fbpx
Testit

Duevel Bella Luna Diamante -kaiuttimet testissä

Bella Luna on Duevelin toiseksi suurin malli. Se hyödyntää kauniisti sorvattua, ufomaista rakennetta äänen säteilyssä tasaisesti ympäristöön. Pikkuveli Planetsissa samaan tulokseen pyrittiin metallikuulilla. Tällaisella akustisella linssillä saavutetaan oikean konsertin kaltainen äänimaisema, jossa instrumentit soivat yhtenäisen ilmavasti, mutta kuitenkin riittävän tarkasti. Voi sanoa, että Duevelin filosofia on esimerkiksi suoraan säteilevien paneelikaiuttimien täydellinen vastakohta.

Teknisesti Kaunis kuu on hienostunut. Ylä-äänet toistetaan samaiseen sorvattuun linssirakenteeseen työstetyn torven kautta. Elementtien materiaaleina on muun muassa hiilikuitua, titaania, basson ripustuksissa tarkasti valittua kangasta ja niin edelleen. Jakosuodin on yksinkertainen, mutta koottu erittäin laadukkaista osista. Lopputuloksena on syntynyt kaksitiekaiutin, joka eroaa massasta. Jokaisen paikalla käyneen mielestä edukseen.

”Jalka vippasi ja
meno maistui, niin
vapaammalla jazzilla
kuin kevyemmän
musiikin kuurillakin.”

Säädöllä soimaan

Säätelin ja vääntelin kaiuttimen kanssa aikani. Aivan heti ei lopputulos vakuuttanut. Aluksi yläpää oli jopa häiritsevän kirkas ja basso ylilyövä ja muhkurainen. Kun sopiva sijoitus viimein löytyi, napsahtivat asiat melkoisen namukkaasti kohdilleen.

Kaiuttimen alaosassa kulmissa on nimittäin neljä bassoelementin refleksiaukkoa. Kotelon kääntäminen vaikuttaa suoraan bassotoiston määrään ja siten myös kuultuun laatuun. Mitä lähempänä aukot ovat seinää, sitä voimakkaammaksi alapään toistoa saa. Ja päinvastoin.
Haastavassa huoneessani oikea kohdistus edellytti riittävästi kärsivällisyyttä oikean sijoituksen löytämiseksi. Onneksi kaiuttimen koko (28 x 28 x 101 senttiä) ja massa (30 kg) ovat maltillisia.

Lisäksi kaiutinliittimien välissä on pieni kytkin, jolla kaiutinkuorman impedanssikäytöstä voidaan tasata. Joillakin pienitehoisilla putkivahvistimilla kytkin on maahantuojan mukaan poikaa. Omassa setissäni koin sen niistävän svengiä ja iskevyyttä, joten kuunteluiden perusteella jätin vivun off – asentoon.

Duevel Bella Luna Diamante hyödyntää kauniisti sorvattua, ufomaista rakennetta äänen säteilyssä tasaisesti ympäristöön.
Que Bella!

Kaiuttimien suurehko herkkyys ja sisäänajossa notkistunut mekaniikka tarjosivat todellista menoa ja meininkiä. Jalka vippasi ja meno maistui, niin vapaammalla jazzilla kuin kevyemmän musiikin kuurillakin. Torvien törähtäessä autenttisuus oli huipussaan. Pienetkin dynamiikan vaihtelut ilmenivät vaivatta. Pianon koskettimissa oli myös välitöntä iskuvoimaa. Mieleen tuli, että vauhti edellyttäisi jo turvavöitä.
Bassojen luonne oli hieman kaksijakoinen. On syytä muistuttaa, että se on osittain huoneen syytä. Vaikka napakkuutta ja reagointinopeutta ilmeni poikkeuksellisen mukavasti, jäi ulottuvuus kokoon nähden vajaaksi. Ei silti, moinen ei lopputulosta varsinaisesti himmentänyt.

Tila-asiat Bella Luna projisoi erityisen upeasti. Kerronta oli muutamaa kertaluokkaa Planetsia tarkempaa ja kontrolloidumpaa, mutta samalla iloista ja mukaansa tempaavan ilmavaa. Esimerkiksi vokalisti asettui stereokuvassa luontevasti myös korkeussuunnassa, edullisemman Planetsin salliessa suurpiirteisemmän shown. Sävypaletti asettui sekin sisäänajon myötä neutraaliksi ja erittäin selkeäksi.

Tylsästi sanottuna Diamante nosti jo mainioksi todetun Planetsin asettaman riman vielä korkeammalle. Tuomioksi tuli listattua muun muassa seuraavaa; ”erinomaisen nautittava, hauska, innostava. Vahvuuksissaan huippukaiutin, joka puutteineenkin saa monen kalliimman vaikuttamaan nukkavieruilta instrumenteilta.”

Rohkeaa tekstiä suoraan muistiinpanoista. Jopa siinä määrin, että allekirjoittanut päätyi sanojensa takeeksi ostamaan testikappaleet.

Lyhyesti: Erinomaisen nautittava, hauska ja innostava. Vahvuuksissaan huippukaiutin, joka puutteineenkin saa monen kalliimman vaikuttamaan nukkavieruilta instrumenteilta.
Hinta: 7 360 euroa pari
Maahantuoja: Scanteknik Oy
Kirjoittaja

4 Comments

 1. Kyllä se on vaarallista
  Kyllä se on vaarallista testailla tällaisia namuja, kun voi ostamaankin intoutua! 😀

  • Samu Saurama

   Minä olen testannut saman
   Minä olen testannut saman kaiuttimen muutama vuosi sitten. Mielen lujuus auttoi paljon vähemmän pitäytymään ostamisesta kuin lompakon keveys…

 2. Näin on – vaaransa kaikessa.
  Näin on – vaaransa kaikessa. Mutta ei kaikki testattu herätä välttämättä samaa omistamisen halua, vaikka hyvä tuote sarjassaan olisikin. Joskus käy näin 🙂

 3. Tästäkin kerrostaloasunnosta
  Tästäkin kerrostaloasunnosta kyseiset kaiuttimet löytyvät ja ihan joka päivä on kiva kuunnella =) Toki näistä saisi varmasti vieläkin enemmän irti paremmissa olosuhteissa,mutta itse olen erittäin tyytyväinen. Duevelin omat optio tassut toivat varsinkin bassopuolelle huomattavan parannuksen,kokeilin myös muita ratkaisuita mutta vasta ns firman tuote todella toimi =)

Share via
Copy link
Powered by Social Snap