fbpx
Testit

Aura Note Premier -yhdistelmälaite testissä

Teknisiin laitteisiin on aina ainakin kaksi lähestymistapaa. Yksi on puhdas suorituskyky ja toinen on kokonaisvaltainen tunne. Sellaiset autot kuin Jaguar MKII, Citroën SM tai vaikka Aston Martin DB5 ovat äärimmäisen tyylikkäitä ja jokainen niiden kanssa vietetty hetki saa omistajan tuntemaan itsensä arvokkaaksi ja erityiseksi. Ne kaikki häviävät suorituskyvyssä, suoralla tai mutkissa mitattuna, uudelle diesel-sedanille. Se vääntävä, kiihtyvä ja mutkiin takertuva diesel-sedan voi vain tuntua kovin valjulta ja muoviselta verrattuna koneisiin, joissa on mukana myös tunnetta ja tyyliä.

”Premieressä on hirvittävän
vahva tunnelataus,
joka saa niin omistajan
kuin vieraatkin
ihailemaan sitä.”

Aivan samalla tavalla hifitarvettaan voi lähestyä kahdelta kantilta. Superhyvä häiriöetäisyys, järkyttävästi tehoa, ultratasaiseksi huonekorjauksella hiottu taajuusvaste tai sitten normaalikäyttöön riittävä suorituskyky ja roppakaupalla hyvää fiilistä.

Aura Note Premier -yhdistelmälaite eroaa mainitusta klassikkoautoista siinä suhteessa, että se on varmatoiminen ja selkeä. Se ei jätä kesken levyn, se ei temppuile kuun asennon tai auringonpilkkujen määrän mukaan eikä se vie omistajaansa vararikkoon. Silti siinä on hirvittävän vahva tunnelataus, joka saa niin omistajan kuin vieraatkin ihailemaan sitä. Mieti, montako tuttavaasi olisi vilpittömän innoissaan saman hintaisesta päätevahvistimesta…

Design-laitteen kanssa on aivan väärin ajatella järjellä, mitä se tarjoaa hintansa eteen. Mutta kun niin tekee, Aura Note Premier saa yhden sulan hattuunsa lisää. Jos 2 500 euron hintalappu jaetaan osiin niin kyseessä on vahvistimen, CD-soittimen, DA-muuntimen ja radion – hyvä-äänisten sellaisten vieläpä – yhdistelmä, joka ei olekaan neljä mustaa peltilaatikkoa päällekäin. Sillä noin 600 eurolla pala ei mitenkään itsestäänselvästi saa parempaa äänenlaatua, mitä Premier niputtaa yhteen tyylikkääseen kuoreen.

Paksu lasinen levyluukku ja levyklamppi tekevät soiton aloittamisesta samankaltaisen rituaalin kuin älppärien pyörittämisestä.
Hyvin hiplattava

Yhdistelmälaitteen kasvopuoli poimii designiä useammaltakin vuosikymmeneltä, onnistuneesti. Se on yhtä aikaa klassinen, moderni ja ajaton. Pehmeän punaisena hohtava näyttö ei pyöritä flash-animaatioita vaan tuo minulle mieleen ukkini laskukoneet, joilla oli mahtavaa leikkiä pienenä. Pyöreät metallipainikkeet naksahtavat painettaessa miellyttävän mekaanisesti ja kiillotetun rosterin ja mattamustan jäähdytysrivan yhdistelmä on juuri oikeassa tasapainossa.

Parasta on kuitenkin levyluukku. Rämisevän muovikelkan sijaan Aura Note Premier on CD-levyjen kanssa päältäladattava. Ensin tuhti lasiluukku liu’utetaan sivuun, levy asetetaan paikalleen ja magneettikiinnitteinen metalliklamppi sen päälle. Se lasi on kunnollista rautapitoista ja päädystä katsottuna tutun kauniinvihertävää eikä mitään trendioptiwhitea. Tämän jälkeen luukku takaisin kiinni ja soitto voi alkaa. Prosessissa on jotain samaa rituaalinomaisuutta kuin älppärin laittamisessa soimaan, se valmistaa aivan toisella tavalla musiikin kuunteluun kuin älypuhelimen soittolistan ropaaminen.

Ei sillä, iKoneelle on aitovalkoinen (iTovalkoinen?) johto mukana ja Premierin kyljessä on USB-tulo. Ja toisinpäin, jos kylkeen laittaa USB-tikun kiinni, Premier tallentaa sille soitettavaa materiaalia MP3-muodossa vaikka autokäyttöä varten – tuli se sitten radiosta tai levyltä.

Vaikka Premier pärjää hyvin pitkälle pelkän kaiutinparin kanssa, sen liitäntämahdollisuudet ovat runsaat.

Takapaneelista löytyy toinenkin USB tietokonetta varten ja lisäksi optinen tulo kolmannelle digitaalilähteelle. Näiden jatkona on kaksi tuloa analogisille lähteille, Pre-Out-liitäntä aktiivikaiuttimille tai aktiivisubwooferille ja kuulokeliitäntä. Eli ellei yksinkertaisen kaunis Premieren ja tyyliin sopivan kaiutinparin ratkaisu riitä, voi keskusyksikön kuoruttaa sillä johtosopalla, jonka poistumisen toivossa yhdistelmälaite alunperin hankittiinkin.

Aura Note Premierissä on yksi kauneusvirhe, ehkä. Mukana tuleva muovinen kaukosäädin ei oikein edusta sitä tyyliä, jota laite muuten. Lisähintaan saakin hankkia metallikuorisen ja huomattavasti vakiota edustavamman ohjaimen. Asiaan voi suhtautua niinkin, että hankkiessaan hyvän monen kympin hintaisen viinipullon, on syytä ostaa myös oikea lasi eikä ryypätä muovimukista.

Sävykkäästi soiva

Kehtaisin väittää jo alussa, että Aura Note Premier puolustaa hintalappuaan äänenlaadullisestikin. Niin se oikeasti tekee. Olemalla oikein taitava ja etsimällä paljon vaihtoehtoja, voi samalla rahalla saada pinon erillislaatikoita, joka soi paremmin. Mutta minkä hyvänsä erillispinon latominen rinnalle ei oletusarvoisesti tuo absoluuttisesti parempaa ääntä, erilaista tietysti kyllä.

Kuvassa on erikseen myytävä metallinen kaukosäädin. Vakiosäädin on samanmuotoinen, mutta Premierin tyyliin turhan muovinen.

Premierin yleissointi on hieman kevyeen kallellaan. Ottaen huomioon, että tämän kanssa kaiuttimet todennäköisesti päätyvät seinän viereen ja saavat sieltä hieman ylimääräistä tuhtiutta, Premierin perussävy on todennäköisesti suurimmassa osassa tilanteita juuri oikea.

Diskanttitoisto on hieman mattapintainen, aivan viimeinen helähdys on vähän totuttua vaimeampi, mutta läsnäoloa on vahvasti. Toisaalta akustisen kitaran näppäilyt irtoavat erittäin hyvin ja yläpäässä on aivan riittävästi energiaa.

Bassopää on ehkä hieman pyöristelevä, mutta voimaa riittää yllättäen aivan alas asti. Yleisesti ottaen äänellinen luonne on sävykäs, helposti kuunneltava ja sellainen, jonka äärellä voi helposti upota syvällekin musiikkiin. Minulle Billie Holiday kuulosti juuri siltä, ettei yhtään tehnyt mieli nousta sohvalta hänen seurastaan.

Tämä kaikki siis Premieren omalla CD-soittimella. Iskettäessä analogituloihin kiinni highend-tason Logitech Transporter-verkkosoitin ei äänessä tapahtunut oleellista parannusta. Paketti siis oikeasti toimii niin hyvin kuin vai voi toivoa.

Minut hyvin tuntevat ihmiset tietävät, että kaikki nurkat ovat jo pullollaan hifiä. Silti mietin, että Aura Note Premieriä ei tee mieli palauttaa. Se tekee niin paljon oikein ja hyvin, eikä oikeastaan mitään väärin. Premier on yksinkertaisesti laite, jonka käyttämisestä tulee joka kerta hyvälle mielelle. Mutta jos tämän älyät hankkia niin varmista, ettet kytke sitä mihinkään tylsään kaiutinpariin.

Lyhyesti: CD-soitin, radio, DA-muunnin ja vahvistin harvinaisen tyylikkäissä kuorissa. Ei juuri jätä toivomisen varaa millään alueella.
Hinta: 2 495 euroa
Maahantuoja: Scanteknik
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap