fbpx
Testit

Densen Cast Amp -streamaava stereovahvistin testissä

Tanskalainen design on aina puhuttava aihe. Tanskalaisen Densenin designistä juteltavaa ei riitä määrättömän pitkälle, se kun on äärimmäisen pelkistettyä. Mutta mielipiteitä varmasti löytyy suuntaan ja toiseen, se on aina hyvä asia.

Nyt heti alussa on syytä mainita, että Densen listaa verkkosivuillaan Cast Ampin heidän päätevahvistinvalikoimaansa. Se ei siis ole integroitu stereovahvistin, johon saa kiinni levarin ja kasettidekin ja videot ja sen sun tän. Eikä siinä ole basso- ja diskanttisäätimiä tai mitään muitakaan vipstaakeja. Itse asiassa etulevyn ainoa harjatusta metallista poikkeava kohta on tasan keskellä paistava pieni punainen virran merkkivalo. Kaukosäädintäkään ei tule mukana.

Google pelastajaksi

Suuri osa meistä laittaa tabletista tai puhelimesta jonkun musiikkipalvelun streamaamaan eli suoratoistamaan haluamaamme musiikkia. Se nyt vain on se nykyajan tapa soittaa musiikkia. Highend-firmat ovat helisemässä kun ne haluaisivat, että käytämme heidän valmistamiaan streamereita ja vempeleitä, mutta pienten firmojen on vaikea pysyä tahdissa mitä tulee uusiin musiikkipalveluihin ja viimeisimpiin ohjelmistopäivityksiin.

Densen on siksi valinnut ihan erilaisen tien. Cast Amp on päätevahvistin, jossa on DA-muunnin, mutta siihen DA-muuntimeen on tarkoitus kytkeä Google Chromecast Audio, muutaman kympin hintainen langaton WLAN-vastaanotin. Musiikkipalveluissa näkyy sitten Chromecast-logo, jota painamalla samassa langattomassa verkossa oleva puhelin tai tabletti siirtää soivan musiikin häviöttömästi Chromecastille.

Chromecastissa on antoliitäntänä yksi 3,5-millinen plugi, mutta samoin kuin Apple Airport Expressissä, sen 3,5-millisen stereoplugin pohjalla on myös optisen digitaalisignaalin lähetin. Tarkoitus on siis, että Chromecast Audio toimii vain digitaalisignaalin vastaanottimena ja sitten signaali siirretään paljon Chromecastin DA-muunninta paremmalle Densenin muuntimelle. Cast Ampin mukana tulevat optinen signaalijohto ja suojattu virtajohto Chromecastille, mutta ei itse Chromecast Audiota. Se suojattu virtajohto ihan hyvä asia, muutenhan Cast Ampin varsin kovatasoinen virtalähde Chromecastia varten menisi hukkaan.

Chromecast minulla on jo käytössä joten Cast Ampin käyttöönotto kesti vain minuutteja. Suurin osa siitäkin ajasta meni Cast Ampin hämmästelyyn: ”eikö tässä tosiaan ole edes kaukosäädintä, volume-nappuloita tai mitään muuta”. Mutta ei, ei siinä ole. Ja se toimiikin juuri siksi superselkeästi.Totuus ja vain totuus

Soundillisesti Densen Cast Amp on lyhyesti sanottuna erinomainen. Se on neutraali, kevytliikkeisen herkästi kulkeva ja hyvin läpikuultava. Jos kaipaat selkeästi johonkin suuntaan puoltavaa luonnetta, ihanan romanttista, superjykevää tai mitä vain muuta, Cast Amp ei sitä tarjoa. Tai itse asiassa toki tarjoaa – kytkemällä siihen haluamasi luonteiset kaiuttimet. Mutta itse vahvistin ei ole soundillisesti mihinkään suuntaan vinksallaan.

George Bensonin Beyond the Blue Horizon -albumilta lipesi raita toisensa perään vain siksi, että ne soivat niin vaivattoman sulavasti. Nyt tosin menin käyttämään sanaa sulava, joka saatetaan tulkita myös rytmisesti sykkivän vastakohdaksi. Ja sitä Densen ei ole. Rytmiä ei hakata alleviivattuna otsaan, mutta se toistuu kyllä hyvin selkeästi ja täsmällisesti. Jos hidastetaan, hidastus kuuluu ja jos kiihdytetään seuraavalle pätkälle, kiihdytys kuuluu.

Cast Amp on mainio tapa saada selville se, millaiset kaiuttimesi todellisuudessa ovat. Kun vahvistin vain toimii eleettömästi ja antaa musiikin virrata, kaikki kaiuttimien ominaispiirteet ovat ne, jotka jäävät esille. Puhdas neutraalius on hyve, joka antaa niin esityksen piirteiden nousta selkeinä esille. AC/DC:n vanha Dirty Deeds Done Dirt Cheap toistuu lähes eriskummallisen selkeänä, biisiä ei sävytetä paksuilla värikynillä ”varmasti rockiksi”. Sen sijaan artikulaation pienet nyanssitkin saavat sen soimaan poikkeuksellisen aitona ja tuovat bändin jätkien piirteet vahvoina esille.

Ja toisaalta Tidalista löytyvä BBC National Orchestra of Walesin esitys Stravinskyn Tulilintu-baletista avautuu juuri niin piinaavan hienosti kuin vain Tulilintu voi. Tämän hyvin dynaamisen esityksen kanssa tosin tuntui, että Cast Ampin normal-äänenvoimakkuusasento ei ihan riittänyt epäherkillä kaiuttimilla siihen äänenvoimakkuuteen, mitä olisin toivonut. Asia korjaantuu kääntämällä nuppi siellä vahvistimen takana siihen party-asentoon. Sitten kyllä lahkeet lepattavat Walesilaisen orkesterin tahtiin. Kun tehoa on 60 wattia per kanava kahdeksaan ohmiin ja tuplat neljään, Cast Ampin kanssa on kyllä hyvä miettiä, mitkä kaiuttimet siihen kytkee. Jos on tarve suuremmille äänenpaineille, kannattaa valita mahdollisimman herkät kaiuttimet. 95dB herkkyyksinen pömpeli soi Cast Ampilla yhtä lujaa kuin 85 dB herkkyyksinen soisi 600 watilla.

Yksinkertainen on kaunista

Osa hifimyyjistä kauhistelee, että ”kun se nykynuoriso kuuntelee kaiken vain puhelimestaan”. No niin kuuntelee koska sen kanssa käyttöliittymä kaikkiin musiikkipalveluihin on ehdottomasti paras. Joten antaa puhelimen olla se käyttöliittymä ja sitten vain hoidetaan Densenin tapaan äänenlaatu kuntoon riippumatta siitä, mistä palvelusta se musiikki soi.


Liitännät ovat yksinkertaiset koska Cast Amp on periaatteessa päätevahvistin pienellä lisäjujulla.

Cast Amp on erinomaisen mainio tapa saada todella yksinkertainen ja erittäin korkeatasoinen laitteisto. Hinta ei toki ole se marketin tarjousläjään kuuluva, mutta hyvästä laadusta nyt vain pitää maksaa. Cast Amp on vielä ulkoisesti sellainen, että sen voi yhtä hyvin jättää ainokaisena pelkistettynä harkkona highend-hengessä esille tai sitten piilottaa sopivasti (kunhan pitää huolta, että ilma kiertää riittävästi vahvistimen ympärillä).

Jos haluat laadukkaasti monta eri ohjelmalähdettä kiinni, Cast Ampissa on – kuten päätevahvistimessa kuuluukin – yksi RCA-sisääntulo. Valitse sopiva etuvahvistin (harmi kun Densenillä ei ole puolilevyistä etusta Cast Ampin seuraksi) ja kytke muut ohjelmalähteet siihen. Jos taas et tarvitse montaa muuta ohjelmalähdettä, sinun ei tarvitse maksaa valmiuksista niihin. Densen Cast Amp hoitaa tyypillisen nykyaikaisen musiikinkuuntelijan tarpeet ja erinomaisella äänenlaadulla.

Lyhyesti: Äärimmäisen pelkistettyä ja selkeän hyvin toimivaa highendiä.
Hinta: 2 990 euroa
Maahantuoja: Scanteknik

Densen-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap