fbpx
Testit

Elac BS 243 BE Black Edition -jalustakaiuttimet testissä

Elac BS 243 Black Edition on varsin mukavan kokoinen kaiutin. Ei niin pieni, että koko kuuluisi äänessä ikävinä rajoituksina, mutta kuitenkin vielä niin pieni, että sijoittamisen ei pitäisi olla mikään ongelma kenellekään. Kenellekään, joka aikoi hankkia hyvät kaiuttimet eikä vain mahdollisimman pieniä matopurkkeja.

”Kuuntelija kiedotaan
teoksen tunnelman
tiheän viitan sisälle.”

Elacin Black Edition -sarja on sekä äänellisesti että ilmeellisesti perusmalleja rauhallisempi. Mustassa kotelossa mustat elementit häviävät jo ilmankin mustia maskeja, perusmallissa on sitten selkeämmin insinöörin märkää päiväunta kun jokainen ruuvi on korostettu näkyväksi. Arvokkuus näkyy pakkausta myöten, pianomustat kaiuttimet toimitetaan pehmeisiin valkoisiin pyjamiin käärittyinä. Sitä en tiedä, ovatko valkoiset ”Black Editionit” sitten mustilla pyjamilla.

Sisäisiä BE-erikoisuuksia ovat Van den Hull -kaapelointi ja vakiota paremmat jakosuodinkomponentit. Ovatko ne muutaman lisäsatasen arvoisia on hyvin paljon makuasia. Mutta sekä perusmallia että Black Editionia kuunnelleena voin vakuuttaa, että BE:n äänellinen ero on ainakin niiden hintalapun lisäsatasten arvoinen.

Mukavan mukautuva

Passiivikaiuttimissa, normaaliin stereovahvistimeen liitettävissä kovaäänisissä, on harvoin säätöjä äänensävylle. Eri tilat ja sijoitukset kuitenkin kaikki vääntelevät lopullista ääntä mikä mihinkin suuntaan. BS 243 Black Editionin mukana tulevat sekä kaksiosaiset tulpat refleksiputkiin että vaimenninrengas diskantin ympärille. Ne mahdollistavat omaa korvaa miellyttävän toiston useammassakin erilaisessa huoneessa.

Kaiuttimien mukana tulee JET-diskantin ympärille kiinnittyvä huoparengas korkeiden äänien vaimentamiseen kovassa akustiikassa ja refleksiputket tulpat seinän viereen sijoittamista varten.

Refleksiputken voi halutessaan tulpata kokonaan. Se on järkevintä silloin kun kaiutin asetetaan ihan seinän kiinni ja bassopää hoidetaan subwooferilla – kotiteatterijärjestelmässä tai ihan subbarillisessa stereosystemissä. Tulos on erittäin tiukasti ja nopeasti iskevä yläbasso BS243:sta ja helppo sovitettavuus subwooferiin.

Vaihtoehtona on poistaa refleksiputken tulpan keskiosa ja laittaa vain ulompi rengas putkeen. Tällöin keskibassoille jää vähän enemmän energiaa ja sointi ilman subbaria pienessä tilassa napakan mehevä, mutta ei liian paksu.

JET-diskantin ympärille on pehmeä vaimennusrengas, joka vähentää diskanttielementin sivusäteilyä. Tällöin huoneen vaikutus korkeiden taajuuksien toistoon vähenee, tulos on tarkempi ja myös hieman vaimeampi diskanttitoisto. Taivaan lahja akustoimattoman lasipalatsin asukkaille.

Rauhallisen itsevarma

Musiikki soimaan. Billie Holidayssa ei ehkä ole sitä viimeistä läpikuultavuutta ja eloisuutta, mutta rentoa kuunneltavuutta, helppoa rauhallisuutta ja kaunista levollisuutta sitäkin enemmän. Black Edition ei räväytä kaiutinvalintatilanteessa tissivakoaan ensimmäisenä esille vaan haluaa, että kuuntelet hetken, mitä on sanottavana. Jos et kuuntele, omapahan on sitten menetyksesi.

Igor Stravinskyn Tulilinnun alku ei sekään avaa teräväpiirtokuvaa konserttisaliin vaan tuo esityksen enemmän intiiminä tarinana kuuntelijalle. Instrumentti instrumentilta tarjoilun sijaan kuuntelija kiedotaan teoksen tunnelman tiheän viitan sisälle.

Mutta miten sitten iskee, kun pitäisi ottaa puolitoista sataa lasiin? No iskee itse asiassa varsin mainiosti. Analog Pussyn 145 bpm Trance N Roll rullaa erinomaisesti. Terävin syke puuttuu, kukaan ei hakkaa biittiä rintalastaan pesismailalla. Siitä huolimatta huomaa päätyneensä tanssilattialle täyteen vauhtiin. BS 243 Black Edition on vain huomaamattasi temmannut sinut mukaan juuri siihen tunnelmaan, mitä levylle on taltioitu.

Jamiroquain Travelling Without Movinginkaan alussa ei auton nahkasisustuksen väriä pysty päättelemään soundista, mutta kulissivaihteiston loksahdukset kertovat selvää kieltä JayKayn autovalinnasta. Herbie Hancockilla Palm Grease (Thrust-levy) kulkee mainiolla groovella, selvästi sekin enemmän rullaavana kuin tiukasti sykkien saati sitten hakaten. Torvisektio nousee räväkkänä esille, mutta ei niin, että nikamia vihloisi. Myös muutaman vuoden tuoreempi Doin’ It nappaa hyvin taitavasti ja itsevarmasti otteeseensa.

Äänessä on miellyttävää levollisuutta ja pullistelemattomuutta. Elac BS 243 BE ei yritä nostaa jokaista detaljia pintaan, se ei painota jokaista asiaa erikseen vaan antaa musiikin virrata.

Helppo parisuhde

BS 243 Black Editionin luonne on kuin ihmisen, joka on sinut itsensä kanssa. Ei, joka paikka vartalossa ei ole täydelliseksi trimmattu ja hiuksiakin on vähemmän kuin teininä, mutta ei se ole oleellistakaan. Oleellista on rauhallinen tietoisuus siitä, että pystyy hoitamaan hommat. Ei pullisteleva ja leveilevä vaan rauhallisen itsetietoinen.

Mikäli viimeisen päälle erottelu ja äänitteiden nyansseihin pureutuminen on sinulle oleellista, on markkinoilla paljon parempiakin vaihtoehtoja kuin tämä kohtuukokoinen valkoisenakin saatava Black Edition. Vaan jos kaipaat rentoa nautintoa, kokonaisvaltaista ja helppoa musiikkielämystä niin BS 243 BE:n ohittaminen olankohtauksella on todella pöllö päätös.

Lyhyesti: Ääneltään ja ulkoasultaan levollinen ja pullistelematon, tasapainoisen itsevarma tekijä.
Hinta: 1 429 euroa parilta
Maahantuoja: Scanteknik

Elac-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap