fbpx
Testit

ART by Tivoli Audio CUBE, ORB ja ConX – langattomat Bluetooth-aktiivikaiuttimet testissä

Tivoli Audio tuli markkinoille yksinkertaisella Model One -pöytäradiolla. Se oli kivan kuuloinen, puukuorinen, kaunis ja yksinkertainen kapistus radion ja muun kuunteluun. Mallisto laajeni stereoon, CD-soittimeen, kelloradioon ja jopa subbariin – kaikki samanhenkisessä kotelossa. Mutta se Model Onen pelkistetty kauneus ehkä vähän hämärtyi rakennettaessa moniosaista stereojärjestelmää Tivoleista.

Akullinen kannettava PAL-malli oli suosittu ja mielekäs, mutta iSongbook ja Music System sotkivat entisestään pelkistettyä lähtökohtaa. Ilmeisesti niillekin oli tilaus markkinoilla vaikka minä en samaa sisäistä kauneutta löytänytkään kuin perusmalleista.

ART-sarja eli kuution mallinen 11 senttiä kanttiinsa mittaantuva CUBE ja tuplasti korkeampi pyöreä ORB sen sijaan istuvat äärettömän hienosti alkuperäiseen Tivoli Audion ideaan. Pelkistetty, helppokäyttöinen ja visuaalisesti viehättävä ratkaisu musiikin toistamiseen.

Monona tai stereona

CUBE ja ORB toimivat sellaisenaan. Yksi kaiutin sinne, minne musiikkisi haluat ja puhelin, tabletti, tietokone tai muu musiikkia soittava vempele kiinni kaiuttimeen joko tutulla ja turvallisella 3,5-millisillä plugeilla varustetulla johdolla tai sitten Bluetoothilla. Ääni on oikein hyvä ja kaiutin kerää ihailevia katseita puukuoren ja hienon kangasvalintansa ansiosta. Kuten alunperinkin, ulkoasuja on muutama erilainen, mistä valita.

Jos ei ihan Tivolin ART-sarjan tyyliä huokuvia niin muuten samat perusominaisuudet tarjoavia Bluetooth-kaiuttimia on kuitenkin markkinoilla paljon. Paljon. Joten millä erottua massasta?

Ensimmäinen asia on se, että ART by Tivoli Audio -kaiuttimiin voi halutessaan hankkia akun. Siitä ei siis tarvitse maksaa (eikä miettiä sen valmistuksen aiheuttamia päästöjä ja luonnonvarojen kulutusta), ellet sitä tarvitse. Toinen asia on se, että Tivoli Audio Wireless App -sovelluksella voit liittää ORBeja ja CUBEja kotisi langattomaan verkkoon. Sen jälkeen voit ohjata niitä sovelluksella, käyttää vierekkäin olevia stereoparina tai ohjata koko kotisi soittamaan haluamaasi musiikkia – Sepulturaa tai Sibeliusta vaikka joka huoneeseen.

Sitten on vielä ConX, tuo kämmenelle mahtuva kevyt musta laatikko. Se yhdistää Tivoli-verkkoon kaikki ne äänentoistolaitteet, jotka eivät kuulu ART by Tivoli Audio -sarjaan. ConX:ssä on sisääntulo (Line in) eli saat sen kautta Tivoli-verkkoosi kuulumaan vaikka television tai levysoittimella soitettavan musiikin. Ja sitten toisaalta, jos olohuoneessasi on järeämmät stereot, voit liittää ne taustamusiikkikäyttöä varten Tivoli-verkkoon ConX:n antoliitännällä (Line out). Koska ConX ei maksa paljoa, niitä oikeasti raaskii ostaakin, jos haluaa kytkeä muita soittopeleja samaan verkkoon soimaan.


ConX mahdollistaa ulkopuolisten laitteiden kytkemisen Tivolin langattomaan monihuonejärjestelmään, sekä ohjelmalähteiden että äänentoistolaitteiden.

Pelkistetty tarkoittaa nappeja piilossa

CUBEn takaseinään sijoitetut painikkeet ovat käytössä harvakseltaan ja pienellä kaiuttimen käännöllä niihin pääsee käsiksi helposti. Kun toimintoja tarvitaan ja napit halutaan pitää kokonaan poissa silmistä, tämä on hyväksyttävä kompromissi.

ORB on hankalampi, siinä kun liittimet ja käyttökytkimet ovat pohjassa. Jos vain otat yhteyden puhelimellasi ORBiin ja laitat musiikin soimaan, ei niitä nappuloita käytännössä koskaan tarvitsekaan. Mutta jos tarvitsee, sijoitus ei ole se käytännöllisin. Pohjassa oleva 3,5-millinen plugiliitin on myös niin lähellä pöydän pintaa, että käytettäessä johdollista soittokonetta, on hyvä valita kulmaliittimellinen johto. Suora liitin ei mahdu ORBin ja pöydän väliin.


ORBin jalusta on matala. Käytä kulmamallista liitintä, jos kytket kaiuttimeen ohjelmalähteen kaapelilla.

Miltä sirkus kuulostaa?

ART By Tivoli Audio CUBE kuulostaa miellyttävältä. Bassoa on sen verran, että musiikin rytmi toistuu soljuvana eivätkä mieslaulajat vaihda poikakuoroon. Soundin yleisluonne on taitavasti säädetty eläväksi, mutta helpoksi kuunnella. Normaalihuoneessa CUBEn kuuntelualue on hyvin laaja, sitä voi kuunnella suoraan edestä, nurkan takaa naapurihuoneesta tai sitten mistä vain siltä väliltä.

Kuten minkä vain kaiuttimen kanssa, voit säätää CUBEn äänensävyä sijoituksella. Keskellä huonetta bassoalue jää miedommaksi eli keskialue ja korkeimmat taajuudet nousevat esille. Seinää vasten basso saa lisää mehevyyttä ja nurkassa vielä enemmän. CUBEn ääni on niin hyvä, että suosittelen kokeilemaan sille sopivimman sijoituksen omassa huoneessasi sen sijaan, että kuutio vain asetettaisiin visuaalisesti sopivimpaan paikkaan.

”Soundin yleisluonne on
taitavasti säädetty eläväksi,
mutta helpoksi kuunnella.”

ORB kuulostaa käytännössä jotakuinkin samalta kuin CUBE. Se on ehkä aavistuksen kevytsointisempi eli kaipaa selkeämmin sijoituspaikakseen bassoja tukevan seinustan. Tähän ORB käyttäjää yllyttääkin. Takaseinässä on kolo, josta kaiuttimen voi ripustaa seinässä olevaan ruuviin.

Stereoparina käytettäessä seinälle asetettu ORB piirtää suuren ja ilmavan kuvan, CUBE ehkä aavistuksen hallitumman koska niitä voi helpommin kääntää kohti kuuntelupaikkaa. Toki ORB voi sekin istua mukana seuraavalla telineellä, mutta paremmin se on kotonaan seinustalla. CUBE on tukevasti pöydällä sellaisenaan, mutta ORBin irtoteline ei ole toimiva ratkaisu lapsi- tai eläinperheessä. Ei sillä, että ORB kaatumisesta rikkoontuisi, mutta paikoillaan se pysyy vain seinälle asennettuna.

Hyvä Tivoli

Tivoli Audio on onnistunut uusissa ART-sarjan tuotteissaan hyvin. Ne ovat juuri sitä selkeää, pelkistettyä ja mukavan kuuloista ratkaisua äänentoistoon, jota alkuperäinen Model One ihmisille tarjosi.

CUBE, ORB ja ConX vain tuovat lisukkeeksi nykymaailman mahdollisuudet. Voit rakentaa useammasta kaiuttimesta helposti puhelimella tai tabletilla ohjattavan verkon. Joko niin, että kaksi kaiutinta muuttuvat stereoparin oikeaksi ja vasemmaksi tai sitten niin, että yksittäisiä kaiuttimia on vain monessa tilassa. ConX jatkaa sitten mahdollisuuksia tuossa verkossa, saat siihen kiinni vaikka olohuoneen sadan tuhannen euron stereot, jos se tuntuu oleelliselta.


Tivoli Audio CUBE, ORB ja ConX

Aika näyttää, miten suosittu Tivoli Audio Wireless -sovellus on. Minä en tiedä, miten monella tälläinen monihuonejärjestelmä on oikeasti käytössä (eikä vain ole ostanut yhtä tai kahta monihuonejärjestelmässä toimivaa osaa vaikka niitä käytetäänkin yksittäisinä).

Monihuone tai ei, CUBE ja ORB toimivat mainiosti sellaisenaankin. Bluetoothilla puhelimesta musiikki soimaan, hyvin yksinkertaista. Mahdollisuus laajentamiseen on sitten bonus.

Lyhyesti: Mukavalta kuulostavia kauniita esineitä entistä monipuolisempina.
Hinnat
ART by Tivoli Audio ORB: 269 euroa
ART by Tivoli Audio CUBE: 219 euroa
Akku edellisiin: 29 euroa
ART by Tivoli Audio ConX: 75 euroa

Klikkaa tästä katsoaksesi lähimmän Tivoli Audio -kauppiaasi

Kirjoittaja

2 Comments

  1. Eino_Olli

    Tuli hankittua nämä ORB
    Tuli hankittua nämä ORB-kaiuttimet. Muuten hyvät mutta ei voi käyttää television lisäkaiuttimena, koska huulisynkka ei osu kohdalleen. WLAN hidastaa äänen kulkua huomattavasti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap