fbpx
Testit

Elac BS 312 -jalustakaiuttimet testissä

Parikymmentä vuotta sitten Elac esitteli kaiutinmaailmaan erilaisen nuoren. Elac 305:ssa oli huomattavan syvä kotelo ja erittäin kompakti etulevy. Nelituumaisen bassokeskiäänen ja diskantin yhdistelmä tarjosi isonkin tilan täyteläisesti täyttävää ääntä ja huomattavan paljon hämmennystä.

”Alumiinirunkoinen kaiutin
perustelee hintansa.”

Saksalaismerkki otti varmasti laskelmoidun riskin repiessään uudessa BS 312:ssa rakenteesta kaiken irti. Kun näin pienen kaiuttimen, etulevy vain 21 x 12 senttiä, hintalappu nousee lähelle kahta tuhatta euroa, on puolustettavaa todella paljon. Alumiinirunkoinen kaiutin perustelee hintansa sekä äänenlaadullaan että ehdottoman viimeisen päälle tehdyillä yksityiskohdillaan. Tulos on hienoääninen koru.

Jalo metallituote

Vaikka jalometallien käyttö rajoittuukin kaiutinterminaalien kultaukseen, on BS 312 varsin raskasta hifiä. Yli seitsemän kiloa on ihan tyypillinen lukema sellaiselle kaiuttimelle, jossa bassokeskiääninen on 6,5-tuumainen ja kotelo raskasta MDF-levyä. Sen sijaan kevyellä alumiinikotelolla pienessä kaiuttimessa tuo luku tarkoittaa todella järeitä sisuskaluja.

Jos bassoelementin moottorin halkaisija olisi puoli senttiä suurempi, se ei enää mahtuisi asennusaukosta sisälle.

Edullisempien mallien muovirunkoisten kaiutinelementtien sijaan 312:ssa rungot ovat metallia. Onko sillä suoraa ja selvää äänenlaadullista etua? Vaikea sanoa, mutta bassoelementti tuntuu käsissä hurjalta. Yleensähän emme pura kaiuttimia, mutta nyt uteliaisuus vei voiton. Vain siellä, missä metallista on enemmän haittaa kuin hyötyä, jakosuotimen keloissa, ferriitti on pidetty poissa ja valittu kalliimmat ilmasydänkelat käyttöön.

Basso, vaikein pala purtavaksi

Pienen kaiuttimen vaikeimmat paikat ovat useimmiten ne, että tuleeko siitä ensinnäkään bassoa ja toiseksi, yrittääkö se liikaa. Molemmat kohdat hoituvat hyvin.

Ulottuvuutta bassopäässä on hyvin riittävästi. Toive subbarista ei tule mieleen käytännössä millään musiikkimateriaalilla. Basson taso on myös varsin sopiva, täyteläisyyttä riittää kaikilla äänitteillä, joissa sitä alunperinkin on. Keinotekoista bassokumpua ei kuulu eli mainosjumputusta ei irtoa ja hyvä niin.

Bassopäässä on kyllä aavistus pehmeyttä verrattuna kurinalaisimpiin kaiuttimiin, mutta ottaen BS 312:n koon huomioon se on vähintäänkin anteeksiannettavaa. Yleensä pehmeä bassopää hidastaa rytmin toistuvuutta, mutta nyt siitä ei ole tietoakaan. Analog Pussyn Trance N Roll kiitää tippaakaan hidastelematta. Et ole trancen ystävä? No, Herbie Hancockin tiukat Doin’ It, Hang Up Your Hang Ups ja Palm Grease kulkevat tarkasti sykkien ja vahvalla svengillä.

Elac BS 312 on etulevyynsä nähden poikkeuksellisen syvä.

Rennosti piirtävä

Billie Holiday nousee esille pehmeänä ja kevyen ilmavana. Kuten pienillä kaiuttimilla aina, stereokuva piirtyy ultratarkasti vain kun kuunteluetäisyys on ultralyhyt. Muutaman metrin päästä kuunneltuna hallitsevammaksi nousevat yleinen ilmavuus ja kuuntelun helppous.

Tämä ei tarkoita, etteikö läsnäolon tunne voisi olla hyvinkin vahva. Päinvastoin, laulaja on hyvin vahvasti läsnä levyltä toiselle.

Suuriläpimittainen refleksiputki ja tukevat liittimet. Ei kommervenkkejä.

Elacin tavallaan tavaramerkiksikin noussut kirkas diskanttipää on viime aikoina rauhoittunut. BS 312 ei ole yhtä rauhallinen kuin aikaisemmin testatut Black Editionit BS 243 ja FS 247. Enemmänkin sen äänensävyä voisi verrata tehtaan referenssiin, FS 509:n.

Diskanttitoistossa on helähdystä ja elävyyttä, mutta ei ylenpalttista kirkkautta tuomassa terävyyttä huonoilla äänitteillä. Kaiuttimen yleinen luonne on herkkä- ja kevytliikkeinen, sillä kuuntelee sujuvasti mitä vain musiikkilajia.

1 749 euron perustelu

Jos mielessäsi ainoa hintaan vaikuttava tekijä saa olla äänenlaatu niin Elac BS 312 ei pääse korkeimmalle palkintokorokkeelle. Siellä paistattelee päivää joku pingpongiassa tehty kookas lastulevykalikka yllään puuviilulta etäisesti näyttävä kontaktimuovinen tuulitakki.

Arvomaailmassasi on oltava ymmärrystä syvemmälle, jotta näkisit BS 312:n idean. Tarvitset estetiikan tajua nähdäksesi priiman viimeistelyn ajattoman selkeässä kompaktissa kotelossa. Tarvitset insinöörin sielun tietääksesi käytettyjen rakenneratkaisujen ja komponenttien kauneuden. Eikä pieni highendin ymmärrys ole sekään pahasta, sisäjohdotus kun on Van denHullia ja käyteyt komponentit muutenkin hyvin korkealuokkaisia.

Mikäli mielessäsi hintalaatusuhde tarkoittaa yleistä laatua, viimeistelyä, yksityiskohtiin paneutumista ja pitkäikäistä varmuutta äänenlaadun lisäksi niin hintalappu alkaa puolustaa paikkaansa varsin hyvin. Äänenlaatu kun on hyvä, mutta sen lisäksi tulee sitä paremmalle mielelle, mitä syvemmälle BS 312:n olemusta tutkii.

Klassikolle sopivasti värivaihtoehtoja on kaksi, musta ja valkoinen. Mikäli tämä riittää ja etsit mahdollisimman hyvää pienikokoista kaiutinta niin Elac BS 312 on ehdottomasti tutustumisen arvoinen vaihtoehto.

Lyhyesti: Tinkimättömästi tehty pienikokoinen kaiutin vaativalle.
Hinta:
Elac BS 312 -kaiuttimet: 1 749 euroa parilta
Elac LS70 -jalusta: 397 euroa parilta
Maahantuoja: Scanteknik

Elac-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap