fbpx
Testit

Cambridge Audio 751BD moninormisoitin testissä

Normaalikodin normaalitilanne: tunnetuissa ja satunnaisissa varastoissa on kaikkia mahdollisia levyformaatteja. CD-, DVD- levyjä, MP3- ja muita puristettuja, joitain vahingossa hankittuja DVD-Audiolevyjä ja kasvava pino Blu-ray-kiekkoja. Niistä suurin osa elokuvia, mutta uteliaisuussyistä myös pari äänitallennetta.

Siksi soittimia on joka lähtöön. Kuuntelu- tai katseluinto saattaa sammua siihen kun tarvittava ohjain on eniten häviksissä. Ja Blu-ray-soitin toimii hitaammin kuin teleoperaattorin palvelunumero.

”Cambridge Audion soitin
vetää kaulaa Oppoon,
koska sen ääniosastolla
käytetään kaikkiaan viittä
audiofiilien arvostamaa
Wolfson WM8740
-DA-muunninta”

Sitten naapurin viisas kertoo, että on niitä sellaisiakin soittimia, jotka soittavat mitä vaan, oravannahoista Blu-ray-levyihin. 3D-toisto onnistuu. Ja ovat nopeita.

Mitä jos putsaisi pöydän ja hankkisi sellaisen?

Erinomaiset lähtökohdat

Cambridge Audion azur 751BD soittaa melkein mitä vaan: CD:n ohella sille käyvät Blu-ray-, DVD-, SACD-, DVD-A-, AVCHD- ja HDCD-tallenteet. Vain oravannahat jäivät kokeilematta.

751BD on uusimman sukupolven laite. Siinä missä varhaisemmat soittimet lähettivät monikanavaäänen vain analogisena, Cambridge Audio 751BD osaa toistaa monikanavaäänen digitaalisena HDMI-liitäntöjen kautta. Äänisignaalin laatu todennäköisesti säilyy parempana, koska sitä ei muutella edestakaisin digitaalisesta analogiseksi ja päinvastoin. Tarvittaessa äänen saa ulos myös analogisesti, joko 7.1 –monikanavaisena tai stereona.

e-Sata, USB, tupla-HDMI:t ja verkkoliitäntä ovat tätä päivää, 7.1-analogiannot ja kullatut liittimet ajattomuutta.

Äänen tai kuvan saa ulos myös taka- tai etuseinän USB-liitäntöjen tai takana olevan e-Sata kovalevyliitännän kautta.

Azur 751BD on läheistä sukua maailmalla suurta mainetta nauttivalle Oppo BDP-95EU:lle. Se pohjautuu pitkälle samaan koneistoon ja tekniikkaan, mutta joiltain osin panee paremmaksi.

Vanhemman AV-vahvistimen omistajan elämää helpottavat soittimen kaksi HDMI-antoa. Jos talossa on 3D-televisio, mutta vahvistin vielä päivittämättä, niin ei hätää. Monikanavaääni vedetään toisella HDMI-johdolla vahvistimelle ja sieltä kaiuttimille. Toisesta liitännästä viedään 3D-kuva suoraan televisiolle tai projektorille.

Sisäinen hi-tech laatuluokkaa

Kuten Oppossa, soittimen kuva- ja äänitekniikka ovat huipputasoa. Marvellin QDEO skaalain ja Mediatekin prosessori huolehtivat huipputason kuvanlaadusta. Monikanavaisen äänenlaadun takeena on Analog Devices ADSP-21261 32 bit SHARC digitaaliprosessori, joka pyörittää 24 bitin 192 kHZ upsampling -tekniikkaa kaikilla 10 kanavalla.

Blu-ray-elokuvien täydennysosia varten soittimessa on verkkoyhteys, sekä normaalin RJ-45 kaapelin kautta tai mukana toimitettavan langattoman verkon sovittimen avulla. Soitin osaa kuulostella onko tarjolla ohjelmistopäivityksiä ja löytäessään sellaisen kysyy että sopisiko päivitys.

Äänentoistoa voi hienosäätää kokeilemalla kolmen erityyppisen digitaalisuotimen vaikutusta.

Äänentoistoa voi hienosäätää kokeilemalla kolmen erityyppisen digitaalisuotimen vaikutusta. Valinnan pystyy tekemään etupaneelista. Käyttöohjeessa luonnehditaan suotimien toimintaa ja vaikutuksia, mutta ei asetuta minkään vaihtoehdon taakse. Valinta jätetään fiksusti käyttäjälle.

Cambridge Audion soitin vetää kuitenkin kaulaa Oppoon, koska sen ääniosastolla käytetään kaikkiaan viittä audiofiilien arvostamaa Wolfson WM8740 DA-muunninta. Kuiskitaan, että niitä Oppokin olisi himoinnut, mutta lupaa ei hellinnyt.

Ja 751BD:llä on yksi lisäetu puolellaan. Koska siinä ei ole tuuletinta, niin se on käytössä lähes äänetön. Mitä nyt levymekanismi pitää pientä kohinaa, joka ei kauas kuulu.

Käytettävyys, ääni ja kuva kunnossa

Soitin on riittävän nopea. Aikaisempien sukupolvien Bluray –soittimia vaivannut pitkä käynnistysaika ja tahmea toiminnot ovat muisto vain. Azur 751BD käynnistyy ja toimii riittävän rivakasti.

Kauko-ohjain on kohtalaisen kätevä. Tärkeimmät toiminnot löytyvät peukalokopelolla ja käskyt menevät perille kerralla. Ja se osaa komentaa lähes kaikkia Cambridge audion kotiteatterilaitteita. Tosin vähän aikaisemmin kokeilussa olleen Oppon BPD-95:n ohjaimen näppäinten koot on osattu rytmittää paremmin käyttötarkoituksen mukaan ja niissä on vielä parempi tuntuma.

Kokeilin USB-liitäntään kytketylle muistitikulle talletettujen tiedostojen toistoa. Kyllähän sen sai onnistumaan, mutta nopeus ja käyttömukavuus eivät ole samaa tasoa kuin levyillä.

Äänenlaadussa ei ole moittimista. Ehkä kovimman luokan erilliset CD-soittimet pystyvät kaksikanavaäänessä parempaan, mutta yhden ratkaisun soittimeksi Azur 751BD:ssä on kelpo ääni.

Samoin kuvantoisto on kunnossa. Blu-ray-levyt toistuivat terävinä ja häiriöttöminä. Varsinkin HDMI 1 -liitännän kautta lähtevää kuvasignaalia pystytään korjailemaan monipuolisesti, HDMI 2 -liitännässä on perusvaihtoehdot. Ohjeessa neuvotaan selkeäsanaisesti käyttämään korjauksia maltillisesti ja jättämään ääriasetukset vain todella heikkolaatuiselle kuvalle.

Tämä on kätevä ja toimiva soitin. Laatua on enemmän kuin muutaman vuoden takaisissa eliittilaitteissa ja käytettävyys kohdallaan. Valmis tapaus, helppo suositella.

Lyhyesti: Erittäin hyvälaatuinen lähes kaikki ääni- ja kuvaformaatit toistava soitin.
Hinta: 1 099 euroa
Maahantuoja: Highend Studio Finland Oy

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap