fbpx
Testit

Bowers Wilkins 805 Diamond Maserati Edition -jalustakaiuttimet testissä

B&W:n 805, maineikkaan ja läpi maailman kiitellyn 800-sarjan pienin, on 4 500 euron hintalapullaan arvokas jalustakaiutin. Moni on kuitenkin sitä mieltä, että äänenlaatu huomioiden hinta on täysin kohdallaan. Ok, sehän selviää kuuntelemalla. Vaan mitä lisää saadaan kun edessä onkin Maserati Edition?

Bowers & Wilkins 805 Maserati Edition poikkeaa ulkoisesti normaalista 805:sta. Pinta on samaa puuviilua ja nahkaa, mitä Maseratin omistajat voivat ihailla omassa autossaan. Tukevan jalustan pohjalevyssä komeilevat Maserati-teksti ja merkin atrainlogo.

”Näitä ei ikinä tule
näkymään monessa kodissa.”

Näitä kaiuttimia on myyty Suomeen yksi pari, toinen on Sound And Cinemassa esillä ja varaus kolmanteen on vielä olemassa. Näitä ei siis ikinä tule näkymään monessa kodissa.

Sivujuoni veti puoleensa

Painelin Sound And Cinemaan alunperin tekemään juttua 600S2-kaiutinsarjasta, mutta hieman sivussakin nämä kaunokaiset vetivät huomion puoleensa välittömästi. Kyljet, niin kaiuttimissa kuin jalustoissakin, ovat linnunsilmäpintaista puuviilua. Viilua peittää kiiltävä lakkakerros, joka näyttää paksulta kuin lasi. Ja tuntuu sormien alla täydellisen sileältä.

Olemme toki tottuneita siihen, että pingpongiasta tulee halvalla kaiuttimia, joissa on kiiltävä ja siisti pinta. Ensinäkemältä 805 Maserati Edition vain erottuu niistä radikaalisti elegantimpana ja koskemalla tasapainoisen kaarevaa pintaa tunne vain vahvistuu.

Diskanttikalotin takaa lähtee vaimennettu ja supistuva putki, joka vaimentaa kalotin takasäteilyn kokonaan.

Pääliosa ja etulevy ovat pehmeän nahan peitossa ja jalustan alumiiniosat eivät ole spraymaalin paksuisia vaan huomattavan järeitä. Tulos onkin se, että kokonaisuus on hyvin vakaa. 805 ei kuitenkaan yritä esittää mitään umpilohkaretta peruskalliosta, enemmänkin se on viimeisen päälle laadukasta hitechiä.

Perusrakenne on täysin sama kuin 805 Diamond -kaiuttimissa. Diskantti istuu kaiuttimen pinnalla olevan nahan päällä. Vaikka kyse ei olekaan paksusta akustolevystä on nahka kuitenkin pehmeämpi kuin vakion 805 Diamondin kotelon kova yläpinta. Se vaikuttaa aavistuksen diskantin puhtauteen.

Pienokainen pursuaa hitechiä

B&W on jo pitkään keskittynyt yksityiskohtiin tavattomalla tarkkuudella. Äärimmäisen jäykkä synteettistä timanttia oleva diskanttielementin kalotti on vain jäävuoren huippu. Diskanttielementin takana olevan Nautilus-putken tehtävänä on poistaa kalotin takasäteily kokonaan, mitään heijastuksia diskanttikammion takaseinästä ei siis varmasti tule. Bassokeskiäänisen kartio ei tietenkään ole peruspahvia vaan esimerkiksi luodinkestävistä liiveistä tuttua kevlaria.

Kotelo on MDF-levyä, ei sen eksoottisempaa materiaalia. Tosin mistään kenkälaatikkomuotoilusta ei ole kyse. Kyljet ovat kaarevat ja yläpinta sekä kaareva että kalteva. Silmältä piilossa on kuitenkin se oleellisin eli Matrix-kennorakenne. Tiheät ristikkäistuet jäykistävät kotelon niin, että MDF:stä tuskin tätä jäykempää ja kuolleempaa astiaa saa tehtyä.

Golf-pallon pinnasta tutuilla nysyröillä karhennettu refleksiputken suuri pyöristys on toki tuttua B&W:tä sekin. Tuo nystyröity pyöristys mahdollistaa kuusi desibeliä enemmän puhdasta ääntä putkesta verrattuna suoraan putkenpätkään. Jos kuusi desibeliä tuntuu ajatuksena ensin pieneltä niin muista, että se tarkoittaa tehon nelinkertaistumista.

Ilkeä vertailu edullisempiin

Kun kerran juuri olin kuunnellut hintaisekseen parhaimmillaan aivan loistavaa 600S2-sarjaa niin oli selvää, että siihen tuli myös verrattua 805:n äänenlaatua.

Transientit iskevät selvästi tiukemmin kuin 600-sarjassa parhaimmillaankin, Herbie Hancockin syke on vahva ja skarppi. Bassopää murahtaa kontrolloidusti ja ulottuvuutta on musiikinkuunteluun aivan riittävän hyvin vaikka 800-sarjan lattiamalliset isoveljet sitä vielä enemmän tietysti tarjoavatkin. Bassopään selkein piirre on sen yhdistelmä nopeutta ja kevyesti rintalastassa tuntuvaa slämmiä.

Heti alussa huomaa, että tasapaino on hyvä, läpikuultavuus ja erottelevuus korkealla tasolla, mutta kaiuttimen luonne on kuitenkin aavistuksen mukavuuspainotteinen. Tarkoitus ei ole raadella kuuntelijaa epämiellyttävillä äänitteillä vaan tasapainoilla erottelun ja nautinnon hienonhienolla rajalla.

Katie Meluan Shy Boy soi täyteläisen pehmeästi, luonteensa mukaisesti. Artikulaatio on vain huomattavasti selkeämpää kuin 600S2-sarjan kaiuttimilla. No, rahalla saa ja…

”Tarkoitus ei ole raadella kuuntelijaa
epämiellyttävillä äänitteillä vaan
tasapainoilla erottelun ja
nautinnon hienonhienolla rajalla.”

Stereokuva piirtyy hyvänä ottaen huomioon, että 805 on kuitenkin kompakti kaiutin ja kuunteluetäisyyttä oli jo jonkin verran. Jos näistä haluaa todellisen 3D-teräväpiirron niin tila hahmottuu äärettömän tarkasti kun kuunteluetäisyyttä lyhentää reippaasti. Pikakokeilulla vain 70 senttiä kaiuttimeen ei tuntunut aiheuttavan vielä mitään sivuoireita keskiäänisen ja diskantin saumattoman summatumisen suhteen.

Hifistynyttä rullaavuutta

George Benson ja So What rullaa tahdikkaan selkeästi ja kuuntelija voi helposti vaihtaa itsensä joko äänitteeseen detaljeihin uppoavaan tai taaksepäin nojaavaan ja rennosti nautiskelevaan olotilaan. Jalka tahtoo kyllä elää So Whatin tahtiin kummassakin tapauksessa.

Black Hawk Down -soundtrackin Hungerin alku on hienon kuulas ja yhtä aikaa painostava. Bassoilla on kompaktin kokoiseksi kaiuttimeksi paljon voimaa ja kiitettävän hyvin myös kontrollia silloinkin kun äänite tekee kaikkensa heiluttaakseen bassokartion irti ripustuksistaan. Hyppäys seuraavaan raitaan ja Barra Barran Rachid Taha hyppää hyvin elävänä muutaman metrin päähän minusta.

Kaiutinterminaalit ovat vähintäänkin riittävät.

Huolimatta kaiuttimen kohtuullisesta koosta se yllyttää avaamaan hanaa oikein kunnolla. Toki kaiuttimen rajat on mahdollista löytää, mutta mikäli samassa rakennuksessa on naapureita tai muita ihmisiä niin heidän rajansa löytyvät varmasti ennen 805:n kykyjä. Antamalla kunnolla hanaa 805 Maserati Edition täyttää tilan tiukasti sykkivällä musiikilla, josta ei auktoriteettia puutu.

Mutta miksi se maksaa tuplasti?

Maserati Edition on aina kokonaisuus jalustoineen, perus 805 Diamonille on tarjolla oma jalka, mutta se ei kuulu hintaan. Eli ok, hintaero ei käytännössä ole aivan kaksinkertainen. Voiko eroa perustella?

Maseratilla ei ajeta sen nopeampia kierrosaikoja kuin selvästi halvemmalla saksalaisella. Normaali 805 maksaa 4 500 euroa parilta ja Maserati Edition on samaa tekniikkaa, mutta kaksinkertaisella hinnalla. Vaan vaihtaisitko italialaisesi johonkin Golfiin, jonka nollasta sataan arvo on sama? Et, et niin. Golfeja on joka kulmassa, Maserateja ei.

Meille, joilla ei ole Maseratiin varaa, on onneksi se normaali 805 Diamond, joka soi yhtä hienosti. Tai ainakin lähes yhtä hienosti, sen kotelossa kun ei ole pehmeää nahkaa diskantin ympärillä.

Lyhyesti: Poikkeuksellisen näyttävästi viimeistelty jalustakaiutin, jonka äänenlaatu tasapainottelee erottelevuuden ja nautinnollisuuden rajalla.
Hinta: 9 000 euroa parilta
Maahantuoja: BW Group Finland
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap