 -projektorissa on myös harrastajien halajamia säätöjä. Kuvasäädöt ovat varsin kattavat ja omat säädöt voi tallentaa muistipaikkoihin. Toki säätöjen teko vaatii sopivaa lähdemateriaalia, hieman perehtyneisyyttä ja äärimmilleen vietynä myös mittalaitteita. Epsonin Super Resolution on varsin onnistunut terävöitystoiminto, joka toimi sekä elokuvilla että peleillä. Sitä vain ei kannata hilata aivan tappiin, jotta kuva ei muuttuisi keinotekoisen näköiseksi.

”Urheilulähetystä oli ilo seurata,
sillä tykin kuva pysyi hyvin
vauhdissa mukana.”

Projektorissa on myös automaattinen himmennin, jonka tarkoitus on parantaa tummien kohtauksien koettua kontrastia. Itse koin, ettei himmennintä tarvita ja jätin sen pois päältä osittain myös, koska pidin sen vaimeaa naksetta välillä häiritsevänä.

Puhallinmelu on Eco-tilassa varsin kohtuullinen, ja nousee kuuluviin vain aivan hiljaisimmissa kohtauksissa. Elokuva- ja Luonnollinen-kuvatiloissa tykki pyörittää tuuletinta Eco-tilassa.

Liitännät ja ohjaus

Epson EH-TW7200:n takapaneelissa on kaksi HDMI-tuloa, komponentivideotulo, VGA-liitin tietokonetta varten ja komposiittivideoliitäntä hätätapauksia varten. USB-liitäntä sen sijaan puuttuu. Se kielii siitä, että projektori on ajateltu pysyvämpään asennukseen.

Mukana toimitettava kaukosäädin on miehekkään kokoinen ja taustavalaistu.

Erona aivan edullisimpiin tykkeihin Epsonin kotelo on kookas ja laite painaakin selvästi enemmän. Suuri kotelo vaikuttaa toki sijoittamisen helppouteen, mutta toisaalta joustava optiikan säätö antaa paljon pelivaraa paikan suhteen.

Positiivinen tuttavuus

Epson EH-TW7200 jätti varsin positiivisen vaikutelman. En törmännyt projektorissa varsinaisiin puutteisiin ja kuvanlaatuun ja ominaisuuksiin nähden sen hintakin on kohtuullinen. Voin varauksetta sanoa, että tämän tuotteen ostaja ja rutkasti vastinetta sijoitukselleen. Tykki on kotonaan sekä pimentämättömässä olohuoneessa että pimennetyssä teatteritilassa ja suoriutuu molemmissa tapauksissa kiitettävästi.

Lyhyesti: Kelpo videoprojektori kaikenlaiseen käyttöön vailla varsinaisia puutteita.
Hinta: n. 2000 euroa
Valmistaja: Epson
Kirjoittaja

2 Comments

  1. Voiko lampun tilaa vaihtaa
    Voiko lampun tilaa vaihtaa riippumatta kuvatilasta? Esim. ECO-lamppu Olohuone-tilassa?

    • Sekä väritila (olohuone,
      Sekä väritila (olohuone, dynaaminen, luonnollinen jne.) että lampun kirkkaus ovat erilliset säädöt. Voit siis itse luoda ja tallentaa haluamasi asetukset muistipaikkaan. Varmistin tämän vielä käyttöohjeesta. Minulla ei tosin ole tykkiä enää käsillä, jotta voisin asian varmistaa.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap