fbpx
Testit

Epson EH-TW3200 -videotykki testissä

Maailma on jo nähnyt tekniikkaa joka jättää perinteisen 2D-kuvan historian kirjoihin. 3D-merkintä alkaa olla jo arkipäivää ja seuraava puheenaihe 4K lämpiää kovaa vauhtia. Miksi ihmeessä sitten ostaisin edelleen tykin, jonka kyljestä löytyy ainoastaan FullHD tarra?

Ensinnäkin, oletko ikinä katsonut oikeasti hyvää 3D-elokuvaa? Siis sellaista, jossa on hyvä juoni, hyvät suoritukset hyviltä näyttelijöiltä ja sekä kuva että ääni kohdallaan. Minä en. Siihen vielä lisäät kankeat 3D-Ray-Banit, niin johan on elokuvakokemus huipussaan.

Itse pidättäydyn perinteisessä 2D:ssä niin kauan kunnes edellä mainitut ongelmat on korjattu. Nyt käsillä oleva Epson TW-3200 on hinnoittelultaan edullisimmasta päästä, karvan päälle 1000 euroa. Tämä perinteinen 2D-tykki kykenee FullHD toistoon ja on varustettu kahdella HDMI-tulolla.

”Eri kanavissa ollaan,
jotta saadaan taas
raksittua ruudut
tehtävälistalla.”

Käytännön elämässä auttaa reilu 1800 lumenin valoteho, joka riittää kevyessä päivänvalossakin. Liikuteltava ja zoomattava linssi auttaa laitteen sijoittelussa huomattavasti. Manuaalisen zoomin kerroinluku on 2.1. Jos nämä numerot eivät sinulle sano mitään, ei se haittaa. Se voi olla jopa suotavaa. Käytännössä siis kuva on hyvä ja sijoitus helppoa.

Mustaa mustaa ja värikkäitä värejä

Vaikka nyt puhutaankin edullisemman pään tykistä, niin se ei kyllä kuvassa näy. Yön Ritari tarjoaa riittävän todenmukaista yömaisemaa. Musta siis on mustaa. Vauhdikkaissa toimintakohtauksissakin kuva pysyy hyvin mukana. Levyn vaihduttua uusimpaan Shrekkiin, värimaailma muuttui synkästä pirteään. Värit ovat eloisia ja kirkkaita, vähän kuin lasten sormivärimaalaukset.

Ei sovi myöskään unohtaa satunnaista pelaamista. Perheellisillä ja muuten vain kiireisillä ihmisillä aika on kiven alla ja silloin kun pelaamiseen löytyy aikaa niin fiilis isolla kuvalla on aivan eri. Forza 3 näyttää mahtavalta. Auringon paistaessa linssiin alkaa väkisinkin kaivamaan niitä oikeita Ray-Baneja silmille. FPS-peleissä, kuten Battlefield 3, maastossa rynkyn kanssa juokseminen tai tarkkuuskiväärin kanssa zoomaileminen pusikossa antavat ihan erilaista mielihyvää, kuin esimerkiksi telkkarin kanssa.

Linssinsiirron avulla tykin sijoittaminen on naurettavan helppoa.

Pelit ovatkin armollisempia kuvan suhteen kuin elokuvat, eikä niitä oikeastaan voi käyttää projektorivertailussa, mutta edellinen niille jotka miettivät tykin ostoa. Isompi on parempi. Aina. Ja kaikessa.

Joku ehkä tässä vaiheessa sanoisi: ’’800 lisäeurolla saisit tummempaa mustaa’’. Varmasti saisikin, ei TW3200 täydellinen ole, mutta mielestäni ero on sama kuin auttaisi Kreikkaa ostamalla pullon Ouzoa Alkosta. Ei se mieltä niin hirveästi lämmitä nykyisellä jo hyvällä tasolla.

Epson TW-3200 ei siis ole se markkinoiden paras tykki, mutta hintaluokassaan se edustaa todellista huippua. Rahalla saa tietenkin parempaa, mutta tämä pätee kaikkeen. Jos et välitä pilkunviilauksesta ja haluat nauttia elokuvasi hyvän kuvan kera, et tule pettymään.

Säätöjä kaiken tasoisille

Kuten jo alussa mainitsin, linssinsiirron avulla tykin sijoittaminen on naurettavan helppoa. Zoomauksella saa myös aikaiseksi ison kuvan, itselläni 2,5 metrin etäisyydeltä syntyi hieman vajaa 100-tuumainen kuva ja kipeät silmät. No, kaikkeen tottuu.

Oli myös ilo huomata, kuinka pienellä vaivalla sain hyvää kuvaa ulos projektorista. Epson tarjoaa valmiita kuvaprofiileja erilaisiin ympäristöihin. Itse olen turvautunut ainoastaan kahteen viidestä. Cinema myöhäisillan elokuvahetkiin ja Living Room valoisien hetkien pelisessioihin. Säätövaraa tietenkin on ja tarkkasilmäisin harrastaja niitä varmasti hyödyntääkin, mutta nämä valmiit profiilit ovat oikeasti jo hyviä sellaisenaan.

Kotelo on sama kuin muutamissa Epsonin kalliimmissa malleissa. Se ei ole kaikista tyylikkäin tai siroin, mutta harvoinhan tykkiä itseään ihastellaankaan. Painoakin on 7,5 kiloa. Melun taso riippuu hieman kuvan asetuksista, valmistajan mukaan 22-28 desibelin välillä. Itse en tätä lähtenyt mittaamaan, mutta omilla asetuksillani kuulin ainoastaan kevyttä huminaa silloin tällöin.

Ainoa natina tulee siitä kun pitää Auto Iris-toimintoa täysillä. Se lisää melua häiritsevälle tasolle, varsinkin nopeissa kohtauksissa, joissa mustan taso vaihtelee jatkuvasti. Tämänkin kyllä saa korjattua laittamalla nupit kaakkoon.

Vähän kuin laittaisi rahaa pankkiin

Epson TW-3200 on edelleen mielestäni hyvä sijoitus. Se mitä olen nähnyt, niin saman hintaluokan 3D-tykeillä ei päästä tämän tasoiseen 2D-kuvaan, merkkiin katsomatta.

Laite on helppokäyttöinen, kuva on hyvä ja se fiilis minkä laite tuottaa on aivan loistava. Ja vielä tähän hintaan. Lampunkin sanotaan kestävän noin 4 000 tuntia, takuu on 36kk, eikä uusi valonlähde maksa maltaita. Paremman hintalaatusuhteen projektoria on hyvin vaikeaa löytää kotiteatteriin. Ei voi muuta kuin suositella.

Lyhyesti: Edelleen erittäin pätevä projektori niille, jotka eivät innostu 3D:stä.
Hinta: Vähän yli 1 000 euroa
Kirjoittaja

1 Comment

  1. Riku Niemi

    Testipelinä toimi Forza 4, ei
    Testipelinä toimi Forza 4, ei Forza 3. Pahoitteluni virheestä, vaikka molemmat hyviä ovatkin.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap