fbpx
Testit

Atoll IN 100 se -stereovahvistin testissä

Atoll on vuonna 1997 perustettu yritys, joka tähtää highend-tasoisten laitteiden valmistukseen ja myyntiin kohtuulliseen hintaan, jotta laitteet olisivat mahdollisimman monen saatavilla. Atoll IN 100 sijoittuu tuhannen euron hinnallaan keskiluokkaan ja onkin täten suuren yleisön saatavilla oleva vahvistin.

”Sana eleganssi kuvaa
hyvin laitteen olemusta.”

Sana eleganssi kuvaa hyvin laitteen olemusta. Se on aistikas, heti paketista otettuna. Viimeistelyn laatu yllättää erinomaisuudellaan ja tyyli on ajaton. Vahvistin ei ole kovin kookas, muttei liian pienikään ollakseen epäuskottava. Ulkoinen olemushan monesti on vaikuttanut mielikuvaan laadusta. Painoa on – riittävästi, uskottavuus säilyy laitetta nostellessa. Jämäkkyys tuntuu käsissä ja tulee heti sellainen olo, että tämä on vakavasti otettava laite.

Takana on järeät liittimet. Liitännät ovat varsin kattavat, AV-vahvistimen kytkentämahdollisuus eli niin sanottu HT-loop löytyy samoin kuin kahdet pre-out -liitännät. Hyvin viimeisteltyä etulevyä koristavat vain upea mallimerkintä ja muutama oleellinen painike laitteen hallintaa varten. Koreus jatkuu laitteen sisäpuolelle: Toteutus on tuplamono kahdella järeällä rengassydänmuuntajalla, rakenne on täysin symmetrinen. Potentiometri ja lähdevalitsin ovat ALPSin valmistamat, piirilevy tehtaan omaa tuotantoa. Kaunista, kerrassaan kaunista.

Toteutus on tuplamono kahdella järeällä rengassydänmuuntajalla, rakenne on täysin symmetrinen.

Kaukosäädin jatkaa samaa linjaa ja on yksi selkeimmistä säätimistä, mihin olen törmännyt. Se on myös merkin sisällä universaali, eli osaa käskyttää kaikkia Atoll-laitteita. Kaukosäädin on jaettu eri osioihin, joista yksi komentaa DA-muunninta, toinen viritintä ja niin edelleen. Tätä osaa käyttää jokainen vauvasta vaariin.

Tuokio tuolissani

Sitten asiaan. Laitoin levyltä Viikatetta ensimmäiseksi soimaan, testatakseni kitaran särmää. No, koko Unholan Urut -albumi siinä sitten meni, enkä tullut kiinnittäneeksi huomiota kitaran soundiin lainkaan. Jäi heti fiilis, että tässä laitteessa on jotain erityistä. Kaikki musiikki mitä soittelin, tuli ilmoille todella helposti ja vaivattomasti.

Basson sävyt erottuvat hienosti, tarvittaessa basari tömähtää, välillä pamahtaa. Osaa jopa jyrähtää, jos äänitteellä näin on haluttu. Bassokitaran seurattavuus on ykkösluokkaa eikä bassopää jyrää ollenkaan muun toiston ylitse. Keskialueella vokaalit aukeavat upeasti koko seinän suuruudelta, mutta silti yhdestä pisteestä. Esitys on läsnäoleva, tunnelma käsinkosketeltava.

Stagen rajoittavat kaiuttimet, äänikuva ei avaudu koko leveydeltään parhaimpaan, mutta syvyyttä riittää ja 3D-efekti on varsin uskottava. Trumpetti törähtää mukavalla auktoriteetilla nostaen niskavilloja pystyyn. Melody Gardot saa kylmät väreet iholle ja tunne elävästä esityksestä vahvistuu.

Bypass-liitäntä ohittaa volumesäätimen eli mahdollistaa av-vahvistimen kytkennän.

Korkeimmat äänet tulevat vapautuneesti, nuhaisuutta ei ole havaittavissa eikä rajoitteita yläpään toistolle. Vapautuneisuus ja sitä kautta rauhallisuus kuvaa yläpään toistoa parhaiten. Millään äänitteellä en saanut diskanttia rasittamaan korvia. Kilahdukset pienimpiäkin nyansseja myöten irtoavat mukavasti kaiuttimesta ja toiston tarkkuus on hyvällä tasolla.

”Kokonaisuutena
vahvistin tekee
jopa enemmän
kuin lupaa.”

Toiveiden täyttäjä

Kokonaisuutena vahvistin tekee jopa enemmän kuin lupaa. Ensivaikutelma esitteestä luettuna ei anna oikeaa kuvaa laitteesta, todellisuus aukeaa eteen ihmeellisempänä kuin osaisi kuvitella. Täydellinen laite ei kuitenkaan ole. Vain kaikkein vaikeimpia kuormia kannattaa välttää. 100 wattia kahdeksaan ohmiin ja 140 wattia neljään riittävät hyvin normaaleille kaiuttimille. Levysoitinesivahvistin on listalla optiona, mikä antaa halukkaille vapauden valita RIAA:n laatutaso tarvittaessa itse.

Vahvistin on kokonaisuutena erittäin vakuuttava teos ja on helppo ymmärtää suunnittelijoiden lähtökohdat tehdä highend-laite edullisesti. Hinnaltaan laitetta voi pitää edullisena saatuihin ominaisuuksiin ja laatuun nähden. Atoll IN 100 on loistava valinta perinteistä stereovahvistinta etsivälle.

Lyhyesti: Erittäin vakuuttava vahvistin kilpailukykyiseen hintaan.
Hinta: 990 euroa
Maahantuoja: Audioshop Ratilainen
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap