fbpx
Testit

Emotiva BasX TA-100 -stereovahvistin testissä

Edullinen ja laadukas monitoimikone
emotiva-basx-ta-100-aloitus-9482b.jpg

Hyvät analogiset ja digitaaliset liitännät, ihan nappi käyttötuntuma ja mukaansa tempaavan rullaava soundi sopivilla kaiuttimilla. Emotiva iskee edulliseen hintaluokkaan lujaa.

Matalalinjainen Emotiva BasX TA-100 ei ehkä näytä designinsä puolesta Habitaren vakiokävijältä, tämän vuosineljänneksen tuoreimpien trendivivahteiden suunnannäyttäjältä. Sen pelkistetyn ulkokuoren alle piiloutuu kuitenkin kaikki, mitä musiikinnälkäinen kuluttaja tarvitsee: riittävän 50 watin tehon, nappiominaisuudet ja hintaan nähden tosi koukuttavan soundipuolen.

Emotiva teki vuosia pelkkää suoramyyntiä kuluttajille. Kasvaneen kotimaisen ja kansainvälisen kysynnän seurauksena valmistaja kuitenkin laajensi toimintaansa valitsemalla maahantuojia ja jälleenmyyjiä ympäri maailman. Edellisen Emotiva-testin, BasX S12 -subwooferin testin perusteella laajentuminen on kuluttajien vinkkelistä hyvä asia, sillä merkin tuotteet vaikuttavan tarjoavan hintaansa nähden hurjan hyvää suorituskykyä.

Emotivan tuotteet vaikuttavan tarjoavan hintaansa nähden hurjan hyvää suorituskykyä.

Kaikki oleellinen mukana

BasX TA-100 ei ole Emotivan halvin vahvistin, mutta silti malliston selkeimmin huomion kiinnittävä vaihtoehto kun etsitään kunnollista stereovahvistinta ilman tuhansien eurojen budjettia. Sen kanssa voi kuunnella mitä vain ohjelmalähdettä vaikka etulevyn hyvin pelkistetty ilme saattaakin hämätä olettamaan, että kyse on hankalan karsitusta kapineesta. Sisäänrakennettuna on radio ja liitännät kattavat tavallisten analogisten sisääntulojen lisäksi levysoitintulon, digitaalitulot koaksiaalisena, optisena ja USB:nä ja lisäksi on paikka Bluetooth-pulikalle, jos se on sinulle helpoin tapa siirtää puhelimessa tai tabletissa soiva musiikki vahvistimelle.

Antoliitäntöjäkin on hyvin. Kuulokeanto löytyy 3,5-millisenä etupaneelista ja linja-annot ovat erikseen sekä subwooferille että päätevahvistimelle tai aktiivikaiuttimille. Kaiutinterminaalit eivät ole kiiltävät ja hehkuvat vaan ulkoisesti peruslaatuiset. Ne ovat kuitenkin erittäin tukevat ja niihin saa kiinni riittävän paksun paljaan johdon, banaanit kuin haarukkaliittimetkin.

Levysoitin, kaksi linjatuloa ja tupla-annot riittävät pitkälle.
Levysoitin, kaksi linjatuloa ja tupla-annot riittävät pitkälle.

Kaukosäädin on pienimpiä luottokorttikokoisia kaukosäätimiä sen verran suurempi, että istuu käteen erittäin mukavasti. Painikkeiden tuntuma on ihan nappi ja kaikki toiminnot välittyvät vahvistimelle välittömästi.

Rullaavan raikas

Emotiva BasX TA-100:n selvin äänellinen luonteenpiirre on sen menevyys. TA-100 kuljettaa rytmiä ei ehkä parhaiden tuhansien eurojen highend-vahvistimien tarkkuudella, mutta innolla ja hyväntuulisella mukaansa tempaavuudella. Bassopäässä on tämän hintaluokan koneeksi kiitettävästi kontrollia, mutta oleellisempaa on, ettei kontrolli kurista elävyyttä ja tee äänestä steriilin ilotonta. BasX TA-100 pitää hymyn huulilla niin 20 Fingersin osoittelevalla Short Dick Man -jumputuksella, Herbie Hancockin paksuafroisella Doin’ It -funkilla kuin Queenin Headlong -kaahauksella.

Yksi oleellinen asia on kuitenkin huomioitava, jotta Emotiva BasX TA-100:n pohjautuva laitteisto pieksee musiikin innostavuudessa naapurin monen tonnin stereot. Kaiuttimet saavat olla diskanttitoistoltaan neutraalit, mutta eivät kirkasluonteiset. Paras seuralainen TA-100:lle on diskantiltaan aavistuksen rauhallinen ja bassoiltaan seinän vieressä hyvin toimiva kaiutin. Näin tuloksena on flat-earth-koulukunnan arvostamaa menevyyttä, innostavuutta ja musiikillisen puolen välittymistä hinnalla, jota kukaan ei usko todeksi. Se raskaan sarjan flättäri-elektroniikka kun tapaa maksaakin huomattavan raskaasti.

Tämä flat-earth-koulukunnaksi kutsuttu musiikin arvostaminen ääniteteknisten detaljien edelle ei kuitenkaan tarkoita, että ainoa sopiva musiikki olisi hakkaavaan biittiin pohjautuvaa ränttätänttää. Sellainen nyt vain alleviivaa TA-100:n vahvuuden, soundin hyväntuulisen rullaavuuden. Puoli vuosisataa vanhalla äänitteellä Billie Holiday nousee upean läsnäolevana I’m a Fool to Want You -sanoituksella todistamaan, että herkempi materiaali toimii sekin hienosti. Samoin Stravinskyn baletti Keijun suudelma herättää konserttisalin tunnelman tarkasti esille. Ei TA-100 ole laboratoriotyökalu stereokuvassa esiintyvien instrumenttien avaruuskoordinaattien selvittämiseen, mutta aivan riittävä välittämään sitäkin informaatiota silloin kun se on oleellista.

Jos haluat valtavaa basson voimaa tai ehdotonta neutraaliutta äänitetarkkailuun, TA-100 ei välttämättä ole ihan paras vaihtoehto. Hinta huomioiden vahvistin on kyllä niidenkin suhteen hyvä. Vaan kytkemällä edulliseen Emotivaan laadukkaat, seinän vieressä hyvin toimivat ja äänensävyltään rauhalliset kaiuttimet saadaan tulos, jota kukaan ei usko todeksi tällaisella hinnalla.

Digitaalisesti saat käytännössä minkä vain laitteen BasX TA-100:n kiinni.
Digitaalisesti saat käytännössä minkä vain laitteen BasX TA-100:n kiinni.

Laadukkaat lisäliitännät

Äskeisessä äänenlaatuarvioinnissa Emotiva BasX TA-100 oli kytkettynä hyvin kaunisääniseen Logitech Transporter -highend-verkkosoittimeen. Vaan miten kulkee musiikki kun siirrytään käyttämään TA-100:n omia DA-muuntimia? Kuinka hyvää äänenlaatua on odotettavissa kun ohjelmalähteen kytkee TA-100:n digitaaliliitäntöihin? George Bensonin So What -kappale soimaan ja leuka kopsahtaa lattialle verrattaessa TA-100:n ja highend-soittimen muuntimia.

Välillä kuulen ihan pienen täyteläisyyseron Transporterin eduksi, mutta ajoittain se häviää kokonaan. TA-100:n keskialueen kuulaus jää ripauksen Transporterista jälkeen, mutta jälleen ero on hyvin hyvin pieni. Kulkevuus pysyy Emotivan digitaaliliitäntöjä käytettäessä aivan mainiona, siinä suhteessa kallis streameri ei vedä kaulaa oikeastaan ollenkaan. Kolme digitaalituloa mahdollistavat esimerkiksi television, digiboksin tai puhtaan audiolaitteen kytkemisen TA-100:n niin, että niiden äänenlaadusta saadaan todennäköisesti oleellisesti enemmän irti kuin laitteiden omilla DA-muuntimilla.

Emotiva BasX TA-100:n kuulokeanto on ehkä vielä DA-muuntimia parempi. TA-100:ssa on kuulokkeita varten oma vahvistinaste ja AKG K-601 -kuulokkeilla kuunneltuna se on ääneltään hyvin kulkeva – tietysti – ja miellyttävän kuulas ja rasittamaton. Koska kuulokevahvistin pystyy tarjoamaan runsaasti virtaa, toimivat myös matalaimpedanssiset kuulokkeet TA-100:n kanssa hyvin. 33 ohmin kuormaankin saadaan 90 milliwattia eli lähes 20 desibeliä lisää suhteessa siihen yhdellä milliwatilla saatavaan äänenpaineeseen, jolla kuulokkeiden herkkyys ilmoitetaan.

Sitten vielä se levysoitinliitäntä eli RIAA-korjaimen laatu. Levylautaselle Blues Brothers Original Soundtrack Recording ja She Got The Katy. Tulos on TA-100:n hintaan suhteutettuna käsittämättömän hyvä. Toki maailmasta löytyy parempiakin RIAA-korjaimia kuin tämän edullisen stereovahvistimen sisäänrakennettu, mutta ostamalla muutaman satasen erillislaitteen, ei mitenkään itsestäänselvästi saa parempaa äänenlaatua levysoittimesta kuin TA-100:n sisäänrakennetulla RIAA:lla. Jos levysoittimesi on tuhannen euron hintaluokkaa tai halvempi, ei ulkoinen RIAA-korjain ole ihan äkkiä hankintalistalla.

Paraatipuoli on kiitettävän yksinkertainen ja pelkistetty.
Paraatipuoli on kiitettävän yksinkertainen ja pelkistetty.

Nappipaketti

Emotiva BasX TA-100 on absoluuttisella asteikolla mitattuna hyvä-ääninen ja hyvin toimiva stereovahvistin. Vastaavia on toki monella muullakin merkillä, mutta jotakuinkin samaa suorituskykyä tarjoavat kilpailijat maksavat pahimmillaan moninkertaisesti. Sitten se päivittäisessä yhteiselämässä hyvin oleellinen asia, yleinen tuntuma. Emotiva ei kompastele käyttömukavuudenkaan kanssa, kaikki painikkeet kuten myös kaukosäädin toimivat täsmällisesti ja selkeästi. Tämä on kohta, jossa jotkut jopa kymmenen kertaa kalliimmat vahvistimet aiheuttavat käyttäjälleen harmaita hiuksia.

BasX-sarja tuntuu olevan juuri sitä, mitä Emotiva-valmistaja lupaa. Hyvin edullisia laitteita, joiden suorituskyvyssä ei ole mitään mainitsemisen arvoisia puutteita. Toki markkinoilla on highendiä, joka herättää suurempia tunteita kuin tämä TA-100, mutta Volkkarin hinnalla ei nyt vain saa Bugattia.

Suuren maailman arvosteluissa TA-100:aa on kiitetty samalla tavalla hintaisekseen erinomaiseksi. Startribune.com:ssa kommentoitiin ”Emotiva osui nappiin joka kohdassa: laadussa, kyvyissä, suorituskyvyssä ja hintalaatusuhteessa”. Hometheaterhifi.com taas kiitteli, että ”Jos joku kysyisi ehdotusta ensimmäisiksi stereoiksi, Emotiva TA-100 ja Airmotiv B1 -kaiuttimet olisivat suosituslistani kärjessä. Samoin, jos olet hankkimassa kakkoslaitteistoa keskikokoiseen huoneeseen on vaikea osua parempaan”.

Kaiutinterminaalit eivät koreile, mutta ovat hyvin tukevat ja tekevät tiukan kontaktin.
Kaiutinterminaalit eivät koreile, mutta ovat hyvin tukevat ja tekevät tiukan kontaktin.

Noissa kummassakin vain ohitettiin se, että rytmisessä menevyydessä TA-100 on oikeilla kaiuttimilla kova peli – paljon kalliimpiinkin verrattuna. Se rytmipuolen toistuminen hyvin on kuitenkin on erittäin oleellinen asia kun musiikinkuuntelusta halutaan innostavaa.

Edit: Hinta päivitetty.

Lyhyesti: Hyvin varusteltu, täsmällisesti toimiva ja iloisen menevältä kuulostava stereovahvistin hyvin houkuttelevalla hintalapulla.
Hinta: 629 euroa
Maahantuoja: Concept Hifi

Emotiva-kauppiaasi:Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap