fbpx
Testit

Cambridge Audio Azur 752BD -Blu-ray-DVD-CD-soitin testissä, osa 1

Alkuperäinen lähtökohta koko tälle testille oli oma tarve. Halusin kotiteatteriini hyvän Blu-ray-soittimen, joka osaa nostaa tekstityksen 2.40:1-valkokankaalla näkyville. Jos englannin kanssa ei ongelmia kamalasti olekaan niin ranskantaitoni rajoittuu suurinpiirtein yhteen sanaan. Elvishiä en osaa sitäkään vähää, klingonista puhumattakaan. Todellinen tarve tekstityksen näkemiselle on siis olemassa, mutta 2:40-kuvalla tykki piirtää ne tyypillisesti juuri mattamustalla sametilla verhoillun valkokankaan kehyksen päälle.

”Azur 752BD osaa
jotakuinkin ihan kaiken.”

Toisaalta, klassisen musiikin toimittajallamme Jukka Isopurolla oli myös tarve ja paljon kovemmat vaatimukset. Hän halusi yhden riittävän hyvälaatuisen soittimen, joka toistaa kaikki mahdolliset ääntä sisältävät levyt Blu-ray mukaanlukien. Arcam DV139 -moninormikone oli asettanut riman korkealle äänenlaadun suhteen ja sopivaa järjellisen hintaista peliä ei vielä ollut osunut eteen.

Joka pojan unelma

Jos toimivuus ja laatu ovat tärkeitä, Cambridge Audio on tehnyt soittimen sinulle. Hyvin pitkälti juuri sinun tarpeistasi riippumatta. Azur 752BD osaa nimittäin jotakuinkin ihan kaiken.

Mikäli haluat tietää ihan jokaisen soittimen osaaman yksityiskohdan, pääset helpoimmalla lataamalla käyttöohjeen valmistajan sivuilta www.cambridgeaudio.com. Lyhyesti sanottuna 752BD on AV-esivahvistin, joka osaa toistaa äänen ja kuvan kaikilta mahdollisilta hopeakiekoilta.

Blu-ray-toisto on itsestäänselvyys, samoin 3D-kuvankin ymmärtäminen. Lisäksi 752BD soittaa CD-levyt, hämmentävän hyvin muuten, DVD-levyt ja sekä SACD- että DVD-Audio levyt.

Digitaalifiltterille on kolme vaihtoehtoa, sillä voi hienosäätää ääntä makunsa mukaan.

Kun nykyään puhutaan moninormisoittimesta kuuluu siihen myös kyky toistaa sisältöä verkosta. 752BD pyörittääkin sujuvasti myös verkkolevyllä olevan materiaalin, toimiston ja kodin serverit löytyivät samantien. Toivottavasti kaiken verkkotoiston ohjaamiseen tulee jossain vaiheessa Cambridge Audion oma sovellus, sillä kun olisi huomattavan paljon peruskaukosäädintä helpompaa hoitaa suuren mediakirjaston hallinta.

Toisaalta, Youtube-tilin aktivointi soittimelle menee soittimen ohjeiden mukaan erittäin sujuvasti ja sen jälkeen omalle tilille tallennetut soittolistat ovat käytössä. Lisäksi 752 antaa parituskoodin ja hyvin selkeän ohjeen, miten älypuhelimesta tulee Youtube-ohjain. Ylimääräistä sovellusta ei siis sille tarvita. Youtube-videoon tulee vain symboli, jolla video ohjataankin soittimen näytettäväksi.

”Iso pointti on se,
että antotasoksi voidaan
valita kiinteä tai säädettävä.”

USB-liitäntöjä on kolme ja tavallisia digisisääntuloja sekä optinen että koaksiaalinen. Etulevyssä on vielä MHL eli Mobile High-Definition Link.

Iso pointti on se, että antotasoksi voidaan valita kiinteä tai säädettävä. Säädettävyys muuttaa 752BD:n pelkästä soittimesta esivahvistimeksi. Toisin sanoen siihen voidaan kytkeä päätevahvistin suoraan tai jopa tehdä koko kotiteatteri 752BD:llä, aktiivikaiuttimilla ja näytöllä.

Pärjää vertailussa AV-vahvistimelle

Päällepäin 752BD:n voi kuvitella olevan yksinkertainen soitin, mutta sisältä löytyvät aivan samat säädöt ja asetukset kuin hyvästä AV-vahvistimestakin. Ja muutama oikein miellyttävä lisuke.

HDMI-antoja on kaksi ja kummallekin saa tehdä omat kuvasäädöt. Kummallekin HDMI:lle on kolme muistipaikka eri säädöille. Tarjolla on myös DVD 24p -muunnos, jolloin DVD:lle tallennetuista leffoista saadaan aidoin mahdollinen tunnelma toistamalla ne oikealla 24 kuvaa sekunnissa -nopeudella. Minulle erityisen oleellista oli se tekstityksen paikan siirto pystysuunnassa, jotta saan ne 2.40:1-valkokankaalla näkyville.

Kaukosäätimen mukana tulee tukeva teline ja näppäimet ovat pimeää leffahuonetta silmälläpitäen valaistut.

Kaiuttimille on etäisyys- ja äänenvoimakkuussäädöt, samoin kuin tietysti kunnollinen bassonohjaus subwooferille. Jakotaajuus on säädettävissä tihein pykälin välillä 40 – 250 hertsiä eli säätövara riittää varmasti kaikkein järeimmistä seteistä miniatyyrisatelliiteille.

Kahdella silmällä…

Katselin 752BD:llä testipätkiä niin Blu-ray- kuin DVD-levyiltäkin. Ihan ensimmäiseksi pitää sanoa, että soitin on Blu-ray-soittimeksi ripeä. En istunut leffahuoneessani sekuntikellon kanssa enkä ole tehnyt sekuntikellollisia vertailutestejä soitinpinojen kanssa muutenkaan. Mutta yleistuntuma on se, että turhaa tahmaamista ei ole. On PS3 joissain kohdissa sujuvampi, mutta 752BD:n kanssa ei kertaakaan tullut tunne ahdistavasta tökkimisestä.

Sysipimeässä leffahuoneessa muistaa taas, kuinka mukava valaistu kaukosäädin on. Olkkarissa 752BD:n kaukosäädin on musta pulikka, mutta pienellä painalluksella yläkulmasta näppäimet syttyvät hohtamaan. Oleellisimpien näppäinten sijainti päätyy kyllä selkäytimeenkin varsin lyhyellä käytöllä. Ainoa harmittava puoli säätimessä on se, että jokainen painallus tuntuu menävän aavistuksen viiveellä perille.

Ei 752BD keskiverto-DVD:stä hyvää Blu-rayta taio, mutta saa nekin näyttämään aivan katsottavilta. Austin Powers Goldmemberin kuva vaihtelee ihan käypäisestä oikein hyvään. Toisaalta hyvin tehty Wall-E näyttää oikein mukavalta koko ajan. Satunnaisia sahalaitoja pystyy bongaamaan, mutta niin aina.

Joissain tapauksissa se on Dolby Digital -ääniraidan tietty suoraviivaisuus ja kipakkuus (verrattuna Dolby Digital True HD ja DTS Master Audio -raitoihin) kovilla äänenvoimakkuuksilla, joka paljastaa kyseessä olevan vain DVD eikä Blu-ray.

Mukana seuraa WiFi-adapteri, jos langallista verkkoa ei ole 752BD:n vieressä tarjolla.

Kun katsoo 2m leveää 2.40:1-kuvaa 2,5m päästä niin on selvää, että DVD:ltä skaalatulla ja Blu-rayn aidolla Full HD -kuvalla on eroa. Tällä katselukulmalla Full HD häviää ihan selvästii 4K-kuvalle, olosuhteet ovat siis DVD:n resoluutiolle varsin äärimmäiset. Parhaat DVD:t, kuten Super Speedway, saisivat kyllä satunnaisen vierailijan oikealla kohtauksella miettimään pitkään, eikö kyse olekaan Blu-ray-kuvasta. Sen sijaan kohtaukset, jossa on hyvin paljon pientä yksityiskohtaa, esimerkiksi metsä miljoonine puunlehtineen, paljastavat DVD:n erottelukyvyn armotta. Yhtä kaikki, 752BD kaivaa DVD:ltä oleellisen hyvin esille ja esittää sen varsin hyvin.

Televisio yhdellä seinällä ja sohva vastakkaisella on se tyypillisempi tilanne, tai edes nelisen metriä katseluetäisyyttä pari metriä leveään kuvaan. Silloin 752BD uskottelee naapureillesi sujuvasti, että hyvät DVD-kiekot olisivat aitoa HD-tavaraa.

Kuten tiedämme, Youtuben materiaalin laatu vaihtelee erittäin paljon, mutta kyllä ne muhjuisemmatkin näyttävät aivan siedettäviltä kunhan aihe on riittävän kiinnostava. Minulla auttoi se kun katsoin testipätkinä paljolti Truck Trial -videoita. HD-versiot taas näyttävät oikein loistavilta, niitä voi käyttää vaativammassakin tilanteessa hyvänä materiaalina. Soittimen ainoa ongelma oli juuri Youtuben kanssa. En keksinyt, miten sieltä pääsee peruuttamaan takaisin päävalikkoon.

Kaikki tarpeelliset antoliitännät ja hyvin myös ottoja. 752BD toimii monipuolisena keskuksena eikä välttämättä kaipaa AV-vahvistinta ollenkaan seurakseen.

Blu-ray-toistosta ei ole kamalasti sanottavaa. BR-kuva menee prosessoimattomana soittimelta projektorille joten eipä siellä kummoisempia erojakaan synny.

…ja neljällä korvalla

Poikkeuksellisesti testilaite oli sekä toimituksessa että muutaman viikon Jukka Isopurolla. Johtuen Jukan hurjasta kuuntelukokemuksesta pidän omat kommenttini lyhyinä ja annan Jukan kertoa omat kokemuksensa niin kaksi- kuin monikanavaisestakin toistosta.

Toimituksen kuunteluhuoneessa 752BD-moninormisoitin toimi CD-soittimena soitellen juuri niitä levy-yksilöitä, joilta olen ripannut musiikin serverille verkkosoittimia varten. Varsin vertailukelpoista siis. Vertailukohtana toimi normaaliin tapaan 2 000 euron hintainen Logitech Transporter -verkkosoitin. Loputkin työkalut ovat tuttuja, MM-Audio MiniPre -etuvahvistin, MaxiMono-päätevahvistimet ja Aurelia Graphica -kaiuttimet.

”752BD soi vertailulaitetta kuivemmin,
mutta myös tarkemmin ja selkeämmin.”

Yleissoinniltaan moninormisoitin on verkkosoitinta kuivempi, mutta myös tarkempi ja selkeämpi. Transporterin täyteläisyys korvautuu kurinalaisella dynaamisuudella. Ensiajatuksella se voisi tarkoittaa epämiellyttävää, kuivan analyyttista esitystä, mutta ei se sitä ole. Erilainen lähestyminen vain. Transporterin ääni soljuvampi siinä missä 752BD kulkee selkeämmin sykkien.

Tästä erottuukin yksi kohta, jossa 752BD vetää selvää kaulaa Transporteriin – bassopään iskevyys. Vertailuverkkosoitin tuntuu pehmeältä kuin putkivahvistin, moninormilevypyöritin iskee selvästi napakammin. Ulottuvuudessa kumpikaan ei kouraise voimalla aivan alimmille bassoille. Soittimet keskittyvät enemmän basson yleiseen svengiin, eri hengessä molemmat, kuin pohjattomaan rutistukseen.

MHL eli Mobile High-Definition Link on tarkoitettu mobiililaitteista kuvan ja äänen streamaamista varten.

Pakko sanoa, mutta 752BD saa kyllä helpommin jalan lähtemään musiikin tahtiin kuin Transporter.

Toinen ero on Cambridge Audion kyky tuoda äänitteen kerroksellisuus vertailulaitetta selkeämpänä esille. Transporter kutoo täyteläisen pehmeän äänimaton siinä missä 752BD-moninormisoitin paljastaa tarkemmin, mistä kaikista osasista tämä äänimatto syntyy. Tältä osin paremmuus on lähinnä makuasia, Transporterin helposti kuunneltava vai 752BD:n hieman erottelevampi, mutta kuivakkaampi versio.

Digitaalisuotimelle on kolme vaihtoehtoa ja sillä saa vielä hienosäädettyä soundia oman maun mukaan. Soittimen perusluonteeseen se ei kuitenkaan vaikuta. Kokonaisuutena Cambridge Audio 752BD kuulostaa hintaisekseen oikein hyvältä. Ei tällä hintalapulla voi hirveän paljon parempaa CD-soitinta löytää – erilaiselta kuulostavan tietysti kyllä. Paitsi hei, tämähän ei ollut CD-soitin vaan Blu-ray-soitin!

Klikkaa tästä lukemaan Jukka Isopuron 752BD-tarina Kuiskutteleva paholainen ja übermoninormisoitin

Kyllä kiitos, mielellään kiitos!

Kokonaisuutena Cambridge Audio Azur 752BD on varsin täydellinen laite. Sen kuvan- ja äänenlaadusta ei ylipäätään löydy juuri huomautettavaa ja kun ottaa hinnan huomioon niin tekisi mieli antaa kouluasteikolla arvosanaksi 12,5. Soitin on myös miellyttävä käyttää ja katsoa. Kaikki toiminnot ovat selkeitä ja kohtalaisen ripeitä. Lisäplussaa tulee ulkoasusta. Soitin tuntuu tukevalta ja on hyvin viimeistelty olematta kuitenkaan hankalan kookas. Minua soittimen mustuus ei haittaa, päinvastoin. Jukka kuitenkin koki, että hämärässä tilassa hopeinen olisi ollut selkeämmin käytettävä. Mutta sittehän se paistaisi ärsyttävästi pimeässä leffahuoneessa kuvan kanssa kilpaa!

Testin lopputulos oli molempia testaajia tyydyttävä – kummatkin löysivät juuri sen, mitä tarvitsivat. Minun kohdallani avoimeksi jäi oikeastaan vain yksi kysymys, pitäisikö toimitukseenkin hankkia 752BD laadukkaaksi yleiskoneeksi kaikille digitaalilevyille.

Edit. Alunperin väitin, että 752BD tukisi BT100-Bluetooth-vastaanotinta. Ajatus oli väärä, BT100 ei toimi 752:ssa.

Lyhyesti: Kaiken hyvin osaava moninormisoitin, joka toimii esivahvistintoimintonsa ansiosta koko laitteiston keskuksena.
Hinta: 1 249 euroa
Maahantuoja: Highend Studio Finland
Kirjoittaja

5 Comments

  1. Mielenkiintoinen laite. Eikö
    Mielenkiintoinen laite. Eikö verkkotoiston ohjaaminen pitäisi onnistua millä tahansa UPnP-yhteensopivalla sovelluksella, eli valmistajan omaa sovellusta ei tarvita? Kokeilitko verkkotoiston sujuvuutta FLAC 24/192 -tiedostoilla?

    Artikkelin alusta kohdasta ”Halusin kotiteatteriini (LINKKI) hyvän…” on muuten tainnut unohtua se mainittu linkki.

    • Samu Saurama

      Moi.
      Moi.

      Pitäisi ostaa kasa hyvää musiikkia Studio Masterina, en siis kokeillut hires-versioita, vain CD-rippejä (ja itse asiassa ALACeja pääosin).

      Hyvä huomio tuo linkkimininta alussa, jäi laittamatta paikoilleen. Kiitos.

  2. Moro,
    Moro,

    Satuitteko kokeilemaan, osaako soitin ohjata analogisia monikanava-antoja käytettäessä LFE-kanavan pääkaiuttimiin? Ilmeisesti tällöin pitäisi asettaa asetusvalikossa pääkanavat asentoon ”Large” ja subbari asentoon ”Off”.

    Käyttöohjeessa on todettu vain ympäripyöreästi, että kanavien ohjaus tehdään, mikäli se on mahdollista.

    • Samu Saurama

      Moi.
      Moi.

      Tuo jäi kyllä kokeilematta. Mainitsemasi tilanne oli ongelma DVD-soittimien bassonohjauksessa, mutta ei juuri koskaan AV-vahvistimissa. Ottaen huomioon 752:n laadukkuuden ja järkevyyden muuten, olettaisin sen tekevän asian oikein eli subwoofer off ja main large -asetukset ohjaisivat LFE:n pääkanaville.

      Nopeimmin saat varmistuksen asiaan kysymällä maahantuojalta, Highend Studio Finland Oy:stä.

      • Moro,
        Moro,

        OK. Ainakaan Oppo BDP-83 ei valmistajan mukaan tuota osaa, vaikka ainakin jotkut Oppon myöhemmät mallit kylläkin. Näissä tuntuu olevan valmistaja- ja jopa mallikohtaisia eroja (ihme kyllä).

        No, kysäisen asiaa suoraan valmistajalta.

        Kiitokset muuten hienosta sivustosta!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap