fbpx
Testit

Elac Debut F5- ja F6-lattiakaiuttimet testissä

Saksalaisen Elacin jenkkiläissuunnittelua edustava Debut-sarja on AudioVideo.fi:n ahkerimmille lukijoille jo tuttu. Niin runsaan kolmen sadan hintainen Debut B5 -jalustakaiutin kuin S10EQ- ja S12EQ-subwooferitkin ovat osoittaneet, että suunnittelija – Andrew Jones – on mies oikealla paikalla. Debut-sarjan tuotteet ovat tarjonneet todella paljon potkua pennille. Nykyrahayksiköstä huolimatta.

Vaan Debut-sarja on laaja. Jalustamallin ja subbarien lisäksi valikoimaan kuuluvat F5- ja F6-lattiakaiuttimet, joista jälkimmäinen liittyi mallistoon aivan äskettäin. Viimeistely on sama harjattua metallia muistuttava kalvopinta kuin aiemmin testatuissakin. Siisti, ihan makeakin, mutta ei pröystäilevä tai erityistä ”premium-fiilistä” tarjoava.

F5 on samaa kokoluokkaa kuin B5 eli pienellä suuntaimella varustetun diskantin seurassa on 5,25-tuumaisia bassokeskiäänisiä. B5-jalustamallissa niitä on vain yksi, mutta F5:ssa yhteensä kolme. Ylin hoitaa keskialueen ja kaksi alempaa potkivat alle sadan hertsin aluetta. Tästä on se hyöty, että keskialuetta toistavan elementin ei tarvitse yhtä aikaa hoitaa niitä kuulolle herkimpiä nyansseja ja lepattaa holtittomasti bassojen tahtiin.

”Isompi Debut F6 venyttää
toistoa myös alemmas.”

F6 on muuten samanlainen kuin F5, mutta pykälää isommilla 6,5-tuumaisilla bassokeskiäänillä. Kookkampi kotelo ja kookkaammat elementit lupaavat parempia kykyjä bassolla ja pikainen mittaus B5 vastaan F5 vastaan F6 osoitti juuri sen, että yli 500 hertsillä kaiuttimien erot ovat lähinnä herkkyys: F5 ja F6 ovat pari desibeliä herkempiä kuin B5. Basson alarajataajuus on F5:lla ja B5:lla suurinpiirtein sama, isompi Debut F6 sitten venyttää toistoa myös alemmas.

Debut F5, samankaltainen parempi

Vertailu kaiutinmallien välillä oli normaalia helpompaa koska Debut B5:t jäivät testin jälkeen toimitukseen. Niiden soundi on sen verran hyvä, että pistävät malliston isoveljet takuulla koetukselle. Menevää, innostavaa, rytmikästä ja riittävän tasapainoista. Ensimmäinen rykäisy George Bensonin Somewhere in the East -kappaleella pitää pienillä jalustakaiuttimillakin jalan kiitettävästi sykkeessä.

Vaihto F5-lattiamalliin on hyvä esimerkki siitä, miten taajuusvastekuvan katsomisella voi johtaa itsensä harhaan. B5:a ja F5:a voisi kuvitella hyvin samanlaisiksi jos käyttää vain silmiä mittalaitteiston ruudulla eikä korvia ollenkaan. F5 nimittäin kulkee selvästi kevytliikkeisemmin. Basso toistuu vaivattomammin ja napakammin, lisäksi keskialue soi kuulaampana ja selkeämpänä kuin B5-jalustamallissa.

Kevyempi rullaavuus ja puhtaampi keskialue tekevät Debut F5:sta B5:a syvemmälle musiikkiin ohjaavan kaiuttimen. Sitä on innostavampi kuunnella, se aidompi ja uskottavampi. Lisäksi kun antaa runsaasti hanaa, F5:n soundi pysyy tietysti paljon paremmin kasassa kuin pienen B5-jalustakaiuttimen. Toisin sanoen se sopii paremmin tilanteisiin, joissa muut eivät häiriinny vaikka joskus volume-nuppi kiertyisi aika pitkällekin myötäpäivään.

Debut F6, lisää auktoriteettia

Elac Debut F6 harppaa taas askeleen eteenpäin, siinä on selvästi isomman kaiuttimen auktoriteettia. Diskantti ja keskialue soivat oleellisesti puhtaammin kuin B5:ssä ja F5:ssä. Yksi suuri syy tähän on keskialue- ja diskanttielementtien nouseminen pikkumalleja korkeammalle, lattiaheijastus miedontuu. Toinen asia on se, että keskialuetta toistava elementti on vähän suurempi eli vähän enemmän suuntaava, kuuntelupaikalle kantautuu enemmän suoraa ääntä ja vähemmän huoneheijastuksia kuin pienemmillä sisaruksilla.

Vaikka keskialueella F5:lla ja F6:lla ei mittauksessa oleellista eroa olekaan, Debut F6 tuntuu myös soivan selvästi lujempaa samalla vahvistimen äänenvoimakkuusasetuksella. F6 alkaa hätyyttää ulottuvuudellaan (siis huoneessa, ei ulkomittauksissa) subbareita ja sen kyllä kuulee. Analog Pussyn Hanging Myself Comfortably paineistaa huonetta hyvin mukavasti. Pikainen laskutoimitus muistuttaa siitä, että kaiutinparin neljässä 6,5-tuumaisessa bassoelementissä on yhteispinta-alaa enemmän kuin yhdessä 12-tuumaisessa ja se alkaa tuntua.

En kokeillut, missä vaiheessa Elac Debut F6:n soundi alkaa mennä ruvelle, mutta todella pitkälle volumea sai kääntää ja bileet vain koko ajan paranivat. Rintalasta tutisi bassoiskujen tahtiin ja niin posket kuin lahkeetkin lepattivat iloisina.

Sekä Debut F5 että F6 yllyttävät antamaan hanaa. Jolloin molemmilla tulee vastaan yksi pieni sivuoire. Refleksiputket ovat aika pieniläpimittaiset ja vaikka ne ovatkin reilusti päistään pyöristettyjä, alabasso alkaa tuntua menevän tukkoon. Virtausääniä ei taaksepäin osoittavista putkista juuri kuule, mutta alabasson iskut latistuvat ennen kuin yläbasson potku hiipuu. Isompiläpimittaiset putket auttaisivat ja tuskin olisivat kaiuttimien hintaa tippaakaan nostaneet. Isompielementtisessä F6:ssa on samat putket kuin F5:ssa ja siinä piirre on vielä selvempi.

Se, mitä minä en Debut F6:n kanssa tekisi on sijoitus seinää vasten. B5 ja F5 toimivat sopivassa huoneessa lähellä seinääkin, mutta F6 käy turhan raskassointiseksi. Sen paras paikka on perinteisellä hifikaiuttimen paikalla, etäällä rajapinnoista. Silloin se mukavan tarkka stereokuvan piirtokin on parhaimmillaan.

Ketteryyttä ja uskottavuutta

Elac Debut F5 ja F6 ovat samanlaisia hintaluokkansa hittejä kuin Debut B5 -jalustakaiutin ja S10EQ- sekä S12EQ-subbarit. Debut F5 toki maksaa tuplasti sen, mitä Debut B5, mutta kyllä se tarjoaa selvästi lisää kuuntelunautintoa. Perusluonne B5:ssa ja F5:ssa on sama, mutta F5:ssä kaikki on vain paremmin. Ketteryyttä, kontrollia, läpikuultavuutta ja innostavuutta, niitä kaikkia lattiamalli tarjoaa enemmän kuin B5-jalustaversio. Toisaalta absoluuttisella asteikolla ajatellen diskantti voisi olla tipan puhtaampikin, sekin on B5-mallista tuttua.

Siirtyminen Debut F6:n on sitten erilainen askel. Vaikka perusluonne onkin samalla tavalla neutraali kuin vitosissa, kutonen näyttää ja kuulostaa paljon isommalta kaiuttimelta kuin ne. Yleinen erottelukyky, bassotoiston ulottuvuus ja auktoriteetti ylipäätään, pienemmillä versioilla ei vain ole jakoa F6:n rinnalla. Toisaalta, sitä ihan viimeistä F5:n kevytliikkeisyyttä siinä ei ole. Joudut siis oman makusi perusteella valitsemaan ketterän ja herkkäliikkeisen Elac Debut F5:n tai uskottavan järeän Debut F6:n.

Molemmat kuitenkin toimivat hyvänä esimerkkinä siitä, että vaikka pieni jalustakaiutin olisi kuinka tasapainoisesti soiva, sillä on rajansa. Kun säteilevää pinta-alaa lisätään, saadaan lisää kivaa.

Lyhyesti: Kaksi kovaa vaihtoehtoa. Samankaltainen perusluonne, mutta sen verran eroa, että mieti, mikä on sinulle soundissa tärkeintä.
Hinnat
Elac Debut F5: 759 euroa parilta
Elac Debut F6: 899 euroa parilta
Maahantuoja: Scanteknik

Elac-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap