fbpx
Testit

Duevel Planets kaiuttimet testissä

Anette ja Markus Duevelin luotsaama yritys on erikoistunut ympärisäteileviin kaiuttimiin. Ajatuksena on luoda tasaisesti säteilevä äänikenttä laajalle kuuntelualueelle. Vaikka idea ei ole uusi, tuo se raikkaan vaihtoehdon markkinat kuormittaneille perinteisille, enemmän tai vähemmän suuntaaville kaiuttimille. Planets on perheen pienin sekä hinnaltaan että mitoiltaan. Taannoin päivitetty malli on saanut muun muassa uuden, entistä paremman bassoelementin.

”Musiikin toistajana
innostava ja
hauska tuttavuus.”

Kuulaa ja kulmaa

Reilusti alle metrinen kotelo on viimeistelty hienosti. Selkeälinjainen, paasimainen muotokieli saa pienen pikantin myönnytyksen metallisista palloista, joista kaiuttimen mallinimikin tulee. Ylös suunnattuja elementtejä vastassa olevien kuulien tehtävä on levittää niihin kohdennettu ääni ympäri kuuntelutilaa. Näin saadaan aikaiseksi ilmavan avoin esitys, joka imitoi konsertissa kuultua äänimaisemaa. Voisin kuvitella, että muotokieli kelpaa myös vaativalle sisustajalle, sillä värejä on tarjolla lähes joka lähtöön.

Muilta osin kyseessä on melko tavanomainen kaksitiekaiutin, jossa ylä-ääniä toistaa torvikuormitteinen yhden tuuman diskantti ja matalia ääniä viiden tuuman refleksikuormitteinen elementti. Refleksiaukko huokailee kohti lattiaa. Tämän mahdollistavat kaiuttimessa kiinteästi olevat, noin neljän sentin korkuiset metallijalat. Kaiutinterminaali on sijoitettu hieman hankalasti pohjaan, toisaalta näin ne ovat aina poissa silmistä. Vakiokaapelini (Cardas Cross) haarukat eivät sopineet liittimiin. Sen sijaan paljas kaapeli ja banaaniliittimet kävivät ongelmitta.

Ylös suunnattuja elementtejä vastassa olevien kuulien tehtävä on levittää niihin kohdennettu ääni ympäri kuuntelutilaa.
Kolmas ulottuvuus

Hyvällä ympärisäteilevällä kaiuttimella on selvät vahvuutensa. Niihin voi lukea aineettoman ja suuren äänen, jossa musiikki koskettaa poikkeuksellisella tavalla. Kuulijan ei tarvitse istua keskipisteessä kokeakseen läsnäolon illuusiota. Esimerkiksi kuoro levittäytyy oikeissa mittasuhteissa, artistit asettuvat syvyysakselilla kohdilleen ja esiintyjien välissä on ilmaa ja ulotteikkuutta. Haasteena on sijoittaa kaiutin tilaan siten, että vahvuudet saadaan tasapainoisesti esiin.

Duevel Planets on lajissaan hyvä kaiutin. Se onnistuu luomaan uskottavan äänikentän, jossa ei ole suuria häiritseviä virheitä. Parhaan lopputuloksen sain, kun sijoitin kaiuttimet noin metrin rajapinnoista. Silloin ääneen ilmestyi sopivassa suhteessa ilmavuutta, kolmiulotteisuutta sekä kokoon nähden kohtuulliseesti auktoriteettia ja dynamiikkaa. Basso on kokoisekseen ponnekas ja oikeasävyinen. Mikäli tila on suuri, kannattaa kuitenkin suosiolla katsoa mallistosta järeämpiä vaihtoehtoja. Diskantti on puhdas ja avoin, nyanssin verran kirkaskin. Lauluäänien tasapainoisuus ja honotuksen puute viittaavat onnistuneeseen sovitukseen elementtien välillä. Hintaansa nähden suoritus on vallan mainio.

Veistoksellinen olemus kannustaa rinnalleen myös tyylikästä äänilähdettä. Maahantuoja tarjoilisi kattaukseen mieluusti Aura Note Premiereä. Maailmalla mainettakin saanut laite sisältää sekä vahvistimen, CD-soittimen että radion. Lisäksi siihen voi kytkeä USB –äänilähteen. No miksei, jos tarve ja tarjonta kohtaavat.

Duevel Planets -kaiuttimen luonne on sellainen, että huolellinen kuuntelu kotona on erittäin suositeltavaa. Mikäli musiikkimaku pursoilee laajalla otteella akustisten instrumenttien, minimaalisten miksausten ja vaikkapa barokin mestareiden rajapinnassa, saattavat auvo ja onni olla tämän maltillisen investoinnin takana. Raskain retostelu genressä kuin genressä hyötyy ainakin vähän suuremmasta kartiopinta-alasta. Musiikin toistajana innostava ja hauska tuttavuus.

Lyhyesti: Veistoksellisesti muotoiltu kaiutin, joka täyttää koko tilan äänellä tavanomaista kaiutinta vahvemmin.
Hinta: 1 220 euroa parilta (perusviimeistelyt) -> 2 072 euroa parilta (kromi)
Maahantuoja: Scanteknik Oy

Kirjoittaja

5 Comments

 1. Missäköhän näitä pääsisi
  Missäköhän näitä pääsisi kuulemaan?

  • Samu Saurama

   Oletko jo kysynyt
   Oletko jo kysynyt maahantuojalta, missä liikkeissä on demopareja?

 2. Olen nyt kuunnellut näitä
  Olen nyt kuunnellut näitä kaiuttimia kotonani muutaman päivän ja täytyy sanoa, että odotukset joustavasta kuuntelupaikasta ovat kyllä täyttyneet. Voi istua vaikka suoraan kaiuttimien välissä ja hyvin toimii. Varsinkin akustisella musiikilla tuntui alkuun, että ääni tulee ennemminkin jostain katonrajasta kuin suoraan kaiuttimista. Ihmeen matalia bassoääniä näistä myös lähtee, ovat kuitenkin luonnossa hämmästyttävän pienet pöntöt.

 3. Itseänikin kiinnostaisi
  Itseänikin kiinnostaisi ympärisäteilevä kaiutin niin ei tarvitsisi aina olla ihan sweet spotissa jos haluaa nautiskella. Ei vaan oikein tila anna myöden näille.

  • Samu Saurama

   Ympärisäteilevän kanssa tila
   Ympärisäteilevän kanssa tila on vähemmän kriittinen juttu. Vaikka näillekin toki on olemassa optimipaikka niin sijoittelu on varsin vapaata.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap