fbpx
Testit

Apple TV (2. sukupolvi) testissä

Tuotteena Apple TV ei ole kaikkein selkeärajaisin ja herättääkin lukuisia kysymyksiä. Pähkinänkuoressa se on televisioon kytkettävä toistin kodin tietokoneiden iTunes- sisällölle, iTunes Storen elokuville ja podcasteille sekä Airplay-virtaustoistolaitteille eli iPhonelle, iPadille ja iPod touchille. Apple TV toistaa siis vain iTunes-sisältöä, eikä sitä pidä sekoittaa joka mahdollista kolmikirjanlyhennettä toistaviin mediapurkkeihin.

Laite on kymmenisen senttiä kanttiinsa ja pari senttiä korkea musta muovilaatikko, jossa on vain pari liitintä kuvan ja äänen siirtoon ja lähiverkkokytkentään. Kotelossa on yksi merkkivalo, muttei yhtään käyttökytkintä. Apple TV on täysin äänetön, koska siinä ei ole tuuletinta eikä kiintolevyä. Laite tottelee sen mukana toimitettavaa pientä muutamalla painikkeella varustettua tyylikästä alumiinista kauko-ohjainta.

”Apple TV:n kuvan-
ja äänenlaatu olivat
erittäin korkealuokkaisia
läpi kokeilun.”

Leffat vuokraten tai ostaen

Suora pääsy iTunes Storen elokuvavuokraamoon on yksi laitteen mainostetuista ominaisuuksista. Se vaatii langattoman tai langallisen Internet-yhteyden, HMDI-piuhan televisioon sekä tilin iTunes Storeen.

Elokuvat on Apple TV:n selkeän ja sulavan valikon ensimmäinen valinta. Se tarjoaa linkit suosituimpiin elokuviin, lajityyppilistaukseen, hakutoimintoon ja tuoreimpiin trailereihin.

Suoraan Apple TV:n kautta elokuvia voi vain vuokrata ja listaus kattaakin vain vuokrattavat elokuvat. Vuokraelokuvia laajempaan ostoelokuvien tarjontaan voi tutustua tietokoneen iTunesin kautta tai Applen mobiililaitteella. Ostetut elokuvat voi toki toistaa Apple TV:n kautta.

Muutaman vuokra- ja ostoelokuvan kokemuksella olen hyvin tyytyväinen laitteen toimintaan. Esimerkiksi iPadillä ostamani elokuva siirtyi kotikoneen iTunesiin, josta katsoin sen Apple TV:n kautta. Myös vuokraaminen toimi ilman ongelmia ja elokuvaa pääsi katsomaan lähes välittömästi. On syytä mainita, että Apple TV:n suurin videotarkkuus on 720p, eikä täysi 1080p-teräväpiirto, mutta kuva oli 46-tuumaisella täysteräväpiirtoruudulla erittäin hyvä.

Valikoimassa on valitettavasti ainakin toistaiseksi ollut hyvin vähän suomeksi tekstitettyjä elokuvia. Lastenelokuvissakin on ollut vain englanninkielinen ääniraita. Epäkohdan soisi korjaantuvan pian. Varsinkin, jos Apple haluaa elokuvakaupan menestyvän Suomessa.

Ilmatoisto

Airplay on Applen oma virtaustoistotekniikka (streamaus), jolla ääni ja kuva siirtyy Applen mobiililaitteista ilmateitse kotiverkon välityksellä Airplay-vastaanottimelle eli esimerkiksi Apple TV:lle tai Airplayta tukevalle AV-vahvistimelle. Lukuisista iPad- ja iPhone- sovelluksista voi lähettää ääni- ja kuvavirran Airplay-vastaanottimeen. Apple TV:n kanssa mobiililaitteiden näytön voi myös peilata täysin, jolloin mikä tahansa näytöllä oleva näkyy sellaisenaan toisella näyttölaitteella.

Apple tukee Airplayta Maceissa rajoitetummin, ja esimerkiksi iTunesista voi valita Apple TV:n toistolaitteeksi, mutta mobiililaitteiden peilausta vastaavaa ominaisuutta ei toistaiseksi ole tarjolla. Eniten jäin kaipaamaan mahdollisuutta peilata tietokoneen selainikkuna Apple TV:hen.

Macin sisältöön pääsee toki käsiksi kotijaolla, jolloin tietokoneen sisältö näkyy Apple TV:n kuvaruutuvalikon kautta. Näin voi esimerkiksi katsella iTunesin kirjastoon vietyjä elokuvia ja kuunnella sinne ladattua musiikkia.

Kokeilussa Airplay toimi moitteetta ja sen avulla iPadistä ja iPhonesta siirty Apple TV:n välityksellä AV-vahvistimelle ja televisiolle musiikki mm. Spotifysta ja televisiosarjat loistavasta BBC iPlayerista. Näin iPadistä ja iPhonesta saa Applen TV:n avulla ja sopivilla peleillä jopa pelikonsolin.

Podcastit, Youtube ja valokuvat

Apple TV:llä pääsee myös iTunes Storen podcasteihin ja varsinkin video-podcastien katselu suurelta ruudulta on antoisaa. YouTuben ja Vimeon selailu luonnistuu, kuten myös Flickr-valokuvapalveluun kytkeytyminen ja Internet-radion kuuntelu. Apple TV tukee myös Applen Kuvavirta-palvelua, jolla voi katsella Applen mobiililaitteilla otettuja ja iCloud- pilvipalveluun ladattuja kuvia.

Sain Apple TV:n käyttöön aivan uuden ulottuvuuden, kun latasin iPhoneen Applen oman Remote-sovelluksen, jolla Apple TV:tä voi käyttää puhelimella kotiverkon kautta. Sovellus tuo kosketuslevyn valikkoselaukseen ja virtuaalinäppäimistön tekstinsyöttöön. Esimerkiksi YouTube-videoiden hausta tuli kertaheitolla miellyttävämpää.

Loistava omppulinkki

Muutaman viikon kokeilusta jäi positiivinen fiilis ja suosittelenkin laitetta etenkin Applen tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttäjille. Yksinään pieni musta laatikko on lähinnä elokuvavuokraamo, eikä välttämättä puolla paikkaansa ainakaan ennen kuin elokuviin saadaan tekstitykset.

Airplay laajentaa laitteen käyttöä huomattavasti, ja oli varsin nautittavaa poimia puhelin käteen, valita sen muistista biisi ja ohjata se Apple TV:lle. Myös muu mobiililaitteiden sisältö kuten videot ja valokuvat olivat näyttäviä suurella ruudulla, ja kokemus oli helpompi jakaa.

Täysveristä mediatoistinta hakevan kannattaa tutustua muiden valmistajien tarkoitusta varten suunnittelemiin tuotteisiin. Apple TV:stäkin saa monipuolisemman videotoistimen, mutta se vaatii viitseliäisyyttä ja kolmannen osapuolen sovelluksia.

Apple TV:n kuvan- ja äänenlaatu olivat erittäin korkealuokkaisia läpi kokeilun ja ainoa satunnainen ongelma oli kuvasignaalin katoaminen, kun laite oli ollut kauan valmiustilassa. Ongelma sattui pari kertaa kokeilun aikana ja korjaantui käynnistämällä laite uudestaan.

Lyhyesti: Loistava linkki Applen mobiililaitteiden ja kodin viihdekeskuksen välille.
Hinta: 119 euroa
Lisätietoja: www.apple.com/fi/appletv
Liitännät: Verkkovirta, RJ-45, HDMI, optinen digitaaliaudiotulo, WLAN (a/b/g/n)
Äänitiedostot: AAC, MP3, Apple Lossless, AIFF, WAV, Dolby Digital 5.1 -läpivienti
Kuvatiedostot: JPEG, GIF, TIFF, H.264 (720p), MPEG-4 (640 x 480 / 30 fps), M-JPEG (1280 x 720 / 30 fps)
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap